ASUS MB168B+ review: full hd usb 3.0-monitor

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASUS MB168B+
 3. 3. Testresultaten
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Foto's
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Notebooks, zo weten de vaste lezers van Hardware.Info, zijn nog altijd in de regel niet voorzien van geweldige schermen. Zeker in het segment onder de 1000 euro moet je hard zoeken naar modellen met een resolutie hoger dan 1366x768, en ook een paneeltechniek die voorziet in fatsoenlijke kijkhoeken en kleurweergave is bepaald niet standaard te noemen. Wie meer werkruimte wenst, zou wel eens erg gecharmeerd kunnen zijn van de ASUS MB168B+, een mobiel beeldscherm dat je aansluit via USB 3.0. Wij waren dat in ieder geval zeker.

Hoewel we, zeker in het wat luxere segment, meer en meer IPS-beeldschermen met full hd-resolutie aantreffen, is er nog altijd ontegenzeggelijk een 'gat' in de markt tussen de 499 euro instap-notebooks waar je geen hoge beelschermresolutie mag verwachten en de 999+ euro high-end notebooks en Ultrabooks waar full hd en hogere resoluties gangbaar zijn.

Laten we voorop stellen, dat 1366x768 beeldpunten op een schermdiagonaal van 15,6" feitelijk lang niet slecht is: ongeveer 100 pixels per inch. Op je bureau bieden de meeste monitoren een lagere pixeldichtheid. Echter, in de regel zit je dichter op een notebook. Belangrijker is dat voor moderne software 768 verticale beeldpunten gewoon erg weinig zijn, sommige dialoogvensters worden dan al bijna 'beeldvullend'. Wil je aan de slag met foto- of videobewerkingssoftware, dan merk je al snel dat je qua werkruimte tekort komt.

Ook als je een paar honderd euro meer uitgeeft, blijft de schermresolutie in de regel gelijk: modellen hebben dan een krachtiger processor, aparte videokaart, grotere harde schijf, meer aansluitingen - maar voor meer beeldpunten moet je ofwel uitwijken naar een grotere schermdiagonaal en dus een hoger gewicht, of nog dieper in de buidel tasten.

Asus MB168B+

Wie op zijn tijd toch meer pixels tot zijn/haar beschikking wil hebben, kan kijken naar een zogenaamde usb-monitor. Deze worden van een beeldsignaal én voeding voorzien door de usb-aansluiting. Met usb 3.0 worden deze een stuk aantrekkelijker, en ASUS heeft met de MB168B+ een model dat bovendien een full-hd resolutie biedt. Dit externe scherm heeft daarnaast een zeer laag gewicht en is bijzonder dun. Genoeg reden om het eens nader te bekijken!

ASUS MB168B+

De ASUS MB168B+ heeft niet de meest inspirerende naam, maar het product zelf is eigenlijk gewoon mooi vormgegeven. Het 15,6" paneel is gevat in een behuizing die aansluit bij het design van de Zenbook Ultrabook-lijn van het merk, met een metalen achterzijde waarin een cirkelvormig patroon zichtbaar is. Het scherm is slechts 8 millimeter dik en weegt zo'n 750 gram. Meer dan een tablet, maar gezien het formaat is het best acceptabel.

Asus MB168B+

Asus MB168B+

Er zitten vrijwel geen bedieningsknoppen op de MB168B+, alleen een aan/uitknop en een tuimelschakelaar voor de helderheid en het contrast. Die roept feitelijk een stukje software op, dat geïnstalleerd wordt bij het aansluiten van het scherm.

Asus MB168B+

ASUS levert het scherm met een hoes waarin ook de USB 3.0-kabel past. Deze hoes dient bovendien direct als standaard - je moet even doorhebben hoe dat werkt, maar dan staat het scherm er toch verrassend stabiel in.

Asus MB168B+

Aansluiten gaat zoals gezegd met een enkele USB 3.0-kabel. Dat is vermeldenswaard, want deze poort levert dus voldoende stroom om de MB168B+ op te laten werken. Veel andere USB-monitoren die we in ons lab zagen, hadden ofwel een kleinere afmeting en een lagere resolutie, ofwel vereisten een dubbele usb-aansluiting of zelfs een aparte stroomadapter om te werken. Dat alles met één kabel gaat is bijzonder handig. Minder handig is de aansluiting aan het scherm zelf: dat is er een van het micro-USB 3.0-type, en daar zit de stekker niet heel stevig in. Een kleine beweging kan ervoor zorgen dat de verbinding verbroken wordt. De kabel is bovendien niet erg lang, zo'n 40 cm. Op zich voldoende als scherm en notebook dichtbij elkaar kunnen staan, maar voor wat meer flexibiliteit was een langere kabel met een steviger verbinding handig geweest. Dit is meer een probleem met de USB 3.0-specificatie dan dat we het ASUS kunnen aanrekenen: een afwijkende connector zou wat ons betreft geen betere oplossing zijn.

Asus MB168B+

Enfin, aansluiten is plug & play: Windows haalt de vereiste DisplayLink drivers van Windows Update en binnen een paar minuten kan je met het scherm aan de slag. Waar USB 2.0-monitoren in de regel niet snel genoeg zijn, door de beperkte bandbreedte, om video af te spelen of snelle bewegingen weer te geven, is dat bij de MB168B+ geen probleem. Bovendien is de processorbelasting beperkt: in het verleden zagen we nog wel eens 10% of meer belasting puur voor de USB DisplayLink grafische adapter, maar op een ULV Core i5 (in de praktijk vergelijkbaar met een desktop Core i3) is al geen noemenswaardige belasting te bespeuren.

Al met al is dit een uitstekend hulpmiddel als je meer werkruimte onderweg wenst, zonder dat het veel extra gewicht toevoegt. Qua gebruiksgemak en installatie hebben we weinig te klagen, maar hoe zit het met de beeldkwaliteit van de MB168B+?

Testresultaten

Om ook iets te kunnen melden over de beeldkwaliteit van de ASUS MB168B+ analyseerden we de kleurweergave met behulp van SpectraCal CALman 5, die een i1 Display Pro colorimeter aanstuurde. We konden dit scherm niet testen met onze andere opstelling (MicroVision SS220), aangezien het scherm daarvoor loodrecht en hoger moet worden neergezet. Over de kijkhoeken kunnen we dus geen objectieve uitspraken doen, maar in de praktijk zijn die horizontaal heel behoorlijk, en verticaal wat minder. Het is dan ook een TN-paneel, maar wel een mat exemplaar dat geheel geen last heeft van hinderlijke weerspiegelingen.

De MB168B+ is primair bedoeld als extra werkruimte, maar kan je er ook mee aan de slag met fotobewerking? Daar kunnen we kort over zijn: je kan prima zaken doen als afmetingen aanpassen, contrast en helderheid wijzigen of uitsnedes maken - maar voor kleurkritisch werk is het scherm niet geschikt. De grijswaarde-afwijking valt met een deltaE van 6,9 nog wel mee, de kleurafwijking is met 11,9 echt veel te hoog. Voor beide metingen zien we idealiter waardes lager dan 3. De native kleurtemperatuur ligt rond de 6000 Kelvin, wat aan de lage kant is en kleuren wat warmer dan natuurlijk doet ogen - maar het is nog net binnen de bandbreedte die we als acceptabel beschouwen.

Het contrast is met 880:1 heel behoorlijk, beter dan dat van veel notebookschermen. Dat komt niet zozeer door de maximale helderheid, die met zo'n 176 cd/m² ruimschoots voldoende is voor gebruik binnenshuis, maar wat lager dan we van een desktop-model met eigen voeding zouden verwachten, maar ook door de minimale helderheid (zwartwaarde) van 0,20 cd/m².

Samengevat kunnen we stellen dat de MB168B+ voor een TN-paneel niet eens zo slecht is, maar hij haalt het niet bij zelfs modale IPS-schermen. Aan de andere kant, die hebben we tot op heden niet gezien in deze vorm.

Specificaties

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamMB168B+
Productcode90LM00I0-B02170
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat15.6 inch
Resolutie1920x1080
Pixeldichtheid141 ppi
PaneeltechniekTN
BacklightLED
Beeldverhouding16:10
Pixelgrootte0.179 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
DVI ingang
HDMI
DisplayPort
Picture-in-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie3.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte38 cm
Afmeting - Hoogte23.6 cm
Afmeting - Diepte0.8 cm
In hoogte verstelbaar
Portretmodus
Gewicht0.74 kg
KleurZilver/Zwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Reactietijd11 ms
Helderheid300 cd/m²
Contrastratio500 : 1
Maximale horizontale kijkhoek140 °
Maximale verticale kijkhoek120 °
Stroomverbruik (actief)5.5 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar
Reactietijden en inputlag
Overdrive standaard aan
sRGB Testresultaten CalMAN i.c.m. X-Rite i1 Display Pro
Kleurtemperatuur6055 K
Helderheid wit176 cd/m²
Helderheid zwart0.20 cd/m²
Contrast880 : 1
Gamma 10%2.25
Gamma 20%2.26
Gamma 30%2.21
Gamma 40%2.28
Gamma 50%2.35
Gamma 60%2.41
Gamma 70%2.41
Gamma 80%2.48
Gamma 90%2.45
Gamma2.34
Gamma (afwijking van 2,2)0.14
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)6.9
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)12.49
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)17.05
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)5.69
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)21.58
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)11.59
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)2.96
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)11.9

Foto's

Conclusie

De MB168B+ kost op moment van schrijven gemiddeld zo'n 180 euro - niet gek veel duurder dan een standaard 22-24" desktop monitor met full hd resolutie, maar dus wel voorzien van een eigen grafische adapter en bijzonder draagbaar. Als je een notebook wilt kopen met deze resolutie, ben je zelden minder dan 900 euro kwijt - een heel enkele uitzondering of aanbieding daargelaten. Bovendien heb je dan in de regel een kleinere schermdiagonaal, of een erg zware notebook van 2,5 kilo of meer. Wil je een licht gewicht, een groot scherm en een hoge resolutie, dan is je keus bijzonder beperkt en moet je nog heel wat dieper in de buidel tasten.

Kortom, dit scherm is interessant voor iedereen die ofwel een instap-notebook heeft of overweegt, ofwel een betaalbaar lichtgewicht model wenst, met de optie van meer werkruimte. Het voegt zo'n 2 miljoen pixels aan je bureaublad toe en weegt inclusief hoes ongeveer een kilo. Natuurlijk is een extra accessoire nooit zo handig als een alles-in-een oplossing, maar je krijgt die ruimte er wel bij, naast dus de in de regel 1366x768 beeldpunten van je notebook zelf. Iedereen die wel eens met twee schermen heeft gewerkt, kan je vertellen dat dat erg handig is. De MB168B+ biedt die mogelijkheid dus ook onderweg. Ben je al de gelukkige bezitter van een krachtige notebook met een hoge resolutie, dan kan je hiermee nog efficiënter werken.

Het zal duidelijk zijn dat wij erg enthousiast zijn over dit USB-scherm, dat weinig steken laat vallen. Toch zijn er kanttekeningen. In de eerste plaats de wat fragiel aanvoelende, schokgevoelige aansluiting aan het scherm: die is voor verbetering vatbaar. Daarnaast is het duidelijk niet geschikt voor kleurkritisch werk. Een IPS-uitvoering zou erg welkom zijn. Desalniettemin belonen we de MB168B+ met een Hardware.Info Silver Award, aangezien het zonder meer een uitstekende koop is voor iedereen die meer mobiele werkruimte wil, zonder een fortuin te spenderen.

Asus MB168B+


ASUS MB168B+


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Asus MB168B+

Asus MB168B+

 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • 141 ppi
 • TN
 • 11 ms
 • 300 cd/m²
 • 500 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*