Western Digital Red 4TB review: nog meer ruimte in je NAS

16 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tests
 3. 3. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)
 4. 4. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)
 5. 5. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)
 6. 6. Testresultaten: PCMark7 (1)
 7. 7. Testresultaten: PCMark7 (2)
 8. 8. Testresultaten: HD Tune Read
 9. 9. Testresultaten: HD Tune Write
 10. 10. Testresultaten: Atto Random Read
 11. 11. Testresultaten: Atto Random Write
 12. 12. Geluidsproductie
 13. 13. Stroomverbruik
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Eind vorig jaar introduceerde Western Digital een nieuwe reeks harde schijven specifiek bedoeld voor NAS-apparaten. De Red reeks werd geïntroduceerd met modellen met 1TB, 2TB en 3TB capaciteit (klik hier voor onze oorspronkelijke review). Vandaag introduceert Western Digital een 4TB uitvoering van de schijf, die we eveneens uitvoerig getest hebben.

Ook de WD Red 4TB is specifiek bedoeld om gebruikt te worden in een NAS en is dus niet bestemd voor gebruik in een desktop PC. De disks zijn volgens Western Digital middels de NASWare firmware geoptimaliseerd om 24 uur per dag, 365 dagen per jaar actief te zijn. Om de levensduur in NAS’en te verhogen heeft Western Digital naar verluidt bijvoorbeeld een technologie ontwikkeld waardoor de meerdere Red-schijven net op een ander toerental werken, zodat ze geen last van elkaars resonantie hebben.

Of speciale NAS-schijven daadwerkelijk langer blijven werken als je ze in NAS stopt valt door ons lastig aan te tonen, maar een aantal andere voordelen is er zeker. Allereerst zagen we in de test van de 1TB, 2TB en 3TB Red schijven al duidelijk dat de serie is getuned op lage geluidsproductie en laag stroomverbruik, twee zaken die in een NAS zonder meer prettig zijn.

Het belangrijkste is echter dat de Reds iets niet hebben, wat normale desktop schijven wel hebben, maar in een NAS onwenselijk is. Normaal gesproken blijven harde schijven het bij een lees- of schrijffout nog een tijd proberen om de data toch op een juiste manier te verwerken. Gedurende die tijd accepteert de schijf geen nieuwe instructies en lijkt hij voor jou als eindgebruiker niet te reageren - maar ook niet voor het NAS-besturingssysteem. Het gevolg is dat veel NAS-apparaten een schijf op zo’n moment als ‘defect’ aanwijzen en uit een RAID-array gooien. Weer opnemen in een array kan dan erg lang duren.

Bij 'echte' NAS-schijven zoals deze WD Red is de tijdsduur waarin schijven zelf fouten proberen op te lossen beperkt en geven ze sneller aan dat een bewerking niet gelukt is. De NAS blijft dan in controle en kan alsnog vragen om het opnieuw te proberen of de data dankzij RAID van een andere schijf te lezen, of juist op een andere schijf te schrijven. Western Digital praat over TLER (Time Limited Error Recovery). Overigens kun je bij Western Digital met een speciale tool TLER ook inschakelen op de meeste normale schijven, wat wanneer je ze in NAS gaat gebruiken zonder meer een goed idee is.

Een ander belangrijk verschil tussen de Western Digital Red reeks en normale schijven is dat deze reeks door Western Digital specifiek in NAS-apparaten wordt getest. De kans op compatibiliteitsproblemen met NAS'en van bekende merken is daarmee erg klein.

Western Digital Red 4TB (64MB)

Western Digital Red 4TB

De Western Digital Red 4TB is overduidelijk familie van de andere Red-schijven. Uiteraard hebben we opnieuw van doen met een 3,5" schijf en ook dit 4TB model is gebaseerd op platters ter grootte van 1TB, waarvan er dus vier aanwezig zijn. Western Digital geeft geen rotatiesnelheid op, maar spreekt over IntelliPower. De Red schijven werken echter op ongeveer 5400 rpm. De interface is Serial ATA 600 en de schijf werkt met een 64 MB buffer. Net als op de andere Red-schijven geeft Western Digital 3 jaar garantie.

Een prijs is ons vooralsnog onbekend. De prijs per gigabyte van de andere Red-schijven is de laatste tijd flink gedaald en zit nu nog maar zeer beperkt boven die van normale desktopschijven. Zo kost de Red 3TB op het moment van schrijven omgerekend 4,4 cent per GB. Of de 4TB uitvoering ook voor een dergelijk bedrag beschikbaar gaat zijn, is natuurlijk even afwachten.

Tests

We hebben de Western Digital Red 4TB schijven op een zelfde manier getest als de deelnemers aan onze laatste grote vergelijkingstest van 3,5" harde schijven. In de grafieken op de volgende pagina vind je alle door ons geteste en nog verkrijgbare 3,5" harde schijven met een capaciteit van 2 TB of meer.

We hebben een aantal tests op de schijven uitgevoerd. Allereerst uiteraard prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schreven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) bestanden met vier tegelijk. Normaal gesproken de belangrijkste benchmarks, maar in deze review enkel ter kennisgeving PCMark Vantage en PCMark 7. Beide zijn gebaseerd op de harde schijfactiviteit van echte applicaties, de eerste uit het Windows Vista tijdperk, de tweede uit het Windows 7 tijdperk.

Naast prestatietests hebben we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van de schijven gemeten, zowel idle als in gebruik tijdens een random access test. De geluidsproductie hebben we gemeten in een geluidsdichte kast op een afstand van 10 centimeter.

In alle grafieken zijn eerder geteste schijven blauw, de eerder geteste Reds groen en de nieuwe Red 4TB rood.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)

De Red schijven zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor gebruik in desktop PC's en zodoende zijn de PCMark benchmarks totaal niet ter zaken doende. We tonen de benchmarks enkel ter referentie.

In PCMark Vantage zien we dat de schijven niet zijn getuned op gebruik als desktop-schijf, waarvan je programma's opstart en dergelijke. De 4TB versie komt op een dikke 5000 punten, dat doet menig schijf een stuk beter.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)

Meer PCMark Vantage testresultaten van de Western Digital Red 4TB:

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)

Meer PCMark Vantage testresultaten van de Western Digital Red 4TB:

Testresultaten: PCMark7 (1)

De Red schijven zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor gebruik in desktop PC's en zodoende zijn de PCMark benchmarks totaal niet ter zaken doende. We tonen de benchmarks enkel ter referentie.

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op modernere software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruik maakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke harde schijf of SSD je gaat te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores veel dichter bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat. 

Opnieuw zien we dat de Red schijven niet zijn getuned voor desktopgebruik.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Testresultaten: PCMark7 (2)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: HD Tune Read

In HD Tune zien we dat de Red 4TB een gemiddelde leessnelheid van 115,6 MB/s behaalt. Dat is in lijn met de andere Red en een normaal resultaat voor 5400 rpm schijven. De toegangstijd die we meten bij de Red 4TB is opvallend genoeg een stuk lager dan bij de eerder geteste Reds en meer in lijn met andere schijven.

Testresultaten: HD Tune Write

Bij schrijven meten we opnieuw een gemiddelde snelheid rond de 113 MB/s. De toegangstijd is wederom wat lager dan bij de eerder geteste Reds, wellicht te verklaren voor verbeterde firmware.

Testresultaten: Atto Random Read

Het met vier threads tegelijk lezen van kleine 4 kB datablokken meten we zo'n 133 MB/s en dat is een prima resultaat voor een 5400 rpm schijf. Ook bij de 1 MB test zet de Red een voor 5400 rpm schijven goed resultaat neer.

Testresultaten: Atto Random Write

Bij schrijven van 4 kB en 1 MB datablokken met vier tegelijk scoort de Red 4TB opnieuw in lijn met de voorgaande exemplaren. 

Geluidsproductie

Bij de geluidstest zien we dat de Wester Digital Red 4 TB iets luidruchtiger is dan de andere Red-schijven. Gemeten op 10 centimeter komen we op 31 dB(A) idle en 34 dB(A) onder load.

Stroomverbruik

Ten slotte het stroomverbruik. Dat is net als bij de andere Red schijven dik in orde: een dikke 3W idle en minder dan 6W in gebruik. 

Conclusie

Over de Western Digital Red serie waren we al zeer te spreken en datzelfde geldt voor de 4TB uitvoering. De schijven zijn zeker niet de snelste in de markt, maar dat is voor het gebruiksdoel ook niet zo van belang. Het stroomverbruik - bij een NAS die 24/7 aan staat érg belangrijk - is opnieuw opvallend laag en ook op de geluidsproductie is niet veel aan te merken, al waren eerdere Reds nog wat stiller. Daar komt bij dat de schijven zoals geschreven expliciet zijn ontwikkeld en gevalideerd voor gebruik in NAS-apparaten.

De prijs per GB is ons nog niet bekend, vandaar dat een uiteindelijke conclusie lastig is te maken. Mocht de Western Digital Red 4TB net als de 3TB uitvoering redelijk scherp geprijsd zijn dan kunnen we de schijf van harte aanbevelen wanneer je een NAS gaat kopen.

Western Digital Red 4TB (64MB)


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Western Digital Red 4TB (64MB)

Western Digital Red 4TB (64MB)

 • Harddisk
 • 4 TB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

114,85 €

17 winkels
0
*