Corsair RM Series 750W PSU review: betaalbare perfectie

32 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Hoe test Hardware.Info voedingen?
 4. 4. Kabels en connectors
 5. 5. Capaciteit en voltages
 6. 6. Efficiëntie
 7. 7. Efficiëntie bij lage belasting
 8. 8. Verbruik zonder belasting
 9. 9. Ripple
 10. 10. Geluidsproductie
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Corsair introduceerde een tijdje geleden haar nieuwe RM-serie voedingen als opvolger van de bestaande TX-serie. De voedingen zijn volgens Corsair voornamelijk erg stil, maar moeten ook op andere vlakken goed presteren, terwijl de prijs relatief laag is. Of de RM-voedingen inderdaad zo goed zijn als Corsair beweert, zoeken we uit aan de hand van een test van het 750W model.

Voor de RM-voedingen heeft Corsair opnieuw samengewerkt met CWT (Channel Well Technology), dat zich de laatste jaren heeft opgewerkt tot huisleverancier. De voedingen zijn opgebouwd rond een single-rail ontwerp en zijn 80Plus Gold gecertificeerd. Het 750W exemplaar zoals wij dat getest hebben biedt maximaal 62,5A op de 12V rail, wat betekent dat de voeding z'n complete maximale vermogen op de belangrijke 12V rail kan bieden. De 5V en 3,3V rails bieden maximaal 25A.

Corsair RM750

De voeding is volledig modulair, inclusief de moederbordkabel. We tellen 7x molex-connectors, 8x SATA en 4x 6/8-pin PEG-connectors, waardoor SLI en Crossfire dus prima ondersteund worden. Voor de peripherals gebruikt Corsair stijlvolle, platte kabels waarbij de aders strak naast elkaar zitten. Daardoor is er ook geen sleeving nodig. 

In de voeding vinden we een 13 cm ventilator. Prettig is dat de voeding semi-passief kan werken: bij beperkte belasting blijft de ventilator in zijn geheel stil staan. Officieel is dat tot 40% maar als tijdens onze test bleek dat de voeding zelfs na 20 minuten met 500W belasting in semi-passieve modus geen krimp geeft. 

Corsair RM750

De behuizing van de voeding heeft schuine hoeken wat ervoor zorgt dat RM-serie zeker geen 13-in-een-dozijn uiterlijk heeft. Met de matzwarte kleur zal de voeding in vrijwel iedere behuizing niet uit de toon vallen.

Een interessante extra is dat de RM-voeding compatible is met Corsair Link, Corsair software waarmee verschillende aspecten van de PC gemonitord of geregeld kunnen worden. Aangezien de RM een analoge voeding is, zijn de Link-mogelijkheden overigens beperkt: je kunt enkel de draaisnelheid van de fan en het voltage van de 12V-rails uitlezen. Overigens wordt de Corsair Link-adapter niet meegeleverd om de kosten te drukken, deze zul je los moeten aanschaffen. Met de beperkte mogelijkheden van Corsair Link bij deze voeding vinden we het - in tegenstelling tot bij de Corsair AXi serie - bij de RM voornamelijk een gimmick, maar goed.

De prijs is erg scherp: de RM750 zoals wij hem getest hebben kost gemiddeld € 112. Dat is minder dan menig 750W 80Plus Bronze voeding, terwijl we hier van doen hebben met een Gold exemplaar. Ook de andere RM-modellen zijn scherp geprijsd.

Corsair RM750

Specificaties

In onderstaande tabel vind je de specificaties van de geteste voeding:

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamRM750
ProductcodeCP-9020055-
DetailsProductinfo
Algemeen
Continu vermogen750 W
Opgegeven efficiëntie92 %
Certificering80 Plus Gold
Modulair
Form factorATX
Opgegeven vermogen
Amperage 12 V - Rail 162.5 A
Amperage 12 V - Totaal62.5 A
Amperage 5 V25 A
Amperage 3,3 V25 A
Aansluitingen
Standaard molex7
Floppy2
Serial ATA8
6 pins PEG0
8 pins PEG0
6/8 pins PEG4
Totaal PEG4
Moederbord connector20 / 24 pins
4 pins CPU
8 pins CPU
Specificaties
KleurZwart
Grootte fan 113 cm
Lichtgevende fans
Dynamisch toerental afhankelijk van temperatuur
Toerental handmatig instelbaar
Connector voor rpm uitlezing
(Semi-)passief
Volledig passief
Kabelhoes om moederbordkabel
Kabelhoezen om andere kabels
Aan/uit-knop
Voltages regelbaar
Gewicht2.14 kg
Diepte18 cm
Extra's / AccessoiresCorsair link kabel / Zero RPM fanmode
Retail / OEMRetail
Lengte moederbord kabel64 cm
Lengte PEG kabel(s)77 cm
Maximale lengte molex kabels79 cm
Lengte SATA kabels72 cm
Lengte CPU stroomkabel69 cm

Hoe test Hardware.Info voedingen?

Voor het testen van voedingen maken we gebruik van professionele Stratron load-generatoren, waarmee we voedingen in ons lab tot 1600 watt kunnen belasten. Iedere voeding testen we in stappen van 100 watt tot aan de maximale belasting. Bij iedere stap meten we voltages op de verschillende lijnen. Hoe dichter die waardes liggen bij de officiële waardes van 3,3, 5 en 12 volt, des te beter. Meer dan 5% afwijking is taboe. Bij iedere stap meten we met een professionele Zes Zimmer stroommeter het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Op basis daarvan berekenen we de efficiëntie. Een oscilloscoop stelt ons in staat om de ripple, ofwel de fluctuaties op de geleverde gelijkspanningen te meten.

Belangrijk om te weten is dat we in alle gevallen in totaal zo’n 50 watt stroom uit de 3,3 en 5 voltlijnen trekken en de rest uit de 12 voltlijnen. Dat is anders dan de manier waarop bijvoorbeeld de 80 Plus organisatie of de meeste fabrikanten zélf hun voedingen testen, maar staat wel dichter bij de realiteit. In een PC maken alle stroom-verslindende componenten (lees: de CPU en GPU) louter van de 12 voltlijnen gebruik; de 3,3 en 5 voltlijnen hebben slechts een zeer beperkte functie.

Naast de standaard tests vanaf 200 watt doen we sinds kort ook tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt. Deze waardes en de verdeling van de belasting over de 3,3, 5 en 12 volt rails is gemodelleerd naar een écht systeem gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

Naast de metingen mét belasting, meten we ook het door de voeding uit het stopcontact onttrokken vermogen zónder belasting. Belangrijk om te weten of een voeding niet te veel sluipvermogen hebben.

Onze geluidstest hebben we geheel herzien. Vanaf nu testen we voedingen in een geluidsdichte box, zodat we waardes vanaf ca. 18 dB(A) nauwkeurig kunnen meten. Onze meter plaatsen we 10 cm. van de voeding en we belasten de voedingen met ca. 100W, 300W en 500W.

In de grafieken op de volgende pagina's vergelijken we de voeding met eerder geteste voedingen tussen de 700 en 800W.

Kabels en connectors

De modulaire kabels voor het moederbord en de videokaarten zijn in vergelijking met andere 750W voedingen erg lang, goed nieuws voor wie z'n kabels netjes wil wegwerken. De maximale lengte voor de molex- en SATA-kabels valt helaas een beetje tegen.

Capaciteit en voltages

Een capaciteit daadwerkelijk kunnen leveren is één, dat op de juiste manier doen is twee. De ATX-specificatie schrijft voor dat voltages maximaal 5% mogen afwijken om stabiliteit te waarborgen. Dat betekent dat de belangrijke 12V-lijnen minimaal 11,40 en maximaal 12,6 volt mogen zijn. Voor de 5V lijn zien we graag voltages tussen de 4,75 en 5,25 volt. 

Bij de 700W test zakt het 12V voltage tot minimaal 11,7 volt. Het moet gezegd, dat hebben we wel eens beter gezien, maar valt nog altijd zeer ruim binnen de 5% marge en is zodoende in z'n geheel niets om je zorgen over te maken. Ook de 5 en 3,3 V rails blijven prima waardes behouden bij hoge belasting.

Efficiëntie

De meest besproken eigenschap van voedingen de afgelopen jaren is ongetwijfeld de efficiëntie, ofwel het percentage van het uit het stopcontact opgenomen vermogen dat daadwerkelijk aan de componenten binnen de PC wordt doorgegeven. Wanneer de componenten in totaliteit 400 watt verbruiken, verbruikt een systeem met een 80% efficiënte voeding 400 / 0,80 = 500 watt stroom. Een zelfde PC met een 90% efficiënte voeding haalt slechts 400 / 0,90 = 444 watt uit het stopcontact. Dat kan dus potentieel schelen in de stroomrekening, maar werkt ook door op andere vlakken. Het verloren vermogen komt immers (op een klein beetje voor het laten draaien van de ventilator na) tot uiting als door de voeding opgewerkte warmte. Hoe efficiënter de voeding, hoe koeler die blijft, hoe minder koeling er noodzakelijk is en hoe langer de te verwachten levensduur.

We komen uit op een gemiddelde efficiëntie van exact 90,0% tussen 200W en 700W. De piek ligt bij onze meting op 500W met 90,56% efficiëntie. Het is een prima resultaat dat bovengemiddeld is voor 80Plus Gold voedingen. Zeker gezien de prijs van de voeding is het een uitstekende efficiëntie.

Efficiëntie bij lage belasting

En hoe zit het bij lage belasting? We doen zoals geschreven tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt. Deze waardes en de verdeling van de belasting over de 3,3, 5 en 12 volt rails is gemodelleerd naar een écht systeem gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

Bij 22,5 watt belasting is de Corsair RM750 68% efficiënt. Dat is prima: enkel de Cooler Master V-series 700W en de Seasonic Platinum 760W zijn nóg iets efficiënter op deze zeer lage belasting, andere voedingen scoren duidelijk minder. Bij 50W tikt de voeding al net de 80% aan. Bij 100W belasting is de efficiëntie bijna 88%.

Verbruik zonder belasting

Een efficiëntere voeding draagt bij aan een lagere stroomrekening. Misschien nog wel belangrijker is dat een voeding wanneer de PC uit staat - en er dus geen belasting is - niet alsnog veel stroom verbruikt. Daarom doen wij ook altijd een test zonder belasting. Dat doen we zowel met de voeding ingeschakeld als met de voeding uitgeschakeld. Wanneer een voeding geen aan/uit-schakelaar heeft kunnen we dat onderscheid uiteraard niet maken en zijn de resultaten identiek.

We meten een sluipverbruik van slechts 0,13 watt, uitstekend! Uitgeschakeld is er ook nog een miniem sluipverbruik, maar 0,07 watt is echt te verwaarlozen. 

Ripple

Een voeding hoort strakke spanningen van 3,3, 5 en 12 volt af te leveren. Wie de geleverde spanningen echter analyseert met een oscilloscoop, ziet dat deze gelijkspanning toch altijd een beetje fluctueert. Is dit fluctuatie op lage frequentie, dan spreken we in jargon over ripple, is het op hoge frequentie dan spreken we over noise (ruis). Het is een arbitrair verschil en in alle gevallen geldt: hoe kleiner deze fluctuaties, des te stabieler de voeding. Zeker overklokkers die de grenzen opzoeken van wat chips nog net aankunnen, zijn gebaat bij een zo klein mogelijke ripple.

Met behulp van een oscilloscoop hebben we de maximale ripple gemeten. De Vtt (voltage-top-top) waardes geven het verschil aan tussen de hoogste gemeten voltages. Wanneer de 12 voltlijn een ripple heeft van 50 mVtt betekent het dat deze fluctueert tussen de 11,975 en 12,025 volt.

Waardes rondom de 50 mVtt zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je je zelfs bij flink overklokken geen zorgen hoeft te maken over de stabiliteit. Waardes onder de circa 75 mVtt zijn ook nog prima. Zit een voeding daar ver boven, dan is dat echt een minpunt.

De ripple van de RM750 is echt uitstekend. Zelfs bij 700W belasting meten we niet meer dan 22 mVtt. Er zijn maar weinig voedingen die zo'n lage ripple bij een dergelijke belasting geven. Uitstekend!

Geluidsproductie

Ten slotte de geluidsproductie. Deze hebben we gemeten in een geluidsdichte box op 10 centimeter afstand bij drie belastingen: circa 100W, circa 300W en circa 500W. Waardes rond of onder de 30 dB(A) betekenen dat een voeding onhoorbaar stil is. Alles onder de 35 dB(A) is nog fluisterstil te noemen, daarboven begin je een voeding toch te horen. Een meting van 40 dB(A) of hoger mag je opvatten als zeer duidelijk hoorbaar.

Kort maar krachtig: zelfs bij onze 500W test blijft de ventilator na 20 minuten stil staan. Bij alle drie de tests kunnen we dus 18 dB(A), de laagste waarde die we kunnen meten in onze geluidsdichte box, noteren. We mogen dus wel stellen dat de Corsair RM-serie ideaal is voor wie een stille PC wil.

Conclusie

Met de RM750 slaat Corsair echt een home run! Adequate voltages, prima efficiëntie, uitstekende efficiëntie bij lage belasting, extreem lage ripple, geen significant sluipverbruik, volledig geluidsloos bij al onze tests, modulair én zéér scherp geprijsd voor een 80Plus Gold voeding. Helemaal perfect zou de voeding zijn wanneer de 12V spanning op hoge belasting nog ietsje hoger zou zijn en als de SATA/Molex-kabels nog een paar centimeter langer zouden zijn, maar dat is muggenziften: de Corsair RM-series 750W is echt een uitstekende voeding die we van harte kunnen aanbevelen en een Hardware.Info Gold Award dubbel en dwars verdient. Sterker nog: er is op dit moment geen enkele 750W voeding die we beter vinden, ook met de prijs in het achterhoofd.


Corsair RM Series 750W


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Corsair RM750

Corsair RM750

 • 750 W
 • 92 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 62.5 A
Niet verkrijgbaar
0
*