Asustor AS-302T review: slimme woonkamer-NAS?

5 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ADM 2.0
 3. 3. XBMC
 4. 4. Prestaties - 1 disk (NAS Performance Tester)
 5. 5. Prestaties - 1 disk (Intel NASPT)
 6. 6. Specificaties en prestaties
 7. 7. Foto's en screenshots
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Langzaam maar zeker groeit het aanbod van NAS-apparaten uitgerust met de nieuwe Atom CE5300-serie van Intel. Nadat we eerder al de N2520 van Thecus aan de tand voelden is het nu de beurt aan de Asustor AS-302T, een 2-bay NAS van deze relatief nieuwe speler in de markt.

Asustor is nog een relatief nieuwe speler, maar het voelt als een oude bekende. Niet zo vreemd als je bedenkt dat het een samenwerking is tussen ASUS, Adata en oud medewerkers van Qnap. De stijl van dat laatste merk zie je duidelijk terug in de producten van het merk. Dat gold al voor de 6-serie maar ook voor deze nieuwe 3-serie. Was die high-end serie voorzien van een standaard Atom-processor, voor dit model heeft men gekozen voor de Intel Atom CE5335. Dat is een 1,6 GHz dual-core variant van de Berryville Atom-processor. Asustor heeft nog een derde serie op basis van Intel-techniek in het programma: de 2-serie op basis van de 1,2 GHz-variant uit de 5300-serie de 5315. Dat is ook de processor die je terugvindt in de Thecus 2520 (review), dat merk verwerkt de CE5335 in de nieuwe N2560.

Asustor AS-302T
De Asustor AS-302T

De Intel Atom CE5300 Berryville-serie is een relatief nieuw product. In tegenstelling tot de Atom-processors die je in luxe NAS-apparaten tegenkomt en voor allerlei doeleinden geschikt zijn, is deze variant een System-on-a-Chip (SOC) die specifiek voor NAS-achtige apparaten is ontwikkeld. De chip moet je niet zien als een direct alternatief voor die dure op Atom-gebaseerde modellen maar biedt een iets lager prestatieniveau en mede dankzij de hoge integratie in de chip waardoor er weinig extra nodig is om een NAS samen te stellen is het prijskaartje van een NAS op basis van deze nieuwe processorserie aanmerkelijk lager dan met een ‘gewone’ Atom. In de praktijk komt het erop neer dat Intel hiermee een geduchte concurrent heeft gemaakt voor de luxere ARM-gebaseerde NAS-processors van bijvoorbeeld Marvell. Een van de belangrijke voordelen ten opzichte van die ARM-modellen is dat de CE5300-serie van Intel voorzien is van HDMI en je de NAS kunt gebruiken als mediaspeler. Meer informatie over de CE5300-serie vind je in dit artikel.

Asustor AS-302T
HDMI en onder andere USB 3.0 aan de achterkant.

De behuizing van de AS-302T is gemaakt van metaal en voelt behoorlijk degelijk aan. Dat geldt ook voor de metalen trays die voorzien zijn van een plastic bedje die ervoor moet zorgen dat de disks niet al te veel trillen en dus het kastje laten resoneren. De lades voor de schijven zijn geschikt voor zowel 2,5 als 3,5 inch disks. De schijven worden op traditionele wijze vastgeschroefd en dus niet geklikt zoals je steeds vaker bij andere merken ziet. De aansluitmogelijkheden zijn prima in orde. Zo vind je USB 3.0 niet alleen aan de achterkant, maar ook aan de voorkant. Bij die laatste is ook een synchronisatietoets geplaatst. Verder biedt de Asustor AS-302T ook nog HDMI, twee keer USB 2.0 én een gigabit aansluiting aan de achterkant. Als laatste willen we je nog even wijzen op de audio-uiigang aan de achterkant. De voeding van de AS-302T is extern uitgevoerd.

ADM 2.0

Asustor heeft zich in korte tijd een plaatsje tussen NAS-grootheden QNAP en Synology weten te bemachtigen. Als je de ‘Asustor Disk Manager’-firmware oftewel ADM 2.0 bekijkt, dan krijg je een beetje het gevoel dat men goed gekeken heeft naar de interface van een tablet. Dat is zeker geen minpunt, want dat maakt de rijke functionaliteit van dit apparaat goed toegankelijk. Handig is dat je veelgebruikte apps kunt ‘vastpinnen’ in de taakbalk bovenin het scherm.

Asustor AS-302T

Het gaat wat ver om alle mogelijkheden te benoemen. Uiteraard is er een UPnP Mediaserver ingebouwd en kun je ook vanuit iTunes (de NAS ondersteunt ook Airplay) aan de slag met deze Asustor NAS. De makers hebben ook een eigen muziekspeler voor het web gemaakt. Zo kun je na het inloggen op je NAS overal naar je muziekcollectie luisteren. Via deze app kun je ook de audiouitgang van je NAS (analoog en digitaal via HDMI) gebruiken. Een FTP-server en client is ook ingebouwd. Downloaden via de mogelijkheden van Asustor zelf is daarnaast mogelijk via http en Bittorent. De fabrikant biedt ook een behoorlijke set mobiele apps voor Android en iOS aan. AiData biedt je een koppeling vanaf je smartphone of tablet met je NAS en dropbox, AIMaster biedt beheersmogelijkheden en met AiDownload kun je je downloads managen.

Asustor AS-302T

Het aanbod van apps is behoorlijk goed. Belangrijke ‘tools’ voor downloaders zoals SABnzbdplus, Sickbeard, NZBGet en Couchpotato kun je met een druk op de knop downloaden en ook serieuze zakelijke toepassingen zoals SugarCRM, vTugerCRM, webARP zijn aanwezig. Ook Wordpress, Joomla, Plex, Plex Media Server en Drupal behoren tot de mogelijkheden van dit veelzijdige kastje. Handig is ook de Dropbox-app waarmee je data op de NAS en in de cloud kunt synchroniseren met deze webopslagdienst. Het zal je niet verbazen vanwege de afkomst, maar ASUS Webstorage wordt ook door de software ondersteunt.

Asustor AS-302T

XBMC

De mogelijkheden voor de HDMI-aansluiting zijn nog wat beperkt. Tijdens de review van de Thecus N2520 konden we deze nog niet benutten. Maar Asustor heeft de HDMI voor de CE5335 wel aan de praat gekregen en biedt je de mogelijkheid om aan de slag te gaan met XBMC. Speciaal voor dat doel heeft men ook een speciale afstandsbediening gemaakt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een speciale XBMC afstandsbedieningsapp te gebruiken te gebruiken.

Asustor AS-302T

Als XBMC-apparaat bevalt de Asustor AS-302T prima, al is het wel een beetje wennen om een NAS als mediaspeler te gebruiken. Het is natuurlijk niet direct de stilste oplossing die je je kunt voorstellen. Dat komt niet vanwege het feit dat dit een luidruchtige NAS is, maar vooral omdat een apparaat met twee dikke 3,5 inch schijven aan boord simpelweg een stuk luidruchtiger is dan een kleine htpc met een SSD aaan boord. De beeldweergave is prima, maar op dit moment zijn er nog wel problemen met de Intel driver waardoor DTS/Dolby Digital nog niet is ingeschakeld.

Asustor AS-302T

Aan de andere kant is het natuurlijk een erg praktische oplossing, want je hebt alle functionaliteit (downloaden, opslag, afspelen) in één apparaat zitten en je zou de NAS natuurlijk een beetje op afstand kunnen zetten waardoor je wat minder last hebt van het geluid. Ook zou de HDMI-aansluiting in de toekomst natuurlijk voor meer en andere toepassingen gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan videobewakingsmogelijkheden of Smart TV-achtige toepassingen.

Prestaties - 1 disk (NAS Performance Tester)

De N2520 van Thecus viel een klein beetje tegen op het gebied van schrijfprestaties, maar dat geldt niet voor deze Asustor AS-302T. De 1,6 GHz processor is duidelijk een stukje krachtiger en dat zorgt voor een veel betere doorvoersnelheid bij het schrijven. Hij haalt hier nog niet het allerhoogste prestatieniveau, maar met een doorvoersnelheid van 86,4 MB/s hoor je ons niet klagen. 

Prestaties - 1 disk (Intel NASPT)

Intel NAS Performance Tester is wat praktijkgerichter dan de benchmark op de vorige pagina. Het programma meet de snelheid van een NAS aan de hand van een aantal gebruikscenario's en ook hier is goed te zien dat de Asustor AS-302T tot een van de snellere NAS-systemen gerekend kan worden. 

Specificaties en prestaties

De specificaties en prestaties van de Asustor AS-302T. In negatief opzicht valt het energieverbruik op.

Algemeen
 
MerkAsustor
ProductnaamAS-302T
ProductcodeAS-302T
DetailsProductinfo
Bays / Harddisks
Aantal interne drive bays2 bay(s)
Aantal voorgeïnstalleerde harddisks0
Totale capaciteit meegeleverde harddisks0 GB
Harddisk interfaceSerial ATA
Harddisks afmeting2.5 en/of 3.5 inch
Hot-swap drive bays
CPU / geheugen
ProcessorfamilieIntel Atom
ProcessortypeIntel Atom CE5335
Processorsnelheid1.6 GHz
Processorcores2 cores
Werkgeheugen1024 MB
Werkgeheugen uitbreidbaar
Aansluitingen
LAN 11000 Mbit/s
HDMI
Geïntegreerde switch (poorten)
eSATA aansluiting0
Wireless LAN
USB 2.0 poorten (totaal)2
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) poorten (totaal)2
USB-aansluitingen voor (totaal)1
USB-aansluitingen achter (totaal)3
USB 3.0 voor1
USB 3.0 achter1
RAID
RAID 0
RAID 1
RAID 5
RAID 6
RAID 10
JBOD
Hot-spare functionaliteit
Knoppen
Reset
USB-sync
USB-eject
Power
Fan
Lampjes / Display
Power
Status
Error
Capaciteit
USB activity
LAN activity
HDD activity
Eigenschappen
Diepte23 cm
Breedte16.4 cm
Hoogte10.8 cm
Kensington aansluiting
Printserver
Webadmin
Authenticatie m.b.v. gebruikers
Authenticatie m.b.v. gebruikersgroepen
Authenticatie m.b.v. wachtwoorden op shares
Read-only toegang mogelijk
FTP server
FTP server met anonymous
Aparte gebruikers voor FTP
UPnP compatible
HTTP folders
DHCP server
Active Directory Support
Apple file server
iTunes server
DLNA (UPnP AV) server
NDAS / Zetera (directe schijf toegang)
Mionet
Multimedia Server
Downloadbittorent, nzb
Webserverapache
FTP/HTTP Download
Torrent Client
iSCSI ondersteuning
Access Control List (ACL)
Maximaal ondersteunde opslagcapaciteit8 TB
Opgegeven stroomverbruik19.9 W
Actieve koeling (fan)
2011-2012 Benchmarks - Gigabit LAN
Intel NASPT - HD Video Playback - 1-disk82.1 MB/s
Intel NASPT - 2x HD Playback - 1-disk94 MB/s
Intel NASPT - 4x HD Playback - 1-disk93.4 MB/s
Intel NASPT - HD Video Record - 1-disk114.3 MB/s
Intel NASPT - HD Playback and Record - 1-disk87.5 MB/s
Intel NASPT - Content Creation - 1-disk10.8 MB/s
Intel NASPT - Office Productivity - 1-disk48.6 MB/s
Intel NASPT - File copy to NAS - 1-disk118 MB/s
Intel NASPT - File copy from NAS - 1-disk75.5 MB/s
Intel NASPT - Dir copy to NAS - 1-disk15.1 MB/s
Intel NASPT - Dir copy from NAS - 1-disk18.5 MB/s
Intel NASPT - Photo Album - 1-disk14 MB/s
Intel NASPT - Gemiddelde doorvoersnelheid - 1-disk82.1 MB/s
NAS Perf. Tester 1.2 - 1-disk write86.37 MB
NAS Perf. Tester 1.2 - 1-disk read108.94 MB/s
Stroomverbruik
Stroomverbruik - Idle (disk spinning) 1x WD5000AAKX17.9 W
Stroomverbruik - Actief 1x WD5000AAKX20.3 W

Foto's en screenshots

De foto's en screenshots van de Asustor AS-302T.

Conclusie

Met de Asustor AS-302T haal je een erg veelzijdige NAS in huis met een prima prestatieniveau, een mooie stevige metalen behuizing en veel gebruiksmogelijkheden. Zelfs als we hem zouden bekijken zonder de HDMI-aansluiting is het een NAS die je zeker zou moeten overwegen als je op zoek bent naar een wat luxere model met veel mogelijkheden. De prestaties zijn prima, en als je hem thuis gaat inzetten dan heb je waarschijnlijk de tweede gigabit netwerkaansluiting van de 6-serie niet nodig.

Asustor AS-302T

De HDMI-aansluiting is wat ons betreft een leuke aanvulling. De functionaliteit is nog beperkt tot XBMC, maar dat ziet er al best veelbelovend uit. De vraag is uiteraard of je je NAS in je woonkamer wilt hebben. Ben je kleinbehuisd dan is het wellicht toch een handige toevoeging en ongetwijfeld zullen er in de toekomst nog wel meer toepassingsmogelijkheden komen voor deze aansluiting.

Al met al is de AS-302T een erg interessante NAS, met als belangrijkste nadeel een behoorlijk hoog energieverbruik. Een NAS die wat ons betreft een Silver Award waard is.


ASUS AS-302T 


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asustor AS-3 Remote Control

Asustor AS-3 Remote Control

Niet verkrijgbaar
Gold Award Asustor AS-302T

Asustor AS-302T

 • 2 bay(s)
 • 0 GB
 • 2.5 en/of 3.5 inch
 • Intel Atom CE5335
 • 1000 Mbit/s

336,70 €

2 winkels
0
*