Kingston SSDNow mS200 / RunCore Pro V 120GB mSATA SSD's review: ideale upgrade voor moderne laptop?

3 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. RunCore Pro V 120GB mSATA
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. Atto Disk Benchmark
 5. 5. AS SSD (deelscores)
 6. 6. PCMark Vantage
 7. 7. PCMark Vantage (deelscores)
 8. 8. PCMark7
 9. 9. PCMark7 (deelscores)
 10. 10. PCMark7 (Raw)
 11. 11. PCMark7 (Raw - deelscores)
 12. 12. PCMark8
 13. 13. PCMark8 (deelscores)
 14. 14. Iometer
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

Wie het afgelopen jaar een nieuwe laptop met harde schijf heeft aangeschaft, heeft grote kans dat er onder de motorkap ook een mSATA-slot verscholen zit. De SSD dan upgraden met een mSATA SSD is een veel beter idee dan met een standaard 2,5" model, omdat je de bestaande harde schijf dan simpelweg kunt laten zitten en als tweede, dataschijf kunt gaan gebruiken zodra je het besturingssysteem en programma's naar de mSATA SSD hebt gemigreerd. Steeds meer consumenten zien hier het voordeel van in en hoewel de markt voor los verkochte mSATA SSD's nog steeds maar een fractie is van die van normale exemplaren, groeit 'ie flink. Kingston en RunCore stuurden ons beide recentelijk nieuwe mSATA SSD's: van Kingston ontvingen we de 60GB en 120GB uitvoeringen van de mS200 SSD's. RunCore stuurde ons de 120GB uitvoering van hun Pro V mSATA SSD's.

Kingston SSDNow mS200

De mS200 mSATA SSD's komen uit Kingstons System Builder reeks. Het betekent dat de SSD's primair bedoeld zijn voor bedrijven die notebooks assembleren, zoals in Nederland bijvoorbeeld BTO. De SSD's zijn echter ook los te koop, maar je ontvangt enkel de SSD in een beschermbakje. Op zich is dat voldoende, want zaken als datamigratiesoftware zijn natuurlijk ook prima gratis te vinden. Het enige wat je kunt missen is een schroefje voor je mSATA-slot, maar een truc kan zijn om een schroefje van de WiFi-module in je laptop te lenen. Die zit in de regel met een schroefje minder ook prima vast.

De mS200 SSD's zijn gebaseerd op de SandForce SF-2241 controller. Dat is een broertje van de overbekende SF-2281 die we de afgelopen jaren op ontelbare SSD's zijn tegengekomen. Waar de SF-2281 tot acht kanelen kan aansturen is dat bij de SF-2241 beperkt tot vier. Dat maakt dat de prestaties in de praktijk wat minder kunnen zijn, maar dat wordt natuurlijk grotendeels gecompenseerd door SandForce's compressietrucs. 

De SandForce controller is gecombineerd met Toshiba 19nm ToggleNAND flashchips. Kingston belooft leesprestaties tot 550 MB/s en schrijfprestaties tot 520 MB/s, maar dat is gebruikelijk bij SandForce gebaseerde SSD's. De garantie bedraagt drie jaar, met een maximum van 46,5 TB aaan geschreven data voor het 60 GB model en 93 TB voor het 120 GB model. Met 10 GB per dag is dat circa 12,5 respectievelijk 25 jaar. Voor normaal consumentengebruik is dat dus voldoende.

Het 60 GB model kost gemiddeld € 67, het 120 GB model gemiddeld € 107. Dat resulteert in € 1,12 respectievelijk € 0,89 per GB. Dat is in vergelijking met 2,5" SSD's érg fors, maar voor mSATA modellen is het scherp. Door de beperkte aantallen van mSATA SSD's die verkocht worden vallen de prijzen helaas simpelweg een stuk hoger uit. De mS200 60GB is de goedkoopste 60-64 GB mSATA SSD in onze prijsvergelijker, de 120 GB uitvoering moet enkel de Crucial M500 voor laten gaan.

Kingston SSDNow mS200 120GB

Kingston SSDNow mS200 120GB

RunCore Pro V 120GB mSATA

De RunCore Pro V 120GB mSATA SSD is gebaseerd op de SandForce SF-2281 controller, de 'volledige' 8-channel variant dus. Overigens worden die extra channels op de SSD niet gebruikt. Waar Kingston koos voor Toshiba 19nm ToggleNAND, heeft RunCore gekozen voor synchrone flashchips uit de Intel/Micron fabriek gebaseerd op 25nm transistors. RunCore belooft snelheden tot 540 MB/s bij leesopdrachten en 500 MB/s bij schrijfopdrachten.

Op haar website doet RunCore geen uitspraken over de garantie; noch qua jaren noch qua maximaal aantal geschreven bytes. In Nederland is de SSD voor zo ver wij zien nergens te koop. In Amerika kost hij circa 120 dollar. Daarvoor krijg je in tegenstelling tot bij Kingston de SSD wel in een net doosje en - altijd handig - een mSATA-naar-2,5" converter meegeleverd. Casebadges heeft RunCore ook nog aangedacht, maar ook hier missen helaas de schroefjes.

RunCore Pro V mSata 120GB

RunCore Pro V mSata 120GB

Benchmarks

Voor harddisks en SSD’s maken we gebruik van een Ivy Bridge-gebaseerd testplatform met Core i5 processor en Intel Z77 moederbord. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive op een Serial ATA 600 en draaien we alle benchmarks onder Windows 7. AHCI staat uiteraard ingeschakeld en we maken gebruik van de Intel RST-drivers.

We gebruiken Atto Disk Benchmark queue depth, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, terwijl de testdata van Atto wel extreem goed comprimeerbaar is. SandForce-gebaseerde SSD’s hebben zodoende geen voordeel in AS SSD van de ingebouwde compressietrucjes: die benchmark is een 'worst case' voor deze SSD’s.   

PCMark Vantage, PCMark 7 en PCMark 8 zijn wat ons betreft de belangrijkste benchmarks. PCMark Vantage simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De totaalscore geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark Vantage is echter gebaseerd op software uit het Windows Vista-tijdperk en ook op de manier waarop Windows Vista harde schijven en SSD’s aanstuurt. PCMark 7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario’s. Verder speelt PCMark 7 de scenario’s in real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark 7 dan ook niet in de scores terug.

Sinds kort tonen we ook de PCMark7 'Raw' scores. Hierbij is de idle-tijd weggelaten, waardoor de scores niet meer één-op-één corelleren met de de prestaties van de applicaties in de praktijk, maar je kunt wel mooi het daadwerkelijke prestatieverschil tussen SSD's zien.

Ook nieuw is dat we sinds kort PCMark 8 scores tonen. Ook deze benchmark heeft weer een harde schijf/SSD test, opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark 8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3.

Verder hebben we de maximale 4k read en write Iops getest, gemeten in Iometer met een queue depth van 32 en comprimeerbare data. Dit zijn de waardes waar fabrikanten vaak zelf ook mee pronken. 

In de grafieken op de volgende pagina vind je naast de Kingston en Runcore SSD's ook andere de afgelopen tijd geteste mSATA SSD's met een 60-128 GB capaciteit, waarbij we uiteraard moeten aantekenen dat we PCMark 7 Raw en PC Mark 8 scores van de meeste bestaande modellen helaas niet hebben.

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

4k lezen

Bij de 4k read test komen de drie geteste SSD's rond de 130 MB/s uit. De op Marvell-chip gebaseerde en circa 10 euro duurdere Plextor M5M scoort hier een stuk beter.

4k schrijven

Uitstekende resultaten bij 4k schrijven, dát doen de SandForce drives opvallend snel. De RunCore gaat hier juist de Kingston drives voorbij.

1MB lezen

De 1MB leestest toont aan dat de maximale leessnelheid inderdaad rond de 550 MB/s ligt, zoals bij bedrijven beloven en zoals gebruikelijk bij SandForce drives. Vergeet niet: Atto gebruikt comprimeerbare data, dus voor SandForce controllers is dit appeltje eitje..

1MB schrijven

Ook bij schrijfsnelheden zien we het maximaal haalbare dankzij de comprimeerbare data: boven de 530 MB/s voor alle drie de SSD's.

AS SSD

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

De twee Kingston SSD's komen net boven de 400 punten uit en dat valt een beetje tegen. De RunCore Pro V is met 488 punten wat sneller, maar haalt het niet bij de eveneens op SandForce gebaseerde Adata XPG SX300 en Intel 525. De Plextor M5M 128GB pakt overtuigend de koppositie.

Op de volgende pagina vind je alle deelscores. We zien daar dat de drie SandForce gebaseerde SSD's zeker bij de sequentiele leessnelheid het moeten afleggen tegen de eerder geteste en ook op SansForce gebaseerde Intel 525 en Adata SX300. De Plextor M5M is bij sequentieel lezen, sequentieel scrhijven, maar zeker ook bij multi-threaded 4k-blokken lezen een stuk sneller. 

AS SSD (deelscores)

4k blokken lezen - single threaded

4k blokken lezen - 64 threads

Sequentiëel lezen

4k blokken schrijven - single threaded

4k blokken schrijven - 64 threads

Sequentiëel schrijven

PCMark Vantage

PCMark Vantage is gebaseerd op het hardeschijfgebruik van echte applicaties, zij het applicaties uit de Windows Vista tijd. Futuremark heeft zogenaamde traces, zeg maar opnames gemaakt van de schijfactiviteit van echte programma's en speelt deze activiteit in de benchmark zo snel mogelijk opnieuw af. Doordat de traces niet real-time maar zo snel mogelijk worden afgespeeld worden prestatieverschillen tussen schijven in PCMark Vantage uitvergroot.

Het lijkt erop dat de firmware versie die Kingston gebruikt echt getuned ius hiervoor. Beide mS200's komen boven de 70.000 punten uit en pakken daarmee de koppositie. De RunCore blijft steken op 58.000 punten.

Op de volgende pagina vind je alle deelscores.

PCMark Vantage (deelscores)

Windows Defender test

HDD gaming test

Windows Photo Gallery test

Windows Vista Startup test

Windows Movie Maker test

Windows Media Center test

Windows Media Player test

Application Loading test

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces in real time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar komen de resultaten ook veel beter overeen met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

Alle drie de geteste mSATA SSD's scoren net even boven de 5100 punten. Dat is wat minder dan de Adata SX300, Plextor M5M en Intel 525, maar de verschillen zijn klein.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark7 (deelscores)

Windows Defender test

 De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

Importing pictures test

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

Video editing test

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Windows Media Center test

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

Adding music test

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

Starting applications test

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

Gaming test

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

PCMark7 (Raw)

PCMark7 kan sinds de nieuwste versie ook zogenaamde Raw scores tonen. Dat zijn scores waar in de idle tijd binnen de traces van de verschillende testonderdelen niet wordt meegerekend. Dat zorgt ervoor dat je, net als bij PCMark Vantage, veel beter de echte prestatieverschillen tussen de SSD's kunt zien. Ofwel: de Raw scores kun je in feite interpreteren als het prestatieverschil tussen verschillende SSD's bij de verschillende workloads, de normale scores van de vorige pagina correleren met wat je daar in de praktijk daadwerkelijk van merkt.

Helaas hebben we van de meeste eerder geteste SSD's geen Raw-scores, aangezien de functie pas sinds enige tijd onderdeel van PCMark7 is. 

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark7 (Raw - deelscores)

Windows Defender test

 De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

Importing pictures test

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

Video editing test

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Windows Media Center test

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

Adding music test

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

Starting applications test

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

Gaming test

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. Dat maakt dat net als bij PCMark7 de scores van SSD erg dicht bij elkaar liggen. Dat komt dan ook overeen met de praktijk: bij normale consumententoepassingen is het vrijwel onmogelijk om moderne SSD's van elkaar te onderscheiden.

Waar PCMark7 voor alle tests ook een Raw-score geeft, toont PCMark8 op eenzelfde manier een gemiddelde snelheid waarmee de harde schijf activiteit van de traces is afgespeeld. Dit is dus weer zonder idle tijd en toont de daadwerkelijk onderliggende prestatieverschillen van de SSD's. De standaard score is voor de drie SSD's vrijwel identiek; een dikke 4800 punten. Bij de storage bandwidth zien we dat de RunCore onderliggend iets sneller is.

De bandwidth toent de behaalde gemiddelde doorvoersnelheid bij het afspelen van de traces. Ook hier zien we dat de 840 Evo's beter presteren dan de 840's, maar dat de Pro's heer en meester blijven.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het startyen van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign.De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd.De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen.De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan aan een groot acedemisch Word-bestand.De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Iometer

Onderstaande grafieken tonen de maximale random 4k read en write scores uit Iometer, met queue-depth 32 en uitgevoerd binnen een blok van 8 GB. De test is gedraaid met comprimeerbare data. Dit zijn de scores waar fabrikanten van SSD's ook graag mee schermen. Let wel; deze test is met comprimeerbare data gedaan, wat de scores van SandForce SSD's kan vertekenen.

Conclusie

Alle drie de SSD's hebben de tests keurig doorstaan. Strepentrekkers zijn noch de Kingston SSD's noch de RunCore. We beginnen inmiddels echt wel te merken dat de SandForce controllers dringend vernieuwd moeten worden. Aan de andere kant: in de mSATA wereld zijn er geen high-end modellen als een Samsung 840 Pro of OCZ Vector. Maar toch, de eerder geteste Plextor M5M 128GB is over de gehele linie een stuk sneller dan de 120 GB drives van Kingston en RunCore en slechts een dikke 10 euro duurder dan de Kingston SSD. Als je bedenkt dat je bij Plextor ook nog 8 GB meer opslagcapaciteit hebt, is dat zeker de moeite waard.

Blijft staan dat bij praktijksituaties de prestatieverschillen te klein zijn om te merken. We kunnen ons niet voorstellen dat ook maar iemand het verschil zal merken tussen een laptop met een Plextor M5M of Kingston mS200 SSD erin bij normale consumententoepassingen. Wil je je dus toch graag nog dat tientje besparen, dan is het niet dat je daar een serieus nadeel van ondervindt.

Zeker aangezien Kingston bij ons bekend staat als een bedrijf dat zaken als garantie en service gewoon goed voor elkaar heeft, kunnen we de Kingston mS200 60 GB en 120 GB daarom zeker aanraden voor wie simpelweg een zo betaalbaare mogelijke mSATA SSD zoekt om z'n laptop mee te upgraden. De 60 GB variant is als je kijkt naar de prijs per Gigabyte uiteraard nog wat duurder, maar ook deze is in vergelijking met andere mSATA SSD's van deze capaciteit scherp geprijsd. Positief is dat deze SSD weinig tot niet langzamer is dan het 120GB model.


Kingston mS200 60GB
Kingston mS200 120GB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Bronze Award Kingston SSDNow mS200 60GB

Kingston SSDNow mS200 60GB

 • 60 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2241
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • mSATA
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Kingston SSDNow mS200 120GB

Kingston SSDNow mS200 120GB

 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2241
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • mSATA
Niet verkrijgbaar
RunCore Pro V mSata 120GB

RunCore Pro V mSata 120GB

 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 540 MB/s
 • 500 MB/s
 • mSATA
Niet verkrijgbaar
0
*