Toshiba 58M9363D review: Grote 4K TV tegen scherpe prijs

7 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Groot, maar niet té groot
 3. 3. Beeldkwaliteit: Bijzonder Ultra HD panel van Innolux
 4. 4. Cevo 4K Engine en Audyssey ABX geluid
 5. 5. Menu en Smart TV
 6. 6. Foto’s en screenhots
 7. 7. Specificaties en testresultaten
 8. 8. Conclusie
 9. 1 besproken product
 10. 7 reacties

Beeldkwaliteit: Bijzonder Ultra HD panel van Innolux

Het 58 inch LCD scherm dat Toshiba in de 58M9363D gebruikt is vrijwel zeker een VA-variant en afkomstig van Innolux Corp, voor zover ons bekend de enige fabrikant van 58 inch Ultra HD LCD panels. De intrinsieke beeldkwaliteit van het panel lijkt in orde. Zonder dynamische backlight-trucjes komen we uit op een ANSI contrast van 3336:1 in standaard modus, en 2685:1 in de minder heldere filmstand. Dat zijn niet de allerbeste waarden die we ooit genoteerd hebben, maar het zijn alleszins prima scores. De kijkhoeken van het scherm zijn redelijk goed, al is wel duidelijk kleurverandering waarneembaar wanneer we het scherm onder een grotere hoek bekijken. Vooral bij huidtinten is dat goed zichtbaar doordat gezichten van opzij bekeken al snel hun gezonde blos verliezen. Dit is iets wat we vaker bij MVA en PVA panels zien, maar wel een punt om rekening mee te houden. De televisie biedt ondersteuning voor actief 3D en Toshiba levert het apparaat standaard met twee brillen.

Toshiba 58M9363D

Meten we het scherm door op grijs- en kleurweergave dan valt vooral op dat het grijsverloop bijna perfect is. Met een gemiddelde Delta E afwijking van 0,7 laat de televisie de beste score noteren die wij tot nu toe gemeten hebben. Dit betekent dat de kleurbalans zodanig is dat de kleurtemperatuur over het hele bereik netjes rond de 6500 Kelvin ligt. Standaard gebruikt Toshiba een gamma instelling van 2,5, wat betekent dat het beeld in de middentonen wat donkerder is dan wat volgens de gangbare standaard van 2,2 gewenst is, maar in het menu is dit gemakkelijk te verhelpen.

Toshiba 58M9363D

De kleurweergave van het scherm is minder spectaculair. De gemiddelde Delta E afwijking van 4,0 is zeker niet slecht, maar we hebben regelmatig televisies voorbij zien komen die het zonder kalibratie nog wat beter doen. De kleurcoördinaten van rood, groen en blauw komen niet helemaal overeen met die van de Rec.709 norm voor HDTV’s (het bereik van blauw en groen is iets te groot, dat van rood iets te klein) en ook is rood relatief te helder ten opzichte van de andere kleuren. Helaas biedt Toshiba in de voor consumenten beschikbare menu’s geen mogelijkheid aan om dit per kleur bij te regelen. De afwijkingen zijn echter niet zodanig groot dat kalibratie wat ons betreft een absolute must is.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Toshiba 58M9363D

Toshiba 58M9363D

 • 58 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*