ElitePad 900 inclusief accessoires review: super veelzijdig

2 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Kabeltjes
 3. 3. Kabeltjes (vervolg)
 4. 4. Cases
 5. 5. Jackets
 6. 6. Dock & pen, keyboard
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Enige tijd geleden bespraken we de HP ElitePad, een Windows-tablet met een aantrekkelijk, aluminium design. Behalve het Windows 8 besturingssysteem en de Atom-processor heeft hij nog veel meer mogelijkheden in petto. De functies van de tablet zelf kwamen al aan bod in het genoemde artikel, maar nu hebben we ook de kans gehad om een aantal accessoires te bekijken, waarmee de ElitePad nog wat extra mogelijkheden krijgt. Zeker voor een zakelijk product is dat interessant om nader te onderzoeken, en in het geval van de ElitePad blijkt dat sommige accessoires zeer de moeite waard zijn.

HP ElitePad 900 (D4T10AW)
De HP ElitePad 900.

Als je de naam Elite hoort in combinatie met de naam HP, dan weet je misschien al dat het om producten gaat die in eerste instantie gericht zijn op de zakelijke markt. Je hebt onder andere Elitebooks, dat zijn de zakelijke notebooks van het merk en dit is dus een zakelijke tablet. Nu is er natuurlijk niets mis mee als je ‘zaak’ uit precies één persoon bestaat die directeur, eigenaar en (bijvoorbeeld) hoofd verkoop is, waarmee hij of zij al het werk doet om zo’n product aan te schaffen. Zeker als je een laptop zakelijk gebruikt en het gemak ziet van bijvoorbeeld een dockingstation, dan zijn de Elitebooks in de regel een uitstekende keuze, zij het een met een stevig prijskaartje.

Dat geldt ook voor deze ElitePad, die bovendien een van de mooiste Windows 8-tablets op de markt is. Hij heeft wel één belangrijk nadeel: de beperkte resolutie van het scherm van 1280x800 pixels. Daardoor werkt de snap-mogelijkheid van Windows (om twee apps naast elkaar te gebruiken) niet. Het gewicht van de ElitePad is met 640 gram vergelijkbaar met dat van een iPad.

HP ElitePad Productivity Jacket
De accessoires zorgen voor nieuwe gebruiksmogelijkheden.

Op het eerste oog zijn de aansluitmogelijkheden erg beperkt: aan de onderkant een speciale dockconnector, onder een afdekklepje nog een MicroSD-slot en een sleuf voor een een MicroSIM wanneer de ElitePad uitgerust is met 3G. NFC is ook ingebouwd in het apparaatje; verder verschillende de diverse varianten qua hoeveelheid opslag en Windows 8-versie.

De dock-connector en de naam Elite geven echter al aan dat het hiermee bepaald niet ophoudt. De ElitePad zelf is maar een deel van het echte product. HP biedt er namelijk een groot aantal accessoires bij aan, waarmee het een veel veelzijdiger apparaat wordt, dat je ook op andere manieren kunt gebruiken. Bijvoorbeeld integratie in een kantooromgeving of voor gebruik buiten de deur. Met de ElitePad krijg je alvast twee adapters meegeleverd: de ene is (natuurlijk) een voedingsadapter en via de andere kun je op de dock-connector een USB-apparaat aansluiten. Meer lees je in de uitgebreide review van de ElitePad 900. Op de volgende pagina's gaan we in op de zaken waarmee je dit product nog verder kan aanpassen.

Kabeltjes

Laten we met de kleinste producten beginnen: de kabeltjes. Want naast het standaard meegeleverde USB-kabeltje waarmee je bijvoorbeeld een externe schijf of geheugenstick direct op de tablet kunt aansluiten biedt HP nog meer aan. De ElitePad Ethernet Adapter (H3N49AA) is een kabeltje dat direct op de tablet aangesloten kan worden en een 100 Mbit-netwerkaansluiting biedt. Intern maakt deze adapter gebruik van USB 2.0 en wordt direct door de tablet herkend en werkt dus direct.

HP H3N49AA
De HP ElitePad Ethernet Adapter (H3N49AA)

Datzelfde geldt voor de ElitePad Serial Adapter (H3N50AA), een kabeltje met die oude vertrouwde RS232-bus die nog steeds veel toegepast wordt in de industrie, maar ook in de netwerkwereld nog vertrouwd is. Op die manier kun je de ElitePad dus ook daar inzetten. Net als de Ethernet Adapter werkt deze adapter eigenlijk via USB 2.0. Deze adapter kost gemiddeld € 37,50.

HP H3N50AA
De HP ElitePad Serial Adapter (H3N50AA)

De USB-adapter die HP heeft meegeleverd bij het testmodel wordt ook los verkocht. Deze heeft de naam HP ElitePad USB Adapter (H3N46AA), en biedt je inderdaad de mogelijkheid om je tablet te koppelen met allerlei apparaten met een USB 2.0-aansluiting. De prijs is gemiddeld € 37,50.

HP H3N46AA
De HP ElitePad USB-adapter (H3N46AA)

Kabeltjes (vervolg)

Een laatste kabeltje dat in het pretpakket met accessoires voor de HP ElitePad 900 was meegeleverd, maar wel handig is als je een (zakelijke) HP laptop hebt, is de ElitePad Smart AC/Cable kabeladapter (H3N47AA) (gemiddeld € 37,50). Daarmee kun je de tablet laden via de aansluiting van de meeste zakelijke HP laptops.

HP H3N47AA
HP ElitePad Smart AC/Cable (H3N47AA)

Een laatste accessoire die we bespreken in dit deel van het artikel is de ElitePad SD Card Reader (H3N48AA) (gemiddeld 37 euro). Deze lijkt wel een beetje op een klasse accessoires die voor de iPad ruim beschikbaar zijn: een kleine kaartlezer die eenvoudig in het uitbreidingsslot van de HP ElitePad past.

HP ElitePad SD Card Reader
De ElitePad SD Card Reader (H3N48AA)

Cases

Je kunt de ElitePad ook op verschillende manieren vervoeren. Speciaal voor dit model heeft HP een tweetal verschillende vormen van bescherming ontwikkeld. De ElitePad Case (H4R88AA) is een eenvoudige, maar stevig model die met een rubberachtig materiaal is afgewerkt met een gemiddelde prijs van 48 euro. De cover is zo ontworpen dat je hem ook als standaard kunt gebruiken en hem schuin voor je kunt zetten. Handig met typen.  Dat hebben we (natuurlijk) eerder gezien, maar het is wel praktisch, evenals het oogje om de optionele pen mee te nemen.

HP ElitePad Case
De ElitePad Case (H4R88AA) 

De cover zorgt er ook voor dat de tablet wordt uitgeschakeld als je hem dicht doet. Wat ons betreft is dit een erg handige accessoire, ook als je geen heel bijzondere eisen stelt aan de mogelijkheden van je tablet. In de bovenkant is rekening gehouden met de aansluitingen en knopjes van de tablet en aan de onderkant vind je een aansluiting voor de dockingaansluiting. Een puntje van kritiek is wel dat je de standaard alleen goed liggend kunt gebruiken. Je kunt hiermee tablet niet rechtop zetten, wat handig zou zijn bij het geven van een presentatie. Tablet en case samen wegen ongeveer 880 gram.

HP ElitePad Case
De knoppen zijn in de ElitePad Case geïntegreerd.

Van een ander kaliber is de ElitePad Rugged Case (H4R89AA) met een gemiddelde prijs van 110 euro. Het is een extra stevige case die uit een aantal onderdelen bestaat: een plastic omhulsel waaromheen een rubberen buitenkant wordt getrokken. Daarmee gaat het apparaat bijna op een echte rugged tablet lijken, behalve dan dat deze oplossing niet waterdicht is. Volgens de specificaties moet hiermee de tablet een val van 1,22 meter overleven. De case wordt geleverd met een plastic voetje, waarmee je de ElitePad neer kunt zetten en een draagband waarmee je hem makkelijk mee kunt nemen.

HP ElitePad Rugged Case
De ElitePad Rugged Case (H4R89AA)

De constructie maakt de ElitePad natuurlijk een heel stik dikker, maar enorm veel steviger. We hebben de ElitePad in deze case een flink aantal keren op allerlei manieren laten vallen, zowel op tapijt als een tegelvoer en hij overleefde het probleemloos, zelfs als we hem heel gemeen op een van de hoeken lieten landen. De case biedt geen speciale bescherming voor het scherm; als je hem dus laat landen op een oppervlak waar precies op het punt van het scherm iets uitsteekt, heb je een grote kans dat het scherm alsnog beschadigd raakt.

De Rugged Case biedt toegang tot de dock connector en de headset-aansluiting; ook de aan/uitschakelaar is gewoon te bereiken als de case om de tablet zit. Deze behuizing is niet zo geschikt om regelmatig te wisselen, de klemmetjes van de plastic behuizing overleven dat niet. Ook deze case heeft een mogelijkheid om de bijpassende pen vast te klemmen. Met deze case om de tablet loopt het gewicht op naar ongeveer 1,1 kilo (met draagband en standaard is het iets meer).

Jackets

Naast cases biedt HP ook jackets aan. Dat zijn cases met wat meer technische mogelijkheden. We bekijken in dit artikel twee modellen: de ElitePad Expansion Jacket with Battery (D2A23AA) en de ElitePad Productivity Jacket (D6S54AA). De eerste is een hoesje die je om de tablet heen doet, gemaakt van een plastic met een rubberachtige afwerking. Je schuift de tablet er in door de bovenkant van de jacket te verwijderen. Je schuift de tablet dan direct in de dockconnector waarmee deze verbonden wordt met de rest van de jacket.

In de jacket is een accu ingebouwd, maar deze zorgt ook direct nog voor een groot aantal extra aansluitmogelijkheden. Want naast de dock-connector, die gewoon doorgelust wordt, krijg je ook een tweetal USB 2.0-aansluitingen, een ingebouwde SD-kaartlezer en een HDMI-aansluiting.

HP ElitePad Expansion Jacket
Extra aansluitingen en een extra accu met de ElitePad Expansion Jacket with Battery (D2A23AA)

Zo wordt de tablet dus wel heel veelzijdig. De tablet heeft ook nog een tweede accu (7,4V/21,4 Wh), waarmee de werktijd van de tablet toe kan nemen. De extra voorzieningen maken de ElitePad zo’n 300 gram zwaarder: het totaal weegt 975 gram. Nadeel van de jacket is wel dat het afneembare gedeelte, waarmee je de tablet in de hoes kunt laten bewegen, wel erg makkelijk los te halen is. Daarvoor heeft HP een heel slimme oplossing gevonden, maar je moet dan wel even opletten.

Wanneer het afneembare gedeelte is verwijderd, zitten er in het midden twee kleine schroefjes. Die kun je gebruiken om de rand vast te schroeven. Je moet dan twee kleine rubbertjes uit de rand weghalen, waarna je hem met de schroefjes kunt vastmaken. Een doordacht detail. Wel is het jammer dat deze jacket geen standaard heeft om de ElitePad neer te kunnen zetten. De prijs van deze jacket is 188 euro gemiddeld en in combinatie met de jacket meten we een werkduur van maar liefst 15 uur in de rustige Productivity Benchmark van Powermark. Een uitstekende prestatie.

Het gewicht met de ElitePad Productivity Jacket (D6S54AA)  loopt op naar 1,35 kilo. De prijs is pittig met een gemiddelde van 238 euro, maar dan maak je van de tablet wel een soort mini-laptop. Natuurlijk zijn er met dat gewicht en deze prijs ook volwaardige laptops te vinden, maar die zijn natuurlijk weer wat minder veelzijdig. Hoe dan ook, deze jacket bevat een keyboard en een bescherming voor de tablet. Helaas is de bewegingsvrijheid beperkt en kun je de tablet niet helemaal omdraaien, zodat je hem ook zonder keyboard als echte tablet kunt gebruiken. Behalve een keyboard bevat deze jacket nog meer functionaliteit. Via de aansluitingen aan de achterkant kun je hem met de standaard dockconnector opladen of nog meer accessoires aansluiten. Ook heeft de dock twee USB 2.0-aansluitingen en een ingebouwde SD-kaartlezer. Een handig detail: je hoeft het keyboard niet afzonderlijk te laden of draadloos aan te sluiten, zoals dat bij andere vergelijkbare oplossingen vaak wel het geval is.

HP ElitePad Productivity Jacket
De ElitePad Productivity Jacket D6S54AA

Dock & pen, keyboard

De drie laatste onderdelen die we bespreken zijn een dock, een pen en een toetsenbord. Om te beginnen het ElitePad Docking Station (C0M84AA). Dat is een zwaar uitgevoerde voet om de tablet op het bureau te kunnen plaatsen, gevoed door een standaard HP zakelijke laptopvoeding. De prijs van de dock is gemiddeld 129 euro. De dock biedt twee USB 2.0-aansluitingen, waarvan eentje geschikt is om ook op te laden als de tablet verwijderd is. Verder is er HDMI, VGA én een 100 Mbit-netwerkaansluiting aanwezig. Deze laatste wordt net als bij het losse kabeltje aangestuurd via een USB 2.0-connectie. Overigens kan maar één extern scherm tegelijk worden gebruikt.

HP ElitePad Docking Station (C0M84AA)
Het ElitePad Docking Station (C0M84AA)

HP ElitePad Docking Station (C0M84AA)
Het dock is behoorlijk zwaar uitgevoerd.

Ook biedt HP de Executive Tablet Pen (H4E45AA) aan, een actieve digitizer die je als stylus op je scherm kunt gebruiken om te schrijven of zaken aan te wijzen. De pen maakt gebruik van een zogenaamde ‘Active Capacitive’ techniek. De pen moet het scherm raken om te werken en op het moment dat het pen op het scherm werkt, wordt de vingeraanraaktechniek uitgeschakeld. De pen is relatief dik en heeft een batterij aan boord, maar schrijft dankzij de zachte punt best prettig.  De Excutive Tablet Pen werkt ook met de HP EliteBook Revolve. Deze digitizer kost gemiddeld € 46,50.

HP Executive Tablet Pen
De HP Executive Tablet Pen

Het laatste product dat we bespreken kan met meerdere producten gebruikt worden en is niet speciaal ontwikkeld voor de ElitePad. Het is het Slim Bluetooth Keyboard (H4Q44AA). Een zwart plastic toetsenbord dat je via Bluetooth met apparatuur kunt verbinden. Het is zeker niet het meest luxe toetsenbord dat we ooit hebben gezien. De aanslag voldoet, maar is wel redelijk licht. Het keyboard heeft zelf een relatief laag gewicht, maar is gelukkig voorzien van goed functionerende rubber voetjes die er zorgen dat hij netjes op zijn plaats blijft liggen. Het relatief lage gewicht van 250 gram (inclusief batterijen) is wellicht het belangrijkste pluspunt. De gemiddelde prijs van dit toetsenbord is € 57,50.

HP Slim Bluetooth Keyboard
Het HP Slim Bluetooth Keyboard (H4Q44AA) is relatief licht.

Conclusie

Er zijn nog veel meer accessoires voor de ElitePad, zoals bijvoorbeeld een kabeltje waarmee je hem direct op een VGA- of HDMI-scherm kunt aansluiten en ook het Expansion jacket kun je ook zonder accu aanschaffen (H4J85AA). Verder werkt HP nog aan uitbreiding van de reeks mogelijkheden. Maar ook nu al, als je alles bij elkaar ziet, verandert het beeld van de ElitePad wel een beetje.

Zonder deze accessoires is het een leuke, relatief lichte Windows 8-tablet. Maar met deze accessoires wordt het een wel heel erg compleet product, waarmee het apparaat ook een heel stuk veelzijdiger wordt. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar aan de andere kant heb je zo de keuze waarin je investeert, in plaats van dat je moet betalen voor een voorgeselecteerd pakket, dat mogelijk niet geheel bij je wensen aansluit.

HP ElitePad Expansion Jacket
Functioneel maar duur, het Productivity Jacket.

Vooral het Expansion Jacket lijkt ons een erg aantrekkelijke aanschaf, en als je de tablet veel meeneemt dan is de Rugged Case een handige aanvulling. Ook kunnen we ons goed voorstellen dat de tafel dock en de pen in de smaak zullen vallen. Al met al maken de accessoires de ElitePad echt compleet. Opvallend is ook dat de meeste accessoires niet eens zo heel duur zijn, behalve de jackets; vooral het Productivity Jacket is met een gemiddelde van 238 euro erg duur.


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

HP ElitePad 900 (D4T09AW)

HP ElitePad 900 (D4T09AW)

 • Hybride
 • Intel Atom Z2760
 • 2 GB
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • Touchscreen
 • PowerVR SGX545
 • 64 GB
 • 680 gram
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 (D4T10AW)

HP ElitePad 900 (D4T10AW)

 • Tablet
 • Intel Atom Z2760
 • 2 GB
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • Touchscreen
 • Intel GMA 3600
 • 64 GB
 • 640 gram
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 (D4T15AA)

HP ElitePad 900 (D4T15AA)

 • Hybride
 • Intel Atom Z2760
 • 2 GB
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • Touchscreen
 • PowerVR SGX545
 • 32 GB
 • 680 gram
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 (D4T16AA)

HP ElitePad 900 (D4T16AA)

 • Hybride
 • Azerty
 • Intel Atom Z2760
 • 2 GB
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • Touchscreen
 • PowerVR SGX545
 • 32 GB
 • 680 gram
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 (H5E92EA)

HP ElitePad 900 (H5E92EA)

 • Tablet
 • Intel Atom Z2760
 • 2 GB
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • Touchscreen
 • 32 GB
 • 630 gram
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 (H5F57EA)

HP ElitePad 900 (H5F57EA)

 • Tablet
 • Intel Atom Z2760
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • 626 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 (H5F58EA)

HP ElitePad 900 (H5F58EA)

 • Tablet
 • Intel Atom Z2760
 • 2 GB
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics
 • 64 GB
 • 626 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 (H5F59EA)

HP ElitePad 900 (H5F59EA)

 • Tablet
 • Intel Atom Z2760
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • 626 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 (H5F85EA)

HP ElitePad 900 (H5F85EA)

 • Tablet
 • Intel Atom Z2760
 • 2 GB
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 680 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 (H5F86EA)

HP ElitePad 900 (H5F86EA)

 • Tablet
 • Intel Atom Z2760
 • 2 GB
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • Touchscreen
 • PowerVR SGX545
 • 32 GB
 • 680 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 (H5F87EA)

HP ElitePad 900 (H5F87EA)

 • Tablet
 • Intel Atom Z2760
 • 2 GB
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 626 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 G1 (H5F41EA)

HP ElitePad 900 G1 (H5F41EA)

 • Tablet
 • Intel Atom Z2760
 • 2 GB
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • Touchscreen
 • 32 GB
 • 630 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 G1 (H5F76EA)

HP ElitePad 900 G1 (H5F76EA)

 • Tablet
 • Intel Atom Z2760
 • 2 GB
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 626 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad 900 G1 (H5F77EA)

HP ElitePad 900 G1 (H5F77EA)

 • Tablet
 • Intel Atom Z2760
 • 2 GB
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 626 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad Case

HP ElitePad Case

 • 10.1 inch
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad Docking Station (C0M84AA)

HP ElitePad Docking Station (C0M84AA)

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 4

109,39 €

1 winkel
HP ElitePad Expansion Jacket

HP ElitePad Expansion Jacket

Niet verkrijgbaar
HP ElitePad Productivity Jacket

HP ElitePad Productivity Jacket

 • 2
Niet verkrijgbaar
HP ElitePad Rugged Case

HP ElitePad Rugged Case

Niet verkrijgbaar
HP ElitePad SD Card Reader

HP ElitePad SD Card Reader

16,00 €

4 winkels
HP Executive Tablet Pen

HP Executive Tablet Pen

 • Invoerpen

43,00 €

1 winkel
HP H3N46AA

HP H3N46AA

 • Mannelijk/Vrouwelijk
Niet verkrijgbaar
HP H3N47AA

HP H3N47AA

Niet verkrijgbaar
HP H3N49AA

HP H3N49AA

 • RJ45
 • Mannelijk/Vrouwelijk

42,95 €

3 winkels
HP H3N50AA

HP H3N50AA

Niet verkrijgbaar
HP Slim Bluetooth Keyboard

HP Slim Bluetooth Keyboard

 • Toetsenbord
 • Draadloos
Niet verkrijgbaar
0
*