Toshiba 58M9363D review: Grote 4K TV tegen scherpe prijs

7 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Groot, maar niet té groot
 3. 3. Beeldkwaliteit: Bijzonder Ultra HD panel van Innolux
 4. 4. Cevo 4K Engine en Audyssey ABX geluid
 5. 5. Menu en Smart TV
 6. 6. Foto’s en screenhots
 7. 7. Specificaties en testresultaten
 8. 8. Conclusie
 9. 1 besproken product
 10. 7 reacties

Groot, maar niet té groot

Toegegeven, wat té groot is, is heel persoonlijk, maar veel mensen die wij spreken, vinden een 65 inch televisie zonder meer in die categorie vallen, nog los van de kosten die zulke extreem grote schermen met zich meebrengen. Vooral wanneer de televisie niet in gebruik is, valt het gapende zwart gat met een diagonaal van ruim 1,6 meter natuurlijk erg op. 55 inch is een maat waar wij meer instemmende geluiden over horen, maar om optimaal gebruik te maken van de extra beeldscherpte van Ultra HD beelden, moet je erg dichtbij gaan zitten. We schreven het al eerder, bij Ultra HD geldt dat je in het ideale geval tussen de anderhalf en tweemaal de beeldhoogte als kijkafstand moet aanhouden. Dat komt bij een 55 inch televisie op ongeveer anderhalve meter. Zit je verder weg, dan zullen de meeste mensen niet alle details meer kunnen waarnemen. Groter beeld is dus prettig, en 58 inch is wat ons betreft een goed compromis voor een Ultra HD televisie.

Toshiba 58M9363D

Bekijken we het uiterlijk van Toshiba’s 58M9363D, dan valt vooral op hoe ingetogen het ontwerp van de TV is. Het scherm heeft rondom een dunne zwarte rand die aan de onderzijde is voorzien van een extra onderrand van geborsteld aluminium. Meest in het oog springend is de grote, draaibare voet die het grote scherm stevig moet laten staan. Zeker wanneer de televisie opgehangen wordt zal het apparaat – voor zover dat bij een televisie van dit formaat mogelijk is – nauwelijks opvallen door zijn dunne randen. Wat ons betreft is dat overigens helemaal geen nadeel.

Toshiba 58M9363D

De televisie is niet voorzien van een camera, maar beschikt wel over alle gebruikelijk aansluitingen. Aan de achterzijde komen we viermaal HDMI tegen, evenals component en zelfs composietvideo en SCART. Verder is de 58M9363D voorzien van twee USB aansluitingen, een SD-kaartslot en een slot voor een CAM module. Hoewel we het toestel niet terugvinden in Ziggo’s lijst met CI+ gecertificeerde televisies, blijkt het apparaat probleemloos te werken op het Ziggo kabelnetwerk.

(Nog) geen HDMI 2.0

Net als de meeste andere Ultra HD televisies die het afgelopen jaar op de markt zijn gekomen, beschikt ook de 58M9363D nog over HDMI 1.4 ingangen en niet over aansluitingen die werken volgens de nieuwe HDMI 2.0 norm. Nadeel van HDMI 1.4 is dat de maximale beeldsnelheid bij video in Ultra HD formaat 30 fps is. Hierdoor kunnen signalen met 50 of 60 fps niet ontvangen worden, terwijl dit bijvoorbeeld voor gaming wel gewenst is. Toshiba heeft inmiddels laten weten haar Ultra HD televisies middels een firmwareupdate op te waarderen naar HDMI 2.0, zodat 50 en 60 fps content wél weergegeven kan worden. Hierbij zou mogelijk echter een beperking van de kleurresolutie gelden, maar onduidelijk is vooralsnog hoe dit in de praktijk zal uitpakken. Daar komt bij dat Toshiba de update voor december 2013 had beloofd, maar deze er op het moment van schrijven in januari nog altijd niet is. 


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Toshiba 58M9363D

Toshiba 58M9363D

 • 58 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*