Apple AirPort Extreme en Time Capsule review: 802.11ac volgens Apple

21 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en aansluitingen
 3. 3. Exact dezelfde doosjes
 4. 4. In gebruik
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Testprocedure
 7. 7. Testresultaten: bekabeld
 8. 8. Testresultaten: 3 meter
 9. 9. Testresultaten: 10 meter
 10. 10. Testresultaten: 3 laptops tegelijk
 11. 11. Testresultaten: 802.11ac
 12. 12. Testresultaten: stroomverbruik
 13. 13. Conclusie
 14. 2 besproken producten
 15. 21 reacties

In gebruik

Over de interface (AirPort Utility) van de Apple AirPort Extreme en Time Capsule is niet veel te vertellen, behalve dan dat hij wat beperkt is qua functionaliteit. Als je graag QoS-regels aanmaakt en verder ook al je verkeer tot in de puntjes zelf wilt kunnen regelen, dan is een Apple-router niet de beste keuze. Aan de andere kant, het werkt allemaal wel soepel. Dat is natuurlijk ook wat waard. Ook een handige optie als het aan- of uitzetten van gastnetwerken (op beide frequenties) behoort tot de mogelijkheden.

Toen we probeerden om de Time Capsule te configureren met een iMac waarop Snow Leopard (Mac OS 10.6) draait, bleek dat dit niet mogelijk is. De versie van de AirPort Utility die op die iMac staat geeft de melding dat de router niet geconfigureerd kan worden en dat er een nieuwere versie voor nodig is. Die nieuwere versie kan echter niet geïnstalleerd worden op Snow Leopard. Je kunt natuurlijk wel gewoon verbinding maken met een AirPort Time Capsule (of Extreme) vanaf de iMac met het wat oudere OS, maar configureren lukt dus niet. Aangezien we geen Apple-product met versie 10.7 van Mac OS X tot onze beschikking hadden, hebben we de router dus uiteindelijk moeten configureren met behulp van een Windows 7-pc. Daar lukt het dus nog wel steeds mee. Een iOS-apparaat met iOS 6.1 of hoger werkt overigens ook.


Je moet een van de laatste versies van Mac OS hebben om de 802.11ac-routers van Apple te kunnen configureren

De eerste MacBook met een 802.11ac-chip is natuurlijk nog maar net op de markt en beschikt uiteraard over de nieuwste versie van het OS, dus daarmee is het prima mogelijk om de configuratie uit te voeren. Toch is het niet ondenkbaar dat ook andere Apple-gebruikers deze nieuwe Time Capsule (of Extreme) willen aanschaffen. Dan is het toch best vervelend als je hem wilt gaan configureren en je komt erachter dat het niet mogelijk is. Toegegeven, veel Apple-bezitters zullen ongetwijfeld ook een iOS-device hebben, dus uiteindelijk zal het wel lukken. Wij kunnen zo snel geen goede reden bedenken waarom het nodig is om deze restrictie op te leggen.

Het valt ons overigens op dat er nog regelmatig mensen zijn die verwachten dat je met de Time Capsule een vervanging hebt voor een NAS. Dat is echter niet waar. De functionaliteit is zoals de naam al een beetje aangeeft met name gericht op het eenvoudig maken van back-ups via Time Machine. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het is wel iets om je te realiseren voor je een apparaat zoals de Time Capsule aanschaft. Je kunt hem uiteraard wel gebruiken als netwerkschijf, maar verwacht geen uitgebreide NAS-mogelijkheden zoals je die tegenkomt in modellen van bijvoorbeeld Qnap en Synology.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Apple AirPort Extreme Base Station (ME918Z/A)

Apple AirPort Extreme Base Station (ME918Z/A)

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
Apple AirPort Time Capsule 2TB

Apple AirPort Time Capsule 2TB

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
0
*