Eizo Foris FG2421 gaming monitor review: snel en goed

29 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 240 Hz
 3. 3. Eizo Foris FG2421
 4. 4. Testresultaten helderheid en contrast
 5. 5. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 6. 6. Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid
 7. 7. Testresultaten reactietijd en input lag
 8. 8. Testresultaten energieverbruik
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 1 besproken product
 13. 29 reacties

Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken de Eizo Foris FG2421 (te herkennen aan het rode balkje) met 5 andere 120/144 Hz-monitoren. Heel veel recent vergelijkingsmateriaal hebben we helaas niet - en ook zijn de diagonalen van alle schermen niet gelijk. Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De maximale helderheid van de Eizo Foris FG2421 is ruim 280 cd/m² - niet extreem helder, maar zeker voldoende.

In User 1 stand komen we op een nog iets lagere waarde, gemeten met de i1 Display Pro en Calman 5 software:

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

We meten een minimale helderheid van 0,16 cd/m², beduidend minder dan de TN-gebaseerde concurrentie.

Meten we in User 1 stand met de i1 Display Pro, dan komen we duidelijk lager uit:

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

De achtergrondverlichting van de FG2421 is 79% - het kan beter, maar is ruimschoots voldoende - en nog altijd goed voor een derde plaats in ons kleine testveld.

Contrast (checkerboard)

We doen meerdere contrastmetingen, maar de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) is de checkerboard-test. Hierin brengt de Eizo Foris FG2421 het er met 302:1 niet zo goed als verwacht vanaf.

Bij de minder lastige transverse contrasttest (waarbij gelijktijdig een wit in een zwart vlak wordt getoond) zien we echter dat het bereik van de FG2421 aanmerkelijk groter is dan van de concurrentie.

Voegen we daar ook nog het maximale contrast aan toe, dan komt de Eizo erg goed uit de bus - het resultaat van de AOC is gezien het transverse resultaat rooskleuriger dan de realiteit en vooral te danken aan de zeer hoge maximale helderheid.

Bovenstaande contrastmetingen zijn alle met de MicroVision S220 uitgevoerd in de standaardmodus waarin het scherm staat, de gaming stand FPS1. Zetten we het in User 1 en meten we met de nauwkeuriger i1 Display Pro en Calman 5, dan zien we een nog aanmerkelijk hoger maximaal contrast:


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award Eizo Foris FG2421 Black

Eizo Foris FG2421 Black

 • 23.5 inch
 • 1920x1080
 • 94 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 120 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 400 cd/m²
 • 5000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*