ASUS Rampage IV Black Edition review

25 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Introductie
 2. 2. Het moederbord
 3. 3. Extra features
 4. 4. OC Panel
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Hwbot.org overklokresultaten
 7. 7. Benchmarks
 8. 8. Stroomverbruik
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Introductie

De introductie van de Core i7 4960X en 4930K in september was voor de meeste moederbordenfabrikant geen reden om nieuwe Intel X79-chipset borden te gaan introduceren, zeker niet in het high-end segment. ASUS zette haar ontwerpers echter wel aan het werk, met als resultaat de Rampage IV Black Edition. Is dit het ultieme Socket 2011 bord?

Het maken van het ultieme Socket 2011 is in ieder geval ASUS' doel geweest bij de ontwikkeling van de Rampage IV Black Edition. De ontwerpers kregen als opdracht een bord te ontwikkelen dat zowel qua features als qua overklokmogelijkheden niets te wensen over laat. Het bord is dan ook boven de al bestaande Rampage IV Extreme gepositioneerd en is met een gemiddeld de prijs van € 405 op z'n zachtst gezegd niet goedkoop. Voor dat geld krijg je overigens wel de game Battlefield 4 bij het bord.

Asus Rampage IV Black Edition

Waar de Extreme borden in de Republic of Gamers serie over het algemeen primair zijn gericht op overklokkers en de Formula borden juist features bieden die meer gericht zijn op gamers, heeft ASUS deze bij de Black Edition gecombineerd. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat zowel de extreme overklokmogelijkheden aanwezig zijn, maar ook de SupremeFX audio-oplossing. Omdat het bord volledig opnieuw ontworpen is - en dus ook technisch zeker niet gebaseerd op bijvoorbeeld de bestaande Extreme Edition - heeft ASUS veel zaken opnieuw tegen het licht kunnen houden. Daardoor is de overklokbaarheid van het bord beter en vinden we ook aan aantal zaken terug die tot nu toe enkel op de veel nieuwere Maximus VI Socket 1150 borden waren te vinden. Denk daarbij aan nieuwe soorten componenten voor de CPU-stroomvoorziening, maar bijvoorbeeld ook het OC Panel, dat net als bij de Maximus VI Extreme ook bij de Rampage IV Black Edition wordt meegeleverd.

Wij hebben de Rampage IV Black Edition vergeleken met alle eerder door ons geteste X79-borden.

Het moederbord

Zoals de naam al aangeeft is de Rampage IV Black Edition vrijwel geheel uitgevoerd in zwart, een duidelijke trendbreuk vergeleken met andere RoG-borden die traditiegetrouw zwart met rood zijn. Enkel de power-knop, het logo op de heatsink en enkele componenten van de geluidskaart hebben een afwijkende kleur. Een belangrijk element dat de bijzondere looks van de Black Edition compleet maakt is de overkapping over de I/O-connectors. Dit is overigens niet zomaar een plastic kapje; het is een integraal onderdeel van de koeling van het moederbord. De zwarte kleurstelling geeft het bord een stoer imago, wat door het hoge gewicht en de massieve koelblokken nog meer versterkt wordt.

Asus Rampage IV Black Edition

De basis van het bord is natuurlijk een Socket 2011 processorvoet met daarnaast acht DDR3-geheugensloten, geschikt voor quad-channel. Het bord biedt vier PCI-Express x16 sloten; dankzij de 40 PCI-Express 3.0 lanes van de processor zijn er 16/16, 16/8/16 en 16/8/8/8 lanes-verdelingen mogelijk wanneer je twee, drie of vier videokaarten combineert. 4-way SLI en Crossfire worden beide officieel ondersteund.

Het bord telt in totaal 10 SATA-poorten. Vergeet niet: X79 biedt 2x SATA600 en 3x SATA300. Vier extra SATA600 poorten als ook twee eSATA aansluitingen worden verzorgd door drie ASMedia ASM1061 controllers. Losse controllers heeft ASUS ook nodig voor USB 3.0, dat standaard niet door de X79-chipset geboden wordt. Voor de aansturing van in totaal 8 USB 3.0 poorten (waarvan zes extern) heeft ASUS ook bij zusterbedrijf ASMedia gewinkeld. Verder biedt het bord nog 8x USB 2.0.

De Rampage IV Black Edition heeft een enkele Gigabit netwerkaansluiting, aangestuurd door een uitstekende Intel 82579V chip. Het bord heeft echter ook een onboard 2x2 802.11ac (de nieuwste standaard dus!) WLAN-adapter die ook direct Bluetooth 4.0 ondersteunt.

Asus Rampage IV Black Edition

Op het moederbord vinden we een Supreme FX onboard geluidskaart. Deze bestaat uit de prima Realtek ALC1150 gecombineerd met een Cirrus Logic CS43908 digital/analog-converter, een op Ti TPA6120A2 chips gebaseerd on-board koptelefoon versterker en ASUS' Supreme FX drivers/software. De Supreme FX drivers bieden onder meer ondersteuning voor DTS Connect. De Sonic Radar software, die binnen games je grafisch toont waar geluiden vandaag komen zodat je sneller tegenstanders kunt localiseren is ook voor dit bord beschikbaar. Wat we voor het eerst tegengekomen bij dit bord - en dus bijvoorbeeld niet op de Maximus VI Formula - is de aanwezigheid van een NEC Tokin UC2 audio relay. Dit witte component in de buurt van de audio-chip zorgt ervoor dat er bij in- en uitschakelen van de PC geen spanningspiek naar headset of speakers gaat. 

Asus Rampage IV Black Edition

De stroomvoorziening van de CPU, die ASUS als Extreme Engine Digi+ III door het leven laat gaan, bestaat volgens de fabrikant onder meer uit NexFET Power Block MOSFETs en zogenaamde Black Wing spoelen die tot 60A per stuk kunnen verwerken. 

Asus Rampage IV Black Edition

Extra features

De extra features zoals we die op het bord tegenkomen kennen we grotendeels van de Z87-borden Maximus VI Formula en Extreme.

De lijst is vrijwel oneindig en begint met kleine, maar toch handige zaken als BIOS Flashback, een methode om de BIOS van het bord in een noodsituatie te flashen vanaf een USB-stick zonder dat een CPU is geplaatst. Naast onboard power-, reset- en Clear CMOS-knoppen, die uiteraard niet mogen ontbreken, vinden we ook een DirectKey knop, die ervoor zorgt dat je bij de volgende reboot direct de BIOS in gaat, zonder je DELETE-knop te mishandelen. Ook de van ASUS bekende MemOK!-knop waarmee volgens ASUS veel geheugenproblemen automatisch opgelost kunnen worden is weer aanwezig.

Rechtsonder op de bord vinden we naast een HEX-display met BIOS POST-codes voltage meetpunten voor echt ieder denkbaar voltage dat bij de CPU, het geheugen of het moederbord een rol speelt. Deze meetpunten zijn wel gewoon soldeerpunten, je kunt dus niet makkelijk een multimeter vast verbinden. Toch is dat niet zo'n probleem, omdat de voltages ook uit te lezen zijn via de OC Panel, waarover verderop meer. Bij de meetpunten vinden we ook een blok DIP-switches waarmee de PCI-Express x16 sloten uitgeschakeld kunnen worden, naast een schakelaar waarmee het bord in LN2-modus gezet kan worden. Het bord wordt dan geoptimaliseerd voor extreem overklokte CPU's met LN2-koeling.

Asus Rampage IV Black Edition

Het bord ondersteunt ROG Connect, de inmiddels bekende technologie waardoor je een moederbord kunt overklokken vanaf een ander systeem. Vanaf bijvoorbeeld een laptop kun je zodoende tijdens het benchmarken de temperaturen en voltages van je ROG bord in de gaten houden tijdens extreme bench-sessies. Jammer is alleen dat de speciale kabel die je hiervoor nodig hebt niet langer wordt meegeleverd.

Gelukkig heb je ROG Connect vermoedelijk niet nodig, want bij het bord wordt de van de Maximus VI Extreme bekende OC Panel meegeleverd. 

Asus Maximus VI Extreme

OC Panel

Het OC Panel is een extern kastje dat je kunt aansluiten op het moederbord en kunt gebruiken om te overklokken. Op het OC-panel, dat een mooi en lekker groot schermpje heeft, kun je uiteraard alle belangrijke temperaturen, voltages en frequenties aflezen. Je kunt de OC Panel echter ook gebruiken om direct aanpassingen te doen: multiplier, baseclock, maar ook alle belangrijke voltages als Vcore, Vmem en de meer obscure CPU-voltages. Met één van de knoppen bovenop kun je ook met één druk op de knop een standaard overklok instellen, ongeveer zoals MSI's OC Genie werkt.

Meer doorgewinterde overklokkers kunnen het kapje van de OC Panel openen en vinden daaronder nog meer mogelijkheden. Allereerst vinden we hier nog vier PWM fan-aansluitingen, wat het totaal op twaalf brengt. Om die te gebruiken moet je het OC Panel overigens wel via een SATA-stekker van stroom voorzien. Daarnaast vinden we in het OC Panel de aansluitingen voor VGA Hotwire, ASUS' functionaliteit om videokaarten te voltmodden en uit te lezen. Ten slotte vinden we ook in het OC Panel een Slow Mode schakelaar,  alsmede de veel bediscussieerde Pauze knop. Met de Slow Mode kun je een flink overklokte CPU in één keer op een zo laag mogelijke snelheid laten werken. Handig als je net een recordscore hebt behaalt en zeker wil weten dat je systeem niet crasht tijdens het maken van een screenshot. De Pause knop zet je complete systeem tijdelijk helemaal stil, zodat een zwaar overklokte CPU tijdens een benchmark weer even op adem kan komen en kan afkoelen. In de OC-wereld wordt dit trouwens echt als cheaten gezien. Aan de zijkant van het OC Panel vinden we trouwens aansluitingen voor twee K-type temperatuursensors die sub-zero werken. Zo bespaar je je als die-hard overklokker een peperdure losse temperatuurmeter die ver onder 0 werkt.

Asus Maximus VI Extreme

Minder extreme overklokkers kunnen het OC Panel overigens via een speciaal bracket in een 5,25" positie plaatsen. De geavanceerde opties zijn dan niet benaderbaar, maar je hebt wel in één klap de meeste hippe temperatuursensor/fan-controller die je je kunt wensen Het OC Panel is in feite de opvolger van de bij de vorige generatie geïntroduceerde, OC Key die je op de Maximus VI Extreme niet meer kunt gebruiken. 

Asus Rampage IV Black Edition

Ten slotte de BIOS; die is echt zo uitgebreid als maar mogelijk is. Letterlijk iedere tweak-optie is aanwezig, inclusief de zeer geavanceerde mogelijkheden die ASUS in zogenaamde Tweakers' Paradise menu's plaatst. Op sommige vlakken is het aantal opties zó uitgebreid - bijvoorbeeld bij de geheugeninstellingen - dat we het gevoel hebben dat er buiten de ASUS enigineers zélf vermoedelijk weinig mensen zullen zijn die alle opties kan begrijpen. In de BIOS vinden we een aantal opties die toch zeker even genoemd moeten worden. Zo heeft ASUS voor verschillende populaire geheugenchips als standaard OC-presets in de BIOS ingebakken. In de BIOS vinden we verder een functionaliteit om een SSD een secure erase te geven en een mogelijkheid om overklokprofielen op een USB-stick op te slaan, zodat je ze eenvoudig kunt uitwisselen met anderen. Onderstaande screenshots tonen alle mogelijkheden die je hebt.

Specificaties

In onderstaande tabel vind je de specificaties van het Rampage IV Black Edition moederborden.

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamRampage IV Black Edition
Productcode90MB0GX1-M0EAY0
DetailsProductinfo
Processor / Chipset
FormaatExtended ATX
Ondersteunde processor(s)Intel Core i7
CPU socketSocket 2011
Intel Coffee Lake compatible
Type processorbusDMI
ChipsetIntel X79
Geheugen
Type geheugenDDR3
Type modulesDIMM
ECC ondersteuning
Hoogst instelbare geheugensnelheidDDR3-3200
Aantal geheugenkanalen4
Aantal geheugensloten8
Intel XMP compatible
Maximum intern geheugen64 GB
DDR3 SODIMM-sloten0
DDR3 DIMM-sloten8
Uitbreidingssloten
PCI-Express x16 sloten4
PCI-Express x8 sloten0
PCI-Express x4 sloten0
PCI-Express x1 sloten2
Totaal aantal lanes alle PCI-Express x16 sloten40
Mini PCI-Express aansluitingen0
PCI-sloten0
Multi-GPU
Nvidia SLI compatible
Nvidia SLI (2-way)
Nvidia SLI (3-way)
Nvidia SLI (4-way)
AMD CrossFire compatible
AMD CrossFire (2-way)
AMD CrossFire (3-way)
AMD CrossFire (4-way)
Connectiviteit
USB 2.0 - Totaal8
USB 2.0 - extern4
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) - Totaal8
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) - extern6
IEEE 1394 controller
IEEE 1394 - Aansluitingen achterzijde0
Thunderbolt
Storage
Parallel ATA aansluitingen0
Serial ATA aansluitingen (totaal)10
Serial ATA 300 aansluitingen4
Serial ATA 600 aansluitingen6
eSATA aansluitingen2
mSATA aansluitingen0
Extra PATA (RAID) controller
Extra SATA (RAID) controllerASMedia ASM1061
RAID 0 ondersteuning
RAID 1 ondersteuning
RAID 5 ondersteuning
RAID 10 ondersteuning
Video
D-Sub (VGA) uitgang
DVI uitgang
HDMI uitgang
DisplayPort uitgang
Audio
Onboard audio - Kanalen7.1
Onboard audio - Codec chipRealtek ALC1150
Onboard audio - Codec typeHDA
S/PDIF ingang
S/PDIF uitgang
Dolby Digital Live
DTS Connect
Bijgevoegde audiosoftwareSupreme FX
Netwerk
Aantal netwerkaansluitingen1
LAN - ChipIntel 82579V
LAN - Snelheid1000 Mbit/s
WLAN - Standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN - Snelheid867 Mbit/s
Bluetooth
Bluetooth-versie4.0
Stroomcircuit
Totaal aantal chokes11
Koeling / Overklokken
Fan aansluitingen (totaal)8
Fan aansluitingen (4-pin)8
Fan snelheid afhankelijk van temperatuur
VRM koelingPassief
Chipset koelerPassief
Maximale FSB/bClk frequentie300 MHz
Max. CPU voltage2.1 V
Max. VCCSA voltage1.7 V
Max. geheugen voltage2.4 V
CPU PLL voltage tweaking (maximaal)2.5 V
CPU VTT voltage tweaking (maximaal)1.7 V
PCH 1.1v voltage tweaking (maximaal)1.6 V
PCH 1.5V / IMC / I/O voltage tweaking (maximaal)2.5 V
Windows software voor overklokken meegeleverd
Multiplier instelbaar
PCI-Express klokfrequentie instelbaar
Heatsinks op cpu stroomvoorziening
CPU Turbo Modus uitschakelbaar
HyperThreading/SMT uitschakelbaar
Cores uitschakelbaar
PCI-Express sloten hardwarematig uitschakelbaar
Voltage meetpunten op moederbord
Overig
Onboard speaker
100% Solid Condensators
BIOS typeEFI
Dual BIOS
Boot-menu in BIOS
Flash-programma in BIOS
BIOS profielen
Probleem diagnose
On-board Power / Reset switch
On-board Clear CMOS switch
Trusted Platform Module
BIOS-chip(s) vervangbaar
Lucid VirtuMVP software
Direct-naar-BIOS knop

Hwbot.org overklokresultaten

Het Rampage IV Black Edition bord is nog niet zo lang op de markt, toch zijn er op Hwbot.org al de nodige mooie resultaten mee geboekt, nadat het bord eerder al tijdens een samen met Corsair georganiseerd evenement tijdens het laatste Intel Developer Forum door een aantal pro-overklokkers op de proef werd gesteld.

De hoogste behaalde CPU-klokfrequentie met het bord is 6943 MHz, op naam van de Amerikaanse overklokker Splave.ROM die daarvoor een Core i7 4820K gebruikte. Slechts één iemand wist ooit een Ivy Bridge-E processor op nog hogere klokfrequentie te draaien. 


De overklok set-up van Splave.ROM waarmee het wereldrecord Ivy Bridge-E klokfrequentie werd behaald.

De hoogste behaalde geheugen-klokfrequentie is 2002 MHz, ofwel DDR3-4004, behaald door de Amerikaanse overklokker dumo in combinatie met G.Skill modules. Dat is op dit moment de hoogste geheugenklokfrequentie ooit behaald met een Socket 2011 bord. Alle nóg hogere DDR3-frequenties op Hwbot.org zijn behaald met het Z87-platform.

Het moge duidelijk zijn: met de overklokbaarheid van dit bord zit het zoals beloofd wel snor.

Benchmarks

We hebben Rampage IV Black Edition op dezelfde manier getest als eerder gereviewde Intel X79 chipset moederborden, oftewel in combinatie met een Intel Core i7 3960X processor, 4x 2 GB Corsair Vengeance DDR3-1600 geheugen, een AMD Radeon HD 6850 videokaart, een Western Digital Raptor 74 GB harde schijf en Windows 7 x64 als besturingssysteem.

De prestaties van de borden zijn in lijn met andere X79 borden. Aan de SiSoft CPU-benchmarks en de Cinebench scores kunnen we zien dat het bord zoals te verwachten een agressieve 6-core Turbo heeft.

Stroomverbruik

Van een bord met zoveel extra features als de Rampage IV Black Edition mag je verwachten dat deze niet erg zuinig is. Dat blijkt ook wel, al valt het verbruik ons gezien de featureset reuze mee.

Conclusie

ASUS wilde met de Rampage IV Black Edition het ultieme X79-bord maken. Wat ons betreft is dat gelukt. Qua features kun je eigenlijk niets meer bedenken wat mist en de overklokbaarheid is onovertroffen. Wie een nieuwe Socket 2011 setup wil gaan aanschaffen en daar extreem mee wil gaan overklokken kan eigenlijk niet om de Black Edition heen. Maar ook voor wie gaat gamen is het bord mede vanwege de prima audio-implementatie (bij X79 niet zo gebruikelijk) een uitstekende keuze.

Eigenlijk is de prijs het enige punt van kritiek. Niet dat het bord de gemiddelde prijs van ruim € 400 niet waard is. Je krijgt echt enorm veel voor je geld. Het probleem is alleen dat er vrijwel niemand zal zijn die alle functionaliteit zal gaan gebruiken. Wie het bord puur koopt om te overklokken, heeft de dure audio-implementatie, de WLAN-functionaliteit en het grote aantal USB-poorten niet nodig. De gamer betaalt weer onnodig voor de vele overklokmogelijkheden en dure componenten die op het bord gebruik worden. Maar goed, voor wie dat bezwaarlijk vindt is er nog altijd de Rampage IV Formula en Rampage IV Extreme.

Wij zijn in ieder geval erg onder de indruk van het werk dat ASUS met dit bord heeft afgeleverd!


ASUS Rampage IV Black Edition


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Asus Rampage IV Black Edition

Asus Rampage IV Black Edition

 • Extended ATX
 • Socket 2011
 • Intel X79
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
0
*