Celluon Epic en EvoMouse review: virtueel toetsenbord en muis

7 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Celluon Epic
 3. 3. Celluon EvoMouse
 4. 4. Foto's
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Iets meer dan een jaar geleden publiceerden we op Hardware.Info een review van een bijzonder toetsenbord: de Celluon Magic Cube was een toetsenbord dat verscheen en verdween met een druk op de knop, geprojecteerd met een laser, met infrarood voor detectie van het aanslaan van de virtuele toetsen. Ieder oppervlak was ermee in een toetsenbord te veranderen. Onlangs vroeg de Nederlandse importeur ons om ook de opvolger eens uit te proberen, en leverde daarbij direct een 'muis' mee van hetzelfde merk. Wij gingen aan de slag met de Celluon Epic en de Evomouse.

Voor een uitgebreidere bespreking van hoe dit type apparaten werkt, verwijzen we je graag terug naar onze eerdere review. De essentie van projectietoetsenborden en -muizen is dat het apparaat zelf weinig ruimte in beslag neemt, wat ze in theorie tot ideale randapparatuur voor onderweg maakt. 

Celluon Epic Laser Keyboard QwertyCelluon EvoMouse
Celluon Epic links, EvoMouse rechts

De Celluon Epic werkt net als de Magic Cube zowel via Bluetooth als een usb-verbinding, de EvoMouse vereist een usb-kabel als verbinding. Beide producten zijn verre van goedkoop: de Epic kost inclusief BTW niet minder dan 143,99 euro, de EvoMouse kost € 107,69. Beide zijn vooralsnog alleen verkrijgbaar via de Nederlandse importeur en distributeur, R-Go-Tools. Zoals wel vaker geldt: kleiner is duurder. De Celluon Epic is zelfs nog kleiner dan de Magic Cube - die kost inclusief BTW ruim 180 euro, dus de Epic is iets minder duur.

Hoe het tweetal in de praktijk bevalt, lees je op de volgende pagina's.

Celluon Epic

De Celluon Epic is een aardig stukje gekrompen ten opzichte van de Magic Cube die we vorig jaar bespraken. Bijna twee centimeter smaller, een halve centimeter dieper en een halve centimeter minder hoog. Het gewicht is afgenomen van 77 naar 60 gram. Het oogje voor een draagkoord is verdwenen, maar met het formaat van een flinke aansteker past de Epic in elke broekzak.

Celluon Epic Laser Keyboard Qwerty

Niet alleen de buitenkant is veranderd, ook het geprojecteerde toetsenbord is iets anders. Het oogt wat beter gedefinieerd en bij helder licht is de detectie beter dan bij de Magic Cube. Toevallig testten we het op een zonnige dag, maar het direct invallende zonlicht kon de Epic niet van de wijs brengen. De toetsdetectie is nog altijd prima en ook de Epic is eventueel als een touchpad te gebruiken. Helderheid en volume van de geluidsfeedback pas je aan met behulp van de FN- en cursortoetsen, net als bij de voorganger.

Celluon Epic Laser Keyboard Qwerty

Aansluiten gaat via USB, maar verbinding maken met Bluetooth met een Android of iOS apparaat kan ook en gaat eenvoudiger dan met de Magic Cube: moest je daar nog een code invoeren, dat is niet meer nodig op de Epic, die Bluetooth 2.1 ondersteunt. Netjes, al zou het nog mooier geweest zijn als Celluon ook NFC had geïmplementeerd, zodat het bij elkaar houden van toetsenbordprojector en smartphone of tablet volstond.

Daarnaast is het opmerkelijk dat Windows Phone 7/8 niet wordt ondersteund (onder de desktop-versies van Windows werkt de Epic wel gewoon). Dat ligt echter aan Microsoft, niet aan Celluon: beide kunnen niet overweg met het vereiste Bluetooth HID profiel. Gezien de tijd dat Windows Phone 7 al beschikbaar is, lijkt het erop dat Microsoft Bluetoot niet belangrijk genoeg vindt - een beeld dat bevestigd wordt door de implementatie ervan in de desktop-versies van het OS uit Redmond.

Celluon Epic Laser Keyboard Qwerty

Enfin, terug naar de werking van de Epic. In de praktijk is deze zeer vergelijkbaar met die van de Magic Cube: de detectie is iets beter, maar je kan nog altijd niet zeer snel typen. Aan de andere kant is het een stuk prettiger typen dan op een heel klein touch-screen. Ook als je een tablet rechtop voor je hebt staan (bijvoorbeeld op een vliegtuigtafeltje) is het aangenamer typen op het geprojecteerde toetsenbord. Probleem blijft de afstand tussen projector en toetsenbord: zo'n 9,5 cm. Aangezien het toetsenbord zelf ook 10 cm diep is, kom je al snel ruimte tekort in het vliegtuig. Ook treintafeltjes zijn vaak te compact.

Los daarvan werkt de Epic niet zoveel beter dan de Magic Cube, dat het eindoordeel anders uitvalt. De lagere prijs en kleinere afmetingen maken het echter een betere keuze, mocht je twijfelen tussen de twee.

Celluon EvoMouse

Waarom Celluon de EvoMouse een Mouse noemt, is ons een raadsel: het grappig vormgegeven apparaatje projecteert feitelijk een touchpad. Muisbediening is correcter, maar goed. In tegenstelling tot de Epic heeft de EvoMouse geen ingebouwde accu en een permanente usb-kabelverbinding is dus vereist. Je kan je afvragen voor wie dit product bestemd is: notebook-gebruikers hebben al een touchpad en zullen in de regel geen tweede wensen, maar een muis. Desktop-gebruikers liggen meer voor de hand, maar of de EvoMouse handiger is dan een muis...

Celluon EvoMouse

Celluon zelf ziet twee doelgroepen: in de eerste plaats mensen die een touchpad plezierig vinden, maar een groter werkoppervlak wensen. De EvoMouse projecteert een werkgebied van ongeveer 16 x 12 cm en dat is groter dan de meeste touchpads. Daarnaast maakt het een wat halfhartige claim op ergonomische voordelen: 'May help reduce Carpal Tunnel Syndrome'. Dat geldt in principe voor alle alternatieve cursorbediening, aangezien variatie en een ontspannen houding belangrijk zijn om deze aandoening te voorkomen in wie er gevoelig voor is.

Celluon EvoMouse

Als we heel eerlijk zijn, dan is de EvoMouse vooral een grappig gadget die eigenlijk nog 'magischer' is dan de Epic, want het geprojecteerde vlak is niet zichtbaar. Verbindt het apparaatje met een USB-poort en twee witte ledjes (de 'oogjes') gaan knipperen en even later registreert de EvoMouse je vingerbewegingen om de cursor te bedienen. Hij heeft aardig wat mogelijkheden in zijn arsenaal: links- en rechtsklikken, scrollen door met twee vingers te slepen, vooruit en achteruit bladeren in de browser door twee vingers naar links of naar rechts te bewegen en pinch zoom.

In de praktijk werkt het heel aardig, maar ook af en toe onvoorspelbaar: soms zit je jezelf met een vinger in de weg. De cursor verspringt daardoor nogal eens en het overkwam ons ook af en toe dat we onbedoeld vooruit- of achteruit bladerden in de browser. Het is deels een kwestie van gewenning, maar we hebben genoeg ervaring met touchpads om dit te herkennen als 'een niet erg goed touchpad'. Bovendien is de EvoMouse gevoeliger voor invallend licht dan de Epic. Een voordeel is dan weer, dat het geprojecteerde vlak iets dichterbij de projector ligt: op 7 cm in plaats van 9,5. Een nadeel is, dat het vlak niet zichtbaar is en je dus echt moet wennen aan 'weten' waar de randen liggen. Een piepsignaal waarschuwt je als je over de rand gaat, door met drie vingers te slepen kan je dat aanpassen. Onwillekeurig blijf je toch bij de randen uit de buurt, wat het formaat weer deels teniet doet.

Celluon EvoMouse

Met een gewicht van 47 gram en afmetingen van 3,5 x 3,5 x 4,7 cm (BxHxD) is de EvoMouse erg makkelijk mee te nemen, maar een kabel is dus vereist. Dat beperkt de compatibiliteit tot apparaten met een USB-poort.

Foto's

Conclusie

De Celluon Epic en EvoMouse zijn duidelijk gadgets: ze kunnen een nuttige functie vervullen, maar ze zijn aanmerkelijk duurder dan gangbaarder alternatieven voor die doeleinden. Een Bluetooth-toetsenbordje heb je met wat zoeken al voor 20 euro, een touchpad voor de desktop hoeft niet heel veel duurder te zijn - en dan hebben we het nog niet gehad over kleine teken/touch-tablets.

Uiteraard hebben de twee één troef en dat is dat ze compacter zijn dan die meer conventionele oplossingen (al zijn er ook kleine draadloze muizen die weliswaar weinig praktisch zijn, maar toch accurater werken dan de EvoMouse). Van de twee is de Epic beslist het bruikbaardere product - het is dat het zo duur is, anders zouden we het echt in overweging geven voor de frequente en veeltypende reiziger.

De prijs van 144 euro veroordeelt de Epic echter tot luxe executive toy, en dat gaat dubbel op voor de EvoMouse: grappig vormgegeven en het werkt, maar de techniek is niet voldoende volwassen om onder alle omstandigheden de beloofde werking te bieden - en daarmee bedoelen we wat eufemistisch dat het behoorlijk lastig is om het apparaat zoals beloofd te laten werken. Het kan, maar reken op een gewenningsperiode.

Celluon Epic Laser Keyboard QwertyCelluon EvoMouse


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Celluon Epic Laser Keyboard Qwerty

Celluon Epic Laser Keyboard Qwerty

 • Laser toetsenbord
 • Draadloos
 • Qwerty
Niet verkrijgbaar
Celluon EvoMouse

Celluon EvoMouse

 • Laser
Niet verkrijgbaar
0
*