Bitfenix Ronin review: middelmatige mid-range

4 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Ruim twee jaar geleden begon onze review van de Bitfenix Raider met de woorden dat het merk relatief onbekend was - daar kunnen we inmiddels niet meer van spreken. Met kasten als de Colossus, de Shinobi XL, de Prodigy en de Merc heeft het op tal van prijspunten een interessant aanbod. Sinds enige tijd is het ook actief met audioproducten, waaronder de Flo headset, maar behuizingen blijven een speerpunt. De Ronin deed ons terugdenken aan de Raider. We namen hem al mee in een paar eerdere tests van andere kasten, nu is het tijd om hem op zijn eigen merites te beoordelen.

De Ronin vertoont oppervlakkige overeenkomsten met de ruim twee jaar oude Raider, maar is toch duidelijk een ander model. Bitfenix heeft het mesh-materiaal achterwege gelaten en ruimer gebruik gemaakt van het 'SofTouch' materiaal dat veel van de producten van dit merk kenmerkt. Alleen twee strips aan weerszijden van boven- en voorkant zijn van 'micro-mesh' gemaakt, fijnmazige roosters die volgens Bitfenix extra ventilatie moeten bieden, al vragen we ons af hoe effectief dat zal zijn. Het ziet er in ieder geval aardig uit.

Bitfenix Ronin

In de vergelijking

De Bitfenix Ronin kost gemiddeld ruim 80 euro, al kan je hem ook iets goedkoper aantreffen - op dit moment bieden nog niet veel winkels deze kast. We vergeleken hem met 13 andere behuizingen in deze prijsklasse. Sommige zijn wat goedkoper, andere wat duurder. Zoals gezegd zat de Ronin ook al in de vergelijking bij onze reviews van de Antec Performance One P100 en de NZXT H230. Die hebben we hier ook meegenomen, maar in tegenstelling tot bij die reviews ligt de focus hier niet puur op 'stille' kasten - al zal blijken dat de Ronin het in dat opzicht in ieder geval lang niet slecht doet. Ook de ruim twee jaar oude Raider is nog goed verkrijgbaar en namen we mee in de vergelijking. De Cooler Master CM 690 III, laatste telg in een roemrijke generatie, kost een paar euro meer dan de Ronin en is dus als rechtstreekse concurrent ook in de vergelijking opgenomen.

In onderstaande grafiek van de afmetingen, gebaseerd op de buitenmaten, is te zien dat de Raider marginaal groter is, terwijl hij iets goedkoper is. Wie zich deze behuizing niet meer herinnert: het is een zeer stil model, maar de koelmogelijkheden zijn niet de beste. We zijn benieuwd hoe de Ronin het er vanaf brengt.

Uiterlijk

De Bitfenix Ronin is 20 cm breed, net geen 50 cm diep en bijna 48 cm hoog. Met een gewicht van 7,5 kilo is het geen lichte behuizing. Het chassis is dan ook opgetrokken uit stevig staal, de constructie is solide. Ook de kunststof delen voelen stevig aan en zijn op degelijke wijze bevestigd aan de metalen basis. Een venster in het linkerpaneel maakt het mogelijk de binnenzijde te bekijken. Daarbij valt op dat een deel daarvan aan het zicht onttrokken is, waarover verderop meer. Er zijn drie 5,25" openingen van buitenaf toegankelijk, en geen 3,5" ruimtes. Bitfenix levert wel een adapter mee, met dezelfde SofTouch afwerking als de behuizing zelf.

Bitfenix Ronin

De frontaansluitingen zitten aan de bovenkant: twee keer USB 3.0, twee keer 2.0, en audio. Er valt iets te zeggen voor USB 2.0 naast USB 3.0, in plaats van vier stuks van de snellere klasse: niet alle oudere apparaten kunnen daar even goed mee overweg. Aan de andere kant, de oudere en goedkopere Raider biedt wel vier keer USB 3.0. Een geheugenkaartlezer is afwezig, wel zijn er een power- en (erg kleine) reset-knop. De bovenzijde is geperforeerd en kan je met de hand lostrekken.

Bitfenix Ronin

Bitfenix Ronin

De achterzijde is standaard: voeding onderin, zeven uitbreidingssloten, openingen voor waterkoeling en een enkele fan.

Bitfenix Ronin

Intern en koeling

Bij verwijdering van het linkerzijpaneel met venster van de Bitfenix Ronin zien we dat het merk ervoor heeft gekozen een extra plaat plastic aan te brengen, die het zicht op de hardeschijfkooien en voeding onttrekt. De gedachte is dat kabels en andere storende elementen onzichtbaar blijven. Het plastic plaatje heeft een soort textuur meegekregen, maar het is gewoon plastic dat met drie klemverbindingen vastzit op een vergelijkbare manier als doorgaans voorpanelen vastzitten. Even duwen en het komt los.

Bitfenix Ronin

Bitfenix Ronin

Opmerkelijk is de relatief bescheiden opening in de moederbordplaat - maar dat zegt vooral veel over andere behuizingen, die soms meer opening dan plaat bieden. De meeste backplates zouden prima te monteren moeten zijn met de voorziening van de Ronin. De meeste luchtkoelers zou je ook prima moeten kunnen plaatsen, er is zo'n 16,5 cm ruimte voor een hoge koeler. Boven de moederbordplaat is ruimte voor een waterkoelingradiator met een maximale lengte van 240 mm. Daarvoor is krap 2 cm ruimte tussen de bovenrand van het moederbord en het plafond van de behuizing, waarin een flink gat zit - eventuele fans kan je ook tussen bovenkant en kap plaatsen, waar je krap 3 cm ruimte hebt.

Bitfenix Ronin

Bovenin kan je drie 5,25" apparaten zonder schroeven vastzetten - maar zoals we de laatste tijd steeds vaker zien, moet je de andere kant ofwel ongezekerd laten, ofwel alsnog vastschroeven. Een raar soort besparing, wat ons betreft. Eronder is ruimte voor zes harde schijven. Exemplaren van 3,5" kunnen in de sledes geplaatst worden, die overigens bijzonder fragiel zijn. 2,5" disks of drives moeten vastgeschroefd worden. De hardeschijfkooi is in twee delen gesplitst; de bovenste is eenvoudig uitneembaar, waarna je ruimte hebt voor videokaarten met een lengte van ruim 40 cm. Bovendien is de airflow dan beter.

Bitfenix Ronin

Bitfenix Ronin
De hardeschijfsledes zijn te fragiel

Voor het wegwerken van kabels zijn er enkele openingen in de moederbordplaat, die helaas niet afgewerkt zijn met rubber. Ook is het aantal openingen wat schaars. Er is ruim 2 cm ruimte tussen moederbordplaat en rechterzijpaneel.

Bitfenix Ronin

Standaard worden twee fans meegeleverd, een 12 cm outtake aan de achterzijde en een 12 cm intake aan de voorkant. Daar kan nog een tweede exemplaar geplaatst worden. Bitfenix levert wel een bijbehorend filter mee, maar geen fan. Ook aan de onderzijde treffen we een (magnetisch) stoffilter. Verder kan je twee 12 of 14 cm fans aan de bovenkant kwijt en een 12 cm exemplaar op de onderkant. Zoals gezegd is er bovenin ruimte voor een radiator voor waterkoeling, tot 240 mm lang. Hoe de koeling het er in de praktijk vanaf brengt, lees je op de volgende pagina's.

Bitfenix Ronin

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hanteren we dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Bij 200 W warmteproductie en de fans op vol vermogen treffen we de Bitfenix Ronin net onder het midden van de grafiek aan. De Cooler Master CM 690 III, die een paar euro meer kost, voert het klassement aan. De Raider deed het twee jaar terug net wat minder goed dan de Ronin.

200 W 7 V

Bij een lage draaisnelheid van de fans daalt de Ronin nog een positie - de koelprestaties zijn tot dusver erg vergelijkbaar met die van de Raider.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Bij hogere warmteproductie heeft de Bitfenix Ronin het nog moeilijker - op vol vermogen van de fans meten we ruim 37 graden, vrijwel dezelfde waarde als bij de Raider. Dat betekent dat je ofwel een eenvoudiger systeem moet monteren, ofwel meer fans moet plaatsen, ofwel gebruik moet maken van waterkoeling.

400 W 7 V

Laten we de fans nog langzamer draaien, dan zakt de Ronin zelfs onder de Raider - alleen de NZXT H230 doet het nog veel minder. Voor de beste koeling is de Ronin duidelijk niet de eerste keuze.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

De Bitfenix Ronin doet het hier erg een stuk beter, maar gaat nog niet mee in de absolute top.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De Bitfenix Ronin doet het hier heel aardig, 30,4 dB(A) is de facto onhoorbaar bij normaal achtergrondgeluid. Vier modellen laten echter zien dat het nog stiller kan, waarvan twee duidelijk stiller zijn.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  komt de Bitfenix Ronin beter uit de verf, alleen de Raider en de Antec Performance One P100 zijn nog net wat stiller. Dit is absoluut het sterke punt van deze kast.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans schuift de Ronin nog een plekje naar boven, hij is even stil als de Silencio 550 van Cooler Master. Dat is netjes, want die kast is voorzien van geluiddempend materiaal en wordt een stuk warmer. Echter, we hebben gezien wat de keerzijde is van deze lage geluidsproductie: ook bij hogere draaisnelheid van de fans houdt de koeling niet over.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Bitfenix Ronin.

Specificaties

Algemeen
 
MerkBitfenix
ProductnaamRonin
ProductcodeBFC-RON-300-KKWSK-RP
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte20 cm
Afmeting - Diepte49.3 cm
Afmeting - Hoogte47.7 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)47.03 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern3
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal6
3,5 inch intern totaal6
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Maximale lengte videokaart42 cm
Maximale hoogte CPU-koeler16.7 cm
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities6
140 mm fan posities2
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans2 fans
Totaal aantal fan posities6
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Conclusie

Eind 2011 waren we erg enthousiast over de Bitfenix Raider: een mooie, ruime kast met redelijke, zij het niet spectaculaire koelprestaties en een erg stille werking. Ruim twee jaar later kunnen we dat enthousiasme niet opbrengen voor de Ronin. De tijd heeft niet stilgestaan en de concurrentie niet stilgezeten. Eerlijk gezegd begrijpen we niet waarom Bitfenix deze kast heeft geïntroduceerd: hij is duurder, maar kleiner dan de Raider, terwijl hij minder USB 3.0-aansluitingen biedt. In ruil daarvoor krijg je een 'stealthing' plaat plastic die de drives aan het zicht onttrekt, een resultaat dat ook bewerkstelligd kan worden door gewoon een wat kleiner venster in het paneel in te bouwen. Twee lagen plastic boven elkaar zijn naar onze mening niet een enorme verbetering boven een binnenzijde waarin kabels gewoon netjes weggewerkt zijn.

Daarnaast zijn de koelprestaties van de Ronin geen steek beter dan bij de Raider, ondanks dat minder lucht verplaatst hoeft te worden. De geluidsproductie is prettig laag, maar onze recente reviews van stille kasten hebben laten zien dat er modellen zijn die nog minder herrie produceren, én beter koelen. Eerlijk gezegd hadden we beter verwacht van een merk dat zich al heel wat keren heeft onderscheiden met innovatieve behuizingen met een goede prijs/prestatieverhouding. Voor de gemiddeld ruim 80 euro die de Ronin moet opbrengen, heb je heel wat andere, betere opties.

Bitfenix Ronin


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Bitfenix Ronin

Bitfenix Ronin

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
0
*