Western Digital Scorpio Blue 1TB 7mm (WD10SPCX) review: dun en snel

5 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testprocedure
 3. 3. Testresultaten: HD Tune Read
 4. 4. Testresultaten: HD Tune Write
 5. 5. Testresultaten: Atto Random Read
 6. 6. Testresultaten: Atto Random Write
 7. 7. Testresultaten: PCMark7
 8. 8. Testresultaten: PCMark7 (deelscores)
 9. 9. Testresultaten: PCMark8
 10. 10. Testresultaten: PCMark8 (deelscores)
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Geluidsproductie
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Western Digital heeft sinds halverwege dit jaar een nieuwe versie van haar Scorpio Blue notebooks drives op de markt die slechts 7mm dik zijn en daarmee passen in de nieuwste generatie zeer dunne laptops en Ultrabooks. Wij testen het 1TB model met productcode WD10SPCX.

De nieuwe 7mm notebookdrives maken gebruik van platters van 500 GB. In de Scorpio Blue 1TB 7mm vinden we dan ook slechts twee platters, waar drie platters tot nu toe gebruikelijk was voor 1 TB notebook drives. Juist dit biedt Western Digital de mogelijkheid om de schijven minder dik te maken. 500 GB per 2,5" platter betekent een gigantische datadichtheid, iets meer zelfs nog dan 1TB platters in 3,5" schijven. 

Western Digital Scorpio Blue 1TB (7mm)

De Scorpio Blue werkt op 5400 rpm en heeft 16MB cache aan boord. De interface is uiteraard Serial ATA 600. In vergelijking met het standaard 9,5mm dikke exemplaar (de WD10JPVT) is de dunne drive relatief duur. Gemiddeld betaal je € 106 voor de nieuwe drive, oftewel omgerekend 10,6 cent per GB. Voor het 9,5mm dikke exemplaar betaal je gemiddeld € 78, omgerekend 7,8 cent per GB. Het bestaande exemplaar heeft overigens nog een Serial ATA 300 interface en slechts 8MB cache-geheugen, zoals te zien in onderstaande tabel:

Algemeen
 
MerkWestern DigitalWestern Digital
ProductnaamScorpio Blue 1TB (7mm)Scorpio Blue 1TB (9.5mm)
ProductcodeWD10SPCXWD10JPVT
DetailsProductinfoProductinfo
Specificaties
Harddisk of SSDHarddiskHarddisk
Opgegeven capaciteit1000 GB1000 GB
Platter grootte500 GB500 GB
Rotatiesnelheid5400 rpm5400 rpm
Cache geheugen16 MB8 MB
SSD-cache0 GB
InterfaceSerial ATA 600Serial ATA 300
Beschikbare capaciteit in Windows931.5 GB931.51 GB
Native Command Queuing
TRIM ondersteuning
4K native mode
Garantie2 jaar2 jaar
NAS harddisk
VoedingsconnectorSATA
Fysieke eigenschappen
Form-factor2.5 inch2.5 inch
Hoogte7 mm9.5 mm
Gewicht90 gram

Net als op bestaande Scorpio Blue schijven geeft Western Digital op de nieuwe 7mm exemplaren 2 jaar garantie. Wellicht ten overvloede: uiteraard kan deze 7mm drive ook in laptops met ruimte voor 9,5mm schijven ingebouwd worden.

In deze review vergelijken we de nieuwe Scorpio Blue 1TB met de 2,5" schijven uit onze recente grote vergelijkingstest.

Western Digital Scorpio Blue 1TB (7mm)

Testprocedure

Wij testen harde schijven onder Windows 7 x64 met een testsysteem bestaande uit een Intel Core i3 3220 CPU en een Intel Z77 chipset moederbord. Uiteraard is bij de tests AHCI ingeschakeld en hebben we de Intel RST drivers geïnstalleerd.

Het grootste gedeelte van onze testprocedure bestaat uit prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schreven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) datablokken met vier tegelijk.

Voor desktop- en laptopschrijven zijn de belangrijkste benchmarks PCMark 7 en PCMark 8. Beide zijn gebaseerd op de harde schijfactiviteit van echte applicaties. 

Naast prestatietests hebben we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie gemeten, zowel idle als in gebruik tijdens een random access test. De geluidsproductie hebben we gemeten in een geluidsdichte kast op een afstand van 10 centimeter.

In de grafieken vergelijken we de Western Digital Scorpio Blue 1TB 7mm met andere 2,5" harde schijven. In de grafieken herken je de Western Digital schijf aan rode balkjes.

Testresultaten: HD Tune Read

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. De gemiddelde leessnelheid is bedraagt 90,8 MB/s, een fractie meer dan de bestaande Scorpio Blue 1TB. De gemiddelde toegangstijd is met 18,6 ms wat lager dan het 9,5mm exemplaar.

Testresultaten: HD Tune Write

De gemiddelde schrijfsnelheid zoals gemeten met HD Tune bedraagt 88,1 MB/s wederom een fractie meer dan het eerder geteste 9,5mm dikke model. De toegangstijd ligt vrijwel onveranderd op 16 ms.

Testresultaten: Atto Random Read

De random leessnelheid bij kleine datablokken (4 kB) met queue-depth 4, komt neer op 79,8 MB/s. Hier zien we, wellicht mede door een nieuwere firmware, toch een duidelijke verbetering. Enkel de twee SSHD's zetten een nog hogere doorvoersnelheid neer. 

Bij 1 MB datablokken komen we op 120,4 MB/s, zo'n 7 MB/s sneller dan het eerder geteste 9,5mm exemplaar.

Testresultaten: Atto Random Write

Bij schrijven van 4 kB datablokken op willekeurige plekken met vier tegelijk meten we 91,2 MB/s, opnieuw een resultaat dat enkel door SSHD's geëvenaard wordt.

Bij het schrijven van willekeurige 1MB datablokken meten we 120,4 MB/s, zo'n 8 MB/s sneller dan het 9,5mm dikke exemplaar.

Testresultaten: PCMark7

De real-world benchmarks PCMark Vantage en PCMark 7 zijn wat ons betreft het belangrijkst, aangezien deze tests zijn gebaseerd op zogenaamde traces van echte software. PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op modernere software uit het Windows 7 tijdperk. Een verschil met de oudere PCMark Vantage benchmark is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores veel dichter bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat.  De PCMark7 score wordt bepaald op basis van het gemiddelde van drie runs. 

We komen uit op een totaalscore van 1631 punten, in lijn met de meeste andere notebook drives. Het verschil met het 9,5mm exemplaar is miniem.

Testresultaten: PCMark7 (deelscores)

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. De score is een gemiddelde drie runs.

PCMark8 geeft naast de standaard score ook een gemiddelde snelheid waarmee de harde schijf activiteit van de traces is afgespeeld. Dit is dus weer zonder idle tijd.

We hebben helaas nog maar weinig harde schijven getest in deze benchmark, dus er is weinig vergelijkingsmateriaal. 

Testresultaten: PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het startyen van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign.De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd.De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen.De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan aan een groot acedemisch Word-bestand.De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Stroomverbruik

Het idle-stroomverbruik is duidelijk lager dan bij het 9,5mm dikke model, we meten we slechts 0,750 watt. Slechts één 2,5 inch schijf die we getest hebben is nóg zuiniger. Onder load is onze meting echter 0,3 watt hoger en komen we uit op 2,9 watt, een gemiddeld resultaat.

Geluidsproductie

Ten slotte de geluidsproductie, gemeten in een geluidsdichte box op 10 centimeter afstand. 

Idle blijkt de schijf aanzienlijk stiller dan de 2,5" schijven die we eerder dit jaar testen: 19,7 dB(A) slaat onze meter naar uit. Overigens is de circa 30 dB(A) waar de meeste andere schijven idle op uitkomen ook onhoorbaar stil.

Actief meten we 28,7 dB(A) en ook dat is stiller dan gebruikelijk.

Conclusie

De nieuwe Scorpio Blue 1TB is gemiddeld een fractie sneller dan zijn 9,5 mm dikke soortgenoot. Het prestatieverschil is echter verre van significant. De verschil in geluidsproductie is wel vrij groot, in het voordeel van het nieuwe 7mm model. Hier moeten we echter ook eerlijk bij opmerken dat het 1 TB model net als (vrijwel) iedere 2,5 notebook schijf ook erg stil is: getalsmatig is er een groot verschil, in de praktijk zul je het niet horen.

Als de beide modellen even duur zouden zijn, dan zou de 7mm zonder meer de betere keuze zijn. Op dit moment zit er echter 30 euro prijsverschil tussen de twee modellen en dat zijn de iets betere prestaties en lagere geluidsproductie wat ons betreft niet waard. In een laptop waarin enkel 7mm schijven passen heb je natuurlijk geen keus, maar als 9,5mm ook past kun je beter het oudere exemplaar kiezen.

Hoewel we de drive nog niet getest hebben, durven we op basis van onze testresultaten van de Seagate Laptop Thin SSHD 500GB overigens wel te voorspellen dat de Seagate Laptop SSHD 1TB, die gemiddeld € 103 kost, sowieso een betere keuze is dan de Western Digital Caviar Blue 1TB wanneer je de schijf niet kunt combineren met een (mSATA) SSD. Deze schijf is wel 9,5mm dik.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Western Digital Scorpio Blue 1TB (7mm)

Western Digital Scorpio Blue 1TB (7mm)

 • Harddisk
 • 1000 GB
 • 5400 rpm
 • 0 GB
 • Serial ATA 600
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*