Hardware.Info Taiwan Tour 2013: Cooler Master

11 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Nieuwe voedingen
  3. 3. Rondleiding
  4. 4. Cooler Master Testlab
  5. 5. Cooler Master Testlab (2)
  6. 6. Cooler Master Testlab (3)
  7. 11 reacties

Rondleiding

Dan de rondleiding. Het kantoor van de retail afdeling van Cooler Master – verantwoordelijk voor de Cooler Master en CM Storm producten die los verkocht worden in de winkel – is relatief klein. Hier verzetten de nodige tientallen medewerkers heel werk. De dag waarop wij Cooler Master bezochten – een woensdag – is “uniform day”, de medewerkers wordt dan allemaal vriendelijk verzocht om een Cooler Master of CM Storm T-shirt of poloshirt te dragen.

Op onderstaande foto zie je de werkplekken van de product managers en ontwerpers. Eén ding zal direct opvallen: géén cubicles! Het kantoor van Cooler Master is op die manier het meest Europese kantoor dat we tijdens onze Taiwan Tour bezocht hebben.


Product managers en achterin de ontwerpafdeling.

Aan de achterste tafel op bovenstaande foto bevindt zich het ontwerpteam dat werkt aan nieuwe behuizingen en nieuwe CM Storm producten. Voedingen en CPU-koelers worden ontwikkeld in samenwerking met Cooler Masters OEM-divisie en externe partijen. Helaas konden we geen detail foto’s maken van de ontwerpafdeling, maar het is interessant om te zien hoe men aan het werk is. De ontwerpers lijken veel inspiratie te krijgen van vele alledaagse zaken. Zo was een medewerker die bezig was met het ontwerp van een nieuwe CM Storm gaming muis op Pinterest allerlei foto’s van sportauto’s aan het bekijken. Op een ander scherm zagen we iemand zeer geconcentreerd naar foto’s van espresso-machines kijken; we zijn benieuwd voor welk product die inspiratie gebruikt wordt.

Het ontwerpen van producten gebeurt uiteindelijk natuurlijk in CAD-software, maar begint met potlood en papier. Op de afdeling zien we mensen schetsen maken van nieuwe producten, maar zwerven ook vele bestaande schetsen rond.

Het hoofd van de ontwerpafdeling liet ons weten dat het ontwerpen van een nieuw product begint met lange gesprekken tussen de ontwerpers en de product manager van een bepaalde productgroep. De product manager doet onderzoek naar wensen en eisen van klanten, maar bijvoorbeeld ook concurrentieonderzoek. In feite “bestelt” de product manager een product met bepaalde specificaties of eigenschappen bij de ontwerpers.

Op die afdeling gaan één of meerdere mensen dan driftig aan de slag met het maken van tekeningen, die eens per week tijdens een uitgebreide meeting van het gehele team plenair besproken worden. Wanneer veel schetsen zijn beoordeeld en er overeenstemming is over specificaties en uiterlijk van het nieuwe product, gaat men aan de slag met CAD-software. Zodra een product hierin volledig is ontworpen is het vervolg van het traject afhankelijk van de productgroep. Voor zaken als muizen en toetsenborden maakt Cooler Master inmiddels intensief gebruik van 3D-printing. Van een ontworpen muis laat men via zo’n 3D-printer een mockup maken, zodat direct duidelijk wordt hoe zo’n muis er in het echt uit gaat zien en hoe hij in de hand ligt. Zo kan het ontwerp getuned worden voordat er een zeer dure echte mockup gemaakt wordt.

Voor zaken als behuizingen is de 3D-print technologie nog niet geschikt. Hier moet men dus échte mockups in een fabriek laten maken, wat geen goedkope hobby is. Bij een behuizing moet met dus echt 99,9% zeker zijn dat de bouwtekening goed is, voordat men naar de volgende stap overgaat. Voor de meeste behuizingen is één prototype fase voldoende voordat men over kan gaan op massaproductie. Voor zeer complexe producten, zoals de Cooler Master Cosmos II, zijn vaak meer prototypes nodig.


Cooler Masters marketing afdeling

Op bovenstaande foto zie je de marketing afdeling van Cooler Master, waarvan Raymen Wu aan het hoofd staat. Zij verzorgen de website, alle advertenties, andere uitingen, maar bijvoorbeeld ook alle contacten met de pers. Op de afdeling werken een aantal zeer getalenteerde Photoshoppers. Eén ding valt ons op, iets wat we bij alle andere bedrijfsbezoeken in Taiwan ook al zagen: de meeste mensen werken met slechts één monitor. Wellicht zijn we bij Hardware.Info verwend, waar over het algemeen met twee en vaak zelfs drie schermen wordt gewerkt.

0