12 switches vergelijkingstest: schakelen maar

27 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testdeelnemers
 3. 3. Soorten poorten
 4. 4. Power over Ethernet
 5. 5. Managed vs. unmanaged
 6. 6. LACP, link aggregatie of teaming
 7. 7. Prestaties
 8. 8. Stroomverbruik
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Het is alweer enkele jaren geleden dat we een vergelijkingstest deden van switches. Daar is op zich een goede reden voor. Het marktsegment van de switches is namelijk niet bepaald het toonbeeld van tomeloze innovatie. Ter illustratie, van de 25 modellen die we in onze laatste roundup uit 2009 hebben opgenomen, zijn er nog altijd 7 (goed) verkrijgbaar. Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen bij andere productgroepen. Dit betekent overigens niet dat het landschap van de switches saai en doods is. Integendeel zelfs, zouden we willen zeggen. Vandaar dat we nu weer eens gaan kijken naar deze productgroep en je een overzicht geven van wat je zo allemaal aan kunt treffen op een dergelijk apparaat, met 12 modellen om een en ander te illustreren.

Ben je op zoek naar een switch, dan heb je een enorm aanbod waaruit je kunt kiezen. Welke je moet nemen, hangt uiteraard af van je wensen. Als je alleen maar een paar extra poortjes aan je router toe wilt voegen en weinig geeft om een zo hoog mogelijke bandbreedte, dan heb je voor een paar tientjes al een gigabit-switch met 5 netwerkpoorten. Die zijn echter sneller vol dan je zou denken. Als je alle apparatuur in een werkkamer met behulp van een enkele switch op je netwerk wilt aansluiten, zit je al behoorlijk snel aan de limieten van een dergelijke switch. Je bent allereerst een aansluiting kwijt aan de verbinding van de switch met het netwerk. Je houdt er dan nog vier over, die je zonder veel fantasie kunt vullen met bijvoorbeeld een pc, een printer, een NAS en een access point. In de huiskamer zit je met een Smart TV, home cinemaset, mediaspeler en game console ook al aan vier apparaten met netwerkaansluiting.

ZyXEL 8-port GbE Unmanaged Switch (GS1100-8HP)

Een iets groter model met 8 aansluitingen geniet vaak de voorkeur. Je hebt dan in ieder geval nog wat ruimte over voor toekomstige uitbreidingen, maar ook voor situaties waarin je snel even een bekabelde netwerkverbinding wilt leggen, bijvoorbeeld met een laptop waar je even snel een groot bestand naartoe wilt kopiëren.

Je kunt het op het gebied van switches zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn bijvoorbeeld switches te vinden met 100 poorten. Grotere switches komen echter over het algemeen in 24- of 48-poorts uitvoeringen. Qua prijs moet je bij een 24-poorts gigabit-switch denken aan een vanaf-prijs van ongeveer 100 euro. Bij een switch met 100 poorten of een heel uitgebreid exemplaar van 24 of 48 poorten loopt de prijs echter in de duizenden euro’s.

Testdeelnemers

Omdat het aanbod aan switches enorm is, hebben we een aantal criteria opgesteld om modellen voor een test aan te vragen. We hebben aan fabrikanten switches gevraagd om twee modellen op te sturen: eentje die PoE (Power over Ethernet) ondersteunt en eentje die overweg kan met LACP (Link Aggregation Control Protocol).

We hebben op die manier toch een behoorlijk gevarieerd testveld samen weten te stellen, ook al lijkt het marktsegment van de switches op het eerste gezicht een wat grijs geheel. De lijst van geteste switches is als volgt: Cisco SF 300-08 (gemiddeld 125 euro) en Cisco SF 302-08P (gemiddeld 190 euro), DrayTek VigorSwitch P1080 (gemiddeld 160 euro), HP 1910-8G (gemiddeld 160 euro), Intellinet 8-port PoE Office Switch (gemiddeld 100 euro) en Intellinet 8-port PoE+ Web-Managed Desktop Gigabit Switch (gemiddeld 240 euro), Netgear GS108P (gemiddeld 95 euro) en Netgear GS108T (gemiddeld 80 euro), TP-Link TL-SF1008P (gemiddeld 55 euro) en TP-Link TL-SG3216 (gemiddeld 140 euro), Trendnet TPE-TG80G (gemiddeld 225 euro) en de ZyXEL GS1100-8HP (gemiddeld 110 euro). Klik hier voor een uitgebreide vergelijkingstabel van deze switches.

Intellinet 8-port PoE+ Web-Managed Desktop Gigabit SwitchDrayTek VigorSwitch P1080 8-port PoE
DrayTek en Intellinet maken gebruik van exact dezelfde behuizing, maar het zijn wel degelijk totaal verschillende switches.

Alle deelnemers hebben 8 netwerkpoorten, met uitzondering van de TP-Link TL-SG3216, die het dubbele aantal heeft. Iets wat meteen opvalt als we de switches bekijken, is dat de DrayTek VigorSwitch P1080 en de Intellinet 8-port PoE+ Web-Managed Desktop Gigabit Switch in exact hetzelfde doosje zitten, inclusief ventilator, die overigens best wat herrie produceert.

We hebben de switches aan een testprocedure onderworpen, waarbij we de doorvoersnelheid hebben gemeten met 2, 4 en 6 aangesloten clients. Daarnaast hebben we ook gekeken wat het stroomverbruik is van de switches, iets wat toch wel belangrijk is bij apparaten die continu aanstaan, al gaat het hier niet om waardes die zo groot zijn dat je van de verschillen tussen de modellen in deze test aan het einde van het jaar een nieuwe TV kunt kopen.

Het grootste gedeelte van dit artikel besteden we echter aan de verschillende typen switches die je tegen kunt komen. We geven daarbij per kenmerk aan bij welke switches in deze test je die tegenkomt.

TP-Link JetStream TL-SG3216
De TP-Link TL-SG3216 is de enige switch in deze test die meer dan 8 poorten heeft

Soorten poorten

De switches die in deze test zijn opgenomen hebben een behoorlijk verscheidenheid aan aansluitingen. Allereerst is er natuurlijk het verschil tussen Fast Ethernet- en gigabitpoorten. Gigabit kan toch inmiddels wel gezien worden als de standaard op het gebied van netwerkaansluitingen, dus je vraagt je wellicht af waarom er nog altijd switches te koop zijn (en dat zijn er echt nog heel erg veel) die de oudere standaard aanbieden. Een van de reden is dat switches vaak een hele lange doorlooptijd hebben. Een switch kan makkelijk 5 jaar of meer in het portfolio van een fabrikant zitten. Een andere reden is uiteraard de prijs, al zijn andere zaken hierop veel meer van invloed dan de keuze voor Fast Ethernet of gigabit.

Let wel, 100Mbit-poorten zijn niet per definitie minder geschikt dan gigabitpoorten. Het ligt er allemaal aan wat je met de switch gaat doen. Als het je met name te doen is om een VoIP-telefoon, printer of draadloos toegangspunt aan te sluiten, dan heb je niet per se gigabitpoorten nodig. Ga je een server of een NAS aansluiten, dan wil je natuurlijk een zo hoog mogelijke bandbreedte hebben. Hierbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid data die je tegelijkertijd verzendt, maar ook om het aantal gebruikers dat tegelijkertijd gebruik moet maken van die server of NAS.

Met het onderscheid tussen Fast Ethernet en gigabit zijn we er echter nog niet. Er zijn nog andere opvallende aansluitingen op de switches te vinden. Allereerst zien we bij de Cisco SF 302-08P, een 100Mbit-switch, toch meerdere gigabitaansluitingen. Die zitten erop om ervoor te zorgen dat de backbone van je netwerk genoeg bandbreedte biedt. Sluit je de switch met behulp van deze aansluiting aan op een gigabitnetwerk, dan zorg je er in ieder geval voor dat de op de switch aangesloten apparaten goed bereikbaar zijn.

Cisco SF 302-08P 8-port 10/100 PoE Managed
De Cisco SF 302-08P heeft vrijwel alle aansluitingen die je kunt wensen op een switch

Een andere aansluiting, die op meer switches in de test terug te vinden is, dient om de switch te kunnen verbinden met een variëteit aan (glasvezel-)netwerken. We hebben het dan over de SFP (Small Form-factor Pluggable) of Mini Gbic (Gigabit interface converter)-aansluiting. Met deze aansluiting kun je er met behulp van een converter voor zorgen dat je de switch, die uitsluitend Ethernet frames kan verwerken, ook op andere soorten netwerken aangesloten kan worden. Hiermee is het dus mogelijk om de switch aan een glasvezelnetwerk te hangen. Dit is met name interessant als je in bedrijfssituaties over grote afstanden netwerken aan moet leggen. Als de afstanden dan te groot worden voor koper, kun je vaak nog wel met glasvezel uit de voeten. Dat is echter behoorlijk duur, dus als je de endpoints van die netwerken gewoon kan aansluiten op een 'gewone' switch, dan bespaar je als bedrijf behoorlijk wat geld. In onze test treffen we dit type aansluiting aan op de HP 1910-8G, de TP-Link TL-SG3216 en de Cisco SF 302-08P.

Een laatste aansluiting die we aantreffen op enkele modellen in deze test is de Console-aansluiting. De HP 1910-8G en de TP-Link TL-SG3216 beschikken over deze aansluiting. Die is met name handig als je al je netwerkapparatuur, zoals switches maar ook bijvoorbeeld de wat meer zakelijke access points (denk hierbij bijvoorbeeld aan Ruckus-producten), vanuit een centraal punt, de console, beheert. Voor thuisgebruikers is deze aansluiting niet echt interessant, of je moet een erg uitgebreid netwerk hebben.

HP 1910-8G 8-port Switch Europe
Via de Console-aansluiting zoals je die op de HP 1910-8G aantreft, kun je een switch vanaf een centraal punt beheren   

Power over Ethernet

Naast het aantal poorten is ook de extra functionaliteit van een switch van belang. Een van de zaken die interessant kan zijn, is de aanwezigheid van Power over Ethernet, oftewel PoE. Hiermee is het mogelijk om via een netwerkkabel een via die kabel aangesloten apparaat van stroom te voorzien. Te denken valt hierbij aan een IP-camera, een access point of VoIP-telefoon. Het grote voordeel hiervan is uiteraard dat je niet nog een stopcontact kwijt bent. Daarnaast zorgt het ook voor meer flexibiliteit bij het plaatsen van de camera of het access point. Netwerkkabels kun je op de door jou gewenste lengte afknippen, terwijl je bij een meegeleverde stroomkabel nog maar moet afwachten hoe lang hij is.

Je kunt er uiteraard altijd voor kiezen om een verlengsnoer of stekkerdoos te gebruiken om de gewenste afstand tussen stopcontact en locatie van access point of IP-camera te overbruggen, maar dat zorgt voor nog meer kabels. Bij een PoE-verbinding heb je slechts met een kabel te maken, die met name in het geval van IP-camera’s eenvoudiger weg te werken is dan een netwerkkabel en een stroomkabel tegelijk. Afhankelijk van de IP-camera die je gebruikt, zorgt dit er soms ook voor dat de camera moeilijker te saboteren is, omdat een netwerkkabel vaak via de ‘voet’ de muur in gaat, terwijl dat bij stroomkabels veel minder vaak het geval is. Access points die je op deze manier aansluit kun je vaak ook veel flexibeler plaatsen. Als je een access point ophangt, doe je dat vaak relatief hoog op de muur, waar over het algemeen geen stopcontacten zitten.

Trendnet 8-port Gigabit GREENnet PoE+ Switch (TPE-TG80g)
Trendnet TPE-TG80g

PoE is onder te verdelen in twee standaarden, die door het leven gaan als 802.3af en 802.3at. De eerste levert een maximaal vermogen per poort van ruwweg 15 watt en switches die zijn uitgerust met de tweede standaard (die ook bekend is als PoE+) kunnen maximaal ongeveer 34 watt leveren per netwerkpoort. In de praktijk zal niet al dat vermogen aankomen bij het apparaat zelf en moet je rekening houden met een vermogen dat zo’n 10-25% lager kan liggen. In deze test bieden de Intellinet 8-port PoE+ Web-Managed Desktop Gigabit Switch, de Trendnet TPE-TG80g en de ZyXEL GS1100-8HP PoE+, terwijl de Cisco SF 302-08P, Intellinet PoE Office Switch, Netgear GS108P en TP-Link TL-SF1008P de lagere variant ondersteunen.

Wat verder opvalt op het gebied van PoE, is dat dit kennelijk toch wel een vrij kostbare toevoeging is. Allereerst bieden de Netgear GS108P en de ZyXEL GS1100-8HP het slechts op de helft van de poorten. De switches die op alle acht poorten PoE of PoE+ kunnen leveren, zijn daarnaast over het algemeen met afstand de duurste in de test, ook als ze verder niet bijzonder veel functionaliteit hebben (lees: managed zijn), zoals de Trendnet TPE-TG80g. Dat is trouwens wel en zeer kleine switch. De TP-Link TL-SF1008P is een uitzondering op deze trend, al moet je daar wel genoegen nemen met 100Mbit-poorten.

TP-Link 8-port 10/100M PoE Switch (TL-SF1008P)
TP-Link TL-SF1008P

Managed vs. unmanaged

Een ander verschil tussen de switches in deze test is dat tussen managed en unmanaged exemplaren. Van nature zijn switches namelijk enigszins domme apparaten, die feitelijk niet veel meer doen dan het aantal poorten van je router vergroten. De chip die in de switch zit geeft de pakketjes door van de ene aansluiting naar de andere, zonder dat hij zich bemoeit met de verdere gang van zaken. Hij stuurt de pakketjes uiteraard wel naar de juiste poorten, dus echt dom is hij niet. Hij opereert op de tweede laag van de protocol stack. 

Op unmanaged switches is het in de regel niet mogelijk om zaken zoals VLAN’s, QoS en link aggregatie zelf in te stellen. Er zijn wel unmanaged switches met QoS, maar dat is dan hardwarematig zo ingesteld. Dat wil zeggen dat op dat soort switches een bepaalde fysieke poort altijd een bepaalde prioriteit heeft.

Wil je wel alles tot in de puntjes kunnen regelen, dan is een managed switch de juiste keuze. Ook op dit vlak is er een behoorlijk groot aanbod in de markt, met de nodige onderlinge variatie. Een functie zoals link aggregatie, waarmee het mogelijk is om de bandbreedte van meerdere aansluitingen samen te voegen en zo een veel grotere bandbreedte te creëren, is bijvoorbeeld niet op alle managed switches aanwezig. Als je meer wilt weten over link aggregatie, raden we je aan om ook de volgende pagina goed door te lezen. Als je aan de slag wilt gaan met bijvoorbeeld VLAN's, dan kun je dat natuurlijk ook doen met behulp van een router in combinatie met dd-wrt. Een switch heeft echter wat ons betreft de voorkeur, omdat die niet ook nog de functie van router vervult. Zo spreid je het risico wat meer.

Intellinet 8-port PoE+ Web-Managed Desktop Gigabit Switch

Voorheen waren de interfaces op managed switches vaak dermate gebruiksonvriendelijk was dat het niet bepaald een pretje was om erin aan de slag te gaan. De interfaces van de managed switches die we voor deze test hebben getest, zien er echter prima uit. Alleen die van de Netgear GS108T valt hierbij wat uit de toon. Het lijkt er bij die switch op dat niet alles goed geladen kan worden. We hebben het in meerdere browsers geprobeerd en alles geïnstalleerd wat nodig was om de verschillende pop-ups te kunnen weergeven, maar het wilde bijvoorbeeld niet lukken om meerdere poorten aan elkaar te knopen via LACP. We konden simpelweg de selectie van de poorten niet maken, omdat we ze niet zagen in de interface.

De managed switch van Intellinet steekt wat ons betreft juist weer wat boven de rest uit op het gebied van gebruiksgemak. Heel erg fraai is de interface niet, maar het doorvoeren van wijzigingen, bijvoorbeeld het koppelen van verschillende aansluitingen in een LACP-configuratie, gaat erg soepel. De interface van Cisco mag er ook zeker zijn. Die ziet er duidelijk het best uit van allemaal. Wat opvalt is dat de interfaces van Cisco en HP de enige zijn die vrijwel overal de volledige breedte van een moderne monitor benutten. Alle andere interfaces hebben deze inhaalslag (nog) niet gemaakt. Het gaat natuurlijk uiteindelijk om de mogelijkheden die een bepaalde switch biedt, maar het is toch ook wel handig als een en ander relatief eenvoudig te bedienen is.

Cisco SF 302-08P 8-port 10/100 PoE Managed
Cisco heeft zijn zaakjes goed op orde als het gaat om de webinterface

Met de managed switches in deze test is het mogelijk om meerdere poorten samen te voegen en daar een poort met de bandbreedte van de poorten samen van te maken. Dit wordt over het algemeen aangeduid met de afkorting LACP, die staat voor Link Aggregation Control Protocol, een protocol dat is vastgelegd in 802.1ax of 802.3ad. Er zijn verder nog meerdere propriëtaire oplossingen die niet compatibel zijn met dit protocol. Andere termen die je vaak tegen kunt komen en die ruwweg hetzelfde betekenen als LACP zijn trunking en teaming of gewoon link aggregatie.

Niet alleen switches kunnen meerdere netwerkpoorten aanspreken als een enkele poort. Dat zou ook niet heel erg zinvol zijn, want dan zou je er weinig anders mee kunnen doen dan er de backbone van je netwerk een zo groot mogelijke bandbreedte mee geven. Er zijn ook NAS-apparaten met twee netwerkaansluitingen, die afhankelijk van het merk samen als een enkele aansluiting geadresseerd kunnen worden en er zijn moederborden waar je twee netwerkadapters op kwijt kunt, die je dan in sommige gevallen kunt samenvoegen.

Zoals al eerder gezegd, is er weinig gestandaardiseerd in de wereld van link aggregatie. Als je ermee aan de slag wilt gaan, dan moet je goed opletten of de verschillende componenten dezelfde manier van link aggregatie ondersteunen. In het geval van twee Intel-NIC’s die we zelf hebben samengevoegd, heb je bijvoorbeeld de keuze om dit via LACP of via statische link aggregatie te doen. Als het apparaat waarmee je een verbinding wilt leggen geen ondersteuning biedt voor LACP, dan zal je in het geval van deze NIC’s dus moeten kiezen voor de statische variant.

Prestaties

Bekabelde doorvoersnelheden zijn over het algemeen stabiel en schalen ook prima door. Kijken we naar de resultaten die de switches in deze test behalen, dan dan zien we dat de bandbreedte bij het aansluiten van 2 clients tegen de maximale snelheid van de Fast Ethernet-poort of de gigabitpoort aanzit. Met zes aangesloten clients (drie paren van twee) zien we dat de gigabitswitches allemaal zo rond de 2800 Mbps uitkomen en de 100Mbit-switches zo rond de 285 Mbps. In alle gevallen testen we met eenrichtingsverkeer. Onze ervaring is dat bij tweerichtingsverkeer (full-duplex) de schaling minder lineair is, maar dat dit niet zorgt voor een duidelijk scheiding tussen goed presterende en minder goed presterende switches.

Ook de grootte van de verstuurde pakketten is van invloed: grote bestanden worden sneller verstuurd dan veel kleine bestanden. De onderlinge verschillen tussen switches zijn ook in deze scenario’s klein. Op basis van doorvoersnelheid alleen is er in deze klasse niet een duidelijk klassement van beste tot slechtste te maken. Als je wilt weten wat full-duplex en verschillende bestandsgroottes voor effect hebben op een switch, raden we je aan om onze review van de Netgear ProSafe XS708E even te lezen.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik is dan wellicht interessanter om naar te kijken. Het gaat hier niet om enorme vermogens die de switches uit het stopcontact trekken. Iets waar je wel rekening mee moet houden is dat een switch meer stroom gaat verbruiken op het moment dat je er een extra kabel op aansluit. Of je ook daadwerkelijk pakketjes gaat versturen via die kabel, maakt dan niets uit. Daar gaat hij niet meer van verbruiken. Het is dus zaak om alleen maar kabels (en apparaten) aan te sluiten die ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden.

We hebben gekeken naar het stroomverbruik op het moment dat er geen clients aangesloten zijn, maar ook wanneer we 2, 4 of 6 clients aansluiten. Bij de PoE-switches in de test hebben we vervolgens een Ruckus ZoneFlex 7300 access point aangesloten, een exemplaar dat gevoed kan worden middels PoE. Dat verhoogt het verbruik met 4-5 watt in alle gevallen.

De Cisco SF 302-08P is een van de uitgebreidste modellen in deze test, met twee extra gigabitaansluitingen en twee Mini Gbic’s (of SFP’s), maar het is ook de minst zuinige. Hij is zelfs nog iets minder zuinig dan de 16-poorts TP-Link TL-SG3216. Een ander zeer compleet model, de Intellinet 8-port PoE+ Web-Managed Desktop Gigabit Switch, weet het stroomverbruik met name als er weinig tot geen clients aangesloten zijn, behoorlijk wat lager te houden. Dit is naast de DrayTek VigorSwitch P1080 overigens de enige die over een fan beschikt. De Intellinet 8-port Office Switch en de TP-Link TL-SF1008P verbruiken het minste stroom, gevolgd door de Netgear GS108P. De Netgear is van deze drie de enige die over gigabitaansluitingen beschikt.

Conclusie

We hebben in dit artikel switches bekeken die wat meer mogelijkheden bieden dan alleen het doorgeven van pakketjes van het ene apparaat naar het andere. Opvallend is dat er nog altijd relatief veel exemplaren met 100Mbit-poorten te koop zijn. Voor sommige toepassingen is dat ruimschoots voldoende, maar als je een switch zoekt om ergens te plaatsen waar behoorlijk wat verkeer heen en weer gaat, dan is een switch met gigabitpoorten een beter idee. Of je moet met behulp van LACP meerdere 100Mbit-poorten aan elkaar knopen natuurlijk.

Kijken we naar mogelijkheden, dan steken de Cisco SF 302-08P en de Intellinet 8-port PoE+ Web-Managed Desktop Gigabit Switch boven de rest uit. Ze behoren dan ook tot de duurdere modellen in deze test. De Intellinet is zelfs de duurste, maar daar krijg je dan ook een switch met 8 gigabitpoorten voor terug, die ook nog eens alle acht PoE+ leveren. Je moet het bij dit type alleen doen zonder SFP-aansluiting. De interface is behoorlijk gebruiksvriendelijk en hij is duidelijk zuiniger dan de Cisco. Helaas maakt hij wat veel herrie voor een ‘desktop switch’, iets wat een Silver Award wat ons betreft in de weg staat. Van de managed switches heeft de HP 1910-8G ons het meest kunnen overtuigen, al moet je het daar dus wel zonder PoE doen, maar heb je wel gigabit tot je beschikking en een goede interface. Die ontvangt een Hardware.Info Silver Award.

Heb je geen behoefte aan PoE, maar wil je wel graag je switch kunnen beheren, dan is de TP-Link TL-SG3216 het overwegen waard, al moet je natuurlijk wel plaats hebben, want het is met 16 poorten een behoorlijk fors apparaat. Is het je met name te doen om PoE(+), maar hoef je niet per se een managed switch te hebben, dan gaat het wat ons betreft tussen de Netgear GS108P en de ZyXEL GS1100-8HP. De ZyXEL is weliswaar zo'n 15 euro duurder, maar daar krijg je wel vier keer PoE+ voor terug. Aan beide heb je een uitstekende koop, wat ze allebei een Hardware.Info Silver Award oplevert. Maakt het je niet zoveel uit hoe snel het allemaal gaat, maar wil je wel per se PoE hebben, bijvoorbeeld om je VoIP-telefoon of IP-camera van stroom te voorzien, dan is de TP-Link TL-SF1008P een erg aantrekkelijke - want goedkope - optie. Een Bronze Award is op zijn plaats. 

HP 1910-8GNetgear GS108P
ZyXEL GS100-8HP

TP-Link TL-SF1008P

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Cisco SF 300-08 8-port 10/100 Managed

Cisco SF 300-08 8-port 10/100 Managed

 • 100 Mbit/s
 • 8 x
Niet verkrijgbaar
Cisco SF 302-08P 8-port 10/100 PoE Managed

Cisco SF 302-08P 8-port 10/100 PoE Managed

 • 100 Mbit/s
 • 8 x
 • Power over Ethernet ondersteuning
Niet verkrijgbaar
DrayTek VigorSwitch P1080 8-port PoE

DrayTek VigorSwitch P1080 8-port PoE

 • 100 Mbit/s
 • 8 x
 • Power over Ethernet ondersteuning
Niet verkrijgbaar
Silver Award HP 1910-8G 8-port Switch Europe

HP 1910-8G 8-port Switch Europe

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
Niet verkrijgbaar
Intellinet 8-port PoE+ Web-Managed Desktop Gigabit Switch

Intellinet 8-port PoE+ Web-Managed Desktop Gigabit Switch

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
 • Power over Ethernet ondersteuning
Niet verkrijgbaar
Intellinet 8-port PoE Office Switch

Intellinet 8-port PoE Office Switch

 • 100 Mbit/s
 • 8 x
 • Power over Ethernet ondersteuning
Niet verkrijgbaar
Silver Award Netgear 8-port 10/100/1000 Gigabit Switch with 4-Port PoE (GS108P)

Netgear 8-port 10/100/1000 Gigabit Switch with 4-Port PoE (GS108P)

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
 • Power over Ethernet ondersteuning
Niet verkrijgbaar
Netgear ProSafe 8-port Gigabit Ethernet Smart Switch (GS108T)

Netgear ProSafe 8-port Gigabit Ethernet Smart Switch (GS108T)

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x

61,85 €

7 winkels
Bronze Award TP-Link 8-port 10/100M PoE Switch (TL-SF1008P)

TP-Link 8-port 10/100M PoE Switch (TL-SF1008P)

 • 100 Mbit/s
 • 8 x
 • Power over Ethernet ondersteuning

39,95 €

8 winkels
TP-Link JetStream TL-SG3216

TP-Link JetStream TL-SG3216

 • 1000 Mbit/s
 • 16 x

149,00 €

1 winkel
Trendnet 8-port Gigabit GREENnet PoE+ Switch (TPE-TG80g)

Trendnet 8-port Gigabit GREENnet PoE+ Switch (TPE-TG80g)

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
 • Power over Ethernet ondersteuning

111,13 €

1 winkel
Silver Award ZyXEL 8-port GbE Unmanaged Switch (GS1100-8HP)

ZyXEL 8-port GbE Unmanaged Switch (GS1100-8HP)

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x
 • Power over Ethernet ondersteuning
Niet verkrijgbaar
0
*