Antec Performance One P100 review: terugkeer van oude glorie

13 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Antec heeft een uitstekende reputatie opgebouwd met haar Performance One behuizingen. Het is inmiddels wel al een flinke tijd geleden dat we een nieuwe telg in deze reeks mochten verwelkomen, maar de Performance One P100 brengt daar verandering in. Deze behuizing moet het bekende concept van stilte en goede koeling nieuw leven inblazen. Wij onderwierpen hem aan onze standaardtest om te kijken of dat ook is gelukt.

Het is tamelijk stil geweest rond Antec het afgelopen jaar, maar nu timmert het merk weer lekker aan de weg. Eerder bespraken we al het nieuwe topmodel, de Nineteen Hundred. Daar waren we niet onverdeeld enthousiast over, maar een statement is het wel, zo'n grote behuizing met zoveel schijfruimte. In Hardware.Info Magazine #1/2014 komt de nieuwe Mini-ITX behuizing aan bod, de ISK600 - en hier bespreken we nu de nieuwe Performance One, die P100 is genoemd. De logica van de naamgeving van deze reeks is ons nooit duidelijk geworden (begonnen met de P160, opgevolgd door de P182 en diverse P183 modellen, met daarna een P280), maar dat mag de pret niet drukken.

Deze behuizingen worden sinds de P180 gekenmerkt door gebruik van deuren en plaatwerk dat deels uit plastic, deels uit metaal bestaat, met geluiddempend materiaal ertussen. Dat zorgt voor de nodige geluidsisolatie, maar in tegenstelling tot veel 'stille' modellen van de concurrentie gaat dat in de regel niet al te zeer ten koste van de koeling. Uiteraard waren we benieuwd of dat voor de P100 ook opgaat.

Antec Performance One P100 Black

In de vergelijking

Om die reden vergeleken we de Performance One P100 met de eerder geteste vergelijkbare modellen van de concurrentie: exemplaren waar de nadruk ligt op stilte, met koeling op de tweede plaats. Natuurlijk gaat het om de balans. De prijzen lopen nogal uiteen, wat deels samenhangt met de omvang. Maar toch, als je bedenkt dat het goedkoopste model in deze test gemiddeld amper 55 euro moet kosten (de Silencio 352 van Cooler Master) en de duurste zo'n 130 euro (de Silencio 650 van hetzelfde merk), dan valt toch wel op dat de omvang van de diverse modellen niet enorm varieert. De P100 moet gemiddeld ruim 80 euro kosten en is daarmee een van de betaalbaardere stille kasten.

Uiterlijk

Zoals op de vorige pagina te zien was, is de Antec Performance One P100 aan de voorkant voorzien van een deurtje. In tegenstelling tot de eerdere modellen in deze reeks zijn de zijkanten niet uitgevoerd in hetzelfde composietmateriaal als de voorzijde, maar zijn dit gewone metalen panelen - wel zijn deze aan de binnenkant bekleed met geluiddempend materiaal. De P100 komt wat minder luxe over dan de P280, maar is verder wel gewoon stevig en solide gebouwd. De voorzijde bevat dus een deur over de gehele lengte, die naar links opent. Erachter zijn twee 5,25" ruimtes zichtbaar en een stoffilter met daarachter een ventilator.

Antec Performance One P100 Black

Bovenop bevinden zich vier USB-poorten, twee 2.0 en twee 3.0. Daarnaast de bekende audio in- en uitgang en power- en reset-knoppen. Helaas is een cardreader, zoals Cooler Master inbouwt in de Silencio-kasten, afwezig. De bovenkant is dicht, maar twee roosters laten al zien dat je daar desgewenst verandering in kan aanbrengen.

Antec Performance One P100 Black

De achterkant oogt als een standaardkast: de zijpanelen zijn met duimschroeven vastgezet en afgezien van twee openingen voor waterkoeling valt maar één ding op te merken: er zijn relatief weinig gaten geponst in de achterzijde, in vergelijking met wat we in de regel zien.

Antec Performance One P100 Black

Intern en koeling

Na verwijdering van het linkerzijpaneel van de Antec Performance One P100 zien we een overzichtelijke binnenkant. 5,25" modules kunnen schroefloos geplaatst worden, voor 3,5" disks moet je schroeven. Voor de laatste zijn er maar liefst zeven uitneembare plastic sledes, waarin je ook 2,5" disks of ssd's kan monteren. Het plastic is dikker dan we vaak aantreffen en al voorzien van vier siliconen bumpers waarop de disk vastgeschroefd moet worden, om te voorkomen dat vibraties aan het chassis worden doorgegeven.

Antec Performance One P100 Black

De opening in de moederbordplaat voor een CPU-koeler-backplate is gigantisch, onderhand lijkt dit eerder een materiaalbesparende voorziening te worden dan louter een manier om de CPU-koeler te vervangen, zonder het moederbord uit te hoeven nemen. Effectief is het wel. Je kan Mini-ITX, Micro-ATX en ATX-moederborden plaatsen, maar geen grotere exemplaren.

Verder zien we behoorlijk wat openingen om kabels door te geleiden, netjes afgewerkt met rubber. Er is zo'n 2 cm ruimte tussen moederbordplaat en het rechterzijpaneel om kabels weg te werken. De interne ruimte voor een videokaart is 32 cm - voldoende voor alle courante videokaarten. Ook voor de CPU-koeler is er aangenaam veel ruimte, 17 cm.

Antec Performance One P100 Black

De koeling wordt overgelaten aan twee 120 mm fans met vloeistoflagers. Een aan de voorzijde en een aan de achterzijde. Daarnaast kan je nog drie extra fans kwijt: een vooraan en twee aan de bovenkant, waarvoor je wel een paneel moet uitnemen. Ook kan je daar een 240 mm radiator plaatsen voor waterkoeling, mocht je dat willen. Alle fan-openingen behalve die aan de achterkant zijn voorzien van stoffilters. Aan de voorzijde is ruimte voor een 140 mm fan en ook in de ruimte aan de bovenkant kan je dat formaat plaatsen - wij hadden graag gezien dat Antec direct al waar mogelijk 140 mm fans had gebruikt. Die verplaatsen immers meer lucht bij dezelfde geluidsproductie, of evenveel lucht bij minder herrie dan 120 mm exemplaren.

Echter, de meegeleverde exemplaren zijn ook niet luidruchtig, zo blijkt uit onze tests. Daarover lees je op de volgende pagina's.

Antec Performance One P100 Black

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hanteren we dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Met de fans op hoge rotatiesnelheid doet de Antec Performance P100 het prima, we treffen hem op de derde plaats in de grafiek; wel wordt hij een graad warmer dan de grotere P280 en is Corsairs Carbide 330R duidelijk koeler.

200 W 7 V

Bij een lagere draaisnelheid van de fans zien we de P100 op dezelfde positie, maar de afstand tot de nummers een en twee is wel toegenomen. De P280 en de 330R zijn van plaats verwisseld.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Bij verdubbeling van de warmteproductie houdt de Antec P100 zich op hoge rotatiesnelheid goed staande. 33,6 graden aan de warme kant, maar in deze klasse is dat vrij gangbaar. Alleen de 330R en de P280 blijven onder de 30 graden en veel modellen worden duidelijk warmer. Sommige werden zelfs zo heet, dat ze niet meer in deze test meegenomen konden worden.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan neemt de temperatuur iets toe, maar minder veel dan bij veel concurrenten. Kennelijk is het verschil in luchtverplaatsing niet heel groot. De 36,1 graden zouden we niet aanraden voor een high-end systeem, maar bij toepassing van waterkoeling of wellicht alleen een extra intake-fan kan deze kast prima meekomen. De grote vraag is natuurlijk: doet hij zijn werk ook stil?

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

De Antec Performance One P100 doet het hier erg goed.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De Antec Performance One P100 doet het hier uitstekend. De geluiddemping heeft duidelijk effect.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Antec Performance One P100 wederom bovenaan de grafiek. Een geluidsproductie van 30,3 dB(A) op een afstand van 10 cm is de facto geruisloos.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans moet de P100 toch enige modellen voor laten gaan, maar het verschil is niet enorm. De Bitfenix Ghost Black is de stilste, maar koelt een stuk minder goed. Wie voor echte stilte gaat, zal de fans toch niet maximaal laten blazen.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Antec Performance One P100.

Specificaties

Algemeen
 
MerkAntec
ProductnaamPerformance One P100 Black
Productcode0-761345-81100-2
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte22.1 cm
Afmeting - Diepte52.3 cm
Afmeting - Hoogte48 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)55.48 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern2
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal7
3,5 inch intern totaal7
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Maximale lengte videokaart32 cm
Maximale hoogte CPU-koeler17 cm
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities5
140 mm fan posities3
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans2 fans
Totaal aantal fan posities5
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator0
Ruimte voor 140 mm radiator0
Ruimte voor 240 mm radiator0
Ruimte voor 280 mm radiator0
Ruimte voor 360 mm radiator0
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieVoorpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Conclusie

Stil, en toch nog goede koeling: Antec levert met de Performance One P100 een uitstekende kast af. Zeker als je kijkt naar de prijs is er weinig reden om een 'gewone' kast te kiezen, die in de regel meer lawaai zal maken. Uiteraard, voor een high-end systeem met twee videokaarten is meer koeling wenselijk, maar voor een standaardconfiguratie is de P100 een prima keuze. De oude P280 deed het nog wat beter, maar die is groter en duurder - de P100 heb je al vanaf zo'n 75 euro.

Er is eigenlijk maar één alternatief voor de P100 en dat is de Corsair Carbide 330R. Een zeer vergelijkbare behuizing met een vergelijkbare prijs, iets kleiner maar qua inbouwruimte vrijwel hetzelfde - alleen kan je daarin maar 4 harde schijven kwijt in plaats van 7, terwijl je wel meer ruimte hebt voor je videokaart. Dat vinden we eigenlijk een wat zinniger keuze voor de meeste systemen. Wil je echter een server bouwen of een videobewerkingssysteem met een groot RAID-array, dan is de P100 de betere optie. We beloonden de 330R met een Hardware.Info Silver Award en die is er dan ook voor de Antec Performance P100.


Antec Performance One P100

Antec Performance One P100 Black


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Antec Performance One P100 Black

Antec Performance One P100 Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans

94,38 €

1 winkel
0
*