Apple AirPort Extreme en Time Capsule review: 802.11ac volgens Apple

21 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en aansluitingen
 3. 3. Exact dezelfde doosjes
 4. 4. In gebruik
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Testprocedure
 7. 7. Testresultaten: bekabeld
 8. 8. Testresultaten: 3 meter
 9. 9. Testresultaten: 10 meter
 10. 10. Testresultaten: 3 laptops tegelijk
 11. 11. Testresultaten: 802.11ac
 12. 12. Testresultaten: stroomverbruik
 13. 13. Conclusie
 14. 2 besproken producten
 15. 21 reacties

Conclusie

Apple-routers blijven wat ons betreft hoofdzakelijk interessant als je al meer van het merk in huis hebt. Dan merk je dat een en ander goed bij elkaar past. In het geval van de Time Capsule kun je er daarnaast ook nog heel erg eenvoudig back-ups mee maken met behulp van Time Machine. We zouden ons echter kunnen voorstellen dat je de AirPort Extreme of de Time Capsule ook gewoon puur op de looks overweegt. Ze zien er wat ons betreft namelijk erg stijlvol uit. Toegegeven, als je router in de meterkast staat, heb je daar natuurlijk geen boodschap aan, maar als je hem in de kamer moet zetten, is het meegenomen als hij er fatsoenlijk uitziet.

Als je graag je hele netwerk tot in de puntjes zelf wilt instellen, dan is een router van Apple niet de beste keuze. De AirPort Utility biedt eigenlijk alleen het strikt noodzakelijke. De keerzijde van deze wat beperkte functionaliteit is natuurlijk wel dat de routers vrij eenvoudig te configureren zijn.

De prestaties van de AirPort Extreme en AirPort Time Capsule zijn over het algemeen goed. De Time Capsule lijkt het overigens vrijwel overal beter te doen dan de Extreme. Dat is toch wel opvallend, gezien het feit dat we hier te maken hebben met twee apparaten die qua interne componenten identiek zijn, met uitzondering van de harde schijf en de aansluitingen en controllers die daarbij horen.

Apple AirPort Time Capsule 2TB

Met name de AirPort Extreme wordt toch wel behoorlijk hoog in de markt gezet qua prijs. 200 euro voor een router is serieus geld, zeker als je bedenkt dat andere 802.11ac-routers voor zo'n 130-140 euro minder worden verkocht. Denk hierbij aan de Linksys EA6700 en de ASUS RT-AC66U. Dat zijn beide modellen die we eerder aan zouden raden. De Time Capsule is een erg interessant apparaat als je back-ups wilt maken via Time Machine. Voor het overige heeft de extra harde schijf niet heel erg veel nut. Je kunt hem uiteraard wel gebruiken als netwerkschijf, maar verwacht geen alternatief voor de NAS-functionaliteit zoals je die bij een Qnap of een Synology-NAS aantreft. De Time Capsule presteert beduidend beter dan de WD My Net Central 2TB, maar die is wel zo'n 70 euro goedkoper. De Netgear WNDR4700, die zonder harde schijf gemiddeld zo'n 190 euro kost, zouden we als router verkiezen boven de Time Capsule. We zouden hem zelf uiteindelijk toch niet nemen vanwege de luidruchtige fan. Als je de router buiten gehoorsafstand plaatst, maakt dat laatste natuurlijk niet uit, en zouden we hem wel aanraden.

Een puntje dat we nog wel even willen benoemen is dat je per se de Lion of Mountain Lion-versie van Mac OS moet hebben om de nieuwe AirPorts te configureren. Zo kwamen wij in de wat bizarre situatie terecht dat we de AirPort wel konden configureren met de AirPort Utility van Windows, maar niet met die op onze iMac met Snow Leopard staat. We kunnen echt geen enkele goede reden bedenken waarom dat gedaan is.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Apple AirPort Extreme Base Station (ME918Z/A)

Apple AirPort Extreme Base Station (ME918Z/A)

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
Apple AirPort Time Capsule 2TB

Apple AirPort Time Capsule 2TB

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
0
*