Philips Digital Pocket Memo 9300 USB Test

20 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Philips Digital Pocket Memo 9300 USB Test
  2. 20 reacties

Philips Digital Pocket Memo 9300 USB Test

Het principe van een MP3-speler leent zich niet alleen om dienst te doen als vervanger van een walkman, de technologie is ook uitermate geschikt om toegepast te worden als een memorecorder. Sommige (luxere) modellen bieden ook de mogelijk om geluid op te nemen, maar de professionele gebruiker zal vaak  mogelijkheden missen en afgeschrikt worden door het opvallende, maar weinig zakelijke uiterlijk van de meeste spelers. Philips brengt met de Digital Pocket Memo een uiterst compacte en lichte memorecorder op de markt die haar data opslaat op een geheugenkaartje.


De Philips PocketMemo 9300 USB

De Digital Pocket Memo wordt geleverd in een compact doosje. Toen ik het doosje openmaakte, associeerde ik het apparaat onwillekeurig met de scheerapparaten van het Eindhovense bedrijf. Naast de zilveren recorder is namelijk een handige etui verpakt. Wanneer we de Digital Pocket Memo voor het eerst uit de doos halen valt meteen op hoe doelmatig Philips het apparaat heeft ontworpen. Het ding past prima in de hand en is geheel met een hand te bedienen. Wie het apparaat voor langere tijd gebruikt, zal de meest gebruikte functies gedachtenloos kunnen vinden. Net als andere memorecorders kan de opnamefunctie ook geactiveerd worden door spraak.

De recorder maakt gebruik van SmartMedia-geheugenkaartjes. Een belangrijk verschil met ondermeer andersoortige flash-kaartjes zoals MemoryStick en CompactFlash is dat SmartMedia uiterst plat is. Bij het apparaat wordt standaard een 8 MByte (voldoende voor maximaal 112 minuten (9,6 kb/s) of 80 minuten (13,2 kb/s) spraak) groot kaartje meegeleverd al is het wel even zoeken waar Philips het ding verstopt heeft. Want in de handleiding is niet te vinden dat het kaartje in een speciaal opbergvakje in de lip van de etui is verborgen. De Pocket Memo 9300 is alleen compatible met SmartMedia-kaartjes met een capaciteit van 8 MByte, grotere of kleinere worden niet ondersteund.

Het kost even tijd om de Digital Pocket Memo te doorgronden. De handleiding is duidelijk maar opvallend genoeg niet in het Nederlands, maar wie er even de tijd voor neemt kan na een tijdje het apparaat moeiteloos bedienen. Via de ingebouwde speaker is de opname af te luisteren. Wie niet meteen de hele omgeving wil mee laten genieten kan een hoofdtelefoon aan de bovenzijde aansluiten. Direct naast de hoofdtelefoonaansluiting bevindt zich overigens een aansluiting voor een externe microfoon.

De ware kracht komt naar voren wanneer we het apparaatje verbinden met de computer via de meegeleverde USB-kabel. De software is geschikt voor Windows 98SE, Millennium en 2000. Op onze testcomputer onder Windows XP werkte de programmatuur echter ook feilloos. Voor wie het apparaat onder Windows NT wil gebruiken bestaat er een optionele adapter.

De software ziet er wat ingewikkeld uit, maar als eenmaal de gewenste instellingen zijn gemaakt slaat de software automatisch of na een druk op de knop de bestanden van de Digital Pocket Memo op en converteert ze indien gewenst naar een van de vele ondersteunde formaten bijvoorbeeld Wav, MP3 of Windows Media.


De opzet van de software is doelmatig en gericht op automatisering.

Conclusie

De prijs van de Digital Pocket Memo 9300 is niet laag en daarom is het apparaat eigenlijk alleen interessant voor professionals. Wie regelmatig dicteert, zal het voordeel van het digitaal dicteren meteen onderkennen. De opnames kunnen eenvoudig worden gebruikt op de PC of bijvoorbeeld worden doorgestuurd via e-mail, en dat gaat veel minder makkelijk met een normaal dicteerapparaat. De software van Philips is functioneel en vooral gericht op het automatiseren van handelingen.

Philips Digital Pocket Memo 9300 USB: € 355,- inclusief BTW.
De Pocket Memo 9300 is ook los zonder kabel en software leverbaar voor € 296,-

Meer informatie: Ateq, http://www.ateq.nl/, 040-2350077

0