Samsung Galaxy S4 Mini review: gekrompen in de was

19 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Aansluitingen en knoppen
 3. 3. Nieuwe SoC
 4. 4. Scherm
 5. 5. Minder snufjes, meer opslag
 6. 6. Softwarematige aanpassingen
 7. 7. Camera
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Testresultaten: Systeembenchmarks (Antutu)
 10. 10. Testresultaten: Systeembenchmarks (Geekbench)
 11. 11. Testresultaten: GPU-prestaties (GFXBenchmark)
 12. 12. Testresultaten: GPU-prestaties (3DMark)
 13. 13. Testresultaten: Accuduur
 14. 14. Conclusie
 15. 2 besproken producten
 16. 19 reacties

Inleiding

Met de introductie van de Galaxy S4 Mini slechts enkele maanden nadat de S4 op de markt is gebracht, doet Samsung het anders dan bij de S III Mini. Die kwam pas afgelopen november uit, ongeveer een half jaar nadat de 'originele' S III uit was gekomen. Kennelijk heeft de S III Mini het best goed gedaan en namen de verkopen van de S III er niet door af, want nu zijn de twee opvolgers (de S4 en de S4 Mini) dus allebei al op de markt. We zijn uiteraard meteen aan de slag gegaan met de S4 Mini en doen in deze review verslag van onze bevindingen.

Links Samsung Galaxy S4, rechts Samsung Galaxy S4 Mini

Als we de S4 Mini uit de doos halen, voelt het toestel wat klein aan, zeker na al de grote toestellen van 5 inch of groter die we de afgelopen tijd over ons heen hebben gehad. Hij ligt erg prettig in de hand en weegt met 110 gram ook zeker niet veel. Toch hebben we hier te maken met een toestel waarin een paneel zit met een schermdiagonaal van 4,3 inch.

De bezels aan de zijkant zijn net als bij de S4 heel erg klein gehouden. Dat ziet er erg goed uit. Dit soort smalle bezels heeft wel als keerzijde dat je op moet letten dat je niet per ongeluk het scherm bedient als je hem vastpakt, bijvoorbeeld met je duim. Dat is bij een toestel zoals de S4 Mini een iets groter risico dan bij de S4, simpelweg omdat de kleinere versie 'dieper' in je hand wegzakt en het daardoor makkelijker voor kan komen dat je het scherm bedient met een gedeelte van je hand.

Samsung Galaxy S4 Mini White

Uiterlijk heeft de S4 Mini, niet geheel verrassend, behoorlijk wat weg van de S4. Hij is daarnaast ook net iets groter dan de S III Mini, maar dat is gezien het toegenomen schermformaat niet echt vreemd. Vergelijken we hem met de grote S4, dan valt op dat er boven het scherm een sensortje minder zit. We zullen verderop zien waar dat waarschijnlijk mee te maken heeft. Verder heeft ook de S4 Mini het patroontje in het plastic aan zowel de voor- als de achterzijde, al is het bij de witte variant die wij hebben getest niet zo duidelijk zichtbaar als bij de zwarte S4 die we enkele maanden geleden hebben besproken. Op het eerste gezicht is het wellicht gek om te zien dat de S4 Mini iets dikker is dan de grote broer. Dat is op zich ook weer niet zo heel vreemd, omdat er simpelweg minder oppervlak is om alle componenten kwijt te kunnen. Er zal dus eerder de hoogte in gegaan moeten worden.

Samsung Galaxy S4 Mini White

We zien niet alleen een verschil tussen de S III Mini en de S4 Mini als het gaat om het moment van introductie. Ook de prijs is behoorlijk anders. Kostte de S III Mini ten tijde van onze review zo'n 380 euro, de S4 Mini staat nu voor gemiddeld zo'n 470 euro bij ons in de Prijsvergelijker. Dat is toch best een behoorlijk bedrag, maar nog wel een behoorlijk eind onder de 620 euro die de S4 gemiddeld op moet brengen.

Samsung Galaxy S4 Mini White


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Samsung Galaxy S4 Mini Black

Samsung Galaxy S4 Mini Black

 • Google Android 4.2
 • 8 GB
 • 4.3 inch
 • 960x540
 • 8 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Samsung Galaxy S4 Mini White

Samsung Galaxy S4 Mini White

 • Google Android 4.2
 • 8 GB
 • 4.3 inch
 • 960x540
 • 8 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
0