Apple AirPort Extreme en Time Capsule review: 802.11ac volgens Apple

21 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en aansluitingen
 3. 3. Exact dezelfde doosjes
 4. 4. In gebruik
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Testprocedure
 7. 7. Testresultaten: bekabeld
 8. 8. Testresultaten: 3 meter
 9. 9. Testresultaten: 10 meter
 10. 10. Testresultaten: 3 laptops tegelijk
 11. 11. Testresultaten: 802.11ac
 12. 12. Testresultaten: stroomverbruik
 13. 13. Conclusie
 14. 2 besproken producten
 15. 21 reacties

Uiterlijk en aansluitingen

Apple heeft bij de nieuwe generatie van de Extreme en de Time Capsule gekozen voor een 'melkpak'-design. Het ziet er wat ons betreft best goed uit, maar komt wel een beetje bekend voor. D-Link heeft inmiddels ook al een behoorlijke line-up van modellen met een soortgelijke oriëntatie. Dat zijn dan weliswaar cilinders in plaats van balkjes, maar het achterliggende idee is hetzelfde. We moeten er wel meteen bij zeggen dat de interpretatie van Apple er wat ons betreft beter uitziet. Er is overigens uiterlijk geen verschil tussen de Extreme en de Time Capsule. Alleen als je ze oppakt, merk je dat er bij de één een 3,5-inch harde schijf in zit en bij de ander niet. In ons testmodel zit er eentje met een capaciteit van 2 TB, maar het is ook mogelijk om een exemplaar met 3 TB te nemen.

Achterop zien we de bekende aansluitingen, die vanwege de vormgeving van de routers onder elkaar zitten. Zoals gebruikelijk bij Apple-routers zien we ook bij deze modellen 3 in plaats van 4 LAN-aansluitingen. Naast een WAN-aansluiting zit er verder nog een USB 2.0-aansluiting. Dat dit geen USB 3.0 is, waar andere fabrikanten soms wel voor kiezen, is wat ons betreft geen enorm probleem. Heel erg veel meerwaarde biedt een dergelijke aansluiting niet, is onze ervaring tot nu toe. De onderste aansluiting is voor de stroomkabel. Apple heeft de voeding ingebouwd, wat er net wat beter uitziet dan een losse adapter. Naast de voedingsaansluiting treffen we ook nog een resetknop aan.

Apple AirPort Time Capsule 2TB

Qua prijs gaat Apple met de AirPort Extreme niet laag in de boom zitten, vergeleken met andere 802.11ac-routers. Gemiddeld zo'n 200 euro is een behoorlijke klap geld. De Time Capsule met 2 TB harde schijf is 100 euro duurder.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Apple AirPort Extreme Base Station (ME918Z/A)

Apple AirPort Extreme Base Station (ME918Z/A)

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
Apple AirPort Time Capsule 2TB

Apple AirPort Time Capsule 2TB

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
0
*