Seasonic G-Series 450W PSU review: gouden prijzenslag?

39 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Hoe test Hardware.Info voedingen?
 4. 4. Aantal connectors
 5. 5. Kabel lengtes
 6. 6. Capaciteit en voltages
 7. 7. Efficiëntie
 8. 8. Efficiëntie bij lage belasting
 9. 9. Verbruik zonder belasting
 10. 10. Ripple
 11. 11. Geluidsproductie
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Was een 80Plus Gold voeding een jaar of twee geleden een bijna niet te betalen luxe, inmiddels zijn de prijzen flink gezakt. Recente testten we de Corsair CS-M 450W, 550W en 650W voedingen, die een 80Plus Gold certificaat combineerden met een semi-modulaire opbouw en een zeer scherp prijskaartje. In het 450W segment stelt Seasonic daar de G-Series 450W tegenover. Tijd voor een head-to-head.

Seasonic G-Series 450W

80Plus Gold voedingen zijn niet alleen bij relatief hoge belastingen efficiënt, juist ook bij zeer lage belastingen zijn ze in de regel véél efficiënter dan 80Plus Bronze of standaard 80Plus varianten. Dat kan bij het lage idle-verbruik van moderne PC's flink schelen. 

De recent geteste Corsair CS-M 450W kost gemiddeld € 72, waarmee het op dit moment de goedkoopste (semi-)modulaire 80Plus Gold voeding met een vermogen van minimaal 400W. De Seasonic G-Series 450W kost gemiddeld € 80 en is dus zo'n 8 euro duurder. De nog niet door ons geteste Cooler Master VS-Series 450W is vrijwel gelijk geprijsd aan de Seasonic.

Seasonic G-Series 450W

De Seasonic voeding is zoals tegenwoordig gebruikelijk gebaseerd op een single-rail ontwerp. Op de 12V kabels wordt maximaal 37A geleverd, vrijwel het complete maximum vermogen dus. 

Qua aantal connectors is Seasonic scheutig, zoals we verderop ook nog eens in vergelijking met de concurrentie zullen zien: we tellen 6x SATA, 5x molex en 2x 6/8-pin PEG. Alle modulaire kabels zijn netjes gesleeved.

De voeding meet 16cm in de diepte en bevat een 12cm ventilator. Ook een aan/uit-knop ontbreekt niet. 

De grote vraag is natuurlijk: weet Seasonic de prestaties van de Corsair CS-M te verbeteren?

Seasonic G-Series 450W

Specificaties

In onderstaande tabel vind je de specificaties van de Seasonic G-Series 450W:

Algemeen
 
MerkSeasonic
ProductnaamG-Series 450W
ProductcodeG-450
DetailsProductinfo
Algemeen
Continu vermogen450 W
Opgegeven efficiëntie92 %
Certificering80 Plus Gold
Modulair
Form factorATX
Fabrieksgarantie5 jaar
Opgegeven vermogen
Amperage 12 V - Rail 137 A
Amperage 12 V - Totaal37 A
Amperage 5 V20 A
Amperage 3,3 V20 A
Aansluitingen
Standaard molex5
Floppy1
Serial ATA6
6/8 pins PEG2
Totaal PEG2
Moederbord connector20 / 24 pins
4 pins CPU
8 pins CPU
Specificaties
KleurZwart
Grootte fan 112 cm
Lichtgevende fans
Dynamisch toerental afhankelijk van temperatuur
Toerental handmatig instelbaar
Connector voor rpm uitlezing
(Semi-)passief
Volledig passief
Kabelhoes om moederbordkabel
Kabelhoezen om andere kabels
Aan/uit-knop
Voltages regelbaar
Gewicht1.62 kg
Diepte16 cm
Retail / OEMRetail
Lengte moederbord kabel55.5 cm
Lengte PEG kabel(s)64.5 cm
Maximale lengte molex kabels68.5 cm
Lengte SATA kabels78.6 cm
Lengte CPU stroomkabel59 cm

Hoe test Hardware.Info voedingen?

Voor het testen van voedingen maken we gebruik van professionele Stratron load-generatoren, waarmee we voedingen in ons lab tot 1600 watt kunnen belasten. Iedere voeding testen we in stappen van 100 watt tot aan de maximale belasting. Bij iedere stap meten we voltages op de verschillende lijnen. Hoe dichter die waardes liggen bij de officiële waardes van 3,3, 5 en 12 volt, des te beter. Meer dan 5% afwijking is taboe. Bij iedere stap meten we met een professionele Zes Zimmer stroommeter het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Op basis daarvan berekenen we de efficiëntie. Een oscilloscoop stelt ons in staat om de ripple, ofwel de fluctuaties op de geleverde gelijkspanningen te meten.

Belangrijk om te weten is dat we in alle gevallen in totaal zo’n 50 watt stroom uit de 3,3 en 5 voltlijnen trekken en de rest uit de 12 voltlijnen. Dat is anders dan de manier waarop bijvoorbeeld de 80 Plus organisatie of de meeste fabrikanten zélf hun voedingen testen, maar staat wel dichter bij de realiteit. In een PC maken alle stroom-verslindende componenten (lees: de CPU en GPU) louter van de 12 voltlijnen gebruik; de 3,3 en 5 voltlijnen hebben slechts een zeer beperkte functie.

Naast de standaard tests vanaf 200 watt doen we sinds kort ook tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt. Deze waardes en de verdeling van de belasting over de 3,3, 5 en 12 volt rails is gemodelleerd naar een écht systeem gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

Naast de metingen mét belasting, meten we ook het door de voeding uit het stopcontact onttrokken vermogen zónder belasting. Belangrijk om te weten of een voeding niet te veel sluipvermogen hebben.

Onze geluidstest hebben we geheel herzien. Vanaf nu testen we voedingen in een geluidsdichte box, zodat we waardes vanaf ca. 18 dB(A) nauwkeurig kunnen meten. Onze meter plaatsen we 10 cm. van de voeding en we belasten de voedingen met ca. 100W, 300W en 500W.

In de grafieken op de volgende pagina's vergelijken we de Seasonic G-Series 450W met een 44-tal andere eerder getest en nog steeds leverbare voedingen in het 400-500W segment.

Aantal connectors

Zoals uit onderstaande grafieken wel blijkt is twee PEG-connectors, zes keer SATA en vijf keer molex ruim bovengemiddeld voor voedingen in dit segment. Chapeau.

Kabel lengtes

Op de molex-kabels na zijn alle kabels van de Seasonic G-Series 450W bovengemiddeld qua lengte. Je zal geen problemen hebben bij het netjes wegwerken van de kabels in je behuizing. 

Capaciteit en voltages

Een capaciteit daadwerkelijk kunnen leveren is één, dat op de juiste manier doen is twee. De ATX-specificatie schrijft voor dat voltages maximaal 5% mogen afwijken om stabiliteit te waarborgen. Dat betekent dat de belangrijke 12V-lijnen minimaal 11,40 en maximaal 12,6 volt mogen zijn. Voor de 5V lijn zien we graag voltages tussen de 4,75 en 5,25 volt. 

De Seasonic-voeding houdt zijn voltages extreem stabiel. Bij 400W belasting zakt het voltage in tot slechts 11,93V, meer dan uitstekend dus. Ook de andere voltages blijven bij 400W belasting zeer dicht bij hun nominale waarde.

Efficiëntie

De meest besproken eigenschap van voedingen de afgelopen jaren is ongetwijfeld de efficiëntie, ofwel het percentage van het uit het stopcontact opgenomen vermogen dat daadwerkelijk aan de componenten binnen de PC wordt doorgegeven. Wanneer de componenten in totaliteit 400 watt verbruiken, verbruikt een systeem met een 80% efficiënte voeding 400 / 0,80 = 500 watt stroom. Een zelfde PC met een 90% efficiënte voeding haalt slechts 400 / 0,90 = 444 watt uit het stopcontact. Dat kan dus potentieel schelen in de stroomrekening, maar werkt ook door op andere vlakken. Het verloren vermogen komt immers (op een klein beetje voor het laten draaien van de ventilator na) tot uiting als door de voeding opgewerkte warmte. Hoe efficiënter de voeding, hoe koeler die blijft, hoe minder koeling er noodzakelijk is en hoe langer de te verwachten levensduur.

We komen uit op gemiddeld 89,30% efficiëntie, een fractie lager dan de Corsair CS-M 450W. De piek bij 300W belasting is 89,67%. 

Efficiëntie bij lage belasting

En hoe zit het bij lage belasting? We doen zoals geschreven tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt. Deze waardes en de verdeling van de belasting over de 3,3, 5 en 12 volt rails is gemodelleerd naar een écht systeem gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

Deze test voeren we pas sinds halverwege vorig jaar uit. Dat betekent dat we deze testgegevens helaas niet hebben van voedingen die we op een eerder moment getest hebben.

Bij 22,5W belasting meten we 72,5% efficiëntie. Bij 50W loopt dat op naar 84% en bij 100W naar 90,1%. Het zijn prima waardes die duidelijk beter zijn dan vrijwel alle 80Plus Bronze voedingen, maar bij alle drie de tests is de Corsair CS-M 450W toch nog wat efficiënter.

Verbruik zonder belasting

Een efficiëntere voeding draagt bij aan een lagere stroomrekening. Misschien nog wel belangrijker is dat een voeding wanneer de PC uit staat - en er dus geen belasting is - niet alsnog veel stroom verbruikt. Daarom doen wij ook altijd een test zonder belasting. Dat doen we zowel met de voeding ingeschakeld als met de voeding uitgeschakeld. Wanneer een voeding geen aan/uit-schakelaar heeft kunnen we dat onderscheid uiteraard niet maken en zijn de resultaten identiek.

In beide gevallen is het sluipverbruik verwaarloosbaar: 0,19 en 0,12 watt.

Ripple

Een voeding hoort strakke spanningen van 3,3, 5 en 12 volt af te leveren. Wie de geleverde spanningen echter analyseert met een oscilloscoop, ziet dat deze gelijkspanning toch altijd een beetje fluctueert. Is dit fluctuatie op lage frequentie, dan spreken we in jargon over ripple, is het op hoge frequentie dan spreken we over noise (ruis). Het is een arbitrair verschil en in alle gevallen geldt: hoe kleiner deze fluctuaties, des te stabieler de voeding. Zeker overklokkers die de grenzen opzoeken van wat chips nog net aankunnen, zijn gebaat bij een zo klein mogelijke ripple.

Met behulp van een oscilloscoop hebben we de maximale ripple gemeten. De Vtt (voltage-top-top) waardes geven het verschil aan tussen de hoogste gemeten voltages. Wanneer de 12 voltlijn een ripple heeft van 50 mVtt betekent het dat deze fluctueert tussen de 11,975 en 12,025 volt.

Waardes rondom de 50 mVtt zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je je zelfs bij flink overklokken geen zorgen hoeft te maken over de stabiliteit. Waardes onder de circa 75 mVtt zijn ook nog prima. Zit een voeding daar ver boven, dan is dat echt een minpunt.

Op dit vlak scoort de Seasonic voeding meer dan uitstekend. Bij 400W belasting is de ripple op de 12V rail maximaal 23,6 mVtt volgens onze metingen. Seasonic lijkt opnieuw heer en meester op dit front.

Geluidsproductie

Ten slotte de geluidsproductie. Deze hebben we gemeten in een geluidsdichte box op 10 centimeter afstand bij drie belastingen: circa 100W, circa 300W en circa 500W. Waardes rond of onder de 30 dB(A) betekenen dat een voeding onhoorbaar stil is. Alles onder de 35 dB(A) is nog fluisterstil te noemen, daarboven begin je een voeding toch te horen. Een meting van 40 dB(A) of hoger mag je opvatten als zeer duidelijk hoorbaar.

Halverwege dit jaar zijn we overgestapt naar een nieuwe methode om de belasting tijdens de geluidstest te bewerkstelligen. Met onze oude methode waren verschillende voedingen niet compatible, zodat we helaas van een aantal eerder geteste voedingen de 300W en 500W metingen moeten missen.

Zowel bij 100W als 300W belasting meten we 29 dB(A) geluidsproductie op 10 centimeter en dat valt nog net binnen de grens die we als onhoorbaar stil definiëren. Uitstekend dus, al moet gezegd dat onze meter bij menig voeding, waaronder de Corsair CS-M 450W, nog lager uitslaat.

Conclusie

De Seasonic G-Series 450W is een uitstekende voeding: modulair, scherp geprijsd, erg efficiënt, stil en een extreem lage ripple. In geen enkel onderdeel van onze testprocedure komt Seasonic ook maar in de buurt van een matig, laat staan onvoldoende resultaat. Prima dus!

Helaas voor Seasonic is de concurrentie echter moordend. Corsair heeft met de CS-M 450W een voeding met een identieke capaciteit die nóg iets efficiënter is (zeker bij lage belasting), nóg iets stiller en nóg eens € 8 goedkoper is. Dat maakt dat we moeten concluderen dat de prijs/prestatie-verhouding van Corsair simpelweg beter is en dus dat de CS-M 450W vooralsnog onze aanrader blijft voor wie een betaalbare Gold-voeding in dit segment zoekt.

Verlies de Seasonic G-Series 450W echter zeker niet uit het oog: mochten de prijzen ooit veranderen, dan is deze voeding zeker een uitstekend alternatief.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Seasonic G-Series 450W

Seasonic G-Series 450W

 • 450 W
 • 92 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 37 A
Niet verkrijgbaar
0
*