Roccat Ryos MK Glow review

10 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Layout en mogelijkheden
 3. 3. Gaming mogelijkheden
 4. 4. EasyShift+
 5. 5. Verlichting en gebruik
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Al geruime tijd voeren andere grote spelers in de gaming markt mechanische toetsenborden, zoals Corsair en Steelseries. Roccat is ook al lange tijd bezig met de ontwikkeling van een mechanisch toetsenbord, waarvan ze ons in augustus 2012 het eerste sample lieten zien. Het Roccat Ryos MK toetsenbord komt naar alle waarschijnlijkheid eind oktober op de markt in meerdere varianten. Wij ontvingen alvast een productiemodel van de Roccat Ryos MK Glow om hem aan de tand te voelen.

Roccat Ryos MK Glow Black
Roccat Ryos MK Glow

De Ryos MK Glow is het middelste model dat verkrijgbaar wordt en is voorzien van verlichte toetsen, Cherry MX zwarte schakelaars en extra gaming toetsen. Het model onder de Glow is het normale MK model dat het zonder de verlichte toetsen moet stellen. De MK Pro is het high-end model met als extra de mogelijkheid om je audio door te lussen, een twee-poorts USB hub en individuele verlichtingsmogelijkheden van de toetsen. Ook kunnen de toetsen reageren op gebeurtenissen in een spel zoals dat met het Roccat Isku FX toetsenbord kan. Voor Roccat Talk FX waarmee dit wordt bewerkstelligd is nog steeds geen goede game-ondersteuning, maar ons is verteld dat daar eind oktober verbetering in gaat komen. Een lijst met in de toekomst ondersteunde spellen kon nog niet gegeven worden. De Pro versie komt ook beschikbaar met verschillende Cherry MX toetsen, waaronder zwart, blauw, bruin en rood. De twee lagere modellen hebben alleen Cherry MX zwarte toetsen.

Layout en mogelijkheden

Het ontwerp van de Ryos MK Glow lijkt erg veel op dat van de Isku FX. De indeling is hierdoor erg vergelijkbaar. De mediatoetsen zijn in dit model ondergebracht onder de F1 tot F11 toetsen. De mediafuncties kunnen hierdoor alleen bereikt worden door ook de FN-toets in te drukken. Dat is wat ons betreft geen verbetering. Zeker niet aangezien Corsair al sinds de K60 en K90 hun mechanische toetsenborden voorziet van losse mediatoetsen. Roccat heeft de bovenzijde van de Ryos MK voorzien van glimmend plastic met daarbovenop een matte laag met ronde gaatjes. Dit hebben ze speciaal gedaan om zichtbare vingerafdrukken tegen te gaan, maar toch een semi-glimmend oppervlak te bewerkstelligen. Op de polssteun is een glimmende rand aanwezig die wel vingerafdrukevoelig is. Helaas zijn hierop ook al gauw kleine krasjes zichtbaar.

Roccat Ryos MK Glow Black
De polssteun met matte laag en de duimknoppen

Voor meer controle over een spel zijn gamingtoetsen aanwezig onder de spatiebalk en aan de zijkant van het toetsenbord. Aan de voorzijde vinden we een extra diepe polssteun waarop je polsen comfortabel kunnen rusten. De onderzijde is een stuk steviger gebouwd dan de Isku FX van hetzelfde merk. Dit komt doordat er gebruik is gemaakt van een veel diepere kuip en dikker plastic. Daarnaast is hij ook verstevigd met een stalen plaat aan de binnenkant, zoals we dat vaker zien bij mechanische toetsenborden. De onderkant is voorzien van rubberen voeten die ervoor zorgen dat de Ryos MK Glow goed op zijn plek blijft liggen. Met de uitklapbare voetjes kan deze ook in een grotere hoek gezet worden. Op deze pootjes zijn ook rubbers aanwezig. Onderop zijn sleuven aanwezig om de kabel van het toetsenbord aan de zijkant of voorzijde uit te laten komen. Helaas zijn deze sleuven te breed voor de kabel van een muis.

Roccat Ryos MK Glow Black
De sleuven en pootjes aan de onderkant van het toetsenbord

Gaming mogelijkheden

Met vijf vaste profielen kunnen macro’s en functies voor de toetsen opgeslagen worden in de Roccat Ryos MK toetsenborden. Wisselen gaat standaard via de duimtoetsen onder de spatiebalk. Op het toetsenbord wordt niet aangegeven welk profiel is gekozen, wat wel het geval is bij de Roccat Isku FX. Een stem kan wel aangeven welk profiel gekozen is. Naast de vijf standaardprofielen in het toetsenbord, kunnen er lokaal meer bijgehouden worden in de software. Daarnaast kun je met de Macro Live! toets zonder tussenkomst van software direct een macro toevoegen aan een van de vijf gamingtoetsen. Voor bekende spellen zijn ook al standaard macro’s beschikbaar voor dit toetsenbord. Ondersteuning voor de nieuwste games laat echter te wensen over, net als we al zagen bij het Roccat Isku FX toetsenbord. Veel nieuwer dan de spellen Bio Shock 2 en Modern Warfare 2 wordt het niet.

Roccat Ryos MK Glow Black
De driversoftware van de Roccat Ryos MK Glow

In de software is het mogelijk om de FN-toets die de rechter Windows toets vervangt, als Windows toets te gebruiken. Het is dan niet meer mogelijk om de secundaire functie van de F-toetsen te gebruiken. Daarnaast kunnen beide Windows toetsen uitgeschakeld worden, samen met de tab, shift en applicatie toetsen. De applicatietoets bevindt zich naast de rechter ctrl toets en dubbelt de functie van de rechter muisknop. Niet iedereen vindt dit handig om te gebruiken. Net als bij veel randapparatuur van Roccat is er ook het Achievement Display waarin je kunt zien hoeveel toetsaanslagen je al hebt gemaakt. Door bepaalde hoeveelheden te behalen kun je trofeeën winnen die zichtbaar zijn in de driversoftware. Helaas waren wij onze aanslagen kwijt toen we het Roccat Ryos MK Glow toetsenbord opnieuw aansloten, waarschijnlijk in een andere USB poort.

Roccat Ryos MK Glow Black
De Roccat Achievement Display

EasyShift+

Met EasyShift+ is het mogelijk om tijdelijk de functie van een toets op het toetsenbord te veranderen in bijvoorbeeld een macro of Windowsfunctie. EasyShift+ kan standaard geactiveerd worden met de Caps Lock toets op het toetsenbord. Aangezien Caps Lock een belangrijke functie kan zijn, is het mogelijk één van de macro toetsen aan te wijzen voor deze functie. Het is ook mogelijk om Caps Lock te activeren via de EasyShift+  knop en de T1 duimknop onder de spatiebalk.

Roccat Ryos MK Glow Black
De duimknoppen

De toetsen die een tweede functie kunnen krijgen zitten in de Easyzone. Dit zijn alle toetsen behalve de F1-F12 toetsen. Dit is een veel groter gebied dan de Roccat Isku FX biedt, waarbij alleen de toetsen rondom het WASD gedeelte EasyShift+ ondersteunen. Je kunt de EasyShift+ functie niet meer tijdelijk vastzetten zoals bij de Roccat Isku FX, maar deze alleen gebruiken terwijl je Caps Lock ingedrukt houdt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om via Roccat Talk met de Roccat Kone+ muis (en andere ondersteunde Roccat muizen) deze functie op het toetsenbord te activeren, bijvoorbeeld met een van de browseknoppen. Andersom is het ook mogelijk om EasyShift+ op de muis te activeren via het Ryos MK toetsenbord. Daarnaast kunnen de macrotoetsen ook gebruikt worden om EasyAim op de muis te activeren. Hiermee wordt tijdelijk de gevoeligheid van de muis veranderd.

Roccat Ryos MK Glow Black
De easyzone instellingen in de driversoftware

Verlichting en gebruik

De toetsen in de Roccat Ryos MK Glow en Pro worden individueel verlicht met een eigen led. Daarvoor zijn Cherry MX toetsen standaard uitgerust met een aansluiting. Het nadeel hiervan is dat deze boven in de toets gepositioneerd zitten. Hierdoor is de secondaire opdruk zoals bij de cijfer- en functietoetsen van dit toetsenbord minder goed verlicht. De speciale feature van de verlichting van de MK Pro kunnen we helaas niet testen en verder niet over uitweiden, omdat wij dit model nog niet hebben.

De toetsen zijn door de verlichting goed leesbaar in het donker en kan in vijf felheden ingesteld worden. Als je niet gediend bent van verlichting, kun je het ook helemaal uitzetten. Dan zijn de niet-verlichte toetsen wel minder goed leesbaar dan bij een toetsenbord zonder verlichting. Het is mogelijk om een slaapstand in te stellen voor het licht, waardoor je stroom kunt besparen als het toetsenbord niet wordt gebruikt.


Roccat Ryos MK Glow Black
Onder de functietoetsen zijn extra bedienings opties geplaatst

De toetsen hebben door de zwarte Cherry MX schakelaars een redelijk zware aanslag. Dit zijn de zwaarste in de reeks van Cherry MX schakelaars en hebben een weerstand van 60 gram voor een aanslag halverwege de indruk geregistreerd wordt. Tot de bodem is 80 gram druk nodig. Ter vergelijking, de rode en bruine toetsen hebben maar 45 gram nodig en blauw 50 gram. De blauwe en bruine geven daarnaast nog extra feedback wanneer een aanslag halverwege de indruk geregistreerd wordt. De rode, blauwe en bruine toetsen zijn ook verkrijgbaar in het Ryos MK Pro model van Roccat. De normale Ryos MK en de Ryos MK Glow zijn alleen met zwart verkrijgbaar.

Roccat Ryos MK Glow Black
De extra macrotoetsen

De keuze om in de MK en de MK Glow gebruik te maken van zwarte toetsen is niet voor de hand liggend. De meeste gamers zullen eerder voor de bruine of rode variant gaan, omdat deze een lichtere aanslag hebben. Om die reden worden bijvoorbeeld de Corsair K70 en K95 standaard uitgerust met rode Cherry MX schakelaars en de Logitech G710+ met bruine. Net als de Corsair K70 en K95 heeft dit toetsenbord n-key rollover, waardoor er geen beperking is voor de hoeveelheid toetsen die tegelijk ingedrukt kunnen worden.

Conclusie

De adviesprijzen van de drie modellen zijn €99, €129 en €149 voor respectievelijk de Roccat Ryos MK, Roccat Ryos MK Glow en Roccat Ryos MK Pro. Het middelste model is 30 euro duurder door de extra toetsverlichting. De MK Pro doet daar nog 20 euro bovenop voor extra mogelijkheden met de toetsverlichting en aansluitingen voor USB en audio. Ook heb je daarbij de keus tussen verschillende Cherry MX schakelaars.

De twee lager geplaatste modellen worden alleen uitgerust met de zwarte variant van Cherry MX schakelaars. Of dit voor jou de juiste schakelaar is, is afhankelijk van je wensen. De meesten vinden deze toetsen te zwaar tegenover de alternatieven die wel beschikbaar zijn in het Ryos MK Pro model. De prijs van het laagst geplaatste model is niet hoog voor een mechanisch toetsenbord, maar er zijn zeker alternatieven verkrijgbaar, die dezelfde functionaliteit bieden en meer. Hetzelfde geldt voor de Ryos MK Glow. De CM Storm Trigger heeft bijvoorbeeld ook vijf extra gamingtoetsen en toetsverlichting en wel twee USB aansluitingen voor gemiddeld 107 euro. Dat is dus een veel completer pakket qua basisfunctionaliteit dan de twee lager geplaatste Ryos MK toetsenborden bieden, voor een prima prijs. Alleen de n-key rollover, extra duimknoppen en Easyshift+ functionaliteit missen op de CM Storm Trigger.

Roccat Ryos MK Glow Black

De Roccat Ryos MK Pro heeft deze laatstgenoemde extra’s en twee USB- en audio-aansluitingen en is daarmee een nog completer apparaat. Zeker gezien de extra mogelijkheden van de toetsverlichting. Samen met de uitgebreide keus uit verschillende schakelaars is dit het enige echt interessante model uit de reeks mechanische toetsenborden van Roccat. Wij hopen deze dan ook gauw aan de tand te kunnen voelen in ons testlab, voor we een definitieve conclusie kunnen geven.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Roccat Ryos MK Glow Black

Roccat Ryos MK Glow Black

 • Toetsenbord
 • Qwerty
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*