Intel SSD 530 240GB review: vernieuwde SandForce SSD met 20nm NAND

5 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Benchmarks
 3. 3. Atto Disk Benchmark
 4. 4. AS SSD
 5. 5. AS SSD (deelscores)
 6. 6. PCMark7
 7. 7. PCMark7 (deelscores)
 8. 8. PCMark7 (Raw)
 9. 9. PCMark7 (Raw - deelscores)
 10. 10. PCMark8
 11. 11. PCMark8 (deelscores)
 12. 12. Iometer
 13. 13. Continutest
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Eerder deze maand introduceerde Intel de SSD 530 serie, opvolger van de welbekende 520 SSD's, maar stiekem ook van de 335-modellen. Net als diens voorlopers is de SSD 530 reeks gebaseerd op de bekende LSI SandForce SF-2281 controller. Nieuw is de overstap naar 20nm flashgeheugen en het feit dat de nieuwe reeks beschikbaar komt in zowel 2,5" formaat als in mSATA en M.2. Wij testten het 2,5" 240GB exemplaar.

De nieuwe SSD 530 reeks is qua naam natuurlijk de directe opvolger van de bestaande, eveneens op SandForce controllers gebaseerde Intel 520 SSD's. De van de 500-serie bekende 5 jaar garantie is opnieuw ook van toepassing op de 530 SSD's. Intel liet ons weten dat de goedkopere Intel SSD 335 reeks echter spoedig ook wat men noemt end-of-life zal gaan. Met een wat naar beneden bijgestelde prijs zal de 530 reeks zodoende de plek gaan innemen van zowel de 335 als de 520 SSD's.

Intel 530 Series 240GB

Met de 530's richt Intel zich duidelijk niet langer enkel op de traditionele SSD-markt van desktops en laptops. Vrijwel de gehele serie, op de 240GB en 480GB capaciteiten na, komt namelijk ook in de mSATA en modernere M.2 form factors op de markt. Hierbij moeten we aantekenen dat de M.2 SSD's net als de mSATA en 2.5" varianten gebruik maken van de Serial ATA 600 interface. De 2.5" varianten komen op de markt in 80GB, 120GB, 180GB, 240GB, 360GB en 480GB. De mSATA en M.2 modellen dus enkel in 80GB, 120GB, 180GB en 360GB.

De SSD's zijn alle gebaseerd op de welbekende LSI SandForce SF-2281 controller, al heeft de chip voor de verandering een andere opdruk en een Intel-typenummer gekregen. Net als bij de voorgaande reeksen heeft Intel de SandForce-firmware zelf verbeterd en geoptimaliseerd, naar eigen zeggen voornamelijk om de betrouwbaarheid op topniveau te krijgen. Het moet gezegd, over de betrouwbaarheid van Intel SSD's horen we weinig klachten. Waar de 520 SSD's nog gebaseerd waren op middels 25nm transistors gefabriceerd ONFI NAND-flashgeheugen, is voor de 530 reeks de overstap gemaakt op 20nm chips uit de Intel/Micron-fabriek. Het gaat hier vermoedelijk nog om de 20nm chips met 64 Gigabit per die en een paginagrootte van 8 kB, al weten we dat niet helemaal zeker.

Intel 530 Series 240GB

Intel 530 Series 240GB

Alle Intel SSD 530 modellen hebben een opgegeven maximale leessnelheid van 540 MB/s en een maximale schrijfsnelheid 490 MB/s. Dat laatste is in vergelijking met andere SandForce-gebaseerde SSD's wat laag; het lijkt er op dat Intel de SSD meer heeft getuned voor normale consumentengebruik dan voor maximaal haalbare doorvoersnelheid. Het opgegeven maximale 4k random IOPS is 41.000 voor leesoperaties en 80.000 voor schrijfoperaties. Uiteraard moeten we in het achterhoofd houden dat de SandForce controller data comprimeert en dedupliceert om zo prestaties te verbeteren en de write amplification factor zo laag mogelijk te houden.

Eén ding is opvallend bij de nieuwe reeks: Intel neemt het uiterlijk van de SSD's ineens zeer serieus. Het moet gezegd: de Intel 530 240GB zoals wij hem getest hebben ziet er strak uit. De SSD is 7mm dik en past daardoor ook in dunnere laptops. Intern vinden we de SandForce controller en daarnaast zestien flash-chips. Zoals gebruikelijk zijn SandForce SSD's ruim ge-overprovisioneerd. In de Intel SSD 240GB vinden we dan ook 256GB aan flashchips.

De Intel SSD 530 wordt verder zonder extra's geleverd, al biedt Intel via een download wel datamigratiesoftware aan. De prijs vinden we fors: het door ons geteste 240GB model kost gemiddeld 229 euro, ofwel bij 96 cent per GB. De laagste prijs in onze Prijsvergelijker op moment van schrijven bedraagt 212 euro. De sweet spot voor SSD's van deze capaciteit ligt op dit moment zo rond de 70 à 80 cent per GB, Intel zit daar dus ruim boven. Uiteraard is de 5 jaar garantie en de uitstekende reputatie van Intel in deze markt ook wat waard, maar als je bedenkt dat de controller (en daarmee zoals we verderop zullen zien de prestaties) niet bepaald state-of-the-art zijn, mogen we toch wel concluderen dat Intel de nodige tientjes van de prijs af moet halen om concurrerend te blijven.

Benchmarks

Voor harddisks en SSD’s maken we gebruik van een Ivy Bridge-gebaseerd testplatform met Core i5 processor en Intel Z77 moederbord. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive op een Serial ATA 600 en draaien we alle benchmarks onder Windows 7. AHCI staat uiteraard ingeschakeld en we maken gebruik van de Intel RST-drivers.

We gebruiken Atto Disk Benchmark queue depth, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, terwijl de testdata van Atto wel extreem goed comprimeerbaar is. SandForce-gebaseerde SSD’s hebben zodoende geen voordeel in AS SSD van de ingebouwde compressietrucjes: die benchmark is een 'worst case' voor deze SSD’s.   

PCMark Vantage, PCMark 7 en PCMark 8 zijn wat ons betreft de belangrijkste benchmarks. PCMark Vantage simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De totaalscore geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark Vantage is echter gebaseerd op software uit het Windows Vista-tijdperk en ook op de manier waarop Windows Vista harde schijven en SSD’s aanstuurt. PCMark 7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario’s. Verder speelt PCMark 7 de scenario’s in real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark 7 dan ook niet in de scores terug.

Vanaf deze review tonen we ook de PCMark7 'Raw' scores. Hierbij is de idle-tijd weggelaten, waardoor de scores niet meer één-op-één corelleren met de de prestaties van de applicaties in de praktijk, maar je kunt wel mooi het daadwerkelijke prestatieverschil tussen SSD's zien.

Ook nieuw is dat we vanaf deze review PCMark 8 scores tonen. Ook deze benchmark heeft weer een harde schijf/SSD test, opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark 8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3.

Verder hebben we de maximale 4k read en write Iops getest, gemeten in Iometer met een queue depth van 32 en comprimeerbare data. Dit zijn de waardes waar fabrikanten vaak zelf ook mee pronken. 

Ten slotte hebben we ook nog een continutest op een aantal van de SSD's uitgevoerd, waarmee we bekijken hoe de prestaties van een SSD inzakken na verloop van tijd bij continue belasting.

Het aantal bestaande SSD's dat we als referentie in de grafieken hebben meegenomen hebben we expres beperkt gehouden, om zo de benchmarkpagina's nog enigszins leesbaar te houden. Wil je vergelijken met andere exemplaren, dan kun je uiteraard eenvoudig zelf een vergelijkingstabel aanmaken.

PCMark Vantage hebben we niet overigens niet opgenomen in de review; er blijken wat vreemde compatibiliteitsproblemen tussen deze benchmark en de Intel 530 SSD wat vreemde, niet consistente scores oplevert.

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

4k lezen

Bij de 4k read test komt de Intel 530 op 178 MB/s. Dat is voor een SandForce-gebaseerde SSD een prima score, maar menig moderne SSD gaat daar ruim voorbij.

4k schrijven

4k blokken met QD4 schrijven doet de Intel 530 met 263 MB/s. Let wel, het is comprimeerbare data, dus gezien de controller kan Intel zich hier van z'n beste kant laten zien. 

1MB lezen

De 1MB leestest toont aan dat de maximale leessnelheid van Intel 530 SSD wat hoger is dan beloofd: 549 MB/s.

1MB schrijven

1 MB schrijven toont aan dat de opgegeven 490 MB/s schrijfsnelheid wel erg conservatief is. Wij komen op 530 MB/s, waarmee bijna de max van de Serial ATA 600 bus behaald wordt. Maar ook hier geldt; het zijn de compressietrucs van de SandForce controller die dit mogelijk maken.

AS SSD

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

Die totaalscore komt uit op 708 punten en dat valt toch zonder meer tegen, zelf in vergelijking met budget SSD's als de Plextor M5S of Samsung 840.

Op de volgende pagina vind je alle deelscores. Je kunt zien dat de Intel 530 in geen van de onderdelen bijzonder prestaties neer zet, maar juist de 4k leessnelheden (zowel QD1 als QD64) vallen tegen.

AS SSD (deelscores)

4k blokken lezen - single threaded

4k blokken lezen - 64 threads

Sequentiëel lezen

4k blokken schrijven - single threaded

4k blokken schrijven - 64 threads

Sequentiëel schrijven

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces in real time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar komen de resultaten ook veel beter overeen met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

Intel lijkt de 530 SSD's getuned te hebben voor goede prestaties in workloads zoals PCMark 7 die simuleert want in deze benchmark scoort de SSD gewoon goed: 5481 punten.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark7 (deelscores)

Windows Defender test

DeWindows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

Importing pictures test

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

Video editing test

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Windows Media Center test

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

Adding music test

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

Starting applications test

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

Gaming test

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

PCMark7 (Raw)

PCMark7 kan sinds de nieuwste versie ook zogenaamde Raw scores tonen. Dat zijn scores waar in de idle tijd binnen de traces van de verschillende testonderdelen niet wordt meegerekend. Dat zorgt ervoor dat je, net als bij PCMark Vantage, veel beter de echte prestatieverschillen tussen de SSD's kunt zien. Ofwel: de Raw scores kun je in feite interpreteren als het prestatieverschil tussen verschillende SSD's bij de verschillende workloads, de normale scores van de vorige pagina correleren met wat je daar in de praktijk daadwerkelijk van merkt.

Helaas hebben we van de meeste eerder geteste SSD's geen Raw-scores, aangezien de functie pas sinds enige tijd onderdeel van PCMark7 is. 

De frafiek toont dat Intel hier zeer goed mee komt in het topsegment met 6569 punten.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark7 (Raw - deelscores)

Windows Defender test

 De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

Importing pictures test

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

Video editing test

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Windows Media Center test

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

Adding music test

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

Starting applications test

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

Gaming test

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. Dat maakt dat net als bij PCMark7 de scores van SSD erg dicht bij elkaar liggen. Dat komt dan ook overeen met de praktijk: bij normale consumententoepassingen is het vrijwel onmogelijk om moderne SSD's van elkaar te onderscheiden.

Waar PCMark7 voor alle tests ook een Raw-score geeft, toont PCMark8 op eenzelfde manier een gemiddelde snelheid waarmee de harde schijf activiteit van de traces is afgespeeld. Dit is dus weer zonder idle tijd en toont de daadwerkelijk onderliggende prestatieverschillen van de SSD's. 

De Intel SSD komt uit op 4928 punten.

Kijken we naar de standaard scores dan zijn er vrijwel geen verschillen tussen moderne SSD's. Kijken we naar de onliggende bandwidth score, waarbij de idle-tijd is weggelaten, dan zien we toch duidelijk verschillen en moeten we concluderen dat de Intel 530 de prestaties van populaire SSD's als de Samsung 840 Pro, Samsung 840 Evo en Plextor M5S niet kan evenaren.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het startyen van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign.De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd.De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen.De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan aan een groot acedemisch Word-bestand.De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Iometer

Onderstaande grafieken tonen de maximale random 4k read en write scores uit Iometer, met queue-depth 32 en uitgevoerd binnen een blok van 8 GB. De test is gedraaid met comprimeerbare data. Dit zijn de scores waar fabrikanten van SSD's ook graag mee schermen. Let wel; deze test is met comprimeerbare data gedaan, wat de scores van SandForce SSD's kan vertekenen.

We zien dat de beloofde 41.000 Iops bij lezen en 80.000 Iops bij schrijven ruim gehaald worden.

Continutest

Sinds enige tijd testen we ook hoe de prestaties van een SSD zich houden bij langdurig intensief gebruik.

Eerst wat achtergrondinformatie. We hebben meermaals geschreven dat data op een SSD per zogenaamde 'pagina', hoeveelheden van meestal 4, 8 of 16 kB, weggeschreven en uitgelezen kan worden. Om data te kunnen wegschrijven moeten datacellen echter eerst geleegd worden: dat kan alleen per blok. Zo'n blok bestaat uit 128, 256 of 512 pagina's.

Dit gegeven zorgt ervoor dat SSD's slimme trucjes moeten uithalen. Wanneer een aantal pagina's aan data verwijderd moet worden, moet eerst de rest van de data uit het blok gekopieerd worden naar een ander blok, waarna het gehele blok geleegd kan worden. In de praktijk betekent het dat SSD-controllers schrijfacties zoveel mogelijk opzamelen, deze vervolgens tegelijk naar nieuwe, vers geleegde blokken uitvoeren en tegelijkertijd verwijderacties pas op gezette tijden uitvoeren. Op die momenten, wanneer de SSD niets te doen heeft, schakelt de in de controller ingebakken garbage collector in, die verwijderacties daadwerkelijk doorvoert op chipniveau en overbleven data zoveel mogelijk combineert in volle blokken, om op die manier zoveel mogelijk blokken volledig leeg te kunnen maken.

Wanneer de SSD echter lange tijd volcontinu, dus zonder een seconde rust, gebruikt wordt, kan de garbage collector niet tussendoor aan de slag. Op een gegeven moment zijn er dan geen lege blokken meer over en zal de SSD tussen het uitvoeren van commando's door aan garbage collection moeten gaan doen. Het resultaat: de prestaties worden lager.

Om het effect daarvan aan te tonen hebben we een aantal SSD's gedurende 15 of 30 minuten continu belast middels de IOMeter benchmark. De instelling die we gebruiken is om met 32 instructies tegelijkertijd (queue-depth 32 dus) 50% van de tijd lezen en 50% van de tijd schrijven. De instructies bestaan voor 25% uit 4 kB, 25% uit 64 kB, 25% uit 128 kB en 25% uit 1 MB. We stellen IOmeter bij 240-256 GB SSD's in om gebruik te maken van een testbestand van 160 GB. Bij 480-512 GB SSD's maken we gebruik van een 320 GB testbestand.

Overigens: hecht niet te veel waarde aan deze grafieken. In de praktijk zal het zelden tot nooit voorkomen dat je je SSD minutenlang continu gebruikt, zonder tussenpozen. Wat je je wel moet realiseren: hoe voller je SSD staat, hoe minder lege blokken er zijn en hoe eerder een SSD naar zijn 'steady state' prestaties zal afzakken.

In de grafiek zien we iets opallends: de eerste minuten stijgen de prestaties licht. Na een minuut of 10 zakken de prestaties in, waarna ze na minuut 12 weer wat opkrabbelen. We hebben de test achterliggend 30 minuten uitgevoerd en zien dat de prestaties in deze test uiteindelijke stabiliseren rond de 180 MB/s. Dat is boven het niveau van de Samsung 840, Samsung 840 Evo en Crucial M500, maar duidelijk onder het niveau van menig andere SSD.

Conclusie

We hebben het al eerder geschreven; het is echt tijd dat LSI met een nieuwe generatie SandForce controller op de proppen komt. De SF-2281 was duidelijk heer en meester toen deze net op de markt kwam, inmiddels kunnen op deze controller gebaseerde SSD's de middenmoot niet meer ontstijgen. Dat is op zich niet erg, als de prijs daar ook naar is; Kingstron heeft met de V300-reeks bijvoorbeeld zeer scherp geprijsde SandForce-gebaseerde SSD's.

De prijs, daar wringt hem de schoen bij Intel. Het prijskaartje van gemiddeld 229 euro is, hoe je het ook wendt of keert, echt veel te hoog voor deze Intel SSD 530 240GB. Er moeten echt de nodige tientjes vanaf om de SSD interessant te maken. Uiteraard is de 5 jaar garantie die Intel biedt en de goede staat van dienst die Intel in de SSD-markt heeft opgebouwd heel wat waard. We gaan er wel in mee dat een Intel SSD wat duurder mag zijn dan die van de concurrentie. Desalniettemin zouden wij de Intel SSD 530 pas aanraden als deze richting - of liever nog ónder - de 80 cent per gigabyte zou uitkomen.

Intel 530 Series 240GB


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Intel 530 Series 240GB

Intel 530 Series 240GB

 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 540 MB/s
 • 490 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*