Beter bereik: optimaliseer je Wifi-signaal

28 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Kanaal veranderen
  3. 3. 20 of 40 MHz
  4. 4. Verschillende benaderingen
  5. 5. Praktijk
  6. 6. Conclusie
  7. 28 reacties

20 of 40 MHz

Naast de mogelijkheid om het kanaal te veranderen waarop de router zendt en ontvangt, is er ook nog een andere mogelijkheid, die wellicht niet bij iedereen bekend zal zijn. Het is namelijk mogelijk om de bandbreedte van twee kanalen samen te voegen. Dat levert uiteraard een fors hogere potentiële bandbreedte op, omdat je router nu niet met een kanaal moet werken dat 20 MHz breed is, maar 40 MHz tot zijn beschikking heeft. Daar kan simpelweg veel meer data tegelijkertijd overheen.

Om gebruik te kunnen maken van twee samengevoegde kanalen tegelijkertijd, is het per router verschillend wat je moet doen. Als er in de draadloze instellingen staat aangegeven dat hij automatisch kiest tussen een bandbreedte van 20 of 40 MHz, dan hoef je aan de routerkant niets te doen. Staat hij daar echter nog ingesteld op 'Alleen 20 MHz' of iets wat daarop lijkt, dan moet je dat natuurlijk even aanpassen. 


Een grotere kanaalbreedte kan zorgen voor een betere doorvoersnelheid, maar zowel routers als clients moeten hiervoor goed ingesteld kunnen worden.

Als je je router hebt ingesteld, ben je er nog niet. Ook de client die je gaat verbinden met de router moet ingesteld zijn op deze grotere bandbreedte. De laptops die wij gebruiken voor het testen van routers en andere apparaten die beschikken over WiFi zijn voorzien van een Intel Centrino Ultimate-N 6300. Intel zet zijn adapters standaard op 20 MHz, dus je zal de adapterinstellingen in moeten om dat aan te passen en ook dit op de ‘20 of 40 MHz’-stand te zetten. We hebben niet getest hoe dat bij andere adapters zit, maar je kunt dat dus eenvoudig nagaan.


De adapter in je laptop moet ook zo ingesteld worden dat hij de bredere kanalen ondersteunt.

0