Inleiding
Platte televisies hebben veel voordelen en sterke kanten, maar op één punt falen ze collectief glansrijk: de geluidsweergave houdt niet over. Niet zo vreemd, want geluid vereist een klankkast, en daarvoor is geen ruimte in een scherm van een paar centimeter dik. Vandaar dat de markt voor home cinemasets de laatste jaren steeds diverser wordt, met allerlei oplossingen om toch fatsoenlijk geluid bij de fraaie beelden te krijgen. Sony introduceerde op IFA dit jaar een aantal nieuwe soundbars met een minimalistisch design. Wij beluisterden de HT-ST3, die een wel heel dun profiel heeft.
Sony lanceerde op IFA een grote reeks audio-apparatuur, waarvan een deel onder de noemer 'Hi-res audio'. Daar hebben we eerder al enige aandacht aan besteed, dus lees dat artikel gerust terug. De essentie is dat deze apparaten in staat zijn om in 'betere dan cd-kwaliteit' (specifiek: in ieder geval 192 kHz/24-bits) geluid kunnen afspelen en weergeven. Dat stelt behoorlijk hogere eisen aan met name de speakers, maar ook aan de rest van de geluidsketen. Deze HT-ST3 soundbar maakt geen onderdeel uit van de Hi-res audio-lijn, maar belooft desalniettemin aanmerkelijk beter geluid dan een televisie.
Sony HT-ST3 Soundbar
Dat mag ook wel, want de adviesprijs van de HT-ST3 is niet minder dan 700 euro. De gemiddelde prijs in onze Prijsvergelijker laat zien dat men daar vooralsnog niet echt van afwijkt: 694 euro. Nu kijken we daar niet echt van op: voor speakers geldt nu eenmaal, dat goed, compact en betaalbaar drie zaken zijn die moelijk in één product passen. Twee van de drie kan wel, maar tussen de aspecten van kwaliteit, formaat en prijs moet een balans gevonden worden.
Sony maakt niet voor niets gewag van de claim dat de HT-ST3 de meest compacte soundbar met Bluetooth is, het heeft er zelfs een marktonderzoek naar laten uitvoeren. En het is ook een bijzonder compact gedeelte, de daadwerkelijke soundbar. Menig bezoeker die deze zag, was toch wat teleurgesteld dat er nog een fikse 'doos' bij moest voor het noodzakelijke midden en laag, alsmede de in- en uitgangen. Desalniettemin, Sony is voor 'compact en goed' gegaan - en de prijs gaat dan omhoog. Een 5.1 set met vergelijkbare eigenschappen heb je voor een paar honderd euro minder, zeker bij Sony's Koreaanse concurrenten, maar die neemt een stuk meer ruimte in beslag en kan vermoedelijk op minder goedkeuring rekenen van huisbewoners die esthetiek hoger in het vaandel dragen dan geluidskwaliteit.
De vraag is natuurlijk of Sony is geslaagd in de opzet - en daarvoor legden we ons oor te luister gedurende een langere periode, waarbij we vanaf diverse bronnen diverse soorten muziek en ander geluid, al dan niet vergezeld van beeld, door de HT-ST3 lieten weergeven.