[Pro] Lenovo ThinkVision LT2934z review: dient twee meesters

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Lenovo ThinkVision LT2934z
 3. 3. Testresultaten helderheid en contrast
 4. 4. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 5. 5. Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid
 6. 6. Testresultaten reactietijd en input lag
 7. 7. Testresultaten energieverbruik
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Enige tijd geleden bespraken we negen monitoren met een bijzonder beeldverhouding van 21:9. Ondanks een diagonaal van 29-inch toch vrij compact ogende modellen, die aanmerkelijk breder dan hoger zijn. Hoewel niet voor alle doeleinden even geschikt, zijn er zeker toepassingen voor te verzinnen. Lenovo stuurde ons ook een monitor met deze verhouding, de ThinkVision LT2934z, maar voegde daar de nodige eigen features aan toe. De gemiddelde prijs is hierdoor wat hoger dan bij de meeste concurrenten, maar handig zijn de toevoegingen wel. Of het ook voor jou wat is, kan je met deze review bepalen.

Zoals we al schreven in onze vergelijkingstest van negen 21:9 schermen, is dit een lastig segment om zonder voorbehoud aan te bevelen. De prijzen van de schermen zijn vergelijkbaar met die van 16:9 WQHD-monitoren, die aanmerkelijk meer pixels bieden. Bovendien is het aantal zinnige toepassingen voor deze verhouding beperkt. Met name gamers kunnen er hun voordeel mee doen, indien ze kunnen leven met de wat hogere responstijden van de gebruikte AH-IPS-panelen die we tot dusver uitsluitend aantroffen.

Lenovo ThinkVision LT2934z
Lenovo ThinkVision LT2934z

Lenovo zet met de ThinkVision LT2934z duidelijk niet in op gamers, maar op de drukke professional. Dat is niet alleen te zien aan de zakelijke naamgeving (de Think-lijn is bij Lenovo voorbestemd aan de professionele gebruikers, voor consumenten zijn er Idea'-modellen). Ook qua functionaliteit heeft het merk hier duidelijk op ingezet. Dat heeft geresulteerd in een wat hoger dan gemiddeld prijskaartje, want je betaalt volgens onze prijsvergelijker gemiddeld bijna 570 euro voor de LT2934z. Ter vergelijking, het goedkoopste model uit onze eerdere test, de LG 29EA73-P, kost gemiddeld 'slechts' 445 euro. Dat model heeft dan ook wat minder te bieden, maar het gebruikte paneel is hetzelfde. Uiteraard is een paneel niet alles - op de volgende pagina's lees je hoe de ThinkVision LT2934z zich onderscheidt en hoe het in de vergelijking eruit komt.

Lenovo ThinkVision LT2934z

De Lenovo ThinkVision LT2934z is een 21:9 monitor met een diagonaal van 29-inch. Het aantal beeldpunten van het AH-IPS paneel bedraagt 2560x1080. Lenovo heeft het van LG Display afkomstige, van LED backlight voorziene paneel in een behuizing met in hoogte verstelbare voet geplaatst. Deze is voorzien van ingebouwde luidsprekers die onder het scherm geplaatst zijn en een bijzondere USB hub, waarover verderop meer. Aan de bovenzijde is een Full HD-webcam geplaatst, die 'weggedraaid' kan worden zodat je je niet permanent door vreemde of eigen veiligheidsdiensten bespied hoeft te voelen. Die webcam gaat vergezeld van twee microfoons.

Lenovo ThinkVision LT2934z

Qua aansluitingen biedt de LT2934z alles wat je zou wensen: VGA, Dual-link DVI, HDMI 1.4 (met MHL ondersteuning) en DisplayPort 1.2, met zowel een in- als een uitgang. Het scherm ondersteunt daisy-chaining, zoals de DP 1.2 specificatie voorschrijft. Verder beschikt het zoals gezegd over een USB hub, maar wel een bijzondere: er zijn twee slave-ingangen en vier host-poorten. Eén ingang is USB 3.0 en twee host-poorten zijn dat ook, de andere ingang en host-poorten zijn van het 2.0 type. Het bijzondere is dat op elk van de twee een andere PC kan worden aangesloten, maar dat je op de 2.0-poorten een muis en toetsenbord kan aansluiten, waarmee je vervolgens beide PC's kan bedienen. Via het OSD kan je bepalen welke van de twee je bedient. Feitelijk is er dus een simpele "KM-switch" ingebouwd. Ook handig is dat een van de twee USB 3.0 poorten voldoet aan de Battery Charge 1.2 spec van het USB-consortium. De 'dedicated charging port' (DCP) van de LT2934z kan hierdoor tot 10 W leveren, meer dan genoeg om een high-end smartphone of tablet snel op te laden.

Lenovo ThinkVision LT2934z

Lenovo ThinkVision LT2934z
Oplaadpoort...

Lenovo ThinkVision LT2934z
...en toetsenbord/muis aansluitingen

Het on-screen display ziet er wat sober uit, maar biedt erg veel mogelijkheden. Zo is er een Picture-in-Picture dan wel Picture-by-Picture modus om twee bronnen tegelijk weer te geven (wederom handig als je twee pc's gelijktijdig bedient), kan je de daisy-chaining standaard aanpassen en de USB muis- en toetsenbord wisselen tussen twee aangesloten PC's. Via de knoppen onderaan de schermrand kan je veelgebruikte functies direct oproepen. Ook is er een hot-key om Lync-oproepen direct te beantwoorden. Lync is Microsofts 'andere' (naast Skype) VoIP software, die voornamelijk zakelijke toepassingen kent (sinds heel kort zijn Lync en Skype ook onderling compatibel). In onderstaande afbeeldingen zie je meer van het OSD.

Het is duidelijk dat Lenovo heel wat nuttige (zakelijke) functies heeft toegevoegd, maar hoe presteert het scherm verder? Dat lees je op de volgende pagina's.

Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken de Lenovo ThinkVision LT2934z (te herkennen aan het rode balkje) met 9 andere 29-inch 21:9-monitoren. Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen. In de grafieken op deze en de volgende pagina's wordt de ThinkVision LT2934z weergegeven met een rood balkje.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De maximale helderheid van de Lenovo ThinkVision LT2934z is 295 cd/m² - het lijkt weinig in deze grafiek, maar is meer dan voldoende.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

We meten een minimale helderheid van 0,33 cd/m², wat aan de hoge kant is.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

De achtergrondverlichting van de ThinkVision LT2934z is heel netjes uniform, het beste van dit segment - wie onze eerdere vergelijkingstest las, weet dat deze monitoren het op dit onderdeel overwegend niet zo goed doen.

Contrast (checkerboard)

We doen meerdere contrastmetingen, maar de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) is de checkerboard-test. Hierin brengt de Lenovo ThinkVision LT2934z het er niet geweldig vanaf, maar ook niet uitzonderlijk slecht. Het maximale contrast blijft echter ook ruim onder de 1000:1.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over de beeldkwaliteit wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meerdere of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af, ongeacht de paneeltechniek. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden horizontaal

De Lenovo ThinkVision LT2934z heeft met 55% resterende helderheid een uitstekende score, wanneer onder een horizontale kijkhoek bekeken.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van boven

Verticaal van boven is het minder fraai, er blijft 15% over.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van onderen

Ook verticaal van onderen bezien is de helderheid 15% resterend, vergelijkbaar met de rest van het testveld.

Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De gemeten kleurtemperatuur van de Lenovo ThinkVision LT2934z is met 7940 K veel te hoog voor kleurbewerking - het is typisch een waarde voor kantooromgevingen. Diverse andere modellen brengen het er niet beter vanaf, maar het kán wel, getuige de score van het scherm van Dell.

Afwijking van ideale greyscale gamma

De afwijking van de ideale greyscale gammawaarde van 2,2 is met 0,08 bescheiden, maar het kan duidelijk beter.

Kleurechtheid

De grijswaarde afwijking op basis van CIE1994 is met 4,1 aan de hoge kant, maar nog acceptabel zolang je geen professionele beeldbewerking wilt doen.

De kleurafwijking is met gemiddeld 2,5 heel netjes, een uitstekende score. Het merendeel van het testveld doet het echter nog beter.

Testresultaten reactietijd en input lag

Reactiesnelheid is de aanduiding voor hoe snel pixels van kleur kunnen veranderen. Een waarde minder dan 16 milliseconden is vereist om voldoende te scoren, onder de 10 is goed, onder de 5 is uitzonderlijk goed. We hebben minder modellen getest met overdrive actief, dus het vergelijkingsmateriaal is daar wat beperkt. De 20%-80%-20% test is lastiger en telt dus zwaarder mee.

Hier is duidelijk te zien dat Lenovo werkelijk geen enkele ambitie heeft om dit scherm voor gaming in te laten zetten: de gemeten waarde voor zwart-wit-zwart transities is erg slecht, de waarde voor grijs-grijs transities is beter maar bepaald niet geweldig. Er is ook nog een flinke input lag, dus voor gamers geldt: dit scherm moet je niet hebben.

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van monitoren is de laatste jaren sterk verbeterd. Verbruikte een 27-inch scherm uit 2008 nog ruim 80 watt, anno 2013 meten we een verbruik dat ruimschoots de helft lager ligt. Hoe kleine de beelddiagonaal, des te lager het verbruik. Omdat TFT-beeldschermen feitelijk altijd verlicht zijn, verschilt het stroomverbruik tussen een volledig wit en een volledig zwart beeld niet heel veel. Dynamische verlichting kan van invloed zijn, maar werkt meestal dermate slecht dat we het niet zouden adviseren.

Wel van belang om te weten is dat IPS- en VA-monitoren meer stroom verbruiken bij het weergeven van wit beeld, maar dat de tot dusver meest gebruikte TN-techniek juist bij zwart beeld het meeste verbruikt. Daarnaast is het van belang dat de EU voorschrijft dat monitoren (en veel andere elektrische apparatuur) die vanaf 1 januari 2013 in de markt belanden niet meer dan 0,5 watt in stand-by mogen verbruiken, waar dat in 2012 nog 1 watt was.

Hier zien we dat het scherm van Lenovo, vermoedelijk door de extra voorzieningen, net wat meer stroom verbruikt dan de concurrentie. Dat is toch  jammer, want juist voor zakelijke toepassingen is zuinigheid een voordeel (zeker bij aanschaf van grote aantallen). Het verbruik in stand-by is dan ook wat teleurstellend. Heel groot is het verschil met de concurrentie niet, maar toch.

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's en schermafdrukken van de Lenovo ThinkVision LT2934z.

Specificaties

Algemeen
 
MerkLenovo
ProductnaamThinkVision LT2934z
Productcode60A5RAT1EU
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat29 inch
Resolutie2560x1080
Pixeldichtheid96 ppi
PaneeltechniekIPS / PLS / AHVA
BacklightLED
Beeldverhouding21:9
Pixelgrootte0.263 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen2
DisplayPort
Aantal DisplayPort ingangen1
Picture-in-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie3.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte70 cm
Afmeting - Hoogte37.7 cm
Afmeting - Diepte24 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand37.7 cm
Maximum hoogte bovenrand48.6 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar10.9 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mm
Gewicht8.08 kg
KleurZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln
Reactietijd7 ms
Helderheid300 cd/m²
Contrastratio1000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °
Stroomverbruik (actief)50 W
Stroomverbruik (in standby)1.2 W

Conclusie

Eerlijk is eerlijk, als consument kan je de Lenovo ThinkVision LT2934z beter links laten liggen. De prijs is te hoog in vergelijking met die van de modellen van de concurrenten en de extra voorzieningen zijn voor de meeste gewone gebruikers niet zóveel meer waard. Voor zakelijke gebruikers ligt dat toch wat anders. Voor wie dagelijks twee systemen moet gebruiken (bijvoorbeeld een laptop en een workstation) en daarbij ook nogal eens moet videoconferencen, biedt de LT2934z wel degelijk meerwaarde.

De basisprestaties van het scherm zijn overwegend ruim voldoende tot zeer goed, van helderheid tot kleurweergave. Minpunt is vooral het contrast, in mindere mate het stroomverbruik. En het is een tijd geleden dat we een scherm zagen met 30 ms responstijd, maar voor zakelijke toepassingen liggen we daar niet wakker van. De mogelijkheid heel veel videobronnen aan te sluiten en gelijktijdig weer te geven telt dan zwaarder, alsmede de ingebouwde K(V)M-switch. Het zou mooi geweest zijn om ook direct de video-input met één toets te wisselen, maar aangezien je twee bronnen naast elkaar kan zetten, tillen we daar niet al te zwaar aan. Voor de veeleisende zakelijke gebruiker is dit een heel fraai scherm en is de prijs ook niet eens zo hoog.

Lenovo ThinkVision LT2934z


Lenovo ThinkVision LT2934z


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Lenovo ThinkVision LT2934z

Lenovo ThinkVision LT2934z

 • 29 inch
 • 2560x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 7 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*