9 speakersets getest: een nieuw geluid

47 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Monitors
 3. 3. PC als stereo
 4. 4. Audyssey Wireless Speakers (2.0)
 5. 5. Hercules XPS 2.0 80 DJ Monitor (2.0)
 6. 6. Hercules XPS 2.0 60 DJ Set (2.0)
 7. 7. Edifier Studio 6 Plus
 8. 8. Edifier R1600T Plus
 9. 9. Edifier C2XD (2.1)
 10. 10. Logitech Z553 (2.1)
 11. 11. Trust Tytan (2.1)
 12. 12. Wavemaster Moody (2.1)
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

PC-speakersets zijn niet onderhevig aan de Wet van Moore. De veranderingen in deze markt worden dan ook niet in de eerste plaats door technologische ontwikkeling bepaald, maar dat wil niet zeggen dat er niets veranderd is: integendeel. We testten 9 speakersets die maar weinig lijken op wat we tien jaar geleden zouden hebben besproken.

Met het minder populair worden van desktopsystemen is de markt voor klassieke PC speakers jaren geleden al ingestort. Waar we ooit tientallen 5.1 surround sets konden bespreken, is het nu amper mogelijk om voldoende van die sets bij elkaar te krijgen voor een fatsoenlijke vergelijkingstest. De modellen die er nog zijn, bevinden zich overwegend aan de onderkant van de markt.

Toch blijft er behoefte aan kwalitatief goed geluid, niet in de laatste plaats omdat laptopspeakers het niveau van een akoestisch verantwoord koekblik zelden ontstijgen. De voorkeur gaat tegenwoordig wel uit naar relatief eenvoudige opstellingen, met een minimum aan draden. Draadloos is in opkomst in de accessoiremarkt voor smartphones en tablets, maar op PC-speakergebied zien we het nog maar mondjesmaat. Toch kunnen we in deze test één draadloze deelnemer verwelkomen.

Een beletsel voor de adoptie van draadloos aangestuurde PC-speakers is wellicht de afwezigheid van het A2DP Bluetooth-profiel op heel wat notebooks, die weliswaar wel over Bluetooth beschikken, maar met een tamelijk karige implementatie oftewel software stack. Daar is met wat vindingrijkheid prima een mouw aan te passen, maar dat moet je dan wel weten.

Belangrijker dan draadloosheid is geluidskwaliteit: nu de smartphone, tablet of PC in desktop- of vaker laptopvorm de plaats van de CD-speler en de radio innemen, zijn kwalitatief wat betere actieve speakers een interessant alternatief voor een klassieke stereoset.

9 speakersets getest

Monitors

Het lijkt erop dat de traditionele fabrikanten van PC-speakers, met name Logitech en Creative, de focus op speakers wat kwijtgeraakt zijn. Daar doen anderen hun voordeel mee. Het zijn vooral branchevreemde fabrikanten, die de laatste jaren in het gat zijn gestapt. Zo hebben we speakerproducten gezien van behuizing- en voedingfabrikanten Antec en Corsair, al lijkt het in die gevallen bij een eenmalig experiment te zijn gebleven. In de mobiele markt zien we een opbloei van hoofdtelefoons en speakerdocks, maar ook voor op het bureau valt er wat te kiezen.

Steeds meer actief versterkte speakers van traditionele audiomerken vinden namelijk hun weg naar de computerwerkplekken van veeleisende gebruikers, terwijl ook tot dusver kleinere ‘IT’-merken als Edifier en Hercules hun kans schoon zien om marktaandeel te winnen. Hercules zet hierbij in op de DJ scene, met ‘monitor’-achtige speakers in aanvulling op een groot assortiment aan DJ-apparatuur. Edifier heeft een aantal klassieke PC-speakersets, maar ook een ‘Studio’-lijn die qua vormgeving uitstekend in de huiskamer past.

Actief versterkte boekenplankspeakers met een houten of MDF behuizing en gescheiden tweeter en woofer: van zowel lezers als uit de markt zien we dat deze gewaardeerd worden als alternatief voor de jarenlang standaard 2.1 set die bij de PC stond. Zeker met een of twee extra ingangen zijn ze handig om gewoon in de huiskamer te dienen als stereo-installatie. Wie meer te besteden heeft kan terecht bij professionele ‘monitor’-merken als KRK of M-Audio: vanaf zo’n 250 euro heb je al een fraaie set in huis. Daarbij moeten we wel opmerken dat het typische, neutrale monitorgeluid, immers bedoeld om een zo accuraat mogelijke reproductie te geven in de studio, niet iedereen zal aanspreken.

PC als stereo

Speakers hebben doorgaans een eigen klankkleur en uiteindelijk is geluid een kwestie van smaak. Bovendien is niet iedereen even veeleisend: talloze gebruikers luisteren dagelijks met veel plezier naar PC-speakersets als de Logitech X-230 of de Creative T3130. Setjes van een paar tientjes, waar desalniettemin uitstekend naar te luisteren valt.

Doorgaans zijn er diverse redenen om toch wat meer te spenderen. Een hoger volume is een simpele: het beperkte vermogen van goedkope sets zorgt voor vervormde weergave zodra het volume te ver wordt opgevoerd. Een feestje opluisteren met muziek uit de PC is anno 2013 verre van ondenkbaar, maar dan doe je er goed aan te investeren in speakers met een wat krachtiger versterker.

Een belangrijke gerelateerde reden is dat die klasse ook bij lage volumes een betere, meer gebalanceerde weergave produceert. De voornaamste reden is toch wel dat de PC meer en meer de centrale geluidsbron in veel huishoudens wordt. Niet alleen de mp3-collectie, maar ook streaming audio-diensten zoals Spotify en Sony Music Unlimited komt vaak bij die bron vandaan. Natuurlijk kan je je laptop verbinden met een stereo-installatie, maar als je die niet al hebt staan, kan je je afvragen of je nog een apart apparaat nodig hebt. Met een stel fatsoenlijke actieve speakers is het antwoord voor velen: nee. Tegelijkertijd is de geluidskwaliteit voor hetzelfde geld beter, of voor minder geld net zo goed – zaken als een loopwerk voor discs, een tuner en een aparte behuizing zijn immers overbodig.

Test

Voor dit artikel bespreken we een aantal luidsprekers die zich in de loop der tijd in het testlab van Hardware.Info aandienden. Het is een tamelijk willekeurige selectie, maar we kunnen ook stellen dat het aanbod in de markt inmiddels dermate diffuus is, dat het lastig zou zijn een vergelijkbaar en beheersbaar testveld samen te stellen. We beoordelen elke set dan ook primair op de eigen merites, met in het achterhoofd de vele sets die eerder door ons werden beluisterd. De beoordeling is in de eerste plaats gebaseerd op een luistertest met een groot aantal uiteenlopende genres muziek, daarnaast is ook gekeken naar installatiegemak en aansluitmogelijkheden.

Audyssey Wireless Speakers (2.0)

In een eerdere test bespraken we onder andere de Lower East Side Media Speakers van Audyssey. Deze compacte en 'retromodern' (denk aan jaren '50 futurisme) vormgegeven luidsprekers produceerden een indrukwekkende bas. Voor deze editie ontvingen we de Wireless Speakers, die de optische digitale ingang van de Media Speakers inruilen voor een Bluetooth-module.

Audyssey Wireless Speakers

Hoewel de Wireless Speakers qua design behoorlijk lijken op de oudere set en dezelfde interne speakers hebben (een tweeter, een woofer en een passieve radiator voor de bas), is de klankkarakteristiek net iets anders. Net als de Media Speaker passen de Wireless Speakers signaalverwerking toe om de weergave van een deel van het frequentiespectrum te optimaliseren. Dat gaat wel ten koste van een ander deel; met name in de hoge registers missen we fijne details, wat weer vooral bij oudere opnames meer opvalt.

Het geluid van deze set is heel ‘schoon’ en het is opmerkelijk dat er hoegenaamd geen verschil te horen is tussen een kabelverbinding en via Bluetooth. De keerzijde is dat bij in ieder geval een deel van onze testsuite de nummers steriel en kil klinken. Zeker als je een liefhebber bent van oudere (jaren ’60 en ’70) pop en rock zijn deze speakers niet de beste keuze voor je. Is je smaak overwegend mainstream en modern, dan zal dit kenmerk je veel minder opvallen.

In dat geval zouden we echter nog altijd de Lower East Side-versie de voorkeur geven: die klinkt toch wat warmer, met een diepere bas. Bovendien heeft deze een optische ingang en een ingebouwde D/A-converter. Audyssey vraagt daarnaast gemiddeld 220 euro voor deze draadloze versie, terwijl de bedrade gemiddeld nog geen 175 euro moet opbrengen.

Audyssey Wireless Speakers

Hercules XPS 2.0 80 DJ Monitor (2.0)

Eerder bespraken we de Hercules XPS 2.0 80 DJ Monitor speakers al afzonderlijk, maar voor deze test hebben we ze ook nog eens meegenomen. In de eerste plaats omdat we ze nog niet in een vergelijking hadden betrokken, maar ook omdat we hier een mooie gelegenheid hadden deze ‘Monitors’ te vergelijken met de later geïntroduceerde ‘Set’, die we hierna bespreken.

Hercules XPS 2.0 80 DJ Monitor

De XPS 2.0 80 DJ Monitors zijn voornamelijk uit MDF opgetrokken, met houten zijpanelen en een plastic front. Ze zijn beduidend groter en zwaarder dan de doorsnee PC speaker, maar binnen deze test niet eens de grootste of de zwaarste speakers. Ze zijn vormgegeven als klassieke boekenplankspeakers, met dien verstande dat Hercules de Kevlar-conussen hel geel heeft gekleurd, wat ze op zijn zachtst gezegd tot een opvallende verschijning maakt.

Aan de voorzijde prijken knoppen voor volume, bas en hoge tonen, plus aansluitingen voor een externe bron en hoofdtelefoon. Dat is bij ‘echte’ monitorspeakers niet gebruikelijk, maar voor PC-speakers is het uiteraard handig.

Anders dan je zou verwachten van ‘monitor’-speakers wordt deze set niet gekenmerkt door een zeer neutrale klank. We zouden deze eerder als warm en toegankelijk omschrijven. De 2x 20 watt AB-versterker draagt daar zeker aan bij (de meeste PC speakersets hebben klasse-D versterkers), maar zorgt ook voor een relatief hoog stroomverbruik.

De laagweergave is een sterk punt van deze XPS 2.0 80 DJ, maar ook de rest van het frequentiebereik is behoorlijk goed. Zoals bij de meeste 2.0 sets kan het basgeweld van een 2.1-set niet geëvenaard worden, maar er is voldoende laag om ook rap en techno van de vereiste body te voorzien. Andere genres klinken gewoon goed, mits het bronmateriaal van niet al te lage kwaliteit is. Kijken we naar de prijs van gemiddeld nog geen 135 euro, dan kunnen we slechts stellen: het uiterlijk mag dan wat opzichtig zijn, als je niet te veel wilt uitgeven is deze set een uitstekende keus.

Hercules XPS 2.0 80 DJ Monitor

Hercules XPS 2.0 60 DJ Set (2.0)

De XPS 2.0 60 DJ Set is de kleine broer van de DJ Monitors, zowel qua afmetingen als qua prijs. Ook qua geluidskwaliteit doet de DJ Set een stapje terug: deze speakers hebben nu eenmaal een kleiner volume en kleinere conussen. Het verschil in omvang is minder groot dan je aanvankelijk zou denken, want de XPS 2.0 80 oogt groter door de houten zijpanelen. De tweeter van de 60 is kleiner en ook de woofer heeft een kleinere diameter (3 inch ofwel ruim 7,5 cm).

Hercules XPS 2.0 60 DJ Set

Het vermogen is beperkt tot 2x 15 watt RMS en het maximaal volume is dan ook duidelijk lager. Gebleven zijn de handige knoppen en aansluitingen op de rechtersatelliet en de mogelijkheid speakersnoer naar keuze te gebruiken (mits niet te dik), maar de 60 moet de gebalanceerde ingangen van de grote broer missen.

Gecombineerd met de kleinere inhoud is het eindresultaat een set waar eigenlijk net wat teveel op beknibbeld is. Dat blijkt bij diverse genres in onze luistertest, waar het laag teveel afwezig is om rap en techno goed tot hun recht te laten komen, maar ook het midden en hoog soms wat hard en schel klinken. In het algemeen missen we detail, alleen de stemfrequenties worden echt helder en duidelijk neergezet.

Hercules vraagt weliswaar gemiddeld zo’n 90 euro voor deze speakers, toch duidelijk goedkoper dan de grote broer, maar hiermee zit het merk ook in het vaarwater van de verderop besproken Edifier R1600T Plus, die voor een vergelijkbare prijs toch net wat meer in zijn mars heeft.

Hercules XPS 2.0 60 DJ Set

Edifier Studio 6 Plus

Edifier stuurde drie sets op, die we alle in deze test meenemen. De Studio 6 Plus is, laten we bij de minpunten beginnen, eigenlijk absurd groot, te groot om als PC speakerset gebruikt te worden. Edifier positioneert hem dan ook in de ‘Studio’-lijn voor gebruik in de huiskamer in combinatie met bijvoorbeeld een smartphone of mp3-speler.

Edifier Studio 6

Echter, de zeer geringe kabellengte tussen de twee speakers duidt dan weer op gebruik op een bureau… Deze kabel is bovendien niet eenvoudig te vervangen, want voor het aansluiten van de linker- op de rechterluidspreker gebruikt men een XLR-stekker. Dat kunnen we beschouwen als het werk van een op hol geslagen marketingafdeling, want als eindgebruiker heb je er niets aan.

Gelukkig eindigen daarmee de minpunten, want de Studio 6 Plus heeft heel wat in zijn mars. Deze set is ‘bi-amped’ wat wil zeggen dat de speakers voor hoge en middentonen enerzijds en de lage tonen anderzijds apart versterkt worden. Op de rechterspeaker bevinden zich knoppen voor volume, bass en treble, maar er is ook een compacte draadloze afstandsbediening meegeleverd.

In totaal is het RMS-vermogen maar liefst 124 watt. Belangrijker is dat de Studio 6 Plus gewoon heel goed klinkt. De ouderwetse ingrediënten van een grote behuizing, 16,5 cm woofers en 2,5 cm tweeters zorgen voor een ouderwets, klassiek goed geluid. De karakteristiek is overwegend warm en soms moet de bas een tikje terug om niet te overheersen, maar bij nummers met een stevige baslijn kan juist een kleine boost ook een uitstekende ervaring opleveren. Het hoog wat bijdraaien zorgt voor de vereiste balans, maar ook in neutrale stand is er prima te luisteren naar de Studio 6 Plus.

Vermoedelijk is deze set door zijn omvang alleen voor echte muziekliefhebbers en wellicht -makers interessant, maar ook wie graag films kijkt of games speelt zal ook kunnen genieten van deze speakers. Gemiddeld betaal je zo’n 180 euro voor de Studio 6 Plus, maar we vinden hem ook al voor minder dan 150 terug in de Hardware.Info Prijsvergelijker. Dat is voor de geboden kwaliteit een koopje.

Edifier Studio 6

Edifier R1600T Plus

Als de Studio 6 Plus te groot voor je is, heeft Edifier nog een optie: de R1600T Plus. Deze set is een stuk kleiner, qua formaat vergelijkbaar met de Hercules XPS 2.0 DJ 60 Set, die nog iets kleiner is. Daarmee eindigen de overeenkomsten, want de R1600T Plus heeft een geheel andere geluidskarakteristiek.

Edifier R1600T Plus Black

De woofer van de R1600T is beduidend groter dan die van de Hercules 60: 12,5 cm versus 7,5 cm. Helaas vertaalt zich dat niet naar een overtuigender basweergave, zoals hieronder te lezen is. Zoals bij de meeste 2.0 sets bevindt de (van koelribben voorziene) versterker zich in een van de twee luidsprekers. Daarop zitten ook knoppen voor de bediening; een afstandsbediening is niet inbegrepen bij deze set, die dan ook voor zo’n 100 euro gemiddeld te koop is.

De R1600T heeft maar een vermogen van 32 watt RMS en dat lijkt wat aan de beperkte kant om de 5-inch woofers tot hun recht te laten komen. Bovendien zorgt de kleinere omvang nu eenmaal voor een minder vol geluid, maar het is vooral het beperkte vermogen dat deze set parten speelt. Niet alleen is het maximale volume behoorlijk beperkt, maar je moet hem flink opendraaien voordat hij zijn kwaliteiten blootgeeft. En dat zal in veel omstandigheden toch wat aan de luide kant zijn.

Een ander minpuntje is de omvang van de speakerterminals: daar past alleen erg dunne draad in. Desalniettemin is de R1600T Plus lang geen slechte set. Vergeleken met de genoemde Hercules geven we de voorkeur aan de wat beschaafdere klank van de R1600T, maar die zal niet iedereen aanspreken. In het laag schiet deze set toch wat tekort en de iets goedkopere Hercules biedt daar juist net wat meer.

Edifier R1600T Plus Black

Edifier C2XD (2.1)

De derde en laatste set die we van Edifier bespreken is een 2.1 set, met de wat curieuze naam C2XD. Hij is er ook in een 5.1 uitvoering, dan heet hij C6XD. Bijzonder aan deze set is de aparte console, waarop speakers en computer moeten worden aangesloten. Deze ziet er futuristisch uit qua vormgeving, die een beetje aan een zandloper doet denken.

Edifier C2XD 2.1

Het gesegmenteerde LCD dat de instellingen voor volume, bass en treble aangeeft ziet er dan weer heel ouderwets uit. Door de plastic constructie komt de console (in tegenstelling tot de houten satellietspeakers en subwoofer) niet superdegelijk over en de sponzige respons van de knoppen helpt daar ook niet bij. Wel netjes is dat je het apparaat ook draadloos op afstand kan bedienen. Ook handig zijn de headset-aansluitingen op de zijkant van de console. De optische digitale ingang komt van pas als je de set bijvoorbeeld op je televisie wilt aansluiten, of geen gebruik wilt maken van de D/A-converter in je geluidskaart. Verder zitten er nog twee ingangen op, dus je kan aardig wat apparatuur tegelijk aansluiten.

De lichtgewicht satellieten zijn relatief klein en zien er grappig uit, met een tweetertje dat er half bovenuit steekt. De subwoofer is in verhouding groot, maar in zijn soort valt het nog best mee. Het totaal vermogen is 53 watt RMS.

We beluisteren alle speakersets standaard in zo neutraal mogelijke instellingen, maar daarmee doen we de C2XD duidelijk geen recht. Aanvankelijk zijn we teleurgesteld in het vlakke geluid, maar met een flinke draai aan de bass en treble-instellingen verandert dat beeld compleet. De C2XD klinkt dan levendig met een voor een 2.1 set opmerkelijk complete frequentieweergave. Van vlak en futloos verandert de karakteristiek naar dynamisch en levendig. Een zaak om op te letten is het basniveau: de subwoofer verliest snel de controle en gaat dan bonken. Tijdig terugdraaien bij muziek met een zware bas is het devies.

Gemiddeld betaal je net geen 130 euro voor de C2XD en dat is geen gekke prijs.

Edifier C2XD 2.1

Logitech Z553 (2.1)

De Logitech Z553 2.1 set is opmerkelijk om meerdere redenen. Logitech stapt hiermee weer af van de ‘360 graden speakers’ filosofie die het hanteerde bij de eerdere modellen in de Z-lijn, zoals de Z523. Weliswaar verschilt het typenummer maar één cijfer, de Z553 is een heel ander verhaal dan die set, niet in de laatste plaats gezien de prijs, die gemiddeld 120 euro bedraagt, waar de Z523 gemiddeld amper 70 euro moet kosten.

Logitech Z553

Die hogere prijs komt in ieder geval ten dele door het bijzondere design van de Z553, met een cilindervormige subwoofer en twee ‘dubbele-buis’-vormige satellieten. Deze staan op spikes, in een voet waarop de hoek waarin de satellieten uitstralen kan worden aangepast. Het geluid hiervan is behoorlijk directioneel, dus ze schuin omhoog richten als ze op het bureau staan is een goed idee. Ook opmerkelijk aan de Z553 zijn de rood gekleurde, platte snoeren die alles met elkaar verbinden. Het ziet er fraai uit, maar even zelf een kabel vervangen is er dus niet bij. Zelfs de verpakking is doordacht, van alle 2.1 sets is de Z553 het snelste aangesloten – zelfs sneller dan veel 2.0 sets.

Hoewel de behuizing van de speakers grotendeels uit plastic bestaat, laat deze set toch weer zien hoeveel ervaring Logitech heeft in het maken van een goede speakerset, ongeacht de prijs ervan. De Z553 klinkt helder, strak en blinkt uit met een gecontroleerde bas die gezien de beperkte omvang van de subwoofer indrukwekkend laag gaat. De satellieten laten een fraai, helder hoog horen en zelfs een behoorlijk goede weergave van het midden.

Weliswaar leidt deze set net als vrijwel alle 2.1 sets aan het euvel dat het lage midden niet optimaal vertegenwoordigd is, maar in de meeste genres klinkt de set uitstekend. Alleen oudere opnames klinken iel en incompleet, vergelijkbaar met wat we bij de Audyssey Wireless speakers constateerden.

Logitech Z553

Trust Tytan (2.1)

De Tytan is Trusts topmodel 2.1 speakerset, maar met een gemiddelde prijs van zo’n 60 euro is het de goedkoopste in deze test. We stellen onze verwachtingen dan ook bij, want alle waar naar zijn geld. In ieder geval heeft de set een flinke, houten subwoofer en een stel 2-weg satellieten. Die zijn van plastic en bevatten duidelijk niets meer dan de speakerconussen. Een bedrade afstandsbediening is aanwezig om het volume aan te passen.

Trust Tytan 2.1 Speaker Set

De Tytan klinkt lang niet slecht, maar wel als een typische goedkopere 2.1-set: in het midden missen we een stuk van het geluidsbeeld en de bas neigt naar overheersen. Toch valt het ons alleszins mee en een pluspunt is dat de set niet kritisch is: alles klinkt kwalitatief ongeveer hetzelfde, waar we bij andere sets soms duidelijke ‘voorkeuren’ kunnen beluisteren. Voor webradio en mp3 zijn het prima speakers.

Het voornaamste dat tegen aanschaf van de Tytan spreekt, is dat hij voor de geleverde kwaliteit aan de dure kant is. Creative heeft met een set als de T3130 voor zo’n 20 euro minder een 2.1 setje dat zeker niet onderdoet voor de Tytan en een nog wat coherenter geluidsbeeld presenteert. Dat maakt het lastig de Tytan zonder meer aan te raden als betaalbare optie, maar zolang je geen wonderen verwacht, doe je er ook geen miskoop aan.

Trust Tytan 2.1 Speaker Set

Wavemaster Moody (2.1)

Distributeur en online winkel Gistron stuurde ons de Wavemaster Moody, een set die we bij een handvol winkels in de Hardware.Info Prijsvergelijker aantreffen voor een gemiddelde prijs van een kleine 100 euro.

Wavemaster Moody 2.1

Ook deze set bestaat uit een flinke, houten subwoofer en een stel vederlichte plastic satellieten, met een bedrade afstandsbediening. Die is voorzien van headsetaansluitingen, wat wel zo praktisch is. De satellieten zien er fraai uit op de foto, maar in het echt ogen ze wat fragiel. Door een stel hogere voetjes aan de voorkant zijn ze wat naar achteren gekanteld.

De geluidskwaliteit valt helaas tegen, zeker voor een set met deze prijs. Ze zijn misschien iets beter dan de set van Trust, maar het prijsverschil is niet gerechtvaardigd. De bas is weinig gecontroleerd en de satellieten klinken aan de schelle kant. Voor circa de helft van de prijs was deze set het overwegen waard, maar diverse andere speakers in deze test laten zien en horen dat je meer kwaliteit voor dit bedrag in huis kan halen.

Wavemaster Moody 2.1

Conclusie

De speakersets die in dit artikel besproken zijn, laten zich lastig één op één vergelijken. De prijzen lopen uiteen van zo’n 60 euro tot bijna 200 euro en er zijn 2.0 en 2.1 sets. Gelukkig testen we al heel wat jaren PC-speakers bij Hardware.Info en gezien de weinige veranderingen door de jaren heen, kunnen we elke set prima op de eigen merites beoordelen, tegen de achtergrond van de rest van de markt. Een aantal modellen springt er dan uit.

De Edifier Studio 6 Plus is niet voor iedere PC situatie geschikt, maar biedt wel een uitstekende geluidskwaliteit. Het korte snoer met de onhandige stekker die de twee verbindt is een dermate groot minpunt dat we de Gold Award in de kast laten, maar een Silver Award heeft Edifier hiermee zeker binnen. Die is er ook voor Logitech; de Z553 is een eigenzinnige set waarvan de vormgeving niet iedereen zal aanspreken, maar in zijn prijsklasse presteert hij uitstekend en prefereren we hem misschien zelfs wel boven de duurdere, eerdere geteste Z623.

De Edifier C2XD evenaart de Z553 naar onze mening net niet qua geluid, maar biedt wel veel aansluitingen en prettige bediening – je krijgt veel mogelijkheden voor een relatief bescheiden bedrag en dan is een Bronze Award op zijn plaats. De Edifier R1600T Plus en de Hercules XPS 2.0 DJ 60 Set krijgen een eervolle vermelding; als je ruimte beperkt is, maar je wilt wel kwalitatief betere speakers dan standaard PC-speakers, zijn deze zeker het overwegen waard. Heb je echter iets meer plek, dan raden we toch de Hercules XPS 2.0 DJ Monitors aan, die we eerder al beloonden met een Silver Award en die na deze test een extra oppoetsbeurt krijgt.

Edifier Studio 6 Plus
Hercules XPS 80 DJ Monitors
Logitech Z553
Edifier C2XD

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Audyssey Wireless Speakers

Audyssey Wireless Speakers

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Edifier C2XD 2.1

Edifier C2XD 2.1

 • Subwoofer
 • 2 kanalen

102,79 €

2 winkels
Edifier R1600T Plus Black

Edifier R1600T Plus Black

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Silver Award Edifier Studio 6

Edifier Studio 6

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Hercules XPS 2.0 60 DJ Set

Hercules XPS 2.0 60 DJ Set

 • 2 kanalen

93,17 €

2 winkels
Silver Award Hercules XPS 2.0 80 DJ Monitor

Hercules XPS 2.0 80 DJ Monitor

 • 2 kanalen

119,95 €

2 winkels
Silver Award Logitech Z553

Logitech Z553

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Trust Tytan 2.1 Speaker Set

Trust Tytan 2.1 Speaker Set

 • Subwoofer
 • 2 kanalen

59,95 €

7 winkels
Wavemaster Moody 2.1

Wavemaster Moody 2.1

 • Subwoofer
 • 2 kanalen

79,80 €

2 winkels
0
*