Toshiba MQ01ABD100H 2.5" 1TB SSHD review: HDD en SSD in één

7 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tests
 3. 3. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)
 4. 4. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)
 5. 5. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)
 6. 6. Testresultaten: PCMark7 (1)
 7. 7. Testresultaten: PCMark7 (2)
 8. 8. Testresultaten: PCMark8
 9. 9. PCMark8 (deelscores)
 10. 10. Testresultaten: HD Tune Read
 11. 11. Testresultaten: HD Tune Write
 12. 12. Testresultaten: Atto Random Read
 13. 13. Testresultaten: Atto Random Write
 14. 14. Geluidsproductie
 15. 15. Stroomverbruik
 16. 16. Conclusie
 17. 17. Besproken producten
 18. 18. Reacties

Inleiding

Begin juni publiceerden we een review van de Seagate Laptop Thin SSHD 500GB, een product waar we destijds erg enthousiast over waren. Ook Toshiba heeft nu een hybride harde schijf/SSD voor laptops in haar assortiment. Wij vergelijken de 1 TB grote MQ01ABD100H met de eerder geteste Seagate schijf en diverse standaard 2,5" schijven.

Even in de herhaling: een SSHD ofwel hybride harde schijf is een conventionele harde schijf die voorzien is van een stuk flash-geheugen dat als buffer werkt. Daarmee is het in feite een soort HDD en SSD in één. Schrijfopdrachten naar de schijf worden bij moderne SSHD's eerst in het snelle flashgeheugen opgeslagen en op een later moment, wanneer de schijf niet actief gebruikt wordt, doorgezet naar de langzamere, conventionele harde schijf. Tegelijkertijd probeert de controller van SSHD's de meeste gebruikte data in het flashgeheugen te houden, zodat ook zo veel mogelijk leesopdrachten vanuit het snelle flashgeheugen kunnen worden uitgevoerd.

Juist voor laptops is een SSHD een uitkomst. In veel laptops is er immers maar ruimte voor één drive en wie zowel veel opslagcapaciteit als hoge prestatie wil, moest er voor de komst van SSHD's aan geloven om een fortuin te investeren in een SSD met een zeer hoge capaciteit. Een SSHD is niet veel duurder dan een conventionele schijf en zoals we in de Seagate review zagen liggen de prestaties ruwweg tussen het niveau van een harde schijf en een volwaardige SSD. Vanuit het perspectief van een normale harde schijf is dat nog altijd veel en veel sneller.

Wie wél de mogelijkheid heeft om twee schijven in zijn laptop te plaatsen, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een mSATA slot naast een 2,5" bay, kan er natuurlijk voor kiezen om een SSD met lagere capaciteit te combineren met een HDD met hogere capaciteit. Wanneer je de SSD gebruikt voor het opslaan van Windows en programmatuur is zo'n combinatie in de regel een snellere oplossing. Toch is ook dan een SSHD een te overwegen alternatief: bij een SSHD heb je namelijk het voordeel van één groot opslagvolume en wordt de gehele capaciteit door de buffer versneld.

Toshiba MQ01ABD100H

De schijf die Toshiba ons stuurde is de MQ01ABD100H. De ingewikkelde naam geeft aan dat de storagetak van Toshiba nog erg denkt in OEM-patronen. We hebben het al eerder gezegd, maar als Toshiba succesvoller wil worden in de retailmarkt, dan zullen producten echt betere (en onthoudbare) namen moeten krijgen.

Toshiba MQ01ABD100H SSHD 1TB

De MQ01ABD100H is een harde schijf van 1 TB die werkt op 5400 rpm. De SSD-cache is 8 GB groot en is uitgevoerd in de vorm van een enkele chip waarin een viertal 2GB SLC dies zitten. Dat laatste is zeer positief: SLC is in de regel sneller dan MLC en biedt sowieso veel meer schrijf-cycles. Juist wanneer flashgeheugen als cache gebruikt wordt, is de keuze voor SLC geheugen naar onze mening geen overbodige luxe. Naast de SSD-cache bevat de schijf nog 32 MB snelle DDR3 DRAM-cache.

Een Marvell 88I9317 chip doet dienst als hardeschijf-controller, terwijl er een door Link-A-Media ontwikkelde 58NC7710GHB controller dienst doet als primaire chip en SSD-controller.

Toshiba MQ01ABD100H SSHD 1TB

De schijf maakt gebruik van twee 500 GB platters en is mede daardoor 9,5 mm dik. Daardoor zal deze 1TB SSHD niet in alle modernere laptops passen. Sommige ondersteunen enkel 7mm dikke schijven. Bij oudere laptops zal het sowieso geen probleem zijn.

De door ons geteste drive kost gemiddeld zo'n 100 euro, vergelijkbaar met de 1 TB uitvoering van Seagates 2,5" SSHD. Ter vergelijking, normale 2,5" 1TB schijven zijn er vanaf zo'n € 60. Voor een 1 TB SSD betaal je echter minstens een dikke 500 euro en dat is toch echt een heel andere prijsklasse. De garantie op de schijf bedraagt 3 jaar.

Tests

We hebben de Toshiba MQ01ABD100H getest en vergeleken met de eerder door ons geteste Seagate SSHD, diverse 2,5" harde schijven en met een aantal SSD's. Zo krijgen we een idee van de prestaties van de schijf vergeleken met conventionele harde schijven en echte SSD's. 

We hebben een aantal tests op de Toshiba SSHD uitgevoerd. Allereerst uiteraard prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schreven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) bestanden met vier tegelijk. De belangrijkste benchmarks zijn echter PCMark Vantage en PCMark 7. Beide zijn gebaseerd op de harde schijfactiviteit van echte applicaties, de eerste uit het Windows Vista tijdperk, de tweede uit het Windows 7 tijdperk.

Naast prestatietests hebben we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van de Toshiba MQ01ABD100H gemeten, zowel idle als in gebruik tijdens een random access test. De geluidsproductie hebben we gemeten in een geluidsdichte kast op een afstand van 10 centimeter.

In alle grafieken zijn eerder geteste harde schijven blauw en SSD's groen. De Seagate Laptop Thin SSHD is te herkennen aan paarse balkjes, de Toshiba is rood.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)

Real world benchmarks gaan bij een schijf met SSD-cache natuurlijk sneller naarmate dezelfde taak vaker wordt uitgevoerd. In de grafiek vind je voor de Toshiba net als bij de Seagate-schijf het resultaat van de derde run. Voor het idee: bij de eerste run behaalde de schijf zo'n 4100 punten, een gemiddelde score voor een 2,5" schijf zonder SSD cache.

Maar ook bij de derde run in PCMark Vantage weet de Toshiba MQ01ABD100H bepaald geen potten te breken. De score van 6933 punten is wel iets hoger dan die van normale harde schijven, maar komt niet in de buurt van die van de Seagate Laptop Thin SSHD of die van echte SSD's.

Let wel: PCMark Vantage is gebaseerd op zogenaamde traces van echte software, maar speelt die zo snel mogelijk af en dus niet real-time. Dat betekent dat een twee keer zo hoge score in deze benchmark betekent dat een schijf de I/O-opdrachten van de betreffende applicatie wel degelijk twee keer zo snel kan verwerken, maar het betekent zeer zeker niet dat de taak die de applicatie uitvoert twee keer zo snel klaar is, aangezien dat van meer factoren afhankelijk is. PCMark 7 geeft op dat vlak een realistischer beeld.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)

Testresultaten: PCMark7 (1)

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op modernere software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruik maakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke harde schijf of SSD je gaat te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores veel dichter bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat. 

De PCMark7 score wordt bepaald op basis van het gemiddelde van drie runs.

Gelukkig is het beeld in PCMark7 een stuk rooskleuriger dan in Vantage. Kennelijk wordt de SSD cache hier wel effectief benut, want de Toshiba MQ01ABD100H doet het zelfs beter dan de Seagate Laptop Thin SSHD - al blijft het verschil met 'echte' SSD's duidelijk zichtbaar.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Testresultaten: PCMark7 (2)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. De score is net als bij PCMark7 gebaseerd op een gemiddelde van drie runs.

Waar PCMark7 voor alle tests ook een Raw-score geeft, toont PCMark8 op eenzelfde manier een gemiddelde snelheid waarmee de harde schijf activiteit van de traces is afgespeeld. Dit is dus weer zonder idle tijd en toont de daadwerkelijk onderliggende prestatieverschillen van de HDD's, SSHD's en SSD's. 

Helaas hebben we van de eerder geteste Seagate SSHD en van de conventionele 2,5" harde schijven geen PCMark8 scores. Een score van 2.282 punten lijkt heel wat voor de SSHD, maar wanneer we kijken naar de onderliggende Storage Bandwidth, dan blijkt toch dat de SSHD niet in de buurt komt van de prestaties van échte SSD's.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het startyen van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign.De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd.De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen.De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan aan een groot acedemisch Word-bestand.De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Testresultaten: HD Tune Read

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij sequentieel lezen en schrijven kan een SSD-cache geen winst opleveren. Dat is ook te zien in de resultaten; we treffen de Toshiba MQ01ABD100H tussen de standaard harde schijven aan, net als de Seagate SSHD.

Een sequentiële leessnelheid van 77,6 MB/s is niet bepaald bijzonder.

Testresultaten: HD Tune Write

Bij schrijven komen we uit op 84,4 MB/s, een gemiddeld resultaat voor een 2,5" harde schijf. Opvallend is dat de toegangstijd bij schrijven nog altijd hoog is: 20,6 ms. Klaarblijkelijk gebruikt Toshiba toch andere caching algoritmes dan Seagate, want bij hun SSHD maten we een schrijf toegangstijd van 0,7 ms, waarmee overduidelijk dus de SSD cache gebruikt werd.

Testresultaten: Atto Random Read

De leessnelheid bij kleine datablokken houdt niet over bij de Toshiba MQ01ADB100H, de Seagate doet het hier duidelijk beter. Bij grotere bestanden zijn de rollen omgedraaid, maar daar doen alle harde schijven het ongeveer even goed.

Testresultaten: Atto Random Write

Bij schrijven van 4 kB datablokken zien we opnieuw dat de Toshiba MQ01ABD100H niet lijkt te profiteren van z'n SSD cache, waar de Seagate SSHD dat in de zelfde test wel deed. Bij 1 MB datablokken op volle snelheid schrijven functioneren beide als standaard disks.

Geluidsproductie

Ook op het vlak van geluidsproductie zijn we niet erg onder de indruk van de Toshiba MQ01ABD100H. Weliswaar is 31,3 dB(A) met geen mogelijkheid luidruchtig te noemen, het is fors luider dan de Seagate SSHD - en uiteraard per definitie luider dan geruisloze SSD's. Actief neemt het verschil iets af, maar de Seagate blijft duidelijk beter presteren.

Stroomverbruik

Ten slotte het stroomverbruik. Idle is de Toshiba SSHD een stuk minder zuinig dan de Seagate en andere 2,5" HDD's of SSD's. Het is maar een halve watt, maar toch: dit zal enig effect op de accuduur van een laptop hebben. Actief is het stroomverbruik vergelijkbaar met andere schijven.

Conclusie

We blijven voor laptops enthousiast over het concept van SSHD's: wanneer je slechts ruimte hebt voor één drive heb je met een SSHD het beste van twee werelden: goede prestaties, veel opslagcapaciteit en een lage prijs.

We moeten echter concluderen dat de implementatie van de recent geteste Seagate Laptop SSHD beter blijkt. Hoewel de Toshiba in PCMark7 een iets betere score behaalt, vinden we de Seagate hoger in de andere benchmarks. In menig test blijkt de cache van Toshiba niet of nauwelijk een voordeel te bieden: aangezien de Toshiba en Seagate conceptueel hetzelfde zijn opgebouwd zal het aan de controller en/of diens algoritmes liggen. Toegegeven, we hebben enkel de 500 GB versie van Seagates Laptop SSHD getest en niet de 1 TB variant, maar het zou ons verbazen als die langzamer zou zijn.

Het maakt dat we de Toshiba zonder meer liever zouden gebruiken dan een normale 1 TB schijf, maar zeker gezien de gelijke prijs de voorkeur naar de Seagate gaat.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Toshiba MQ01ABD100H SSHD 1TB

Toshiba MQ01ABD100H SSHD 1TB

 • SSHD
 • 1000 GB
 • 5400 rpm
 • 8 GB
 • Serial ATA 600
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*