Cooler Master GM-series G550M 550W PSU review

40 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Hoe test Hardware.Info voedingen?
 4. 4. Aantal connectors
 5. 5. Kabellengtes
 6. 6. Capaciteit en voltages
 7. 7. Efficiëntie
 8. 8. Efficiëntie bij lage belasting
 9. 9. Verbruik zonder belasting
 10. 10. Ripple
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Cooler Master heeft vorig jaar vrijwel haar complete line-up aan voedingen drastisch op de schop genomen. De in vergelijking met de concurrentie niet bepaald geweldig presterende series werden gestopt en daarvoor in de plaats kwamen nieuwe series, afkomstig van nieuwe toeleveranciers. Met de in de eerste helft van vorig jaar geïntroduceerde high-end V-serie, gebaseerd op een Seasonic-ontwerp, speelde Cooler Master zichzelf terug in de kijker. Eind vorig jaar introduceerde men ook een nieuwe 80Plus Bronze serie, waarvan wij nu het 550W model hebben getest.

Cooler Master GM-Series G550M

Was 80Plus Bronze lange tijd wat we maar "instap luxe" noemen, bij A-merken is een Bronze-certificaat of hoger tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Nieuwe platforms maken het voor leveranciers steeds eenvoudiger om voor scherpe prijzen Bronze-gecertificeerde producten in de winkel te leggen.

Voor de nieuwe GM-reeks is Cooler Master naar leverancier Channel Well Technology (CWT) gegaan. CWT is een grote OEM-fabrikant en kennen we onder meer als toeleverancier van vrij veel Corsair voedingen. De GM-reeks is gebaseerd op één van de nieuwste ontwerpen van CWT en is daarom relatief klein: de voeding zoals wij hem getest hebben is slechts 14 centimeter diep.

De voeding is gebaseerd op een single-rail ontwerp: op de 12V kabels kan maximaal 42A stroom geleverd worden. Dat maakt dat deze 550W voeding ruim 500W vermogen op 12V kan leveren. De 5V en 3,3V lijnen zijn begrensd op 20A.

Cooler Master GM-Series G550M

De voeding is wat we noemen semi-modulair, wat betekent dat de voedingskabel vast zit, maar dat overige kabels los zijn in te pluggen. Voor de overige kabels gebruikt Cooler Master zogenaamde flat-cables, waarbij de aders aan elkaar vast zitten. Daarmee wordt de noodzaak tot sleeving uitgespaard, terwijl alles er toch nog netjes uit blijft zien. De door ons geteste 550W voeding biedt 6 SATA-, 3 molex- en 2 6/8-pin PEG-connectors. 

Binnen de voeding vinden we een 12cm fan van het merk Yate Loon. Een aan/uit-knop ontbreekt ook niet.

De G550M kost gemiddeld zo'n € 59. Daarmee biedt Cooler Master één van de goedkoopste modulaire 80Plus Bronze voedingen in het 500+ watt segment aan. Enkel wanneer je een modulaire opbouw niet van belang vindt, kun je in onze Prijsvergelijker nog 500+ watt Bronze-voedingen met een prijskaartje van enkele euro's minder vinden.

Cooler Master GM-Series G550M

Specificaties

In onderstaande tabel vind je de specificaties van de Cooler Master G550M:

Algemeen
 
MerkCooler Master
ProductnaamGM-Series G550M
ProductcodeRS550-AMAAB1
DetailsProductinfo
Algemeen
Continu vermogen550 W
Opgegeven efficiëntie89 %
Certificering80 Plus Bronze
Modulair
Form factorATX
Fabrieksgarantie5 jaar
Opgegeven vermogen
Amperage 12 V - Rail 142 A
Amperage 12 V - Totaal42 A
Amperage 5 V20 A
Amperage 3,3 V20 A
Aansluitingen
Standaard molex3
Floppy1
Serial ATA6
6 pins PEG0
8 pins PEG0
6/8 pins PEG2
Totaal PEG2
Moederbord connector20 / 24 pins
4 pins CPU
8 pins CPU
8 pins CPU secundair
Specificaties
KleurZwart
Grootte fan 112 cm
Lichtgevende fans
Dynamisch toerental afhankelijk van temperatuur
Toerental handmatig instelbaar
Connector voor rpm uitlezing
(Semi-)passief
Volledig passief
Kabelhoes om moederbordkabel
Kabelhoezen om andere kabels
Platte kabels
Aan/uit-knop
Oververhittingsbeveiliging
Voltages regelbaar
Gewicht1.54 kg
Diepte14 cm
Retail / OEMRetail
Lengte moederbord kabel57 cm
Lengte PEG kabel(s)59 cm
Maximale lengte molex kabels61 cm
Lengte SATA kabels67 cm
Lengte CPU stroomkabel63 cm
Merk + type ventilatorYate Loon D12BH-12
Merk condensators (primair)Capxon
Merk condensators (secundair)Capxon + onbekend

Hoe test Hardware.Info voedingen?

Voor het testen van voedingen maken we gebruik van professionele Stratron load-generatoren, waarmee we voedingen in ons lab tot 1600 watt kunnen belasten. Iedere voeding testen we in stappen van 100 watt tot aan de maximale belasting. Bij iedere stap meten we voltages op de verschillende lijnen. Hoe dichter die waardes liggen bij de officiële waardes van 3,3, 5 en 12 volt, des te beter. Meer dan 5% afwijking is taboe. Bij iedere stap meten we met een professionele Zes Zimmer stroommeter het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Op basis daarvan berekenen we de efficiëntie. Een oscilloscoop stelt ons in staat om de ripple, ofwel de fluctuaties op de geleverde gelijkspanningen te meten.

Belangrijk om te weten is dat we in alle gevallen in totaal zo’n 50 watt stroom uit de 3,3 en 5 voltlijnen trekken en de rest uit de 12 voltlijnen. Dat is anders dan de manier waarop bijvoorbeeld de 80 Plus organisatie of de meeste fabrikanten zélf hun voedingen testen, maar staat wel dichter bij de realiteit. In een PC maken alle stroom-verslindende componenten (lees: de CPU en GPU) louter van de 12 voltlijnen gebruik; de 3,3 en 5 voltlijnen hebben slechts een zeer beperkte functie.

Naast de standaard tests vanaf 200 watt doen we sinds kort ook tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt. Deze waardes en de verdeling van de belasting over de 3,3, 5 en 12 volt rails is gemodelleerd naar een écht systeem gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

Naast de metingen mét belasting, meten we ook het door de voeding uit het stopcontact onttrokken vermogen zónder belasting. Belangrijk om te weten of een voeding niet te veel sluipvermogen hebben.

Onze geluidstest hebben we geheel herzien. Vanaf nu testen we voedingen in een geluidsdichte box, zodat we waardes vanaf ca. 18 dB(A) nauwkeurig kunnen meten. Onze meter plaatsen we 10 cm. van de voeding en we belasten de voedingen met ca. 100W, 300W en 500W.

In de grafieken op de volgende pagina's vergelijken we de Cooler Master G550M met 36 andere eerder geteste en nog steeds leverbare voedingen in het 500-600W-segment.

Aantal connectors

Zoals uit onderstaande grafieken wel blijkt, zijn twee PEG-connectors en zes SATA-aansluitingen gebruikelijk voor 550W voedingen. Het aantal van drie molex-aansluitingen is echter wel wat beperkt, al zijn er natuurlijk steeds minder apparaten die daar gebruik van maken.

Kabellengtes

De moederbord- en PEG-kabels van de G550M zijn met 56 en 59 cm nog gemiddeld van lengte. De lengte van de SATA- en molex-kabels is echter duidelijk beneden gemiddeld. Voor relatief kleine behuizingen mag het geen probleem zijn, bij grotere behuizingen zul je even op moeten meten of je voldoende lengte hebt voor goed cable-management.

Capaciteit en voltages

Een capaciteit daadwerkelijk kunnen leveren is één, dat op de juiste manier doen is twee. De ATX-specificatie schrijft voor dat voltages maximaal 5% mogen afwijken om stabiliteit te waarborgen. Dat betekent dat de belangrijke 12V-lijnen minimaal 11,40 en maximaal 12,6 volt mogen zijn. Voor de 5V lijn zien we graag voltages tussen de 4,75 en 5,25 volt. 

In het geheel geen klachten op dit vlak. Integendeel: bij 500W belasting meten we minimaal 11,77 V op de 12V-kabels, ruim boven de grens van 11,4V. Ook de 5V en 3,3V voltages vallen bij 500W ruim binnen de 5% marge.

Efficiëntie

De meest besproken eigenschap van voedingen de afgelopen jaren is ongetwijfeld de efficiëntie, ofwel het percentage van het uit het stopcontact opgenomen vermogen dat daadwerkelijk aan de componenten binnen de PC wordt doorgegeven. Wanneer de componenten in totaliteit 400 watt verbruiken, verbruikt een systeem met een 80% efficiënte voeding 400 / 0,80 = 500 watt stroom. Een zelfde PC met een 90% efficiënte voeding haalt slechts 400 / 0,90 = 444 watt uit het stopcontact. Dat kan dus potentieel schelen in de stroomrekening, maar werkt ook door op andere vlakken. Het verloren vermogen komt immers (op een klein beetje voor het laten draaien van de ventilator na) tot uiting als door de voeding opgewerkte warmte. Hoe efficiënter de voeding, hoe koeler die blijft, hoe minder koeling er noodzakelijk is en hoe langer de te verwachten levensduur.

We komen uit op gemiddeld 85,95% efficiëntie en dat is een uitstekende waarde voor een 80Plus Bronze voeding. De piek meten we op 300W en is 87,04%.

Efficiëntie bij lage belasting

En hoe zit het bij lage belasting? We doen zoals geschreven tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt. Deze waardes en de verdeling van de belasting over de 3,3, 5 en 12 volt rails is gemodelleerd naar een écht systeem gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

Deze test voeren we pas sinds halverwege vorig jaar uit. Dat betekent dat we deze testgegevens helaas niet hebben van voedingen die we op een eerder moment getest hebben.

Bij 22,5W belasting meten we 68,7% efficiëntie. Voor 80Plus Bronze voedingen is dat een goed resultaat, het zijn voornamelijk Gold-voedingen die hier vele hoger (boven de 70%) scoren. Bij 50W en 100W meten we respectievelijk 81,6% en 87,4%: opnieuw zijn dat voor een Bronze-voeding prima waardes. Opvallend is wel dat de niet-modulaire Cooler Master G500 - eveneens 80Plus Bronze - in alle drie de tests duidelijk nog wat efficiënter is.

Verbruik zonder belasting

Een efficiëntere voeding draagt bij aan een lagere stroomrekening. Misschien nog wel belangrijker is dat een voeding wanneer de PC uit staat - en er dus geen belasting is - niet alsnog veel stroom verbruikt. Daarom doen wij ook altijd een test zonder belasting. Dat doen we zowel met de voeding ingeschakeld als met de voeding uitgeschakeld. Wanneer een voeding geen aan/uit-schakelaar heeft kunnen we dat onderscheid uiteraard niet maken en zijn de resultaten identiek.

In beide gevallen is het sluipverbruik verwaarloosbaar: 0,20 en 0,07 watt.

Ripple

Een voeding hoort strakke spanningen van 3,3, 5 en 12 volt af te leveren. Wie de geleverde spanningen echter analyseert met een oscilloscoop, ziet dat deze gelijkspanning toch altijd een beetje fluctueert. Is dit fluctuatie op lage frequentie, dan spreken we in jargon over ripple, is het op hoge frequentie dan spreken we over noise (ruis). Het is een arbitrair verschil en in alle gevallen geldt: hoe kleiner deze fluctuaties, des te stabieler de voeding. Zeker overklokkers die de grenzen opzoeken van wat chips nog net aankunnen, zijn gebaat bij een zo klein mogelijke ripple.

Met behulp van een oscilloscoop hebben we de maximale ripple gemeten. De Vtt (voltage-top-top) waardes geven het verschil aan tussen de hoogste gemeten voltages. Wanneer de 12 voltlijn een ripple heeft van 50 mVtt betekent het dat deze fluctueert tussen de 11,975 en 12,025 volt.

Waardes rondom de 50 mVtt zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je je zelfs bij flink overklokken geen zorgen hoeft te maken over de stabiliteit. Waardes onder de circa 75 mVtt zijn ook nog prima. Zit een voeding daar ver boven, dan is dat echt een minpunt.

De G550M scoort op dit vlak echt uitstekend: bij 500W belasting is de ripple op de 12V rails maximaal 20,4 mVtt. Slechts één andere voeding in het 500-550 watt segment scoort nog een fractie beter. 

Geluidsproductie

Ten slotte de geluidsproductie. Deze hebben we gemeten in een geluidsdichte box op 10 centimeter afstand bij drie belastingen: circa 100W, circa 300W en circa 500W. Waardes rond of onder de 30 dB(A) betekenen dat een voeding onhoorbaar stil is. Alles onder de 35 dB(A) is nog fluisterstil te noemen, daarboven begin je een voeding toch te horen. Een meting van 40 dB(A) of hoger mag je opvatten als zeer duidelijk hoorbaar.

Halverwege dit jaar zijn we overgestapt naar een nieuwe methode om de belasting tijdens de geluidstest te bewerkstelligen. Met onze oude methode waren verschillende voedingen niet compatible, zodat we helaas van een aantal eerder geteste voedingen de 300W en 500W metingen moeten missen.

Zowel bij 100W als 300W belasting blijft de ventilator zo langzaam draaien dat de gemeten geluidsproductie ruim onder de 30 dB(A) blijft; onhoorbaar stil dus. Bij 500W belasting meten we 35 dB(A) en dat is nog altijd fluisterstil en beter dan alle eerder geteste 80Plus Bronze voedingen.

Conclusie

De Cooler Master G550M voeding laat een uitstekende indruk achter. De voeding behoort tot de goedkoopste modulaire 500+ watt modulaire voedingen met op z'n minst een 80Plus Bronze certificaat. Enkel wanneer je geen modulaire voeding vereist kun je nog een paar euro uitsparen. De testresultaten zijn prima: de voltages blijven tot aan de maximale belasting ruim binnen de 5% grens en de efficiëntie is bovengemiddeld voor een 80Plus Bronze voeding. Hetzelfde geldt voor de efficiëntie op lage belasting. Het sluipverbruik is verder verwaarloosbaar, de ripple is ongekend goed en ook de geluidsproductie (of beter: het gebrek daaraan) is uitstekend te noemen. Kortom, er zijn weinig voedingen met een prijs/prestatie-verhouding die zo goed is als die van de Cooler Master G550M.

In onze laatste vergelijkingstest riepen we in dit segment de Corsair CX500M uit als beste keuze voor wie op zoek was naar een betaalbare 500-550W voeding. Aangezien de Cooler Master G550M aanzienlijk stiller is en voor de rest vrijwel identiek presteert aan de eveneens op CWT gebaseerde CX500M mogen we wel stellen dat de Cooler Master inmiddels een duidelijk betere keuze is.

Om nog even een vergelijking met een segment hoger te maken: met een gemiddelde prijs van € 59 is de voeding zo'n twee tientjes goedkoper dan de recent geteste Corsair CS-M 550W met 80Plus Gold certificaat. Die voeding mag dan wel een duidelijk betere efficiëntie hebben, zeker bij laag verbruik, en zelfs op hoogste belasting nog onhoorbaar stil blijven, op andere vlakken scheelt het weinig tot niets. Of dat verschil twee tientjes waard is, moet je uiteraard zelf bepalen.

Voor een betaalbare PC met één videokaart is de G550M wat ons betreft in ieder geval één van de beste keuzes die je kunt maken op dit moment.


Cooler Master G550M


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Cooler Master GM-Series G550M

Cooler Master GM-Series G550M

 • 550 W
 • 89 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 42 A

70,98 €

3 winkels
0
*