D-Link DIR-868L review: topmodel is een topper

25 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Minimalistisch uiterlijk
 3. 3. Tweede generatie Broadcom
 4. 4. Deels in de cloud
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Testmethode
 7. 7. Testresultaten: bekabeld
 8. 8. Testresultaten: 3 meter
 9. 9. Testresultaten: 10 meter
 10. 10. Testresultaten: 3 laptops tegelijk
 11. 11. Testresultaten: 802.11ac (3m en 10m)
 12. 12. Testresultaten: 802.11ac (3 laptops tegelijk)
 13. 13. Testresultaten: stroomverbruik
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

D-Link heeft recent vrijwel de gehele router line-up vervangen door 802.11ac-modellen. Wij gingen aan de slag met het topmodel, de DIR-868L en waren behoorlijk onder de indruk van de prestaties.

Uiterlijk heeft D-Link inmiddels duidelijk gekozen voor de vormgeving waar het begin vorig jaar mee is begonnen, toen het de DIR-645 op de markt bracht. We zien ook hier weer een glanzend zwarte cilinder uit de doos opduiken. Het design doet in eerste instantie wellicht vermoeden dat hiervoor gekozen is om het apparaat er wat minder 'routerachtig' uit te laten zien. Deze D-Link maakt echter wederom gebruik van de SmartBeam-technologie, dat we ook voor het eerst zijn tegengekomen bij de DIR-645. Het idee hierachter is dat de verschillende antennes in de behuizing samenwerken om op alle vlakken van het driedimensionale veld de beste en meest stabiele verbinding te realiseren.

D-Link DIR-868L

Qua prijs zitten D-Link-routers traditioneel vrij hoog in de boom. Deze DIR-868L is dan weliswaar niet goedkoop, maar qua prijs wel vergelijkbaar met de topmodellen van ASUS, Linksys, Netgear en Sitecom. Ze zitten allemaal zo rond de 150 euro.

Minimalistisch uiterlijk

Voor we verder gaan met de componenten, eerst natuurlijk even het uiterlijk. Het design is dus opvallend, maar voor het overige is het vrij minimalistisch gehouden. Aan de voorkant zien we maar twee indicatieledjes, eentje voor de power en eentje om aan te geven of de router is verbonden met het internet. Is dat het geval, dan licht het groen op. Is dat niet het geval, dan blijft hij oranje.

D-Link DIR-868L

Verplaatsen we onze blik naar de achterkant, dan zien we de gebruikelijke vier LAN-poorten en de WAN-poort, allemaal gigabitaansluitingen uiteraard. Deze zijn vanwege de vormgeving van de router verticaal georiënteerd, niet horizontaal. De WPS-knop en de USB 3.0-aansluiting zitten boven de netwerkaansluitingen en de aan/uit-knop en de aansluiting voor de voeding zitten eronder. Niet veel bijzonders dus, al vinden we dat de WPS-knop op deze router wel erg klein is. In combinatie met de locatie achterop het apparaat is hij derhalve niet heel erg fijn te bedienen. WPS is inmiddels toch wel een redelijk gebruikelijke verbindingsmethode geworden, dus een wat toegankelijker plaatsing van de knop was handig geweest. Aan de andere kant, als je de router ergens zet waar hij niet in het zicht staat, dan is de toegankelijkheid van de WPS-knop waarschijnlijk niet enorm belangrijk, omdat je er dan waarschijnlijk sowieso niet zo goed bij kan.

Kijken we naar de plaatsingsmogelijkheden, dan heeft D-Link in ieder geval ook gedacht aan mensen die hem op willen hangen. Onderop zitten twee sleufjes voor ophanging aan schroefjes. De cilinder steekt dan natuurlijk wel de ruimte in waarin je hem ophangt.

Tweede generatie Broadcom

D-Link maakt het de laatste tijd steeds ingewikkelder om de behuizing open te maken. Dat geldt ook voor deze DIR-868L. Bij het openen van producten geldt bij ons de stelregel "Ga zover je durft te gaan". In dit geval betekende dit motto dat we de router niet open konden maken, omdat we hem niet onherstelbaar wilden beschadigen.

We weten echter wel welke componenten door D-Link zijn gebruikt in de DIR-868L. Alle chips zijn afkomstig uit de fabrieken van Broadcom. Het zijn dezelfde als die we aantreffen in de Linksys EA6700. Dat houdt in dat de CPU- en switch-functionaliteit wordt verzorgd door de dual-core BCM4708. Het zijn twee Cortex-A9-kernen die geklokt zijn op 800 MHz. De 2,4 GHz frequentie wordt in de lucht gehouden door de BCM4331, de chip die we al in heel veel verschillende routers zijn tegengekomen die drie datastromen aanbieden op deze frequentie. Voor de 5GHz-band (802.11ac) is gekozen voor een BCM4360.

D-Link DIR-868L

Al bij al is het intern geen bijzonder spannende router als we kijken naar de componenten. Wat we wel hebben gezien is dat het bordje waar de componenten op zitten vrijwel de gehele hoogte van de router inneemt. Er is dus geen ruimte voor de antennepositionering zoals we die bij de DIR-645 zagen. Het zijn nu allemaal losse antennes, sommige van metaal, andere van metamateriaal.

USB 3.0 op routers lijkt vooralsnog meer gedaan te worden om het op de doos te zetten dan omdat het daadwerkelijk veel sneller is dan USB 2.0. Eigenlijk hebben we alleen bij de Netgear Centria doorvoersnelheden gezien waar je USB 3.0 voor nodig hebt. Deze D-Link is geen uitzondering op die trend. Als we er een externe harde schijf op aansluiten via USB 3.0 (uiteraard eentje die geschikt is voor die standaard), dan komen we bij lezen uit op net geen 18 MB/s en bij schrijven op zo'n 14,5 MB/s. Geen enorme snelheden dus en zeker niet genoeg om de router in combinatie met een externe harde schijf in te zetten als poor man's NAS. Om simpelweg wat bestanden aan te bieden aan het netwerk is het op zich voldoende, maar echt forse hoeveelheden data overpompen van en naar een aangesloten schijf is geen pretje.

Deels in de cloud

D-Link heeft ervoor gekozen om sommige instellingen in de cloud aan te bieden. Dit zijn er niet heel erg veel, maar over het algemeen is het hierdoor wel overzichtelijk gehouden. Enkele zaken die je regelmatig nodig zou kunnen hebben, kun je hiermee wel instellen. Een voorbeeld hiervan is het gastnetwerk. Dit zal niet voor iedereen even nuttig zijn. Je kunt er echter ook de beveiliging van je draadloze netwerk aanpassen. Ook als er een nieuwe firmware is voor je router, krijg je via de app die zowel voor Android als iOS beschikbaar is, een melding.

Het aantal apps van D-Link dat je kunt downloaden in de Play Store of App Store is eigenlijk veel te groot. Het is niet altijd even duidelijk welke app voor welk type product geschikt is, of dat een bepaalde app alle D-Link-producten ondersteunt. Dat kan weleens tot verwarring leiden. Er is overigens ook een app waarmee je je router voor de eerste keer kunt instellen, die door het leven gaat als QRS, wat staat voor Quick Router Setup. Dat je de router op deze manier kunt instellen, is natuurlijk handig, maar bijvoorbeeld ASUS heeft al laten zien dat dit nog iets handiger kan. Bij de recentste routers van dat merk was het mogelijk om simpelweg draadloos verbinding te maken met het apparaat vanaf een tablet, waarna de router na het starten van de browser meteen voorstelde om hem te installeren.

D-Link DIR-868L

De webinterface is al jaren niet meer veranderd. Als je wat meer geavanceerde zaken als port forwarding, DNS en dergelijke in wilt stellen, dan moet je daar echter wel zijn. De mogelijkheden van de interface zijn zoals vanouds zeer uitgebreid, maar echt overzichtelijk is het allemaal niet meer, als je het vergelijkt met de toch wel wat modernere interfaces van bijvoorbeeld ASUS en Linksys. Het is wel nog altijd een van de snelste interfaces op de markt, zo niet de snelste. Je hoeft niet telkens te wachten op een reboot of het op een andere manier toepassen van de gewijzigde instellingen. Dat is met name als je regelmatig in je interface zit te rommelen erg prettig.

Specificaties

Algemeen
 
MerkD-Link
ProductnaamDIR-868L
ProductcodeDIR-868L
DetailsProductinfo
WiFi
Draadloos
802.11-standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
Totale WiFi-snelheid1750 Mbit/s
Ondersteuning 2,4 GHz frequentieband
Gastnetwerk 2,4 GHz
WiFi-snelheid 2,4 GHz450 Mbit/s
Ondersteuning 5 GHz freqentieband
Gastnetwerk 5 GHz
WiFi-snelheid 5 GHz1300 Mbit/s
Aantal antennes6
Antennes intern/externIntern
Verwisselbare antenne(s)
WMM (Wireless MultiMedia / 802.11e) compatible
Wireless Distribution System (WDS)
Bedraad
Aantal LAN-aansluitingen4
LAN snelheid1000 Mbit/s
Internet
Ethernet WAN-aansluiting
Geïntegreerd ADSL-modem
RFC 2364 (PPP over ATM) compatible
RFC 1483 (Ethernet over ATM) compatible
PPPoE compatible
Installatie wizard
Beveiliging
64-bit WEP beveiliging
128-bit WEP beveiliging
256-bit WEP beveiliging
WPA beveiliging
WPA2 beveiliging
WLAN standaard beveiligd
WLAN beveiligd na installatie wizard
WLAN Mac filtering
WPS (Wi-Fi Protected Setup) ondersteuning
Router-mogelijkheden
Remote management
DHCP-server
Port forwarding / Virtual servers
Firewall
SPI Firewall
Poorten beperking lokale PC's
URL blokkering
Tijdsblokkering algemeen
Negeer ping van WAN
DMZ (Demilitarized Zone)
Dynamic DNS cliënt
UPnP
IPv6-ondersteuning
VPN passthrough
VPN-server
Port triggering
QoS - Upstream beperken
QoS - Downstream beperken
QoS - Programma's/poorten prioriteren
QoS - PC's prioriteren
QoS - Lan Poorten Prioriteren
QoS - Mac-adres prioriteren
Overige hardware
Firmware tijdens test1.02
Auto firmware check/update
USB printerserver
USB fileserver
USB webcam server
BitTorrent server
Nederlandstalige GUI optie
Fysieke eigenschappen
USB 2.00
USB 3.01

Testmethode

We testen zowel de bekabelde als de draadloze snelheden van routers. Dit doen we aan de hand van het IxChariot-pakket van Ixia, een veelgebruikt pakket om doorvoersnelheden binnen een netwerk te meten. Op alle systemen in het testnetwerk installeren we een zogenaamd endpoint, waarna de software aan de hand van een testscript bepaalt hoeveel megabits er per seconde van het ene endpoint naar het andere gestuurd kunnen worden. We meten de bekabelde snelheid van WAN naar LAN en van LAN naar LAN; dit houdt in dat er pakketjes vanaf een systeem gestuurd worden en via de WAN-poort op de router door een LAN-poort aan een ander systeem doorgegeven worden. Bij LAN naar LAN zijn beide systemen logischerwijs aangesloten op twee LAN-poorten.

De draadloze snelheid meten we beide kanten op, dus van LAN naar WLAN en van WLAN naar LAN. Hier gebruiken we uiteraard een systeem voor dat bekabeld (op een LAN-poort dus) is aangesloten op de router die op dat moment getest wordt. Daarnaast gebruiken we meerdere identieke BTO-laptops met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 WLAN-chip en drie antenne-aansluitingen om draadloos verbinding te maken met de router.

D-Link DIR-868L

We zijn continu bezig met het optimaliseren van onze testmethode. We hebben in de afgelopen maanden onze testopstelling intern verhuisd. We testen nog altijd op 3 en op 10 meter met line of sight. Op deze manier krijgen we een indruk van de resultaten van een router bij optimale omstandigheden (3 meter) en bij wat grotere afstanden. Ook de test met drie laptops tegelijkertijd hebben we meeverhuisd. Bij die test sluiten we drie BTO-laptops tegelijkertijd (allemaal met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 chip) op de router aan die we aan het testen zijn. Op die manier krijgen we een beeld van wat de router aankan als hij behoorlijk zwaar belast wordt en zien we wat de bandbreedte is die de router aan de verschillende laptops toewijst. We testen de draadloze snelheden niet meer op twee, maar op drie verschillende momenten, zodat de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren nog verder verkleinen. Het uiteindelijke resultaat is het gemiddelde van de runs.

De komst van 802.11ac zorgt ervoor dat we ook dat in onze testprocedure op moeten nemen. Tot voor kort deden we dat met behulp van een 802.11ac-router in bridge-modus. Met de komst van de Intel Wireless-AC 7260 chip is er nu echter ook de mogelijkheid om het met behulp van laptops te testen. Ook hiervoor gebruiken we drie laptops van BTO. Let wel, deze chip is er eentje met twee antenne-aansluitingen, dus hij kan geen gebruikmaken van de drie antenne-aansluitingen die de huidige topmodellen hebben. Het is op dit moment voor zover wij hebben kunnen nagaan de enige los verkrijgbare 802.11ac-chip.

Bij de 802.11ac-tests merken we vooraf op dat 802.11ac nog niet geratificeerd is en derhalve dus ook nog geen echte standaard. Compatibiliteitsproblemen zijn dan ook niet uit te sluiten.

Testresultaten: bekabeld

In de grafieken op deze en volgende pagina's hebben we de D-Link DIR-868L voorzien van een rood balkje. We hebben verder alle routers aan de grafieken toegevoegd die we tot nu toe hebben getest volgens de nieuwe methode.

Het enige opvallende aan onderstaande grafieken is dat er nog altijd routers zijn die standaard niet de volledige bandbreedte van de gigabitaansluiting voltrekken bij de WAN-LAN-test. De DIR-868L hoort hier overigens niet bij. Die presteert hier prima.

Testresultaten: 3 meter

De D-Link DIR-868L zet op korte afstand op beide frequenties goede tot zeer goede scores neer.

Testresultaten: 10 meter

Ook op 10 meter hebben we weinig tot niets te klagen over de D-Link DIR-868L. Alleen de WLAN-LAN-scores op 2,4 GHz blijven wat achter op de rest van het veld.

Testresultaten: 3 laptops tegelijk

De maximale bandbreedte meten wanneer er een enkele laptop draadloos is aangesloten is op zich interessant, maar het is ook interessant om te zien hoe de verschillende routers de bandbreedte verdelen als er meerdere apparaten draadloos verbonden zijn. Om hier een beeld van te krijgen voegen we naast de laptop op 3 en de laptop op 10 meter ook nog een derde laptop toe in de ruimte waarin we testen. We creëren hierbij zoveel mogelijk een waaiervorm, zodat de router een zo breed mogelijk oppervlak moet bestrijken.

De scores bij deze test bevestigen het beeld van de D-Link DIR-868L bij de eerdere tests; het is over het algemeen gewoon een zeer goed presterende router.

Testresultaten: 802.11ac (3m en 10m)

Met de Intel Wireless-AC 7260-chip meten we geen scores van tegen of boven de 500 Mbps, wat met een router in bridge-modus wel mogelijk was. Dat heeft uiteraard te maken met de ontbrekende datastroom. Snelheden van rond de 300 Mbps zijn echter ook zeker niet vervelend. De D-Link DIR-868L doet het hier wederom uitstekend.

Testresultaten: 802.11ac (3 laptops tegelijk)

We blijven het herhalen, maar ook hier zet de D-Link DIR-868L uitstekende scores neer.

Testresultaten: stroomverbruik

Qua stroomverbruik is de D-Link DIR-868L geen enorm zuinige router, maar ook zeker niet de minst zuinige.

Conclusie

Gebaseerd op onze tests is de D-Link DIR-868L een van de snelste routers die je op dit moment kunt kopen. Hij presteert op vrijwel alle tests goed tot zeer goed. Zwakke punten kunnen we eigenlijk niet vinden aan deze router, of het moet de USB 3.0-aansluiting zijn die bij lange na geen USB 3.0-overdrachtsnelheden neerzet. Wij vinden het al dan niet snel functioneren van die aansluiting niet zo interessant, dus voor ons weegt het niet bijzonder zwaar mee in het eindoordeel. De wat mindere prestaties bij onze WLAN-LAN test op 10 meter is wel iets wat we belangrijk vinden. Bij de WLAN-LAN-test met drie laptops tegelijkertijd zien we echter weer wel gewoon een uitstekende score, waardoor die ene wat mindere score niet meer zo heel relevant is.

D-Link DIR-868L

Al met al is de D-Link DIR-868L zeer zeker een aanrader als je prestaties het allerbelangrijkste vindt. De prestaties zijn niet alleen goed bij de (draadloze) tests, ook de interface reageert heel erg snel vergeleken met de meeste andere merken. D-Link zou echter wel wat werk moeten gaan maken van het uiterlijke hiervan, of meer functionaliteit naar de app doorsluizen.

We bevelen de DIR-868L van harte aan en belonen hem met een Hardware.Info Gold Award.


D-Link DIR-868L


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value D-Link DIR-868L

D-Link DIR-868L

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)

142,75 €

1 winkel
0
*