Vier luxe behuizingen review: hoogtebouw

17 reacties
6 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Cooler Master Cosmos SE
 3. 3. Corsair Obsidian 750D
 4. 4. NZXT H630
 5. 5. SilverStone Fortress FT04
 6. 6. Testprocedure
 7. 7. Testresultaten koeling 200 watt
 8. 8. Testresultaten koeling 400 watt
 9. 9. Testresultaten geluidsproductie
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 6 besproken producten
 13. 17 reacties

Cooler Master Cosmos SE

Cooler Masters topmodel is de Cosmos II, een enorme behuizing van circa 300 euro. Voor wie dat wat te gortig is, maar wel gecharmeerd is van de vormgeving van dat model, heeft het merk ook een kleine uitvoering – de Cosmos SE. ‘Klein’ is relatief, want deze kast biedt nog altijd een enorme hoeveelheid inbouwruimte. Wij testten de versie met venster; hij is er ook met een mesh 'venster'.

Cooler Master Cosmos SE Window

Extern vallen direct de aluminium handgrepen en staanders op, kenmerkend voor deze lijn. Achter het grote mesh front gaan twee 12 cm ventilators schuil. De bovenste daarvan reikt tot de onderste 5,25” ruimte, die dus niet bruikbaar is in de standaardconfiguratie. Aan de bovenrand bevinden zich de front-aansluitingen, verborgen achter een luikje. Verder treffen we aan de bovenzijde nog een 14 cm ventilator, en nog een 12 cm exemplaar aan de achterkant. Het linkerpaneel bevat een flink venster.

Cooler Master Cosmos SE Window

Intern is de ruimte bescheidener dan bij de grote broer, maar schijn bedriegt: je kan zelfs drie radiators voor waterkoeling gelijktijdig installeren: een 120 mm, een 280 en een 360 mm exemplaar bijvoorbeeld. Dan offer je wel de hardeschijfkooi op met zijn zes sledes, maar dan is er nog altijd plaats voor twee 3,5” disks en de nodige 2,5” SSD’s. Die flexibiliteit zet ook door naar het hoofdcompartiment, waar standaard 29 cm lange videokaarten in passen, maar neem een luikje en een paar disksledes uit en dat wordt 39,5 cm. Koelers met een hoogte van 17,5 cm zijn te plaatsen.

Cooler Master Cosmos SE Window

Het voornaamste inbouwcompromis van de Cosmos SE heeft betrekking op het moederbord: alleen standaard-ATX en kleinere exemplaren kan je kwijt. Er zijn wel 9 uitbreidingssloten, maar twee daarvan zijn verticaal geplaatst en dus van beperkt nut.

Kijken we naar de testresultaten, dan vallen die toch wat tegen. Ondanks de aanwezigheid van vier fans wordt de behuizing te warm voor een high-end systeem: waterkoeling en/of extra ventilatoren zijn een vereiste. Het gebruik van 12 cm fans en de vele interne obstakels voor de intake luchtstroom zijn daar beslist debet aan. Zelfs een mid-range systeem (200W warmteproductie) wordt alleen bij hoge draaisnelheid van de fans voldoende gekoeld. Qua geluidsproductie doet de Cosmos SE het prima, maar net als bij de grote broer schieten de standaard koelmogelijkheden tekort. Voor een kast in deze klasse zouden 14 cm fans standaard moeten zijn. De Cosmos SE is dus vooral vanwege de inbouwruimte en flexibele mogelijkheden interessant, alsmede het design – maar houd rekening met de vereiste voor extra koeling.


6 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Cooler Master Cosmos SE Mesh Window

Cooler Master Cosmos SE Mesh Window

 • ###
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Cosmos SE Window

Cooler Master Cosmos SE Window

 • Venster
 • 4 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Gold Award Corsair Obsidian 750D

Corsair Obsidian 750D

 • Venster
 • 3 fans
 • 0 W

€ 161,97

4 winkels
NZXT H630 Black

NZXT H630 Black

Niet verkrijgbaar
NZXT H630 White

NZXT H630 White

 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Silver Award SilverStone Fortress FT04B-W

SilverStone Fortress FT04B-W

 • Venster
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
0