Racen als een Pro: vijf racesturen tot 150 euro review

30 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Logitech Driving Force GT
 3. 3. Thrustmaster Ferrari F430 Force Feedback
 4. 4. Thrustmaster Ferrari 458 Italia
 5. 5. Speedlink Drift O.Z. Racing Wheel
 6. 6. Steelseries SRW-S1
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Een racegame spelen is natuurlijk pas echt leuk als je daar een heus stuurtje voor gebruikt. Wij testten er vijf die je al voor minder dan 150 euro op de kop kunt tikken.

Hoewel racegames voor de PC tegenwoordig wat minder populariteit genieten dan een aantal jaren geleden het geval was, moet je voor het echte simulatiewerk nog altijd op de PC zijn. Games als RFactor 2 en iRacing bieden een realisme dat niet beschikbaar is in games als Forza 4 voor de Xbox en Gran Turismo voor de Playstation. Wil je echter gewoon lekker scheuren zonder een steile leercurve dan biedt de PC ook daarvoor alle mogelijkheden, met games als F1 2012 en de Dirt spellen.

Vergelijkingstests die je van ons gewend bent bevatten doorgaans méér dan vijf producten, maar helaas is het aanbod van betaalbare racestuurtjes de afgelopen jaren aardig uitgedund. Zonder de echte instapmodellen van een paar tientjes of juist de erg dure apparaten mee te nemen, is de spoeling momenteel helaas niet veel dikker meer. Dat is jammer, maar het maakt de keuze wellicht ook wat gemakkelijker. Tijd om het beschikbare aanbod onder handen te nemen.

Logitech Driving Force GT

Logitech heeft een goede naam als het op racestuurtjes voor de PC aankomt. Samen met Thrustmaster heeft dit merk een lange geschiedenis in dit segment. Wie momenteel op de site van Logitech kijkt zal zien dat het productgamma nog uit slechts twee stuurtjes bestaat. De bijna 300 euro kostende G27, waarvan je een uitgebreide review op onze website kunt vinden, en de veel beter betaalbare Driving Force GT, die gemiddeld rond de 140 euro kost. De G27 valt buiten de prijsklasse waar we in deze test naar kijken, maar geldt als één van de beste stuurtjes die momenteel te koop is, met uitstekende force feedback, een prettig met leer bekleed stuurwiel, een losse versnellingspook en goede metalen pedalen met naast gas en rem, ook een koppelingspedaal.

De Driving Force GT moet het uiteraard met wat minder luxe doen, waarbij vooral op de pedalen is bezuinigd. Deze zijn helemaal van kunststof en een koppelingspedaal moeten we missen, wat voor echte simulatiespelers daadwerkelijk een gemis kan zijn. Het stuur zelf is voorzien van een prettige rubberen afwerking die goed in de hand ligt. De Driving Force GT is geschikt voor zowel PC als Playstation 3, en beschikt over veel knoppen. De voor de Playstation benodigde select, start, ls, rs, x, vierkant, rondje, driehoek en vierkanten als ook een D-pad zijn allemaal op het stuur terug te vinden. Daarnaast is er een grote +/- knop en een draaischijf met daarin nog een knop. Die draaischijf kan érg handig zijn om bijvoorbeeld tijdens het racen de rembalans eenvoudig aan te passen en is wat ons betreft een goede vondst van Logitech. Aan de achterkant van het stuur vinden we twee relatief kleine plastic knoppen die dienst kunnen doen als flippers om mee te schakelen. Deze zitten helaas vrij ver naar binnen en zijn bovendien dus ook klein, waardoor we de ergonomie hiervan niet optimaal vinden. Wie graag met een pook wil schakelen kan ook uit de voeten met de Driving Force GT. Naast het stuur is een klein pookje ondergebracht dat naar voren of achteren geduwd kan worden om zo te schakelen.

In de praktijk is de Driving Force GT een fijn stuur om mee te racen. De ingebouwde Force Feedback werkt goed en redelijk nauwkeurig, al mist het stuur in vergelijking met zijn grotere broer zowel wat precisie als kracht. Het stuur ligt prettig in de hand, de knoppen zijn overzichtelijk en - op de flippers achter het stuur na - zijn we eigenlijk erg positief over het stuur. Over de pedalen zijn we dat minder, al moeten we in deze prijsklasse natuurlijk realistisch zijn over wat we kunnen verwachten. De pedalen geven redelijk goede feedback en het rempedaal vereist duidelijk meer kracht dan het gaspedaal. Het is aan te raden om deze pedalen zonder schoenen te bedienen. Handig is de strip met ‘spikes’ die uitgeklapt kan worden en waarmee de pedalen zich vast kunnen bijten in tapijt.

Logitech Driving Force GT

Logitech Driving Force GT

Thrustmaster Ferrari F430 Force Feedback

Wie het productgamma van Ferrari een beetje kent weet dat de F430 inmiddels niet het nieuwste model meer is, maar met de 458 Italia al enige tijd een opvolger heeft gekregen. Bij Thrustmaster geldt dat ook, al heeft Thrustmaster – in tegenstelling tot Ferrari zelf – de F430 wel in het programma gehouden. En dat heeft een reden, want het nieuwere 458 Italia racestuur van Thrustmaster is in veel opzichten een stapje terug ten opzichte van de F430 Force Feedback. Niet in de laatste plaats omdat het nieuwe stuur force feedback moet missen. De F430 heeft dat dus wel, en maakt gebruik van zogenaamde ‘Touchsense’ technologie van Immersion. Desondanks kost het apparaat volgens onze prijsvergelijker gemiddeld slechts 123 euro, waarmee het het goedkoopste force feedback stuur uit deze test is.

Het stuur is uiteraard gemodelleerd naar dat van de Ferrari F430, inclusief de befaamde 'manettino' knop die in de echte auto wordt gebruikt om traction control en ESP te regelen. Bij het PC stuurtje is de knop programmeerbaar en kan in twee modi werken, zowel direct bij het draaien als na indrukken. Naast de manettino vinden we nog zes andere knoppen op het stuur terug, evenals een als 'START' button vermomde D-pad. Achter het stuur treffen we twee solide metalen schakelflippers én twee extra knoppen aan, terwijl op de behuizing van het stuur ook nog eens drie knoppen terug te vinden zijn. De flippers van de F430 vinden wij prettiger werken dan die van de Driving Force GT van Logitech, terwijl dat stuur qua knoppen net iets meer te bieden heeft.

De pedalen van de F430 Force Feedback zijn prima, zeker als we naar de prijs kijken. De basis waarop de pedalen gemonteerd zijn, is wat aan de kleine kant, maar staat desondanks redelijk stevig. De pedalen hebben een metalen afwerking en bieden prima tegendruk zodat ook met schoenen aan nog redelijk veel feedback gegeven wordt, op dit punt wint Thrustmaster het nipt van Logitech’s Driving Force GT.

De werking van het stuur is prima in orde. De besturing is zeer nauwkeurig en force feedback effecten worden goed doorgegeven, al missen we de precisie en details die we bij stuurtjes met force feedback uit de hogere prijsklasse wel vinden. Daar staat echter tegenover dat de F430 alleszins betaalbaar is, relatief veel knoppen en goede pedalen heeft.

Thrustmaster Ferrari F430 Force Feedback Racing Wheel

Thrustmaster Ferrari F430 Force Feedback Racing Wheel

Thrustmaster Ferrari 458 Italia

Thrustmasters nieuwste ‘betaalbare’ stuur luistert dus naar de naam 458 Italia. Hoewel dit stuurtje ook voor de PC gebruikt kan worden, is meteen duidelijk dat het apparaat voor de XBOX 360 is bedoeld. Dat zien we aan de groene XBOX startknop, maar ook aan de bijbehorende A,B, X, Y knoppen. Met een gemiddelde winkelprijs van 80 euro is dit stuur duidelijk lager gepositioneerd dan de F430 Force Feedback. Het stuurtje beschikt net als die F430 over flippers achter het stuurwiel om te schakelen en een D-pad vermomd als ‘engine start’ knop. De manettino is ook aanwezig, maar springt bij dit stuur na het omhoog of omlaag draaien altijd naar de middenstand terug, waardoor het feitelijk geen keuzeschakelaar is, maar een dubbele drukknop. De pedalen van de 458 Italia zijn helaas van wat mindere kwaliteit dan die van de F430. Ze zijn geheel uit kunststof vervaardigd en daardoor wat lichter en buigzamer. Hierdoor glijden de pedalen wat makkelijker weg, en zijn ze iets minder precies te bedienen. Toch geven we de pedalen een krappe voldoende. Helaas blijkt het stuur zelf duidelijk van mindere kwaliteit dan dat van de F430 en ook dan dat van Logitech’s Drive Force GT. Force Feedback ontbreekt en in vergelijking met voorgenoemde sturen heeft de 458 Italia ook wat meer speling. Dat maakt de nieuwere 458 Italia dus eigenlijk op alle punten een stuur dat wat minder presteert dan de oudere F430, maar daar staat dus ook een lagere prijs tegenover, zodat de prijs-kwaliteitverhouding in balans blijft.

Thrustmaster Ferrari 458 Italia

Thrustmaster Ferrari 458 Italia

Het goedkoopste stuurtje uit deze test is afkomstig van Speedlink. Het Drift O.Z. Racing Wheel staat voor gemiddeld iets meer dan 55 euro in onze prijsvergelijker en is daarmee dus aanzienlijk goedkoper dan de 458 Italia van Thrustmaster. Speedlink biedt met de Drift O.Z. een stuurtje zonder force feedback, maar met vijftien knoppen, een schakelpook en gas- en rempedalen. Helaas kunnen we ondanks de lage prijs met de beste wil van de wereld weinig positiefs over dit stuur melden. Op tal van punten merk je dat er net even te veel bezuinigd is om op dit lage prijspunt te komen. Dat begint meteen al bij de pedalen. Deze hebben een uitklapbaar deel waar je hiel op moet rusten tijden het rijden, maar in de praktijk blijkt dat scharnierpunt tijdens het gebruik steeds bewegen, waardoor gas en rem moeilijk te doseren zijn. Beide pedalen hebben bovendien evenveel weerstand, terwijl het rempedaal idealiter een stuk zwaarder zou moeten gaan.

Het stuur zelf wordt middels zuignappen op de tafel vastgemaakt en niet met één of meerdere klemmen zoals bij de andere sturen uit de test. Dat maakt dat het stuurtje altijd een beetje meeveert en het bij stevige stuurbewegingen zelfs los kan komen. Het stuurwiel zelf staat onergonomisch ver omhoog gericht en heeft bovendien erg veel speling op de stuurkolom. Force feedback ontbreekt uiteraard, het wiel lijkt door twee eenvoudige veren gecentreerd te worden. Helaas is de weerstand hierbij beperkt, terwijl het stuur tijdens bewegingen toch relatief veel geluid maakt. Het stuurwiel is ten slotte voorzien van een gladde kunststof afwerking die al snel heel zweterig gaat aanvoelen. Hoewel we graag enthousiast zouden zijn over het goedkoopste stuur uit de test, kunnen we de Drift O.Z. van 50 euro helaas niet aanraden.

Speedlink Drift O.Z. Racing Wheel

Speedlink Drift O.Z. Racing Wheel

Speedlink Drift O.Z. Racing Wheel

Steelseries SRW-S1

De SRW-S1 van Steelseries is een vreemde eend in de bijt bij deze test. Dit stuurtje, dat gemodelleerd is naar het stuur uit een Formule 1 auto, is namelijk niet meer dan alleen een stuur. Geen pedalen, maar ook geen basisstation dat op de tafel wordt gemonteerd. De SRW-S1 werkt op basis van gyroscopen en bewegingssensors die continu de stand van het wiel analyseren. Je houdt het stuur dus in de hand en stuurt vervolgens letterlijk in het luchtledige. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Voordeel is dat je het stuurtje gemakkelijk ‘installeert’ als je wilt gaan racen, en je het ook zo weer opgeborgen hebt. Het stuur wordt middels een circa twee en een halve meter lange USB kabel met de PC verbonden en eenmaal ingestoken ben je direct klaar om te racen.

Bewegingen van het stuur worden gelukkig érg nauwkeurig aan de PC doorgegeven. Onze angst vooraf dat we zwabberend over de baan zouden rijden omdat de sensoren niet accuraat zouden zijn, bleek geheel ongegrond. Nadelen heeft het echter ook. Omdat er geen centrale as is waar je het stuur omheen draait, moet je het stuur continu zélf in de lucht balanceren. Kleine ongewenste bewegingen van de armen worden hierdoor meteen in een stuurbeweging omgezet. Hierdoor krijgt je automatisch de neiging het stuur erg stevig en enigszins krampachtig vast te houden, wat zeker in het begin snel tot vermoeidheid leidt. In de praktijk vonden wij het uiteindelijk het prettigst om een bureaustoel met leuningen te gebruiken, waarbij we onze ellenbogen lieten rusten en de stuurbewegingen vooral vanuit de polsen maakten. Op die manier valt er ook bij langere gamesessies redelijk goed met de SRW-S1 te werken.

Omdat het stuur zonder pedalen wordt geleverd gebeurt gas geven en remmen met twee flippers achter het stuur. Deze zijn traploos in te knijpen, wat prima werkt. Boven deze gas-rem flippers vinden we aan beide kanten nog een extra flipper, die gebruikt kan worden om mee te schakelen.

Aan de voorzijde van het stuur vinden we bovendien een keur aan drukknoppen, draaiknoppen en ook een serie leds die oplichten wanneer er overgeschakeld moet worden ontbreekt niet. Bij alle knoppen staat reeds een functie beschreven, zodat direct duidelijk is waar deze voor dienen.

Die functies werken sowieso in de meegeleverde ‘Simraceway’ game, waar het stuur primair voor ontworpen is. Simraceway is een simulator waarin realisme hoog in het vaandel staat. De game heeft licenties voor veel echt bestaande supercars, heeft goede graphics en is bovendien gratis te downloaden, ook wanneer je geen SRW-S1 stuur bezit. Toch zit er wel een klein addertje onder het gras. Standaard heb je in het spel namelijk de beschikking over een paar vrij tamme auto’s. Wil je met de echt leuke supercars aan de slag dan zal je deze moeten kopen. Prijzen variëren hierbij van enkele euro’s tot meer dan twintig euro, waardoor de kosten in de praktijk toch behoorlijk kunnen oplopen. Toch is Simraceway een leuk spel, ook wanneer je er geen extra geld tegenaan gooit. De integratie met het SRW-S1 stuur is uiteraard erg goed, alle knoppen op het stuur hebben precies de functie die je ervan mag verwachten en ook de rij met leds die als schakelindicator dienst doen, werkt probleemloos. Uiteraard is de SRW-S1 ook in andere games te gebruiken, al zal je dan in veel gevallen zelf handmatig alle knoppen moeten voorzien van de juiste functies.

Het SRW-S1 stuur is helaas niet goedkoop, zeker als we in ogenschouw nemen dat je er geen basisstation of pedalen bij krijgt. Het stuurtje kost gemiddeld namelijk 96 euro en dat vinden wij eigenlijk wat te veel voor het gebodene. Maar... een aantal shops verkoopt het struur voor 40 à 45 euro en dán is het wel een zeer goede deal! Het stuur hinkt bovendien op twee gedachten: enerzijds is het bedoeld als écht simulatiestuur dat goede precisie moet bieden, anderzijds is het concept van een stuur dat je in het luchtledige zelf moet vasthouden daar niet direct ideaal voor. De SRW-S1 is naar onze mening vooral geschikt voor wie even snel een stuurtje wil kunnen pakken om een kort potje te racen. Wil je aan langere racesessies deelnemen, dan is een traditioneel stuur sterk aan te raden.

SteelSeries Simraceway SRW-S1

SteelSeries Simraceway SRW-S1

Conclusie

Voor zo’n 80 tot 150 euro koop je een prima racestuur. Ten opzichte van de stuurtjes uit de duurdere prijsklassen mis je in deze budgetrange vooral wat precisie en bouwkwaliteit bij de pedalen en in iets mindere mate bij het stuur zelf. Waar deze bij duurdere stuurtjes doorgaans uit metaal zijn vervaardigd, vinden we in dit prijssegment vooral kunststof terug. Vooral voor de Thrustmaster F430 en Logitech Driving Force GT geldt dat de pedalen prima volstaan voor de gemiddelde gamer. Beide sturen scoren sowieso erg goed, zijn nauwkeurig te bedien en hebben goede force feedback. Het stuur van Logitech is iets duurder maar biedt iets betere force feedback, terwijl bij de Thrustmaster F430 de pedalen net iets beter zijn. Beide sturen kosten echter ruim meer dan 100 euro. Wil je daaronder blijven dan is de 458 Italia van Thrustmaster een prima stuurtje voor zo’n 80 euro. Force feedback moeten we bij dit stuur missen en ook de pedalen leveren iets minder goede feedback, maar het stuur is zijn prijs zeker waard. Wil je goedkoper dan zou je kunnen kiezen voor bijvoorbeeld de Drift O.Z. van Speedlink, die zo’n 50 euro kost. Eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat je voor dit geld eigenlijk geen goed stuur kunt verwachten, iets wat we ook bij het stuur van Speedlink moeten concluderen. Wil je racen met een stuurtje, dan raden wij sterk aan nét iets meer geld uit te geven en te kiezen voor het 458 Italia instapmodel van Thrustmaster.

De SRW-S1 van Steelseries is een apart product. Omdat het stuur geen basisstation heeft en in de lucht vastgehouden moet worden, levert het stuur bij langdurig gamen problemen op qua ergonomie. Daar staat tegenover dat de bouwkwaliteit en nauwkeurigheid érg goed is, en het stuurtje bovendien heel snel te pakken en weer op te bergen is. Wat ons betreft ideaal voor wie tussendoor even snel wil racen, maar ongeschikt voor langere racesessies.


Logitech Driving Force GT
Thrustmaster Ferrari F430 Force Feedback


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Logitech Driving Force GT

Logitech Driving Force GT

 • Racestuur
Niet verkrijgbaar
Speedlink Drift O.Z. Racing Wheel

Speedlink Drift O.Z. Racing Wheel

 • Racestuur

47,50 €

4 winkels
SteelSeries Simraceway SRW-S1

SteelSeries Simraceway SRW-S1

 • Racestuur
Niet verkrijgbaar
Thrustmaster Ferrari 458 Italia

Thrustmaster Ferrari 458 Italia

 • Racestuur

87,85 €

7 winkels
Silver Award Thrustmaster Ferrari F430 Force Feedback Racing Wheel

Thrustmaster Ferrari F430 Force Feedback Racing Wheel

 • Racestuur
Niet verkrijgbaar
0
*