Toshiba 58M9363D review: Grote 4K TV tegen scherpe prijs

7 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Groot, maar niet té groot
 3. 3. Beeldkwaliteit: Bijzonder Ultra HD panel van Innolux
 4. 4. Cevo 4K Engine en Audyssey ABX geluid
 5. 5. Menu en Smart TV
 6. 6. Foto’s en screenhots
 7. 7. Specificaties en testresultaten
 8. 8. Conclusie
 9. 1 besproken product
 10. 7 reacties

Cevo 4K Engine en Audyssey ABX geluid

De digitale beeldverwerking van Toshiba’s nieuwste televisies is redelijk tot goed, al leveren de standaardwaarden niet per definitie de best mogelijke resultaten. Wij hebben onze tests uitgevoerd in de ‘Bioscoop – Dag’ stand, de helderste van de twee filminstellingen.  Standaard heeft Toshiba hierbij zowel DNR als MPEG ruisonderdrukking ingeschakeld staan. Beide ruisfilters doen effectief wat ze beloven – ruis en MPEG compressiefoutjes wegfilteren – maar vooral de standaard DNR instelling is wat heftig waardoor niet alleen ongewenste ruis, maar ook kleine details en minuscule bewegingen worden weggepoetst. Hierdoor oogt het beeld wat wollig en gaan kleine details verloren. Bij goede (digitale) bronsignalen is het beter om ruisonderdrukking standaard uit te zetten. Wanneer we dit doen laat de TV véél meer details zien.

Toshiba 58M9363D

Beeldinterpolatie is een punt waarop Toshiba wat achter lijkt te lopen op de concurrentie. Toshiba noemt deze optie ‘Clearscan’ en deze staat standaard ingesteld op ‘auto’, wat in de praktijk betekent dat haperingen maximaal worden weggewerkt. Helaas gaat dat gepaard met veel storende artefacten, vooral bij 24p en 25p content. Schakelen we Clearscan helemaal uit, dan blijkt helaas dat 2/2 en 3/2 pulldown bij filmmateriaal niet meer werkt, wat tot minder goede beeldscherpte leidt bij films die via een interlaced signaal (bijvoorbeeld een televisie-uitzending) worden aangeboden aan de tv. Stellen we Clearscan in op ‘standaard’, dan blijkt de televisie geen interpolatie toe te passen, maar wél pulldown te ondersteunen. Wat ons betreft is dat dus ook de beste instelling.

Toshiba 58M9363D

Opvallend is ook dat de televisie automatisch contrastoptimalisatie lijkt uit te voeren op binnengekomen signalen. Dat werkt in de praktijk érg goed, maar puristen zullen de optie om deze feature uit te schakelen wellicht missen. Qua upscaling doet Toshiba het redelijk goed. Full HD beelden met veel detaillering worden netjes opgeschaald naar Ultra HD resolutie. Hoewel we geen directe vergelijking hebben kunnen maken, doet Toshiba dit naar onze mening iets beter dan LG op haar 2013 modellen, maar net wat minder goed dan Sony en Panasonic.

Audyssey ABX audio system

Geluid is doorgaans een wat ondergeschoven kind bij televisies, omdat fabrikanten het belangrijker vinden de schermen zo dun mogelijk te maken, dan om voldoende klankkast in de bouwen voor fatsoenlijke midden- en laagweergave. Ook Toshiba heeft uiteraard getracht de TV lekker dun te houden en heeft de luidsprekers aan de achter- en onderzijde aangebracht zodat ze niet direct in het zicht zitten. toch is de geluidskwaliteit heel behoorlijk en weet de tv zelfs redelijk wat bas te produceren, hierbij mede geholpen door Audyssey ABX technologie. Deze specifiek op de televisie toegesneden equaliser software zorgt voor optimale aansturing van de gebruikte drivers in combinatie met de aanwezige klankkast. Hierdoor worden van nature aanwezige pieken wat weggefilterd, terwijl frequenties die qua volume wat achter blijven juist wat worden opgekrikt qua volume.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Toshiba 58M9363D

Toshiba 58M9363D

 • 58 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*