Microsoft Surface Pro 2 review: de werktablet van Microsoft

Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Laptop in een tabletjas
 3. 3. Techniek
 4. 4. Scherm
 5. 5. PowerMark Accutest
 6. 6. Accuduur video afspelen
 7. 7. Prestaties: 3DMark06
 8. 8. Prestaties 3DMark (nieuw)
 9. 9. Prestaties: Cinebench 10
 10. 10. Prestaties: Cinebench 11.5
 11. 11. Prestaties: PCMark 7
 12. 12. Prestaties: PCMark 7 System Storage
 13. 13. Prestaties SunSpider
 14. 14. Prestaties WebXPRT 2013
 15. 15. Prestaties Google Octane
 16. 16. Specificaties en prestaties
 17. 17. Foto's en screenshots
 18. 18. Conclusie
 19. 19. Besproken producten
 20. 20. Reacties

Inleiding

Een tablet met de prestaties van een volwaardige Ultrabook, zo kun je de Surface Pro het beste omschrijven. Met deze tweede editie van het model brengt Microsoft weinig zichtbare veranderingen, afgezien van dat de kickstand nu twee standen heeft. De binnenkant heeft het bedrijf echter wel sterk verbeterd: de Surface Pro 2 is namelijk gebaseerd op een nieuwe, vierde generatie Intel Core i5-processor en is in meer varianten verkrijgbaar. Tijd voor een review!

Microsoft Surface Pro 2 64GB

Als je net de Surface 2 of bijvoorbeeld de nieuwe iPad Air in je handen hebt gepakt dan is de Surface Pro 2 wel iets heel anders, stukken dikker en zwaarder. De tablet zelf weegt 907 gram en dat is simpelweg zwaar en is 1,3 cm dik. Ter vergelijking: de Surface 2 is 0,94 cm dik en de iPad Air zet daar 0,75 cm tegenover. Ook de gewichten lopen uiteen: de Surface 2 zet de weegschaal op 680 gram en de iPad Air heeft een gewicht van zo’n 470 gram.

Alleen al qua vorm is dit een compleet ander product, dit is een tablet voor wie een echte pc zoekt en ook de productiviteit wenst van een vlotte Ultrabook. Want hoewel hij wellicht lomp is in vergelijking met veel andere tablets, is dit wel een van de meest aantrekkelijke keuzes als je een echte werker bent en op zoek naar een tablet waarmee je moeiteloos zwaardere Windows-toepassingen kunt gebruiken. In tegenstelling tot de Surface 2 heeft de Surface Pro 2 namelijk Windows 8.1 aan boord; je kunt dus alle vertrouwde Windows-software gebruiken.

Laptop in een tabletjas

Daar kom je dan ook direct aan bij een van de belangrijke verschillen met veel andere tablets. Hoewel de Startscherm-omgeving van Windows gemaakt is voor gebruik met vingers, geldt dat niet voor de desktop. Deze tablet is eigenlijk bedacht om de software op de desktop te gebruiken en dat maakt dat de Surface Pro 2 eigenlijk niet zonder een Touch of Type Cover kan. De Touch Cover is een toetsenbordmatje zonder echte toetsen, en de Type Cover 2 is een mat met echte toetsen.

Om prettig met Word, Excel of PowerPoint te werken heb je simpelweg een keyboard nodig. Tel het gewicht van een cover op bij dat van de tablet zelf 907 gram +  185 gram voor de Touch Cover 2 of 256 gram voor de Type Cover, en je zit op of in de buurt van het gewicht van een Ultrabook met een volwaardig keyboard. Gelukkig heeft Microsoft de Touch Cover sterk verbeterd, zoals te lezen in de review van de Surface 2. Daarnaast heeft de kickstand – de ingebouwde standaard van de Surface Pro 2 – nu een tweede stand gekregen, waardoor hij veel stabieler op schoot ligt.

Microsoft Surface Pro 2 64GB

De Touch of Type Cover wordt aan de onderkant van de tablet vastgeklikt via een speciale magnetische aansluiting. Hoe deze precies werkt heeft Microsoft nog niet vrijgegeven, waardoor andere fabrikanten geen soortgelijke accessoires kunnen ontwikkelen. De Surface Pro 2 biedt daarnaast een volwaardige USB 3.0-aansluiting een DisplayPort-aansluiting. Die laatste is gekoppeld aan de HD Graphics 4400 en die chipset biedt ondersteuning voor DisplayPort 1.2 - een driverupdate moet ook voor hoge resoluties ondersteuning bieden.

De Surface Pro 2 heeft ook een MicroSD-slot voor de opslaguitbreiding. De voedingsaansluiting is magnetisch en langwerpig, net even anders dan de plugjes die je bij de meeste laptops ziet. Die aansluiting kun je ook gebruiken om de meegeleverde stylus op te bergen, maar als je dan de tablet op de adapter aansluit dan moet je de pen verwijderen: een goede kans om hem kwijt te raken. Oftewel: het is beter er een andere opbergplek voor te zoeken. De adapter van de Surface Pro heeft een USB-aansluiting, zo kun je hem ook gebruiken om bijvoorbeeld je smartphone op te laden.

Microsoft Surface Pro 2 64GB

Als accessoire voor de Surface Pro en de Surface Pro 2 biedt Microsoft een docking station aan, al is die technisch niet meer dan een adapter die langs de zijkanten worden verbonden met de USB 3.0, de DisplayPort en de voedingsaansluiting. De dock verbindt rechtstreeks de DisplayPort-aansluiting en de voedingsaansluiting door met de buitenwereld en op de USB 3.0-aansluiting wordt een hub met drie USB 2.0-, een USB 3.0-poort en een gigabit USB-netwerkchip aangesloten. De constructie van de dock is zo gemaakt dat je de tablet inclusief Type of Touch Cover in het dock kunt steken.

Techniek

Van Microsoft kregen we de beschikking over het instapmodel van de Surface Pro 2: de variant met 4 GB werkgeheugen en een 64 GB SSD. Naast deze uitvoering kun je ook kiezen voor 128 en 4 GB en twee varianten met 8 GB werkgeheugen en naar keuze een 256 of 512 GB SSD. Het ontwerp van de Surface 2 is vrijwel ongewijzigd gebleven; de kickstand is veranderd en aan de achterkant is er een naad minder dan bij het vorige model. De behuizing is van een magnesiumlegering met de naam VaporMg en voelt uitermate stevig aan, gesloten als een oester: zoals je ook bij iFixit hebt kunnen zien. Upgraden is er dus niet bij. Mocht je een Surface Pro 2 overwegen, dan is dat wel een extra stimulans om het 64 GB-model links te laten liggen, want dat is zo weinig ruimte, dat het wel zeker is dat je binnen afzienbare tijd tekort komt. De 64 GB-uitvoering heeft na de installatie namelijk maar 37 GB netto ruimte; overigens krijg je er wel 2 jaar 200 GB SkyDrive bij. De keuze voor de SSD’s is opmerkelijk: er is namelijk een SSD van Hitachi ingebouwd, een merk dat we niet heel vaak aantreffen.

Microsoft Surface Pro 2 64GB

Zoals al aan het begin van het artikel te lezen was, aan de buitenkant is er niet veel veranderd, maar van binnen des te meer. De belangrijkste verandering is de Intel Core i5-4200U. Dat is een dual-core processor uit de Haswell-generatie van Intel. Standaard draait hij op 1,6 GHz, maar via een turbo kun je hem klokken tot 2,6 GHz. De chip heeft een TDP van 15 watt en beschikt over Intel HD Graphics 4400. Deze chip vind je ook terug in veel andere Ultrabooks en biedt prima prestaties. Deze chip is ook aanmerkelijk sneller dan de processors uit de Y-klasse die je in veel andere tablets aantreft. Microsoft levert alleen de Core i5-4200U in combinatie met de Surface 2 er is geen mogelijkheid te kiezen voor een goedkopere langzamere of een duurdere snellere chip. De tablet heeft een dual-band 802.11n WiFi-adapter van Marvell aan boord, geschikt om 300 Mbit/s te halen en dus werkend op 2,4 of 5 GHz. Helaas heeft Microsoft niet gekozen voor 802.11ac. De tablet heeft zowel aan de voor- als achterkant een 720p camera, in vergelijking met andere tablets is dat een relatief lage resolutie.

Ook dit model heeft weer een 10,6 inch Full HD-scherm met IPS-beeldkwaliteit aan boord. Microsoft is erg trots op het scherm, dat gekalibreerd in de fabriek is en een 46% betere kleurnauwkeurigheid zou moeten bieden dan de eerdere Surface Pro. Hoewel het een scherm is met een prima kijkhoek en op het oog mooie kleurweergave, laten onze metingen een ander beeld zien.

Scherm

Het scherm van de Microsoft Surface Pro 2 heeft een schermdiagonaal van 10.6 inch en een maximale resolutie van 1920x1080. Het paneeltype is IPS. Belangrijk is dat de helderheid in het grijsverloop van zwart naar het witste punt mooi evenredig verloopt. Daarnaast is de verdeling van de basiskleuren rood, groen en blauw belangrijk en als laatste kijken we naar de kleurechtheid van de monitor.

In het grijsverloop is goed te zien dat de basiskleuren afzonderlijk een redelijk goed gamma hebben, maar wel uit elkaar liggen. De gammawaarde voor deze drie samen is met 2,17 net iets te laag, maar nagenoeg perfect tegenover het uitgangspunt van 2,2. Deze afwijking komt door kleine dalingen bij 10 en 90 procent wit.


Gamma kleurmeting Microsoft Surface Pro 2

Zoals te zien in onze test voor het kleurbereik is deze kleiner dan het sRGB kleurgebied, waardoor kleuren minder gesatureerd zijn dan gewenst. De onderlinge helderheid van de kleuren is ook niet goed, met grote uitschieters van blauw en een kleinere van magenta. In de DeltaE 94 puntentelling scoren twee kleuren acceptabel onder vijf punten, maar groen, blauw, cyaan en magenta zitten daar tot ver boven. Dit is nagenoeg hetzelfde als bij de eerste versie van de Surface Pro. Dit is opvallend, aangezien Microsoft claimt dat het nieuwe scherm in deze Surface Pro 2 46% kleurechter zou moeten zijn. Een claim die we dus niet terugzien in onze metingen. 


Kleur schermmeting Microsoft Surface Pro 2

De kleurtemperatuur komt met 6431 Kelvin  wel dicht in de buurt van het ideaal (6500). Het beeld heeft daardoor geen waarneembare kleurzweem. De eerdere Surface Pro had een iets hogere kleurtemperatuur.  De maximum helderheid van het scherm is met 395 cd/m² zeer goed. Door de lage helderheid van zwart is het contrast ook hoog met 940:1. Een contrast van 500:1 en hoger is normaal.

De prestaties van het scherm in de Surface Pro 2 zijn per onderdeel verschillend. De gammawaarde is prima met kleine afwijkingen, zichtbaar in de onderlinge helderheid van de kleuren. Het kleurbereik laat echter steken vallen door onder saturatie van de kleuren, net als het eerste Surface Pro model. De helderheid en het contrast zijn echter wel zeer goed. Voor algemeen gebruik is hierdoor de Surface Pro 2 prima, maar kleurkritisch werk is niet aan te raden.

Voor het testen van het beeldscherm maken we gebruik van SpectraCal CalMAN in combinatie met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter.

PowerMark Accutest

De wertktijd op de accu van de Microsoft Surface Pro 2 is goed te noemen als je hem voor productiviteit gebruikt. Hij haalt dan zo'n 7,5 uur en daarmee vindt hij een plaatsje mooi bvenaan de lijst. De vorige versie haalde nog geen vijf uur. Dat is dus een mooie verbetering. Net als veel andere Ultrabooks is ook hier de werktijd bij zwaar gebruik in de Entertainment-test niet om over naar huis te schrijven. 

Accuduur video afspelen

Als je de werktijd voor het afspelen van een videobestand vergelijkt met andere tablets, dan valt de Surface Pro 2 wel een beetje tegen, maar 6 uur video kijken is goed voor minstens 3 Hollywood-films.

Prestaties: 3DMark06

Microsoft heeft de Intel Core i5-processor van de Microsoft Surface Pro 2 goed gekoppeld aan het werkgeheugen, de score voor 3DMark06 is voorbeeldig goed. Okay, het is een ouderwetse benchmark, maar het is toch leuk om te zien. 

Prestaties 3DMark (nieuw)

De grafische prestaties van de Intel HD Graphics 4400 van de Intel Core i5-4200U zijn redelijk, maar maken het geen gaming machine. 3DMark laat in haar nieuwste editie goed zien wat de prestatieverschillen zijn tussen verschillende grafische processors, je ziet hier dat een losse grafische processor of bijvoorbeeld Intel Iris Pro stukken sneller is. Maar aan de andere kant: een tablet zoals de Surface Pro 2 koop je waarschijnlijk niet om echt mee te gaan gamen. 

Prestaties: Cinebench 10

De dual-core Intel Core i5-processor van de Microsoft Surface Pro 2 biedt uitstekende prestaties voor een dual-core processor, maar heel veel sneller dan de vorige generatie is hij niet, die scoorde daar 7366. De op dezelfde markt gerichte Toshiba Portégé Z10t met Intel Core i5-3339Y-processor scoort slechts 5612 punten. Daar is goed te zien dat de Pro 2 voor een Windows-tablet erg snel is. 

Prestaties: Cinebench 11.5

In Cinebench 11.5 zie je hetzelfde beeld als in Cinebench 10. De Surface Pro 2 heeft een prima presterende processor, interesant is om het verschil te zien met Core i5-3339Y van de Portégé Z10t van Toshiba, een tablet die in hetzelfde segment zit: die scoort een stuk minder: 1,82. 

Prestaties: PCMark 7

PCMark 7 is een kolfje naar de hand van de Surface Pro 2 met zijn vlotte processor en SSD. Vermoedelijk scoren de versies met grotere SSD's nog wat beter in deze benchmark. 

Prestaties: PCMark 7 System Storage

Een 64 GB SSD van de Microsoft Surface Pro 2 is over het algemeen wat langzamer en dat zie je ook terug in deze grafiek. De Micron SSD van de vorige editie haalde in de 128 GB uitvoering een tikje hogere score. 

Prestaties SunSpider

We hebben ook de benchmarks uitgevoerd die we normaliter op tablets uitvoeren. Hier zie je dat SunSpider lekker snel is op Surface Pro 2.

Prestaties WebXPRT 2013

Ook bij het praktijkgerichte WebXPRT 2013 is goed te zien dat de Surface Pro 2 voor laptopbegrippen een racemonster is. 

Prestaties Google Octane

De onderstaande grafiek voor de Surface Pro 2 hoeft geen verdere uitleg.

Specificaties en prestaties

Specificaties en prestaties van de Surface Pro 2.

Algemeen
 
MerkMicrosoft
ProductnaamSurface Pro 2 64GB
Productcode5HX-00004
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeTablet
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i5
Processor typeIntel Core i5 4200U
Processor klokfrequentie1.6 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)2.6 GHz
Aantal processorcores2
Geheugen capaciteit4 GB
Scherm
Scherm diagonaal10.6 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid208 ppi
Scherm type (mat/glans)Glanzend
PaneeltypeIPS
Touchscreen
Aanraakpunten touchscreen5 aanraakpunten
Touchscreen typeCapacitief
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Graphics
GPU typeIntel HD Graphics 4400
Geïntegreerde / losse GPUGeïntegreerd
Opslag
Totale opslagcapaciteit64 GB
SSD opslagcapaciteit64 GB
Beschikbaar opslaggeheugen36.9 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit64 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productHynix HFS064G3AMNB-2200A
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
WLAN / WiFi standaard802.11n (Wi-Fi 4)
Modem
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
ExpressCard (type)
Smartcard
USB 2.0 (Type-A)0
USB 3.1 Gen1 (Type-A)1
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)1
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
Cardreader - MS
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Aantal mini DisplayPort-uitgangen1
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
TV-tuner analoog
TV-tuner DVB-T
Maten en gewichten
Verwisselbare accu
Gewicht totaal915 gram
Afmeting - Breedte27.5 cm
Afmeting - Diepte1.35 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte17.3 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 8 Pro
Besturingssysteem (serie)Windows
Platform onafhankelijke tests
Google Octane12669
Windows benchmarks
3DMark066247
3DMark Vantage4206
3DMark11 (Entry)1899
3DMark11 (Performance)1000
3DMark11 (Extreme)302
3DMark - Ice Storm16882
3DMark - Cloud Gate4501
3DMark - Fire Strike631
3DMark - Fire Strike Extreme286
Windows Prestatie index5.4
WinSAT processor7.2
WinSAT geheugen5.9
WinSAT grafisch5.9
WinSAT grafisch spellen5.4
WinSAT primaire vaste schijf8.2
Cinebench 10 (Multi-CPU, 32-bit)7739
Cinebench 11.5 (64-bit)2.50
PCMark 7 - PCMark Score4919
PCMark 7 - Lightweight Score3144
PCMark 7 - Productivity Score2221
PCMark 7 - Entertainment Score3780
PCMark 7 - Creativity Score9232
PCMark 7 - Computation Score17879
PCMark 7 - System Storage Score4921
PCMark 7 - Secondary Storage ScoreN/A
Opstarttijd6 sec.
Notebook Performance Index
NPI - Gaming29
NPI - Entertainment47
NPI - Internet, e-mail en social media81
NPI - Werk en studie68
Android & iOS
SunSpider 0.9.1114.9 ms
WebXPRT 2013 - Totaalscore923
WebXPRT 2013 - Photo Effects380.9 ms
WebXPRT 2013 - Face Detection934.1 ms
WebXPRT 2013 - Stocks Dashboard321 ms
WebXPRT 2013 - Offline Notes359.5 ms
Energieverbruik / Accu
Accuduur: Afspelen MP4-videobestand319 min.
Powermark Productivity (zonder dock)448 min.
Powermark Entertainment (zonder dock)140 min.
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur6431 K
Helderheid wit395 cd/m²
Helderheid zwart0.42 cd/m²
Contrast940.5 : 1
Gamma2.17
Gamma (afwijking van 2,2)0.03
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)3.96
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)5.52
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)13.95
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)4.99
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)9.24
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)3.11
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)6.8
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)4.5

Foto's en screenshots

Foto's en screenshots van de Microsoft Surface Pro 2.

Conclusie

De Microsoft Surface Pro 2 is een laptop in een tabletjasje. Daarmee beledigen we het apparaat niet, het is eerder min of meer een compliment. Je krijgt de prestaties die je verwacht van een laptop, in een andere verpakking.

Die verpakking is en blijft innovatief, vanwege de mogelijkheid om op een slimme manier een toetsenbordmatje aan het apparaat te koppelen. Ook de handige kickstand die nu twee standen heeft is een groot voordeel. De iets zwaardere uitvoering van de matjes maakt samen met de twee standen dat de Surface Pro 2 nu beter op schoot te gebruiken is.

Microsoft Surface Pro 2 64GB

Een interessant apparaat, maar wat ons betreft moet je goed overdenken of deze tablet bij je past. Hij is zwaarder dan een gemiddelde tablet en als je een cover bij het gewicht optelt, is het gewicht vergelijkbaar met een luxe Ultrabook. Apparaten die prettiger op schoot werken dan de Surface Pro 2. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat Windows 8.1 ondanks de vernieuwingen nog niet het meest optimale aanraakbesturingssysteem is wat er bestaat.

Goed, het aanbod van apps groeit dat in de omgeving van het nieuwe Startscherm werkt. Maar voor Microsoft Office – en dat is toch wel een belangrijk gebruiksdoel voor dit apparaat – heb je toch echt een cover nodig om het prettig te gebruiken. Voor een tablet heeft de Surface Pro 2 prima aansluitmogelijkheden in de vorm van Mini DisplayPort 1.2 en USB 3.0, maar als je dat weer vergelijkt met een laptop, dan houdt het niet over.

In de huidige editie heeft Microsoft dankzij de keuze voor de Haswell-generatie Core i5-processors van Intel gezorgd voor een veel betere werktijd op de accu. Voor Office-gebruik haalt hij zo’n 7,5 uur en dat is stukken beter dan de vorige generatie. Veel sneller is de Core i5-4200U ten opzichte van de Intel Core i5-3317U van de voorloper niet. Ons testmodel had een 64 GB SSD aan boord, deze uitvoering zouden we je niet aanraden, met ongeveer de helft aan beschikbare ruimte is dat wel heel erg weinig. Beter leg je wat meer geld neer en kies je minimaal voor de 128 GB-variant. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Surface Pro 2 64GB

Microsoft Surface Pro 2 64GB

 • Tablet
 • Intel Core i5 4200U
 • 4 GB
 • 10.6 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 4400
 • 64 GB
 • 915 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Microsoft Surface Pro 2 128GB

Microsoft Surface Pro 2 128GB

 • Tablet
 • Intel Core i5 4200U
 • 4 GB
 • 10.6 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 4400
 • 128 GB
 • 915 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Microsoft Surface Pro 2 256GB

Microsoft Surface Pro 2 256GB

 • Tablet
 • Intel Core i5 4200U
 • 8 GB
 • 10.6 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 4400
 • 256 GB
 • 910 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Microsoft Surface Pro 2 512GB

Microsoft Surface Pro 2 512GB

 • Tablet
 • Intel Core i5 4200U
 • 8 GB
 • 10.6 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 4400
 • 512 GB
 • 900 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0