Apple AirPort Extreme en Time Capsule review: 802.11ac volgens Apple

21 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en aansluitingen
 3. 3. Exact dezelfde doosjes
 4. 4. In gebruik
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Testprocedure
 7. 7. Testresultaten: bekabeld
 8. 8. Testresultaten: 3 meter
 9. 9. Testresultaten: 10 meter
 10. 10. Testresultaten: 3 laptops tegelijk
 11. 11. Testresultaten: 802.11ac
 12. 12. Testresultaten: stroomverbruik
 13. 13. Conclusie
 14. 2 besproken producten
 15. 21 reacties

Exact dezelfde doosjes

Het openmaken van de twee routers van Apple is op zich niet zo heel erg lastig, maar we moesten toch net iets te veel loshalen qua aansluitingen en dergelijke om dit met een goed gevoel te doen. Als de router van onszelf was geweest, dan hadden we het zeker gedaan, maar aangezien we hier te maken hebben met een product dat nog altijd van de fabrikant is, hebben we ervoor gekozen om het niet te doen.


Er wordt optimaal gebruikgemaakt van de ruimte. Foto: iFixit

De mensen van iFixit hebben dit wel gedaan, waardoor we toch een idee hebben van wat er allemaal intern te zien is. Als eerste valt op dat er ook in de Extreme ruimte is om een 3,5-inch schijf te plaatsen. Het vervelende is echter wel dat je er verder niets mee kunt, want er zitten geen connectors op het bordje waarop je de schijf aan kunt sluiten. Financieel zou het overigens sowieso niet echt heel veel zin hebben om je Extreme open te maken en er een harde schijf in te plaatsen, want het prijsverschil tussen de Extreme en de Time Capsule is zo'n 100 euro (200 euro voor de Extreme en 300 euro voor de Time Capsule). Dat is ook ongeveer de prijs van een (niet al te goedkope) harde schijf van 2 TB. Maar nogmaals, zoals de Extreme nu is, kan het toch niet, dus je hoeft hier eigenlijk niet over na te denken.

Wat echter wel opvalt is dat Apple dus heeft gekozen om twee exact dezelfde doosjes te fabriceren voor de Extreme en de Time Capsule, ook al kun je met die extra ruimte in de Extreme dus vooralsnog niets. Dat houdt het natuurlijk wel lekker eenvoudig qua productieproces, maar heel avontuurlijk kunnen we het niet noemen.

Techniek

Op het bordje in de Apple AirPort Extreme en Time Capsule treffen we vrijwel uitsluitend Broadcom-chips aan. Als CPU en switch zit er de BCM53019 in, een chip waar niet veel over te vinden is. Voor zover we hebben kunnen nagaan betreft het hier een chip waar twee Cortex-A9-kernen op zitten. Wat de exacte verschillen zijn met de BCM4708 die we bijvoorbeeld in de Linksys EA6700 aantreffen, is ons niet helemaal duidelijk op dit moment. Voor het onderhouden van de 5 GHz-frequentie is er de BCM4360. Eenzelfde chip zou volgens wat wij hebben begrepen ook zorgen voor de communicatie op 2,4 GHz. Heel logisch zou dat niet zijn, omdat dat een chip is voor 802.11ac. Wat verder opvalt is dat er liefts 512 MB RAM aanwezig is. De enige andere router die we tot nu toe hebben getest die een dergelijke hoeveelheid werkgeheugen heeft, is de D-Link DIR-857


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Apple AirPort Extreme Base Station (ME918Z/A)

Apple AirPort Extreme Base Station (ME918Z/A)

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
Apple AirPort Time Capsule 2TB

Apple AirPort Time Capsule 2TB

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
0
*