Corsair Vengeance K95 toetsenbord review

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Extra eigenschappen
 3. 3. De praktijk
 4. 4. Conclusie
 5. 5. Besproken producten
 6. 6. Reacties

Inleiding

Onlangs bekeken we het Corsair K70 toetsenbord als opvolger van de K60. In deze review besteden we aandacht aan de grotere broer van de K70 en opvolger van de K90, de Corsair K95. Deze is ook voorzien van mechanische Cherry MX Red toetsen met verlichting. Een toevoeging zijn de achttien extra gamingtoetsen voor macro’s aan de linkerzijde. Een polssteun is aanwezig over de hele breedte.

Ondanks dat de K70 in twee kleurvarianten verkrijgbaar is, wordt de K95 alleen aangeboden in het zwart met witte verlichting onder de toetsen. Deze combinatie geeft net als bij de zwarte K70 een luxe uitstraling. De basis wordt gevormd door een geborsteld aluminium bovenplaat met daaronder een plastic kuip. De toetsen liggen niet in het toetsenbord, maar steken daar bovenuit. De polssteun is afneembaar, maar kan ook extra vastgezet worden met schroeven.

Corsair Vengeance K95

Een voordeel van de K95 tegenover zijn voorganger (de K90) is dat de functietoetsen niet meer uitgevoerd zijn met rubber dome switches maar nu ook mechanisch zijn. De gaming toetsen aan de linkerkant zijn een extra toevoeging voor gamers die een uitgebreid arsenaal aan macro’s kwijt willen voor roleplaying games zoals Diablo III en World of Warcraft. Het kan ook goed van pas komen voor sneltoetsen in bijvoorbeeld Photoshop. Opvallend is wel dat dit gedeelte niet voorzien is van een aluminium bovenzijde, maar van plastic is. Dat neemt toch iets weg van de luxe uitstraling dat het aluminium heeft.

Extra eigenschappen

Net als bij de K70 is het met de K95 mogelijk per toets de verlichting individueel in te stellen. Zo kan je bijvoorbeeld alleen het AWSD gedeelte of de pijltjestoetsen verlichten met de keus uit drie verschillende scenario’s voor verschillende toepassingen. Dat is een extra handigheid voor oriëntatie in het donker, maar uiteraard ook gewoon stoer om te hebben. Verder kan de verlichting in drie felheden ingesteld worden en uiteraard uitgeschakeld worden. Rechts bovenin vinden we naast de instelknoppen voor de verlichting een vergrendeltoets voor de windows toetsen en knoppen voor controle over het volume en muziekspeler. Het volume wordt geregeld door middel van een breed scrolwiel. De kabel van dit toetsenbord is extra dik uitgevoerd en voorzien van een mantel van gevlochten draad. Dit maakt het geheel extra stevig, maar daarnaast ook extra stug. De Corsair K95 wordt met twee USB stekkers met de computer verbonden.

Corsair Vengeance K70 Black
De USB poort en de BIOS-schakelaar

Die extra stekker is voor de USB poort die we aan de achterzijde terugvinden samen met een BIOS-schakelaar die de polling rate van het toetsenbord kan aanpassen van 1000 naar 500, 250 of 125 Hz. Een vijfde stand brengt het toetsenbord naar een speciale BIOS modus. Deze schakelaar is om compatibiliteit te bieden voor moederborden met een BIOS die een hoge polling rate niet aankunnen. Het kan namelijk voorkomen dat de BIOS niet benaderd kan worden omdat een toetsenbord met hoge polling rate niet juist herkend wordt, terwijl deze wel werkt in het besturingssysteem. Daarnaast bied dit toetsenbord n-key rollover, wat betekent dat er geen beperking is voor het aantal toetsen dat tegelijk ingedrukt kan worden. Iedere aanslag wordt hierdoor ongeacht het aantal aanslagen geregistreerd. De Logitech G19s kan bijvoorbeeld maximaal 8 aanslagen aan en de Logitech G710+ (ook mechanisch) maximaal 24. De Corsair K70 heeft ook n-key rollover.

Corsair Vengeance K95
De extra gaming toetsen

De praktijk

De Cherry MX Red toetsen in het Corsair K95 toetsenbord hebben een lineaire indruk en zijn qua weerstand te vergelijken met de MX Brown variant, maar dan zonder feedback halverwege de aanslag. Deze weerstand van 45 gram is voor de meeste gebruikers geschikt omdat deze licht aanslaan. Voor ons was dit ook ideaal om artikelen mee te schrijven. Dit toetsenbord wordt niet op de markt gebracht met andere varianten van Cherry MX, zoals dat wel het geval is bij de K70. Of dit in de toekomst wel gaat gebeuren is ons niet bekend.

Corsair Vengeance K95
Cherry MX Red toetsen

Zoals eerder gezegd geeft de zwarte kleur het geheel een zeer luxe uitstraling in combinatie met het geborstelde aluminium oppervlak. Het plastic gedeelte bij de gaming toetsen doet hier wel gedeeltelijk afbreuk aan. De open kuip onder de toetsen zorgt ervoor dat het geheel makkelijk schoon te houden is. Onderop het toetsenbord bevinden zich voetjes om het toetsenbord in een hoek te plaatsen. Aan de voorzijde zitten geen extra voetjes waarmee hij in zijn geheel verhoogd kan worden, zoals dat wel bij de Corsair K70 het geval is.

Corsair Vengeance K95
De mediatoetsen

Voor het instellen van de extra gaming toetsen kan je gebruikmaken van de speciale macro insteltoetsen, waarmee je on-the-fly aanpassingen kunt doen. Voor meer overzicht kan dit ook gedaan worden via de software, waar ook een naam gegeven kan worden aan gemaakte macro’s. Daarnaast heb je hier ook de keus om de vertraging tussen opdrachten aan te passen en standaard commando’s zoals copy en paste en het vergrendelen van de computer in te stellen. Ook de herhaling van een macro wanneer een gametoets wordt ingedrukt kan ingesteld worden. Gemaakte profielen kunnen tevens opgeslagen worden in het interne geheugen van de Corsair K95, zodat deze ook op andere computers toegepast kunnen worden. De achttien extra gaming toetsen zijn onderverdeelt in drie geheugenbanken, waardoor je uiteindelijk de keus hebt uit 54 macro opdrachten per profiel.  

Corsair Vengeance K95
De driver software van de Corsair Vengeance K95

Conclusie

De Corsair K95 is een uitgebreid toetsenbord met extra gaming toetsen, aanpasbare verlichting, een polssteun, een vergrendelfunctie voor de Windows-toetsen en mediatoetsen. Daarnaast zijn de Cherry MX Red toetsen zeer aangenaam om tekst mee te verwerken of een game mee te spelen. Hij is erg solide door de aluminium bovenplaat. Opvallend is dat de prijs van dit toetsenbord maar 10 euro hoger ligt dan het Corsair K70 toetsenbord dat niet voorzien is van extra gaming toetsen. Dit kleine prijsverschil komt waarschijnlijk doordat het extra gedeelte van plastic is, en niet van aluminium zoals de rest van het toetsenbord. Toch is 144 euro gemiddeld voor een uitgebreid toetsenbord als de K95 niet echt veel geld, en in deze prijsklasse zeker een aanrader. Mocht je de extra gaming toetsen waarschijnlijk toch niet gaan gebruiken, dan is de K70 een prima alternatief. De Corsair K95 verdient net als het Corsair K70 toetsenbord een Hardware.Info Silver Award.


Corsair Vengeance K95
Corsair Vengeance K95


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Corsair Vengeance K70 Black

Corsair Vengeance K70 Black

 • Toetsenbord
 • Qwerty
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Silver Award Corsair Vengeance K95

Corsair Vengeance K95

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*