NZXT H230 review: goedkoop en luxe?

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

NZXT kennen we onderhand meer van luxe behuizingen dan instapexemplaren, maar de H230 is best betaalbaar. Hij ziet er ook mooi uit. Maar is het ook wat? Om daarachter te komen, legden we deze kast op de testbank.

Tot dusver hebben we van het merk NZXT voornamelijk duurdere kasten besproken, maar de H230 van het merk is met een gemiddelde prijs van nog geen 70 euro niet prijzig te noemen. Hij is eerder aan de onderkant van de midrange van de markt gepositioneerd. Toch is het, als je hem ziet, geen kale verschijning. Het glanzende voorpaneel ziet er luxe uit en het plaatwerk aan de zijkanten is van geluiddemping voorzien. Luxe voor een prikkie? Het lijkt er wel op, maar zoals ze in Engeland zeggen: the proof is in the pudding, ofwel we kunnen pas concluderen wat voor vlees we hier in de kuip hebben nadat de H230 ons gebruikelijke testparcours heeft doorlopen.

NZXT H230 Black

In de vergelijking

Omdat de H230 in de basis een 'stille kast' is, vergelijken we hem met dezelfde selectie waartegen onlangs de Antec Performance One P100 het moest opnemen. Dat was een marginaal duurdere behuizing, maar zoals we in die review ook al zeiden: je kan tegenwoordig een stille kast kopen voor wat meer dan 50 euro, maar je kan er ook ruim 130 aan uitgeven. In onderstaande grafiek van volume op basis van de externe afmetingen, kunnen we vaststellen dat de H230 tot de kleinere modellen behoort. Alleen de micro-ATX Silencio 352 is duidelijk nog een stuk kleiner.

Uiterlijk

Van een afstandje ziet de NZXT H230 er heel fraai uit, met spiegelend gelakte zijpanelen en een glanzend zwart voorpaneel over de hele hoogte, waarvan de zijkanten naar onderen taps toelopen, met een zilverkleurige rand. Ook de zilverkleurige staanders vallen op, en wekken de associatie met high-end audioapparatuur. Het voorpaneel is een deurtje waarachter een stel 5,25" ruimtes schuilgaat, dichtgehouden door een magneet. Als we het openen, worden we toch wat teleurgesteld: het is wel heel erg plastic, en het glanzen verwordt al snel tot glimmen. Toch net een andere nuance.

NZXT H230 Black

De frontaansluitingen zitten aan de bovenzijde, twee keer USB 3.0 en audio: de basale benodigdheden. Links en rechts zitten de power- en resetknoppen. Het ziet er fraai uit, maar voelt wederom wat plastic aan. Onze bezoekers tonen zich wat betreft de plaatsing van de frontaansluitingen net zo verdeeld als over vrijwel ieder ander onderwerp: een deel vindt aansluitingen aan de bovenkant uitstekend (want dan kan je er goed bij als de kast op de vloer staat), een deel vindt het een hele slechte plaats, want dan valt er stof in. Aansluitingen aan de bovenkant van de voorzijde zijn handiger op het bureau, maar niet zo handig als lager geplaatst - en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De door NZXT gebruikte locatie is heel gebruikelijk en we staan er dan ook niet verder bij stil. Wel merken we op dat een geheugenkaartlezer ontbreekt, die wordt door Cooler Master wel standaard inde Silencio-modellen ingebouwd en dat vinden we best handig.

NZXT H230 Black

De zijkanten en bovenkant kunnen ons meer bekoren dan de voorzijde: het staal is dik genoeg en netjes glanzend gelakt. De achterkant is mat en voorzien van de nodige keurmerken. Ook hier geen speling of beweging in het materiaal. Tot dusver overheerst de indruk van kwaliteit, al laat het deurtje een wat gemengd gevoel achter.

NZXT H230 Black

Intern en koeling

De binnenkant van de NZXT H230 herbergt een leuke verrassing: de hardeschijfkooi is uit twee delen opgebouwd en de bovenste is uitneembaar. Beide delen hebben ruimte voor drie sledes voor elk een 3,5" of een 2,5" opslagmedium. Onze vaste lezers weten dat we geen voorstander zijn van enorm veel niet-verwijderbare diskinbouwruimte, want wie bouwt er nu nog meer dan twee harde schijven in? De bovenste kooi zouden we dan ook resoluut verwijderen, om de luchtdoorstroming te optimaliseren en inbouwen te vergemakkelijken. Dan heb je namelijk 42 cm tot je beschikking voor videokaarten, in plaats van 29.

NZXT H230 Black

Kijken we verder, dan valt op dat er ruimschoots voldoende ruimte is uitgespaard in de moederbordplaat om een CPU-koeler-backplate te monteren, zonder het moederbord te hoeven verwijderen. Ook zijn er voldoende (kale, zonder rubbers) openingen om kabels door te trekken naar de ruimte achter de moederbordplaat. Daar is redelijk wat ruimte voor, maar wat minder dan we zouden wensen, net geen 1,5 cm. Door de geringe breedte van de kast is de hoogte voor een CPU-koeler beperkt tot ruim 15,5 cm. De allergrootste koelers kan je dus niet kwijt.

NZXT H230 Black

Zoals tegenwoordig eerder regel dan uitzondering is, biedt de moederbordplaat aan de achterkant bevestigingspunten voor kabelbinders, maar zoals gezegd is de ruimte beperkt. Ook voor koeling zijn er niet bijzonder veel voorzieningen. Twee 120 mm fans zijn meegeleverd (een vooraan, een achterin), met ruimte voor nog drie stuks: een erbij vooraan, een in de bodem en een in de bovenkant. Voor waterkoeling is niet echt ruimte, al kan je wellicht een radiator aan de achterkant plaatsen - er zijn twee openingen aanwezig, maar die zijn niet met rubber afgewerkt, je moet de plaatjes er dan nog uittikken. Hoe de koeling het in de praktijk doet, lees je op de volgende pagina's.

NZXT H230 Black

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hanteren we dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Beginnend met 200 W warmteproductie en de fans op topsnelheid, treffen we de NZXT H230 bijna onderaan in de grafiek aan. Dat is geen goede start.

200 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan loopt de temperatuur nog bijna 5 graden verder op. De positie blijft onveranderd.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Bij een twee keer zo hoge warmteproductie en hoge rotatiesnelheid van de fans treffen we de NZXT H230 onderaan de grafiek aan, op ruime afstand van de een-na-onderste.

400 W 7 V

Bij lagere fansnelheid loopt de temperatuur nog verder op, al neemt het verschil met de rest van het testveld af, de H230 blijft onderaan bungelen.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Gebaseerd op de koelprestaties zou je een bijzonder stille werking verwachten van de NZXT H230, maar dat blijkt niet het geval.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De NZXT H230 doet het hier niet bijzonder goed en we treffen hem alweer onderaan de grafiek.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de NZXT H230 nog altijd onderaan - alleen de Cooler Master Silencio 650 doet het nog wat minder.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans blijkt de H230 relatief stil, maar weet zich niet afdoende te onderscheiden.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de NZXT H230.

Specificaties

Algemeen
 
MerkNZXT
ProductnaamH230 Black
ProductcodeCA-H230I-B1
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte19.5 cm
Afmeting - Diepte51.5 cm
Afmeting - Hoogte44.7 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)44.89 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern3
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal6
3,5 inch intern totaal6
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Maximale lengte videokaart42 cm
Maximale hoogte CPU-koeler15.4 cm
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities4
140 mm fan posities0
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans2 fans
Totaal aantal fan posities4
Type fanaansluiting3-pins/molex
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)0
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Conclusie

De NZXT H230 imponeerde met zijn uiterlijk en materiaalkeuze. De constructiekwaliteit is best in orde, al is het voorpaneel te plastic naar onze smaak om echt fraai te zijn. Qua inbouwmogelijkheden is het een prima kast, met als pluspunt de uitneembare hardeschijfkooi. Kijken we echter naar de resultaten van onze koeling- en geluidstests, dan faalt hij jammerlijk. De meegeleverde fans verplaatsen niet voldoende lucht en zijn te luidruchtig. Bovendien dempt de behuizing trillingen minder goed dan de concurrentie, wat juist bij een 'stille' kast een vereiste is. Je kan ook alleen 12 cm fans gebruiken. Kortom, veel uiterlijk vertoon en geen slechte basis, maar als puntje bij paaltje komt, schiet de NZXT H230 tekort.

De prijs is erg aantrekkelijk, maar gezien de inadequate koeling zal je moeten investeren in betere fans om deze kast tot zijn recht te laten komen - en dat doet het prijsvoordeel teniet. Bovendien is het prijsverschil met de veel beter presterende Corsair Carbide 330R ook weer niet zo groot. De awards blijven dan ook in de kast.

NZXT H230 Black


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

NZXT H230 Black

NZXT H230 Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
NZXT H230 White

NZXT H230 White

 • Tower
 • ATX
 • Wit
Niet verkrijgbaar
0
*