Seagate Desktop HDD 5TB review: eerste 5TB harde schijf

20 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Testprocedure
 4. 4. Testresultaten: HD Tune Read
 5. 5. Testresultaten: HD Tune Write
 6. 6. Testresultaten: Atto Random Read
 7. 7. Testresultaten: Atto Random Write
 8. 8. Testresultaten: PCMark7
 9. 9. Testresultaten: PCMark7 (deelscores)
 10. 10. Testresultaten: PCMark8
 11. 11. Testresultaten: PCMark8 (deelscores)
 12. 12. Stroomverbruik
 13. 13. Geluidsproductie
 14. 14. Conclusie
 15. 1 besproken product
 16. 20 reacties

Conclusie

De Seagate Desktop HDD 5TB is niet alleen de conventionele harde schijf met de grootste capaciteit, het is op basis van onze tests ook nog eens de snelste. Enkel SSHD's, die dus een ingebouwde SSD-cache hebben, zijn in specifieke gevallen sneller, zoals de PCMark benchmarks aantonen.

Schijven van deze omvang zullen in de regel primair als dataschijf voor opslag van foto's/video's/films gebruikt worden en niet direct als opstartschijf waar programma's op staan. Voor het opslaan van grote bestanden biedt de SSHD-technologie feitelijk geen voordelen en de uitstekende sequentiële lees- en schrijfsnelheid juist wel. Met andere woorden, deze Desktop HDD 5TB is zowel qua capaciteit als qua prestaties echt de ideale data opslagschijf. Zoek je een disk om als opstartschijf te gebruiken, dan kun je echt beter een SSHD kiezen of liever nog een kleine SSD en die combineren met een HDD voor opslag.

Zoals de naam al aangeeft is de schijf primair bedoeld voor desktopgebruik en is het zeker geen specifieke NAS-schijf. Het feit dat Seagates zusterbedrijf de 5TB schijven in de semi-professionele 5big NAS'en durft te stoppen, geeft echter impliciet aan dat Seagate de schijven ook geschikt vindt voor gebruik in NAS'en. Zeker voor wie zijn NAS zeer intensief gaat gebruiken, zal de hoge snelheid van deze 7200 rpm schijven natuurlijk prettig zijn. Let wel, echte NAS-schijven zijn over het algemeen een stuk zuiniger.

Al met al zijn we positief over Seagates nieuwste schijf. Nu enkel nog afwachten wat hij gaat kosten...


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Seagate Desktop HDD 5TB

Seagate Desktop HDD 5TB

 • Harddisk
 • 5 TB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*