ASUS PCE-AC68 review: de meerwaarde van TurboQAM

11 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testmethode
 3. 3. Testresultaten: 5 GHz (802.11ac, 3m en 10m)
 4. 4. Testresultaten: 2,4 GHz (3m)
 5. 5. Testresultaten: 2,4 GHz (10m)
 6. 6. Conclusie
 7. 1 besproken product
 8. 11 reacties

Testmethode

We hebben de op de vorige pagina genoemde routers getest in combinatie met de ASUS PCE-AC68, zowel op 3 meter als op 10 meter, zonder obstakels. Om de doorvoersnelheid te meten, hebben we zoals altijd gebruikgemaakt van IxChariot van Ixia. We hebben daarnaast op beide frequenties uitgebreid gesleuteld aan de instellingen, zowel in de router als in de adapterinstellingen. Op 5 GHz heeft dat niet bijzonder veel effect, aangezien het op die frequentie zo rustig is, dat je niets hoeft te forceren om het uiterste uit onze opstelling te persen. Op 2,4 GHz ligt dat totaal anders. Daar zijn de verschillen tussen de verschillende instellingen behoorlijk groot, zoals verderop duidelijk zal worden.

Op 2,4 GHz hebben we bij iedere router eerst twee runs gedaan op de standaardinstellingen, wat bij alle routers inhoudt dat de kanaalbreedte op automatisch staat en het apparaat dus kiest voor 20 of 40 MHz brede kanalen op basis van de drukte om zich heen. In Nederland zal het in veel gebieden behoorlijk druk zijn. We hebben in een recent artikel al eens kort gekeken naar wat het verbreden van de kanalen voor resultaat kan hebben voor de doorvoersnelheid op 2,4 GHz. In combinatie met een krachtige netwerkadapter zoals de PCE-AC68 zou er nog wel meer snelheidswinst geboekt moeten kunnen worden.

Veel routers bieden de mogelijkheid om kanaalbreedtes van 40 MHz af te dwingen. Daar heb je naast de 'Auto'-stand (20/40 MHz) dus ook een '40 MHz'-stand. Dat is weliswaar niet helemaal netjes en in strijd met de zogeheten good neighbor policy, die ervoor moet zorgen dat je niet te veel hinder veroorzaakt voor de netwerken in je buurt, maar het kan wel. Met die instelling hebben we dus ook twee testruns gedaan. Omdat dit wat oneerlijk is, hebben we ten slotte in de adapterinstellingen van Windows de zogeheten 20/40 MHz-coexistentie uitgeschakeld. Daarmee dwing je de adapter feitelijk op 40 MHz. Ten slotte zijn we uiteraard benieuwd of we duidelijk betere prestaties zien bij de 'TurboQAM-routers', die door een QAM van 256 in plaats van 64 op 2,4 GHz beduidend meer data zouden moeten kunnen verstouwen.

Maar goed, genoeg theorie, laten we eens kijken naar de testresultaten.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Asus PCE-AC68

Asus PCE-AC68

 • Draadloos
 • PCI-Express
 • PCIe x1 uitbreidingskaart
 • 802.11ac
 • 1000 Mbit/s

€ 63,65

7 winkels
0