NZXT H440 review: radicaal front zorgt voor ademnood

18 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern
 4. 4. Koeling
 5. 5. Testprocedure
 6. 6. Testresultaten koeling 200 watt
 7. 7. Testresultaten koeling 400 watt
 8. 8. Testresultaten geluidsproductie
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

NZXT valt op met tot de verbeelding sprekende behuizingen en het is dan ook niet zo raar dat we regelmatig verzoeken krijgen deze te testen. Ook naar de enige tijd geleden aangekondigde NZXT H440 was men zeer benieuwd, wellicht niet in de laatste plaats omdat het merk een tamelijk radicale keuze heeft gemaakt bij het ontwerp: de voorzijde is één geheel, er zijn dus geen uitsparingen voor 5,25" ruimtes. Dat levert direct al een opmerkelijke verschijning op, maar zoals we gewend zijn van NZXT heeft men op meer punten aandacht aan het ontwerp besteed. In onze recente tests van de Phantom 530 en de H230 vielen de koelprestaties wat tegen. De H440 zal als stille kast ook niet de hoogste prestaties bieden, maar we zijn natuurlijk wel benieuwd hoe hij het in de praktijk doet - en hoe hij zich staande houdt wanneer we hem vergelijken met 13 andere stille behuizingen.

De H-lijn van NZXT omvat de 'stille' behuizingen van het merk. Ze zijn bedoeld om zo min mogelijk lawaai te maken en geluid van het ingebouwde systeem zoveel mogelijk te dempen. Opmerkelijk is dat NZXT de kast van een venster heeft voorzien, De H440 is niet goedkoop, met een gemiddelde prijs van ruim 110 euro - de laagste prijs in onze Prijsvergelijker ligt er niet ver vanaf. Aan de andere kant, het is duidelijk minder dan de H630, die zo'n 30 euro meer moet opbrengen.

NZXT H440 White

In de vergelijking

We vergelijken de H440 met twaalf andere behuizingen die als 'stil' in de markt worden gezet en een die dat feitelijk niet is, maar qua stilte wel erg opviel, de Bitfenix Ronin. We nemen ook de goedkopere, micro-ATX H230 mee. Te zien is dat de H440 geen bijzonder kleine kast is, maar in dit testveld ook niet enorm opvalt qua omvang.

Uiterlijk

Smaken verschillen, maar wij zijn wel te spreken over het uiterlijk van de NZXT H440. Waar andere modellen van het merk soms wat érg uitbundig zijn qua design, is dit een bijzonder strakke verschijning. Het gesloten voorpaneel oogt wat massief en lijkt aanvankelijk een deurtje te zijn, maar de aflopende lijn aan de bovenkant geeft hem een meer speels uiterlijk en gaat elegant over in een rondom lopend rooster voor toevoer van verse lucht. Dat zet zich ook onzichtbaar door achter het voorpaneel, al zullen we de testresultaten moeten bekijken om te zien hoe effectief dit is om de vele ingebouwde fans van lucht te voorzien. Het design lijkt sterk op dat van de H630, maar vertoont een paar kleine variaties.

NZXT H440 White

De frontaansluitingen zitten aan de bovenkant, en zijn netjes voorzien van een legenda; twee keer USB 2.0 en twee keer USB 3.0, plus audio-aansluitingen. Helaas geen geheugenkaartlezer, een voorziening die we wel in de H630 aantroffen. De power- en resetknoppen bevinden zich ook bovenop, aan de linkerkant.

NZXT H440 White

NZXT H440 White

De bovenzijde is net zo strak als de voorkant en ook dit is een eenvoudig afneembaar paneel, zoals je verderop kan zien.

NZXT H440 White

De achterkant is relatief standaard, met zeven uitbreidingsslots en een voorziening voor externe waterkoeling. De constructie in zijn geheel is bijzonder stevig en door het gebruikte plastic oogt het echt als een geheel, in plaats van een metalen kast waar het nodige plastic tegenaan geplakt is. De H440 staat relatief hoog op z'n rubberen poten, zodat voldoende lucht van onderaf kan worden aangevoerd. Een onopvallend rond drukknopje aan de rechterbovenkant dient om de verlichting voor de IO-aansluitingen aan- en uit te zetten, een voorziening die we op meer NZXT-kasten aantroffen en erg handig vinden. Aan de onderzijde is een uitneembaar stoffilter voor de voeding te vinden.

NZXT H440 White

Intern

Intern is de H440 net zo'n strakke verschijning als van buiten. Als je het zijpaneel verwijdert, oogt de kast opvallend opgeruimd. Dat doet denken aan de Bitfenix Ronin, maar waar die een plastic plaatje gebruikte om onderdelen aan het zicht te onttrekken, doet de H440 dat gewoon door de interne opbouw. En dat staat toch wat fraaier (wel moeten we opmerken dat de Ronin een stuk goedkoper is).

De voeding en harde schijfkooien zijn geheel uit het zicht, waardoor je alleen de ruimte voor het moederbord ziet. Je kan Mini-ITX, micro-ATX en ATX moederborden inbouwen, voor grotere exemplaren is geen ruimte. Ook bij de H440 zien we weer de enorme uitsparing voor de backplate van een CPU-koeler, met een onregelmatige vorm. Ook vallen de grote met rubber afgewerkte openingen voor kabelmanagement op.

NZXT H440 White

Achter het rechterpaneel gaan de nodige kabels schuil. Zo komen hier de aansluitingen voor de casefans bijeen op een apart printplaatje, dat we ook al bij meer NZXT-kasten zagen. Een uitstekende voorziening en een flinke hulp bij kabelmanagement als je veel fans hebt. Aangezien er al vier in de H440 zitten, is het geen overbodige luxe.

Hier zien we ook de sledes voor de harde schijven, vijf stuks, waarop je zowel 3,5" als 2,5" exemplaren kunt vastschroeven. Dat is meer werk dan schroefloze sledes, maar moet ook vibraties tegengaan, iets waar de siliconen demping bij helpt. Op de bodemplaat kan je ook een 3,5" disk plaatsen - handig als je de andere posities wilt open laten om bijvoorbeeld een radiator aan de voorzijde te positioneren.

NZXT H440 White

Je kan ook nog twee 2,5" drives kwijt op de plaat boven de voeding. Te zien is dat de disksledes de luchtdoorstroming van de intake fans nauwelijks hinderen, in ieder geval een stuk minder dan bij veel kasten het geval is. Bovendien kan je eenvoudig ruimte creëren voor een langere videokaart door er een of twee uit te nemen. Doe je dat, dan heb je ruim 40 cm tot je beschikking, anders is het net iets minder dan 30 cm.

NZXT H440 White

Koeling

Zoals gezegd wordt de NZXT H440 geleverd met vier fans, een 14 cm fan aan de achterzijde en drie 12 cm fans aan de voorzijde. Dat is beduidend meer dan de gemiddelde kast en ook meer dan veel 'stille' kasten meegeleverd krijgen. Er is echter nog ruimte voor méér.

Aan de achterzijde is een 14 cm fan gemonteerd. Met enige goede wil kan je daar ook nog wel een radiator kwijt van een 12 of 14 cm waterkoeling.

NZXT H440 White

De drie 12 cm fans aan de voorzijde kan je desgewenst vervangen door twee 14 cm exemplaren, maar ook door een waterkoelingradiator met een lengte tot 360 mm.

NZXT H440 White

Aan de bovenzijde is ook ruimte voor ofwel twee 14 cm fans ofwel drie 12 cm fans - of (nog) een waterkoelingradiator met een lengte tot 360 mm.

NZXT H440 White

Al met al beschikt de H440 over zowel flink wat meegeleverde koelvoorzieningen, als ruimte voor nog veel meer koelpotentieel. Dat zien we graag zo. De vraag is hoe hij het er in de praktijk vanaf gaat brengen en dat lees je op de volgende pagina's.

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hanteren we dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

De vier fans scheppen hoge verwachtingen, maar met de fans op hoge rotatiesnelheid treffen we de H440 toch nog onderaan in de grafiek aan. Dat valt wat tegen.

200 W 7 V

Bij een lagere draaisnelheid van de fans doet de NZXT H440 het relatief wat beter, terwijl de temperatuur iets, maar niet heel veel, stijgt. Toch is ook dit geen waarde om over naar huis te schrijven.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met verdubbeling van de warmteproductie heeft de H440 het moeilijk, en we treffen hem weer helemaal onderaan in de grafiek aan.

400 W 7 V

Met de fans op lage snelheid doet de H440 het marginaal beter in vergelijking met de rest, maar heel enthousiast kunnen we hier niet van worden. Vermoedelijk krijgen de drie vans aan de voorzijde niet voldoende lucht aangevoerd door het gesloten voorpaneel.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De NZXT H440 doet het hier prima, maar in een al heel stil testveld komt hij niet boven het midden uit.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de NZXT H440 zelfs wat ver naar onderen in de grafiek. Het is stil, maar niet exceptioneel stil.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans zakt de H440 nog een positie.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de NZXT H440.

Specificaties

Algemeen
 
MerkNZXT
ProductnaamH440 White
ProductcodeCA-H440W-W1
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart/Wit
Afmeting - Breedte22 cm
Afmeting - Diepte48.8 cm
Afmeting - Hoogte51 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)54.75 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal8
3,5 inch intern totaal6
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Maximale lengte videokaart40.5 cm
Maximale hoogte CPU-koeler18 cm
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities7
140 mm fan posities5
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans4 fans
Totaal aantal fan posities7
Type fanaansluiting3-pins/molex
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Conclusie

De NZXT H440 laat ons enigszins verslagen achter. We willen de kast eigenlijk graag aanbevelen: niet eens zozeer vanwege het strakke design, maar vanwege de slimme vondsten voor plaatsen van apparatuur, van de constructie voor harde schijven tot de gecamoufleerde voeding en kabels onderin. De aansluiting voor fans die we al waardeerden in eerdere modellen van het merk, de verlichte aansluitingen aan de achterkant, voldoende front-aansluitingen: het klopt allemaal (al missen we een geheugenkaartlezer).

Waar we echter niet omheen kunnen, zijn de prestaties. Als dit nu de stilste kast ooit was geweest, hadden we de tegenvallende koelresultaten (ondanks vier fans!) over het hoofd kunnen zien, maar ook dat is niet het geval. De Fractal Design Define R4 is bijvoorbeeld iets stiller, maar koelt veel beter. De Bitfenix Ronin, die eigenlijk niet eens 'stil' bedoeld is, koelt ook duidelijk beter en is veel stiller. En dat zijn maar twee voorbeelden, die ook nog eens beduidend minder kosten.

Nu biedt de H440 ongekende ruimte voor waterkoeling, zeker voor een relatief compact model als dit, maar een behuizing in deze prijsklasse moet ook op zichzelf voldoende koeling bieden - anders kan men beter een waterkoeling meeleveren en minder fans, bijvoorbeeld. We hadden de H440 graag beloond met een Silver Award, maar de koelprestaties in vergelijking met aanmerkelijk goedkopere concurrenten blijven te ver achter.

NZXT H440 White


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

NZXT H440 Black

NZXT H440 Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Rood
 • Venster
Niet verkrijgbaar
NZXT H440 White

NZXT H440 White

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Wit
 • Venster
 • 4 fans
Niet verkrijgbaar
0
*