21 function panels review: aan de knoppen!

18 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Aerocool Touch-1000
 3. 3. Aerocool Touch-2100
 4. 4. Akasa FC.Trio
 5. 5. Bitfenix Hydra Pro
 6. 6. Bitfenix Recon
 7. 7. DeepCool Rock Master v3.0
 8. 8. EKL Alpenföhn Alpine Touch
 9. 9. Gelid SpeedTouch 6
 10. 10. Lamptron FC5V2
 11. 11. Lamptron Touch
 12. 12. NZXT Sentry Mesh
 13. 13. Reeven Six Eyes RFC-01
 14. 14. Scythe Kama Panel 3.1
 15. 15. Scythe Kaze Master Flat
 16. 16. Scythe Kaze Master II
 17. 17. Scythe Kaze Master Pro
 18. 18. Scythe Kaze Q 12
 19. 19. Scythe Kaze Server
 20. 20. Scythe Kaze Station II
 21. 21. Zalman ZM-MFC1
 22. 22. Zalman ZM-MFC3
 23. 23. Testresultaten: Laagste / Hoogste voltage
 24. 24. Testresultaten: Belasting op één kanaal
 25. 25. Testresultaten: Maximale belasting (één kanaal)
 26. 26. Testresultaten: Temperatuur transistors op maximale belasting
 27. 27. Testresultaten: Belasting op meerdere kanalen
 28. 28. Conclusie
 29. 29. Besproken producten
 30. 30. Reacties

Inleiding

Het koelen van een high-end PC blijft altijd een balans tussen geluidsproductie en temperatuurniveau. Beide mogen niet te hoog komen, wat met behulp van de juiste behuizing en koeling gerealiseerd kan worden. Maar wat als je soms de hoogste prestaties wilt en het geluid mag oplopen, maar je het in de regel graag rustiger aan doet? Een function panel met fan controller kan dan een nuttige toevoeging aan je systeem zijn. Wij testten 21 exemplaren.

Function panels, zoals we ze maar noemen omdat fan controllers de lading niet echt dekt, zijn er in heel veel soorten en maten. Het kostte ons weinig moeite om meer dan 20 exemplaren in ons lab te doen belanden. Ze nemen de vorm aan van 3,5”of 5,25” inbouwmodules, die je aan de voorzijde van je behuizing plaatst. Sommige vereisen zelfs twee ruimtes, maar in de meeste kasten is dat geen probleem.

De primaire functie is doorgaans de directe aansturing van een of meer casefans, maar vaak zijn er ook extra functies. Daarbij kan je denken aan meer aansluitingen, temperatuursensors en geheugenkaartlezers.

Uiteraard kan je de aansturing van de fans regelen via het moederbord – zelfs de meest eenvoudige modellen bieden wel een paar aansluitingen voor ventilatoren en basale inregelmogelijkheden voor rotatiesnelheid of temperatuur. Echter, juist als je een wat eenvoudiger moederbord hebt, kan je fan-aansluitingen tekort komen. Bovendien kan het wel zo handig zijn om met een draai aan of druk op een knop je systeem koeler of minder koel te krijgen, zeker als je middenin een game zit op een warme zomerdag en de temperatuur neemt gestaag toe.

Er valt genoeg te kiezen, dus we hebben 21 modellen bekeken en getest. Overigens verschilt het aantal aan te sluiten ventilators behoorlijk. Het model in de test dat er het meest kan aansturen, de Scythe Kaze Q 12, kan er maar liefst 12 aansturen. Op zes modellen kan je zes fans aansluiten, vier bieden ruimte voor vijf stuks, zes exemplaren kunnen er vier bedienen, één heeft ruimte voor drie en drie voor slechts twee fans.

In de regel hebben mid-range PC behuizing twee, hooguit drie ventilatoren. Drie casefans is voor de meeste configuraties adequaat voor een stille koeling, zeker bij gebruik van 140 mm fans.

Test

Fan controllers zijn overwegend eenvoudige producten, al zitten er een paar in de test die met die aanduiding geen recht wordt gedaan. We bespreken ze dus kort, op basis van de functionaliteit qua bediening en aansluitmogelijkheden. Daarnaast zijn de panels op een aantal aspecten getest: we hebben gekeken wat het laagste voltage is dat ze kunnen uitsturen (wat van invloed is op de minimale rotatiesnelheid) en wat het maximale voltage is dat de controllers kunnen blijven leveren bij oplopende belasting. We zien dat bij vrijwel alle controllers het 12V voltage snel inzakt wat betekent dat fans dan niet op maximale snelheid kunnen draaien. Verder hebben we ook tests gedaan waarbij we meerdere kanalen belasten. Ten slotte hebben we bij de maximale belasting de temperatuur gemeten van de transistor in de voltageregeling – die kan aardig oplopen en dat is natuurlijk niet wenselijk.

Klik hier voor een grote vergelijkingstabel met alle testresultaten.

Aerocool Touch-1000

Het eerste panel dat we bekijken is een fraai metalen exemplaar van Aerocool. Het kost ruim 30 euro, maar daarvoor krijg je wel een relatief groot kleuren-LCD met touch-bediening, vier fan-aansluitingen met vier temperatuursensors en een temperatuuralarm. Extra aansluitingen zijn er niet.

De fan controller levert relatief weinig vermogen per kanaal en het voltage daalt snel naarmate de belasting toeneemt – de fans draaien dus niet op vol vermogen. Bij een belasting van meer dan 0,2 ampère op één kanaal zakt het maximale voltage al onder de 11V: dat is echte veel te karig wat ons betreft en maakt de Touch-1000 ondanks de vriendelijke prijs en vele mogelijkheden een slechte keuze.

Aerocool Touch-1000 Black

Aerocool Touch-1000 Black

Aerocool Touch-1000 Black

Aerocool Touch-2100

Het tweede panel van Aerocool is twee keer zo groot en dan ook ongeveer twee keer zo duur, gemiddeld ruim 60 euro. Het neemt twee 5,25" ruimtes in beslag, die het vult met een groot monochroom LCD (het kan wel diverse kleuren weergeven, maar niet tegelijk), voorzien van aanraakbediening. Daarop bevinden zich ook nog twee USB 3.0 poorten en audio-aansluitingen. Opmerkelijk genoeg heeft het maar een controller en temperatuursensor meer dan de kleine broer.

De Touch-2100 kan behoorlijk wat meer vermogen per kanaal leveren en presteert dan ook wat beter, maar nog altijd ruim beneden gemiddeld. Boven de 0,6A belasting op één kanaal zakt het voltage al onder de 11V.

Aerocool Touch-2100

Aerocool Touch-2100

Aerocool Touch-2100

Aerocool Touch-2100

Akasa FC.Trio

Akasa heeft met de FC.Trio ook een panel met ingebouwd display, zij het een kleintje. De gemiddelde prijs is zo’n 30 euro. Er zijn drie temperatuursensors en drie controllers, die worden bediend met een draaiknop. Daarmee lijkt het merk wat weinig te bieden voor het geld, maar per kanaal kan de FC.Trio wel een hoog vermogen leveren: zelfs bij 1,5A belasting blijft het maximale voltage nog ruim boven de 11V en datzelfde geldt wanneer we drie kanalen met elk 1A belasten. Ook drie fans kunnen dus op volle kracht, of nagenoeg, aangestuurd worden. Een nadeel is wel dat de temperatuur van de transistor tot 70 graden oploopt wanneer we de beloofde maximale belasting van 2,5A instellen.

Akasa FC.Trio

Akasa FC.Trio

Akasa FC.Trio

Bitfenix Hydra Pro

Het eenvoudigste van de twee function panels van Bitfenix die we voor deze test ontvingen heeft vijf fan controllers, die je met schuifregelaars bedient. Een display is er niet, evenmin als temperatuursensors. Je betaalt toch ruim 25 euro voor dit panel en het kan dan ook een stel veeleisende fans aansturen. Althans, op papier. Met één kanaal belast kunnen we de belasting tot 1A opvoeren, daarna zakt het maximum voltage onder de 11V. De beloofde maximum belasting van 2,5A kunnen we toepassen, maar de 9,97V die het Hydra Pro dan levert is echt veel te weinig. Bij twee kanalen met 1A belast blijven de voltages nog boven de 11V, bij drie en vier zakt het daar net onder.

Bitfenix Hydra Pro

Bitfenix Hydra Pro

Bitfenix Recon

De Recon van Bitfenix is een stuk fraaier dan de Hydra. Hij is weliswaar iets duurder, maar voor ruim 37 euro heb je wel een fraai display met touch, vijf fan controllers en temperatuursensors, alsmede een temperatuuralarm. Ook kan je het volume van je PC regelen met het paneeltje. Tot zo ver het positieve, want al bij een belasting van 0,6A op één kanaal zakt het maximum voltage tot onder de 9V (!!) en worden de transistors te heet om de test überhaupt af te ronden. Hoe mooi de Recon ook is, de slechte prestaties maken dat we dit product echt niet kunnen aanraden.

Bitfenix Recon Black

Bitfenix Recon Black

Bitfenix Recon Black

Bitfenix Recon Black

Bitfenix Recon Black

DeepCool Rock Master v3.0

Deepcool bestormde vorig jaar de koelermarkt met een enorm aanbod aan CPU-koelers, maar het merk heeft ook fans en fan controllers. We bekeken de Rock Master, die kennelijk al aan zijn derde versie toe is. Met een gemiddelde prijs van zo’n 20 euro is hij in ieder geval niet duur. Dat komt ook door het ontbreken van een display, vier potmeters dienen voor de regeling van de fans. Wel is een twee-poorts USB 3.0 hub ingebouwd, alsmede een 3-in-1 kaartlezer voor CF, SD en microSD. De Rock Master v3.0 kan per kanaal maar liefst 3,3A leveren, maar niet op alle vier tegelijk.

Wij kunnen de belasting opvoeren tot 1A om een maximum voltage boven de 11,0V te behouden. Wanneer je twee of meer kanalen met 1A belast zakt het voltage altijd onder die grens. De fan controller doorstaat onze test met 2,5A belasting op één kanaal, maar de transistor wordt dan wel maar liefst 94 graden, érg heet. Ook een minpunt: het minimumvoltage is met 6,5V wel erg hoog, wat maakt dat je sommige fans niet zo stil kunt krijgen als je zou willen.

DeepCool Rock Master V3.0

DeepCool Rock Master V3.0

EKL Alpenföhn Alpine Touch

De Alpine Touch van EKL Alpenföhn vertoont meer dan een paar overeenkomsten met de Bitfenix Recon, met een vergelijkbaar aanraakgevoelig display. Er zijn echter zes in plaats van vijf fan-aansluitingen en temperatuursensors, terwijl de mogelijkheid tot volumeregeling ontbreekt. EKL biedt gelukkig wel wat hogere belastingen dan Bitfenix, al houdt het ook hier niet over. Tot 0,6A belasting op één kanaal blijft het maximum voltage boven de 11V. Onze test waarbij we meerdere kanalen met 1A belasten kunnen we dus ook op dit toestel niet uitvoeren. Bij de maximale belasting van 1A wordt de transistor al 90 graden, wat ook wel erg veel is.

EKL Alpenföhn Alpine Touch

EKL Alpenföhn Alpine Touch

EKL Alpenföhn Alpine Touch

EKL Alpenföhn Alpine Touch

Gelid SpeedTouch 6

We kregen een exemplaar van de SpeedTouch 6 opgestuurd, maar konden het bij geen van de bij de Hardware.Info aangesloten webwinkels lokaliseren. Een prijs moeten we dan ook schuldig blijven, maar gezien het gebruikte aanraakgevoelige LCD en de zes fan controllers en temperatuursensors zal die denkelijk tussen de 35 en 40 euro liggen. Opmerkelijk is dat er geen temperatuuralarm beschikbaar is.

De prestaties zijn behoorlijk goed, tot en met 1A belasting van één kanaal blijft het maximum voltage boven de 11,0V en leggen we de grens op 10,0V dan doorstaat de SpeedTouch ook de 2A test. Belasten we echter meerdere kanalen met 1A, dan meten we enkel waardes onder de 11,0V. Een temperatuur van 80 graden bij 2A belasting is hoog.

Gelid SpeedTouch 6

Gelid SpeedTouch 6

Gelid SpeedTouch 6

Lamptron FC5V2

Het eerste function panel dat we van Lamptron testten, de FC5V2, ziet er bijzonder fraai uit door het gebruik van geborsteld metaal, een contrastrijk LCD en subtiele draaiknoppen. Wie wat retro-chic wil toevoegen aan zijn aluminium behuizing, kan het slechter treffen dan met dit model. Je betaalt er dan ook ruim 40 euro voor. Daarvoor krijg je vier fan controllers en temperatuursensors met alarm – en de hoogste maximale voltages onder belasting.

Kijken we naar de testresultaten, dan steekt deze Lamptron met kop en schouders boven de concurrentie uit. Zelfs wanneer we een enkel kanaal met 2,5A belasten blijft het maximum voltage boven de 11,0V. Met 1A belasting zakt het maximum voltage zelfs niet onder de 11,7V. Wanneer we meerdere kanalen belasten zijn de resultaten eveneens beter dan bij alle andere modellen. Drie kanalen met elk 1A belast resulteert nog altijd in een maximum voltage van 11,4V. En de Lamptron biedt als enige acceptabele resultaten wanneer we meerdere kanalen met 2A belasten.

Op de maximale belasting van 2,5A worden de transistors ook nog eens niet warmer dan 46 graden. Ook dit is een uitstekend resultaat.

Lamptron Fan Controller FC5V2 Silver

Lamptron Fan Controller FC5V2 Silver

Lamptron Fan Controller FC5V2 Silver

Lamptron Touch

Het tweede model van Lamptron is ook gemaakt van fraai geborsteld metaal, maar voorzien van een groter display met aanraakbediening, in plaats van fysieke knoppen. Het kost een tientje meer, ruim 50 euro – prijzig in vergelijking met de concurrentie. Daarvoor krijg je echter wel zes fan controllers en temperatuursensors, inclusief alarm.

Bovendien zijn de prestaties opnieuw zeer goed; niet zo uitmuntend als van de FC5V2, maar nog altijd zéér ruim boven gemiddeld. Bij dit model kunnen we een enkel kanaal met 1A belasten en boven de 11,0V blijven. Bij twee kanalen belast met elk 1A is dat ook nog het geval, bij drie meten we 10,96V. De temperatuur van de transistor blijft op de maximale belasting van 2A onder de 50 graden, uitstekend dus.

Lamptron Fan Controller Touch Silver

Lamptron Fan Controller Touch Silver

Lamptron Fan Controller Touch Silver

NZXT Sentry Mesh

De NZXT Sentry Mesh is een goedkope, mechanische controller met fysieke knoppen, schuifregelaars. Er zijn er vijf stuks. Aardig aan dit model is de mesh-afwerking, waardoor hij uitstekend past in behuizingen die daarvan aan de voorzijde gebruik maken. Ondanks de simpele uitvoering (vijf fan controllers, verder niets) doet hij zijn werk uitstekend, met hoge maximale voltages. Het is wel even opletten dat de fan controller geen voltages onder de 4,9V kan leveren.Tot aan 1,5A belasting bij één kanaal blijft het maximum voltage boven de 11V en ook wanneer we drie kanalen met elk 1A belasten hoeven we ons geen zorgen te maken over de voltages.

Een voordelige keuze voor wie gewoon een effectieve regeling van de fans onder handbereik wenst. De temperatuur loopt boven de 50 graden op, maar aangezien dat bij 2,5A belasting is, is dat prima te noemen.

NZXT Sentry Mesh

NZXT Sentry Mesh

NZXT Sentry Mesh

Reeven Six Eyes RFC-01

Een van de duurdere function panels in de test is de Reeven Six Eyes, maar het is wel een indrukwekkend exemplaar. Het ingebouwde display is verdeeld in zes segmenten, voor elke fan controller/temperatuursensor één. Voor de regeling bevindt zich naast elk schermpje een draaiknop. Het ziet er fraai uit, maar de werking valt helaas een beetje tegen. Het maximumvermogen per kanaal is bescheiden (al geldt dat voor meer modellen).

Boven de 0,6A belasting op één kanaal zakken we tijdens onze test al onder de 11,0V. Onze test waarbij we tot vier kanalen met 1A belasten doorstaat de Reeven wel, maar met veel te lage maximum voltages. Tel daarbij op dat er geen extra functies of aansluitmogelijkheden zijn en we vinden de Six Eyes toch wat duur voor het gebodene.

Reeven Six Eyes RFC-01 Black

Reeven Six Eyes RFC-01 Black

Reeven Six Eyes RFC-01 Black

Scythe Kama Panel 3.1

Voor ruim vier tientjes haal je de Scythe Kama Panel 3.1 in huis, een van de (weinige) uitgebreidere function panels in de test. Maar twee fan controllers en temperatuursensors, een minuscuul schermpje voor weergave van ventilatorsnelheid en temperatuur, maar ook twee USB 3.0 poorten en audio-aansluitingen. Daarnaast een geheugenkaartlezer voor SD en MS-geheugenkaartjes.

De fan controller presteert prima. Tot aan de opgegeven maximale belasting van 1A blijft het maximale voltage boven de 11,0V, ook wanneer we beide kanalen met 1A belasten. Bij 1A belasting stijgt de temperatuur van de transistor tot 60 graden; dat had wat minder mogen zijn, maar is niet bezwaarlijk. Een mooie uitbreiding om een ooit luxe oudere kast weer bij de tijd te brengen, maar verder zien we weinig toegevoegde waarde in een panel als dit.

Scythe Kama Panel 3.1 5.25 Inch Multipanel

Scythe Kama Panel 3.1 5.25 Inch Multipanel

Scythe Kama Panel 3.1 5.25 Inch Multipanel

Scythe Kaze Master Flat

Scythe stuurde maar liefst zeven function panels op en omdat we ons ook altijd al afvroegen wat nu de verschillen waren, hebben we ze maar allemaal getest. De Kaze Master Flat heet zo omdat de knoppen verscholen gaan achter een (vlak) klepje. De gemiddelde prijs van ruim 30 euro valt mee, aangezien achter het klepje een schermpje schuilgaat, vergezeld van de nodige (elektronische) knoppen voor de bediening.

Van alle Scythe panels, we zeggen het maar meteen, heeft de Kaze Master Flat de beste testresultaten. Bij de maximale belasting van 1A bedraagt het maximum voltage 11,32V, slechts een dikke 5% minder dan de 12V die het moet zijn. Als enige van de Scythe fan-controllers blijven de maximum voltages ook boven de 11,0V steken wanneer we drie of zelfs vier kanalen met elk 1A belasten.  De transistor blijft bovendien laag qua temperatuur bij 1A belasting, op 38 graden. Een prima keus dus.

Scythe Kaze Master Flat

Scythe Kaze Master Flat

Scythe Kaze Master Flat

Scythe Kaze Master Flat

Scythe Kaze Master II

De Scythe Kaze Master II heeft geen klepje, maar ziet er wel strak uit, doordat het ingebouwde display schuilgaat achter een laag donker, transparant plastic, waar vier fysieke draaiknoppen doorheen steken. Deze bedienen vier fan controllers, het scherm kan ook de temperaturen weergeven van de vier meegeleverde sensors, alsmede de rotatiesnelheden van de fans.

De prestaties zijn vergelijkbaar met, maar wel iets minder goed dan, die van de Kaze Master Flat. Bij 1A belasting van een enkel kanaal zakt het maximum voltage net onder de 11,0V grens. Bij meerdere kanalen belast met 1A komen ze alle net onder de 11V uit. Qua prestaties is de Flat dus beter, als is dat verschil eigenlijk afwezig wanneer je een lagere belasting gaat toepassen. Gezien de vrijwel identieke prijs komt de keuze dan neer op welk ontwerp je meer aanspreekt. Daar is natuurlijk niets mis mee.

Scythe Kaze Master II Black

Scythe Kaze Master II Black

Scythe Kaze Master II Black

Scythe Kaze Master II Black

Scythe Kaze Master Pro

De Kaze Master Pro van Scythe is de Kaze Master met een schepje er bovenop: twee extra fan controllers (en dus twee extra draaiknoppen), twee extra temperatuursensors, en een alarm bij hoge temperaturen of uitval van een fan – een feature die de Kaze Master natuurlijk ook al heeft. Het prijsverschil is nog geen tien euro, dus als je meer dan vier fans wilt aansturen lijkt de keuze duidelijk.

De prestaties zijn vergelijkbaar: ook de Pro zakt net onder de 11,0V bij 1A belasting op één kanaal en biedt vergelijkbare waardes wanneer meerdere kanalen met 1A belast worden. De temperatuur van de voltageregeling loopt wel verder op, naar 56 graden. Dat had wat minder mogen zijn, maar ook hier is geen man overboord.

Scythe Kaze Master Pro (5.25")

Scythe Kaze Master Pro (5.25")

Scythe Kaze Master Pro (5.25")

Scythe Kaze Q 12

Voor wie niets anders wil dan veel, heel veel fans aansturen met een simpele draaiknop, heeft Scythe de Kaze Q 12. Het nut van maar liefst twaalf casefans individueel bedienen ontgaat ons enigszins, maar voor wie het wil is er dus een geschikt product. Het doet niets meer of minder dan het beschrevene, maar de gemiddelde prijs is nog geen 28 euro en hij doet wat hij moet doen.

Ook hier geldt: tot 1A belasting per kanaal blijven de maximale voltages boven de 11V, bij 1A zakken ze daar net onder. De temperatuur die de transistors krijgen is opnieuw zeer acceptabel.

Scythe Kaze Q 12 Black

Scythe Kaze Q 12 Black

Scythe Kaze Server

De naam van de Scythe Kaze Server is ons een raadsel, want we kunnen geen server bedenken waarin we handmatig de temperatuurregeling zouden willen bijstellen. Het net geen 30 euro kostende panel ziet er best luxe uit en is een van de weinige 3,5” modellen in de test. Dat maakt hem ook geschikt voor kleinere behuizingen. De functionaliteit is hierdoor wel beperkt: een display, twee draaiknoppen voor twee fan controllers, twee temperatuursensors, meer is er niet.

De testresultaten liggen wederom in lijn met de andere Scythe function panels. De temperatuur van de transistor blijft onder de 50 graden, dus dat is positief. De hoge prijs voor de beperkte mogelijkheden maken dit eerder tot luxe accessoire dan echt nuttige toevoeging.

Scythe Kaze Server Black 3.5"

Scythe Kaze Server Black 3.5"

Scythe Kaze Server Black 3.5"

Scythe Kaze Station II

Het laatste function panel van Scythe is ook het goedkoopste in de test, de Kaze Station II kost nog geen 20 euro. Een display ontbreekt dan ook, evenals temperatuursensors en er zijn maar twee fan controllers. Aan de andere kant zien we wel twee USB 3.0 poorten en audio-aansluitingen. Daarmee is het een aardige upgrade voor een oudere behuizing zonder snelle front-aansluitingen.

De prestaties van de fan controllers zijn prima; samen met de Kama Panel 3.1 presteert deze Kaze Station II wat beter dan de andere Scythe panels en kun je beide kanalen met 1A belasten waarbij het maximum voltage boven de 11V blijft. Hoewel het aantal kanalen slechts is beperkt tot twee, blijft deze Kaze Station II toch een leuke, voordelige keus.

Scythe Kaze Station II Black

Scythe Kaze Station II Black

Zalman ZM-MFC1

Zalman leverde twee fan controllers aan. De eerste is de ZM-MFC1, een mechanische controller voor zes ventilators, die een kleine 30 euro moet opbrengen. De officiële maximumbelasting per kanaal bedraagt 0,58A en dat is flink minder dan bij vrijwel alle andere fan controllers in de test.

De resultaten in de praktijk blijken nog erger: al bij onze eerste test met 0,2A belasting zakt het maximale voltage ruim onder de 11V, naar 10,72V om precies te zijn. Het maakt dat ventilators aangesloten op de ZM-MFC1 bij lange na niet op maximale snelheid kunnen draaien.  Bij 0,6A meten we nog maar 10,35V, verder kunnen we niet gaan. Het product is daarmee eigenlijk niet meer bij de tijd – te duur en te lage prestaties, met te weinig functies. Links laten liggen wat ons betreft.

Zalman ZM-MFC1 Plus Black

Zalman ZM-MFC1 Plus Black

Zalman ZM-MFC1 Plus Black

Zalman ZM-MFC3

De tweede controller van Zalman is een stuk completer, maar ook een stuk duurder. Ruim 50 euro vraagt het Koreaanse merk voor de ZM-MFC3. Dat mag, maar dan moet je wel meer bieden dan de goedkopere concurrentie en dat is niet het geval. De MFC3 heeft één uniek voordeel: één van de vier fan-aansluitingen is van het PWM-type, een andere en nauwkeuriger methode om de rotatiesnelheid te regelen dan door middel van het voltage. Daarvoor heeft de MFC3 dus een ingebouwde PWM-generator. Het nut van een zo’n aansluiting naast drie standaardexemplaren is natuurlijk beperkt. Een andere unieke mogelijkheid is het stroomverbruik van het totale systeem te tonen, een nuttiger functie. Tevens zijn er vier temperatuursensors, maar een alarm ontbreekt.

Helaas zijn de resultaten opnieuw matig: een test met 0,2A belasting kunnen we nog doen, daar boven weigert de MFC3 dienst. Ook dit apparaat kan ons zodoende dus niet bekoren.

Zalman ZM-MFC3

Zalman ZM-MFC3

Zalman ZM-MFC3

Zalman ZM-MFC3

Testresultaten: Laagste / Hoogste voltage

In onderstaande grafieken vind je het laagste en hoogste voltage dat de fan controllers kunnen geven, gemeten zonder belasting. Het blijkt dat het gros van de fan controllers een bereik van circa 12V tot 0V heeft, maar sommige fan controllers gaan niet lager dan circa 5V of 6V. Let wel: fans hebben altijd een bepaald minimumvoltage nodig om überhaupt te draaien.

Testresultaten: Belasting op één kanaal

Het blijkt dat de voltages zoals gegeven door de fan controller drastisch inzakken wanneer de belasting wordt verhoogd en dat menig fan controller de door de fabrikant opgegeven maximumbelasting bij lange na niet haalt.

Voor de tests op deze pagina hebben we telkens één kanaal van de fan controllers belast met vervolgens 0,2, 0,4, 0,6, 0,8, 1, 1,5, 2 en 2,5 ampère. Hierbij noteren we het geleverde maximum-voltage dat in feite 12V zou moeten zijn. Bij waardes onder de 11,4 V is het voltage meer dan 5% ingezakt. Waardes onder de 11,0V mogen we als ongeschikt bestempelen.

Wanneer een fan controller een bepaalde belasting niet meer haalt (lees: het werkt het totaal niet of zakt meer dan 1V terug) of de transistors of kabels worden te heet, vind je hem niet terug in de grafiek.

Testresultaten: Maximale belasting (één kanaal)

Op basis van de testresultaten van de vorige pagina vind je in onderstaande grafieken de maximale belasting die de fan controllers in onze tests behalen, waarbij het voltage boven de 11,0V respectievelijk 10,0V blijft en er geen andere problemen zijn zoals oververhitting. Doordat we met specifieke belastingen testen zijn de mogelijkheden hier dus 0,2, 0,4, 0,6, 0,8, 1, 1,5, 2 en 2,5 ampère.

Testresultaten: Temperatuur transistors op maximale belasting

Op de maximale belasting waarbij het voltage boven de 10V blijft hebben we de temperatuur van de transistors binnen de fan controllers gemeten. Bekijk de tweede grafiek op de vorige pagina om te zien met welke belasting deze test is gedaan.

Testresultaten: Belasting op meerdere kanalen

We zijn verder gegaan met een test waarbij we twee, drie en vier kanalen van de fan controllers belasten met elk 1A. Bij al deze metingen hebben we het geleverde voltage getest. Waardes onder de 11V mogen we als ongeschikt bestempelen. Wanneer een fan controller de test niet kan uitvoeren (werkt niet, voltage zakt té ver in of apparaat wordt te heet) dan staat deze niet in de grafiek.

Voor het kleine aantal fan controllers dat meerdere kanalen met elk 2A belasting ondersteunt hebben we dat ook getest. We zien dat geen enkele fan controller hiet nog boven de 11V uitkomt.

Conclusie

Genoeg keuze qua function panels, zo blijkt wel uit de test. Op basis van de vergelijkingstabel kun je eenvoudig geschikte modellen uitkiezen wanneer je specifieke wensen hebt, zoals USB- of audio-connectors of een card reader.

Richten we ons op de primaire taak van de function panels, het regelen van de draaisnelheid van fans, dan zien we grote verschillen. Nu moet gezegd dat het stroomverbruik van een 'gemiddelde' casefan ruim onder de 1A ligt. Maar zelfs als we naar onze resultaten bij 0,6A belasting kijken, is er een viertal ventilators dat niet boven de 11V uitkomt en nog eens zeven die onder de 11,4V (5%) uitkomen. De meest krachtige casefans kunnen 1A stroom gebruiken en slechts 11 function panels (krap de meerderheid) biedt dan nog maximum voltages boven de 11V. Slechts drie exemplaren, de Lamptron FC5V2, NZXT Sentry Mesh en Akasa FC.Trio blijven met 1A belasting op één kanaal boven de 5%-grens van 11,4V.  Het zijn dezelfde drie controllers die ook bij belasting van meerdere kanalen met 1A nog goede waardes leveren.

Best presterende en daarmee onze favoriet is beslist de Lamptron FC5V2 – niet de goedkoopste, maar wel de beste in wat hij moet doen: een zo goed mogelijke aansturing van de fans. Deze FC5V2 biedt de maximale belasting waarbij het voltage boven de 11V blijft en ook bij gebruik van meerdere kanalen komt de FC5V2 als beste uit de test. Goed voor een Gold Award.

Zilver is er voor de NZXT Sentry Mesh en de Scythe Kaze Master Flat en Kaze Master II. Die eerste omdat deze puur als fan controller vrijwel net zo goed presteert als de Lamptron (en dus overall als tweede bestempeld mag worden), maar wel veel scherper geprijsd is.  De twee Scythe modellen vallen op vanwege een combinatie van prima prestaties, goede uitrusting en dito prijs.

De Scythe Kaze Station II ten slotte krijgt een Bronze Award, als voordelige upgrade voor een oudere kast.

Klik hier voor een uitgebreide vergelijkingstabel met alle specificaties en testresultaten.


Lamptron FC5V2


NZXT Sentry Mesh
Scythe Kaze Master Flat
Scythe Kaze Master II


Scythe Kaze Station II


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Aerocool Touch-1000 Black

Aerocool Touch-1000 Black

 • 5.25 inch
 • LCD
Niet verkrijgbaar
Aerocool Touch-2100

Aerocool Touch-2100

 • 5.25 inch (dubbel)
 • VFD

75,23 €

1 winkel
Akasa FC.Trio

Akasa FC.Trio

 • 5.25 inch
 • VFD

41,58 €

1 winkel
Bitfenix Hydra Pro

Bitfenix Hydra Pro

 • 5.25 inch
Niet verkrijgbaar
Bitfenix Recon Black

Bitfenix Recon Black

 • 5.25 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
DeepCool Rock Master V3.0

DeepCool Rock Master V3.0

 • 5.25 inch
Niet verkrijgbaar
EKL Alpenföhn Alpine Touch

EKL Alpenföhn Alpine Touch

 • 5.25 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
Gelid SpeedTouch 6

Gelid SpeedTouch 6

 • 5.25 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
Gold Award Lamptron Fan Controller FC5V2 Silver

Lamptron Fan Controller FC5V2 Silver

 • 5.25 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
Lamptron Fan Controller Touch Silver

Lamptron Fan Controller Touch Silver

 • 5.25 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
Silver Award NZXT Sentry Mesh

NZXT Sentry Mesh

 • 5.25 inch
Niet verkrijgbaar
Reeven Six Eyes RFC-01 Black

Reeven Six Eyes RFC-01 Black

 • 5.25 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
Scythe Kama Panel 3.1 5.25 Inch Multipanel

Scythe Kama Panel 3.1 5.25 Inch Multipanel

 • 5.25 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
Silver Award Scythe Kaze Master Flat

Scythe Kaze Master Flat

 • 5.25 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
Silver Award Scythe Kaze Master II Black

Scythe Kaze Master II Black

 • 5.25 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze Master Pro (5.25")

Scythe Kaze Master Pro (5.25")

 • 5.25 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze Q 12 Black

Scythe Kaze Q 12 Black

 • 5.25 inch
Niet verkrijgbaar
Scythe Kaze Server Black 3.5"

Scythe Kaze Server Black 3.5"

 • 3.5 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Scythe Kaze Station II Black

Scythe Kaze Station II Black

 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM-MFC1 Plus Black

Zalman ZM-MFC1 Plus Black

 • 5.25 inch
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM-MFC3

Zalman ZM-MFC3

 • 5.25 inch
 • VFD
Niet verkrijgbaar
0
*