Eizo Foris FG2421 gaming monitor review: snel en goed

29 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 240 Hz
 3. 3. Eizo Foris FG2421
 4. 4. Testresultaten helderheid en contrast
 5. 5. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 6. 6. Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid
 7. 7. Testresultaten reactietijd en input lag
 8. 8. Testresultaten energieverbruik
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 1 besproken product
 13. 29 reacties

240 Hz

Eizo claimt voor de FG2421 een verversingsfrequentie van 240Hz. Dat houdt echter niet in dat er 240 beelden per seconde worden getoond. In plaats daarvan wordt bij een verversingsfrequentie van 120Hz elk binnenkomend frame verdubbeld (naar 240 totaal dus) - en bij elk tweede frame wordt het backlight gedimd. De reden voor het dimmen komen we hieronder op terug. We hebben bij Eizo nagevraagd wat de reden was voor deze aanpak, waarom het backlight niet gewoon tussen de frames werd gedimd. Immers, waarom 'zwarte' frames tonen? Als antwoord vernamen we dat dit gerelateerd is aan de menselijke waarneming, met een verwijzing naar een patent op deze techniek, waaruit inderdaad naar voren lijkt te komen dat het tonen van gedimde frames tussen heldere frames door de mens als 'soepeler' wordt ervaren, dan wanneer dit niet gebeurt. Wie geïntereseerd is, kan het patent hier bekijken - wees gewaarschuwd, het is niet heel toegankelijk geschreven. Wij houden het er vooralsnog op dat er in ieder geval een wetenschappelijke onderbouwing is voor de toegepaste techniek - maar bij gebrek aan een monitor die tussen de frames door het backlight dimt, kunnen we niet vergelijken.

CRT vs LCD
LCD (midden) versus CRT (onder) weergave: bij LCD is het beeld continu verlicht (bron: Eizo)

Wat we wel kunnen doen, is vergelijken met een 'gewone' 120/144Hz monitor en dat hebben we dan ook gedaan. Voordat we daarop ingaan: hoe zit het met dat dimmen van het backlight? De reden daarvoor moet je zoeken in de manier waarop LCD-monitoren werken. Zoals we op de voorgaande pagina al meldden, wordt bij beeldbuismonitoren het beeld continu lijn voor lijn opgebouwd - die lijnen doven dan weer uit en worden opnieuw opgebouwd. Je ziet dus nooit een beeldpunt zich verplaatsen zonder 'pauze'. Bij LCD-schermen is dat wél het geval: het beeld wordt getoond, tot het direct wordt vervangen door een nieuw beeld. Bij bewegende beelden kan dat resulteren in motion blur, omdat je ogen bewegen ten opzichte van het getoonde beeld. Zelfs bij 0 ms responstijd zou dat het geval zijn.

Eizo FG2421
Hoe Eizo de CRT-ervaring nabootst (bron: Eizo)

Bij CRT-beeldbuizen zorgt het uitdoven van de pixels ervoor dat onze ogen de beweging als het ware 'invullen', maar bij LCD kan dat niet: onze ogen zien continu beeld. Om het CRT-'effect' na te bootsen, kunnen LCD-beeldschermen het backlight laten dimmen en weer oplichten. Dat moet wel op de juiste manier gebeuren, want anders heeft het alleen maar tot gevolg dat het beeld 50% donkerder lijkt. Eizo heeft zo'n slim 'scanning' backlight geïmplementeerd in de Foris FG2421, waardoor het claimt een CRT-ervaring met de voordelen van LCD te bieden.

Om ervoor te zorgen dat het paneel het beeld voldoende snel verwerkt en er dus geen input lag ontstaat, heeft Eizo de Foris FG2421 voorzien van een zelf ontwikkeld circuit. Dat biedt naast de genoemde backlight aansturing en snelle verversingsfrequentie nog meer functies, waarover meer op de volgende pagina.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award Eizo Foris FG2421 Black

Eizo Foris FG2421 Black

 • 23.5 inch
 • 1920x1080
 • 94 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 120 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 400 cd/m²
 • 5000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*