Plantronics Rig System headset review

11 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. De headset
  3. 3. Het ronde Rig bedieningspaneel
  4. 4. In gebruik
  5. 5. Specificaties en prestaties
  6. 6. Conclusie
  7. 7. Besproken producten
  8. 8. Reacties

Inleiding

Headsets voor gamers zijn er van zeer veel verschillende merken en in veel verschillende verschijningsvormen. Er is daardoor meer dan genoeg keus. Ondanks het grote aanbod zijn de meeste producten niet bijzonder. Plantronics heeft met de Rig echter een interessant model op de markt gebracht met extra mogelijkheden die interessant zijn voor het mengen van meerdere audiobronnen. Zo kan je gelijktijdig je mobiele telefoon en je PC aansluiten, en tijdens het gamen je mobiel beantwoorden!

Plantronics Rig System Headset Black
De Plantronics Rig met bedieningspaneel

Plantronics is voornamelijk bekend van de zakelijke markt, maar richt zich ook steeds meer op gamers. De Rig headset wordt met een mixer geleverd, waarmee het mogelijk is naadloos te schakelen tussen meerdere audiobronnen. Het is mogelijk om geluid van een smartphone te mixen met dat van een computer en tegelijk is het volume van bijvoorbeeld Teamspeak apart regelbaar. De microfoon kan ook omgeschakeld worden van je teamchat naar de smartphone. Zo kan je ook makkelijk een telefoongesprek voeren tijdens het gamen, zonder in een benarde situatie te belanden. De Rig headset is geschikt voor spelconsoles zoals de Xbox 360, Playstation 3 & 4 en de computer. Voor tablets en smartphones is een speciale kabel meegeleverd voor mobiel gebruik.

De headset

De headset heeft oorschelpen die over de oren vallen en zachte oorkussens van stof. De oorschelpen kunnen draaien, waardoor de headset plat komt te liggen. De hoofdband is ook bedekt met stof en heeft bovenin in het midden flexibel materiaal, waardoor de Rig een comfortabele pasvorm heeft. De verstellers van de hoofdband zijn van plastic, maar wel stevig en zijn voorzien van een leuk detail. Hoe verder je ze uitschuift, des te meer je te zien krijgt van het mannetje dat op de headset staat.

Plantronics Rig System Headset Black
De Afro-mannetjes op de hoofdbandverstellers

Er is een kabel met interne microfoon meegeleverd en een kabel waaraan een boom-microfoon is bevestigd. Deze zijn respectievelijk bedoeld voor mobiel en thuisgebruik. Beide hebben een mooie platte kabel en worden aangesloten door middel van een 4-polige stekker op een smartphone of het ronde bedieningspaneel van de Rig. De kabel voor mobiel gebruik heeft tevens een dempknop voor de microfoon en een knop om de smartphone mee te bedienen. Op beide kabels mist een volumeregelaar. De fabrikant heeft dat weggelaten, omdat het verwarrend kan werken in combinatie met de volumeregelaar op het bedieningspaneel.

Plantronics Rig System Headset Black
De twee kabels met verschillende microfoons

Het ronde Rig bedieningspaneel

Het ronde bedieningspaneel is het hart van de Plantronics Rig. Hierin zit een equalizer ingebouwd met drie vaste waardes. Hiermee kan tevens de microfoon gedempt worden en er is een knop aanwezig om telefoongesprekken aan te nemen. Aan de buitenkant is het bedieningspaneel voorzien van een grote draaischijf voor het algemene headsetvolume. Met de wipschakelaar in het midden kan gewisseld worden tussen de 4-polige smartphone-aansluiting en de USB geluidskaart voor de chat, door deze respectievelijk naar links of rechts te kantelen. De computer wordt net als een smartphone op deze headset analoog aangesloten. Aan de linkerkant van de wipschakelaar zit een schuifje om de verhouding tussen het volume van de smartphone en de analoge ingang te regelen. Voor de verhouding tussen het volume van de USB geluidskaart en de analoge ingang vinden we aan de rechterkant een schuifje.

Plantronics Rig System Headset Black
Het bedieningspaneel met de aansluitingen

Het bedieningspaneel is dus een mixer waarmee drie audiobronnen gemengd kunnen worden. Het geluid van de analoge ingang en de smartphone kunnen altijd ten gehore gebracht worden. De USB geluidskaart bedient de chatfunctie en is alleen te gebruiken als de wipschakelaar naar rechts staat. Dan zijn alle drie de geluidsbronnen hoorbaar en kunnen de afzonderlijke volumes geregeld worden met de schuifjes naast de wipschakelaar. Als de wipschakelaar naar links staat, kan alleen gemengd worden tussen de analoge en smartphone ingang. Ook de microfoon van de USB geluidskaart wordt dan gedempt, zodat een telefoongesprek via de smartphone ongestoord gevoerd kan worden.

Plantronics Rig System Headset Black
Het ronde bedieningspaneel

Voor gebruik met de Xbox 360 spelcomputer is een 2,5mm jack uitgang en een kabel aanwezig voor de microfoon en tevens voor de Playstation 3 en 4 en Xbox 360 een optische s/pdif aansluiting voor het geluid.

Plantronics Rig System Headset Black
De extra kabels voor gebruik met de Xbox 360 en Playstation 3 & 4 consoles

In gebruik

De mogelijkheden van de Plantronics Rig zijn zeer uitgebreid. Door de vele opties is de bediening van het ronde bedieningspaneel in het begin even wennen, maar er is goed over nagedacht. Standaard is de USB geluidskaart niet meer hoorbaar als je de microfoon overschakelt naar de smartphone functie. Als je het echter handig vindt om alle drie de audiobronnen altijd tegelijk te horen, dan kan dat ingeschakeld worden. Als het bedieningspaneel uitgeschakeld is en vijf seconden de equalizer knop ingehouden wordt, dan verandert deze functie en wordt de USB geluidskaart nooit gedempt. Met dezelfde handeling kan deze functie ook weer uitgeschakeld worden.

Plantronics Rig System Headset Black
De headset (links) en microfoon aansluiting (rechts) voor de Xbox 360

Deze headset is een uitstekende optie als je graag meerdere audiobronnen wilt mengen. Ook dat het volume van bijvoorbeeld Teamspeak (teamchat) apart geregeld kan worden is handig en de smartphone-functie is ideaal. De uitstekende geluidskwaliteit van de headset maakt het pakket al helemaal de moeite waard. De basweergave is prima en het midden en hoog erg duidelijk. Zeker voor de prijs is dat uniek. De Equalizer instellingen veranderen het geluidsbeeld van de headset. De eerste preset geeft de weergave zoals hierboven beschreven. De tweede instelling geeft een veel zwaardere basweergave, maar levert daardoor flink in op de midden en hoog weergave. De derde equalizer heeft iets meer bas dan de eerste preset en levert een klein beetje in op de midden en hoge tonen.

Plantronics Rig System Headset Black
Aan de achterkant is voor gebruik met spelconsoles een s/pdif ingang aanwezig

De geluidskwaliteit van de microfoons is wisselend. Die in de smartphonekabel klinkt doffer dan gewenst en toont duidelijk achtergrondgeluid. Tijdens een telefoongesprek via een smartphone is hier door de compressie echter niet veel van terug te horen. De microfoon op boom heeft een betere geluidskwaliteit zonder achtergrondgeluid en ruis. Wel klinkt deze nog steeds een beetje dof en blikkerig, waar andere headsets in dezelfde prijsklasse helder klinken. Op microfoongebied blinkt deze headset dus niet uit.

Specificaties en prestaties

Algemeen
 
MerkPlantronics
ProductnaamRig System Headset Black
ProductcodePT-200040-05
DetailsProductinfo
Specificaties
Type koptelefoonOver-ear
Type draagbandHeadband
Afmeting - Hoogte19 cm
Afmeting - Breedte20 cm
Afmeting - Diepte9.5 cm
Gewicht274 gram
KleurZwart/Rood
Lengte snoer1.50 m
Aantal kanalen2 kanaals
Virtueel surround
Frequentiebereik - Laag20 Hz
Frequentiebereik - Hoog20 kHz
Diameter speakers40 mm
Draadloos
Ruisonderdrukkende koptelefoon
Open/gesloten oorschelpenGesloten
Microfoon
Microfoon geïntegreerd
Type microfoonBoom
Microfoon in koord
Microfoon op boom
Stereo/Mono microfoonStereo
Draadloze verbinding
Propriëtair protocol
Bluetooth
Ondersteunde Bluetooth profielen
A2DP
Ondersteunde Bluetooth codecs
Apt-X
Aansluitingen / Knoppen
S/PDIF ingang
3,5 mm jack
6,3 mm jack
USB
Volume regelaar
Mute schakelaar microfoon
Frequentierespons en geluidsvervorming
20-16000Hz standaardafwijking2.86 dB
20-200Hz standaardafwijking2.31 dB
200-4000Hz standaardafwijking0.79 dB
4000-16000hz standaardafwijking1.95 dB
20-16000Hz THD+N gemiddeld0.96 %
20-200Hz THD+N gemiddeld0.81 %
200-4000Hz THD+N gemiddeld1.08 %
4000-16000Hz THD+N gemiddeld0.96 %
20-16000Hz THD+N hoogst4.23 %
20-200Hz THD+N hoogst1.80 %
200-4000Hz THD+N hoogst4.23 %
4000-16000Hz THD+N hoogst2.62 %
Merkbare dip bij 4KHz
Beoordeling
Draagcomfort8.5
Uiterlijk/Design/Constructiekwaliteit7.5
Geluidskwaliteit muziek8.5
Geluidskwaliteit games8
Geluidskwaliteit films8
Geluidskwaliteit spraak8
Demping omgevingsgeluidLaag
Geluidskwaliteit microfoon
Kwaliteit microfoon7
Microfoon opnamevolumeZacht
Microfoon ruisniveauWeinig
Microfoon helderheidDof
Analoge test
Basweergave -2 tot +20
Middenweergave -2 tot +2+1
Hoogweergave -2 tot +2+0,5
Basweergave <€80 -2 tot +20
Middenweergave <€80 -2 tot +20
Hoogweergave <€80 -2 tot +20

Conclusie

De Plantronics Rig heeft een uitstekende geluidskwaliteit en draagcomfort. Daarnaast brengt het ronde bedieningspaneel het pakket tot een heel ander niveau dan de concurrentie. Voor 127 euro gemiddeld is dit product niet goedkoop, maar dat is prima te verantwoorden door de handige extra mogelijkheden van deze headset. Het mengen van meerdere audiobronnen is makkelijk en er is goed over nagedacht. Ook voor wie geen games speelt is deze headset een prima optie als mengstation tussen smartphone en computer. Door de minder goede geluidskwaliteit van de microfoons kunnen we de Plantronics Rig niet met een Hardware.Info Gold Award belonen, maar een Hardware.Info Silver Award is zeker op zijn plaats.

Plantronics Rig System Headset Black
Plantronics Rig System Headset


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Plantronics Rig System Headset Black

Plantronics Rig System Headset Black

  • Over-ear
  • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*