SilverStone Temjin TJ08-E review: kleine krachtpatser

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

In Hardware.Info Magazine #2/2014, dat begin mei verschijnt, kan je een uitgebreide vergelijkingstest lezen van maar liefst 23 stille behuizingen. Voor die test stuurde SilverStone ons onder meer de Temjin TJ08-E, een micro-ATX behuizing die ons eerlijk gezegd enig hoofdbreken kostte. Hij was namelijk niet echt stil, maar ook niet heel luid -en hij bood ongekende koelprestaties. Omdat SilverStone hem voor die test aanleverde, hebben we hem erin opgenomen, maar eigenlijk hoort deze kast het niet tegen stille behuizingen op te nemen, maar tegen andere micro-ATX kastjes. Daarom vergelijken we hem in dit artikel met maar liefst 17 andere kleine behuizingen en kunnen we de Temjin TJ08-E echt goed beoordelen. Om even op de zaken vooruit te lopen: als je in de markt bent voor een extreem goed koelende micro-ATX kast, moet je beslist even verder lezen.

De TJ08-E(volution) is een vernieuwde versie van de Temjin TJ08, die alweer uit 2006 stamt - de TJ08-E is ook geen jonkie meer, want SilverStone introduceerde dit model in 2011. Behuizingen hebben een langere levensduur op de markt dan, bijvoorbeeld, moederborden. De variant die we hier bespreken is voorzien van een venster en die is wel relatief nieuw: de eerste verscheen begin maart in onze Prijsvergelijker. Het verschil tussen het model uit 2006 en de versie die we hier bespreken is de fan: de oude versie had twee 12 cm fans, dit exemplaar wordt gekoeld door een enkele 18 cm 'air penetrator' fan. Getuige de resultaten blijkt dat een behoorlijk capabel exemplaar...

SilverStone Temjin TJ08-E Window

Micro-ATX behuizingen worden steeds populairder: een stuk kleiner dan de meeste ATX-exemplaren, maar dankzij zeer uitgebreide micro-ATX moederborden hoeven ze niet onder te doen in functionaliteit, ook niet als je twee videokaarten kwijt wilt. Dat kan dan weer niet met mini-ITX, dus zeker als je bijvoorbeeld gamen in 4K als gebruiksdoel hebt, is micro-ATX het kleinste formaat waarop je dat momenteel kan doen. Zo'n compacte behuizing presenteert wel een uitdaging voor het efficiënt afvoeren van warme lucht - de ATX-form factor leent zich daar niet zo goed voor. SilverStone heeft zich daar dan ook weinig van gelegen gelaten, zoals je verderop kan zien.

In de vergelijking

Zoals gezegd vergelijken we de Temjin TJ08-E met 17 andere micro-ATX behuizingen, die we alle op dezelfde manier getest hebben. Je kan goed zien dat het weliswaar niet de allerkleinste in de line-up is, maar zeker ook niet de grootste. Het is overigens ook bepaald niet de goedkoopste, maar ook zeker niet de duurste. De gemiddelde prijs van 99 euro is vergelijkbaar met die van de Corsair Obsidian 350D. Een vergelijkingstabel van alle modellen vind je hier.

Uiterlijk

Op het eerste gezicht is de SilverStone Temjin TJ08-E een dertien-in-een-dozijn kastje. Goed, het aluminium front ziet er gedistingeerd uit en de magnetisch 'vastgeplakte' stoffilter op de bovenkant is geen standaardvoorziening, maar afgezien daarvan is het een standaard mini-tower. Of is het dat wel...? Een externe 3,5" positie aan de onderzijde doet wel even de wenkbrauwen rijzen. Een groot deel van de voorzijde bestaat uit mesh, met daarachter een uitneembaar stoffilter en de 18 cm ventilator.

SilverStone Temjin TJ08-E Window

De front-aansluitingen zijn een stel USB 3.0 poorten en audio in- en uitgangen. Dat vinden we in deze prijsklasse wat karig, twee extra USB-poorten en ook een geheugenkaartlezer hadden we graag gezien. De power- en resetknoppen zitten op dezelfde hoogte en zien er netjes uit en voelen solide aan.

SilverStone Temjin TJ08-E Window

Zoals gezegd zit er aan de bovenkant een verwijderbaar stoffilter, dat magnetisch op z'n plek blijft zitten. Dat zien we tegenwoordig vaker, het is een handige oplossing om de binnenzijde stofvrij te houden en stoffilters eenvoudig te reinigen.

SilverStone Temjin TJ08-E Window

De achterzijde vertoont meer opmerkelijke zaken. Zo wordt de voeding bovenin geplaatst en het moederbord op z'n kop tegen het linkerpaneel - het rechterpaneel bevat een venstertje. De CPU zal dus onderin komen te zitten. We kunnen nog opmerken dat het gebruikte materiaal van de TJ08-E zeer stevig is, in tegenstelling tot goedkope modellen zit er geen speling in het gebruikte staal. Hoe het er van binnen uitziet, lees je op de volgende pagina.

SilverStone Temjin TJ08-E Window

Intern en koeling

De binnenzijde van de SilverStone Temjin TJ08-E openbaart zich na verwijdering van het rechterpaneel. Direct opvallend is de positie van de bevestigingspunten voor het moederbord en de opening in de moederbordplaat voor een backplate van een CPU-koeler: die zitten onderin. Ook opmerkelijk: de moederbordplaat is in zijn geheel uitneembaar, je kan het moederbord met geheugen, processor en CPU-koeler dus buiten de kast monteren en in zijn geheel terugplaatsen. De voeding wordt bovenin geplaatst, achter een opmerkelijk gewelfde afscheiding. Die mag tot 18 cm diep zijn, al raadt SilverStone aan om het bij 16 cm te houden. Het hangt af van hoe groot de optische drive is die je plaatst.

SilverStone Temjin TJ08-E Window

De CPU-koeler kan tot 16,5 cm hoog zijn, dat is behoorlijk fors al zullen de allergrootste tower-koelers niet passen. Wel moet je eraan denken dat hij niet breed mag zijn, anders kom je in de problemen met de fan. Die kan je wel naar de andere kant verplaatsen, want de casefan van de TJ08-E zorgt voor een krachtige luchtstroom. Op de bodem van de kast zit een 'CPU cooler supporter', een plastic mechanisme waarmee je een zware fan kan stutten - een beetje een gimmick, aangezien dat in de regel niet nodig is en niet mogelijk bij een traditionele kastindeling. Deze ruimte had SilverStone nuttiger kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor een positie voor een harde schijf of SSD.

Waar je ook rekening mee moet houden, is de hardeschijfkooi. Deze is uitneembaar en kan tot vier 3,5" disks bevatten, maar die steken wel uit - wederom is het passen en meten als je een grote torenkoeler gebruikt. SilverStone raadt expliciet aan de kooi niet weg te laten, ook al gebruik je hem niet, omdat hij de lucht geleidt naar de CPU. Onder de uitneembare kooi is een vaste positie waarin je een 3,5" disk, maar ook een 2,5" drive kan vastschroeven. Eventueel kan je die ruimte ook gebruiken voor een extern toegankelijk station zoals een geheugenkaartlezer - maar dan heb je dus geen plek meer voor een SSD, want dit is de enige 2,5" positie. Uiteraard kan je met een conversiebracket die ook kwijt in de uitneembare kooi. Als je die kooi plaatst, moet je wel rekening houden met de hoogte van je geheugen, dat mag niet hoger zijn dan 5,4 cm.

Voor de videokaart is er ruim 33,5 cm ruimte, wel mag deze niet breder zijn dan 17 cm. De allerlangste kaarten moet je wel in de bovenste uitbreidingssloten plaatsen, anders raken ze de intake fan. De meeste kunnen prima in de onderste positie. Als ze langer zijn dan 24 cm 'rusten' ze op de harddiskkooi; SilverStone levert een stukje plakschuim mee om te voorkomen dat metalen delen elkaar raken. In de praktijk zal je de meeste videokaarten probleemloos kwijt kunnen.

SilverStone Temjin TJ08-E Window

Hier onder zie je goed dat voeding en optische drive enigszins verschoven ten opzichte van elkaar geplaatst worden - maar als beide heel diepe exemplaren zijn, kom je in de knel met kabels. De totale gecombineerde ruimte is 38,2 cm, maar daar moet je ook nog kabels in kwijt kunnen. Door de asymmetrische plaatsing kan je wel kabels van de voeding relatief eenvoudig wegleiden. Gebruik je een modulaire voeding, dan zal je de optische drive moeten verwijderen, voor je kabels kan toevoegen of wegnemen. Aan de andere kant, steeds meer mensen gebruiken geen optische drive, in welk geval je natuurlijk alle ruimte hebt.

Al bij al is een systeem monteren in de TJ08-E een kwestie van passen en meten, maar dat hoort een beetje bij de form factor en kunnen we niet al te zwaar aan tillen. Wil je met deze kast aan de slag, raadpleeg dan de handleiding die SilverStone op haar website aanbiedt (helaas in slechte kwaliteit, maar nog net leesbaar).

SilverStone Temjin TJ08-E Window

Zoals gezegd beschikt de Temjin TJ08-E over één fan, een 18 cm exemplaar aan de voorzijde. Die wordt beschermd door een eenvoudig (nou ja, je moet een beetje priegelen) uitneembaar stoffilter. Aan de achterzijde is nog ruimte voor een tweede fan, een 12 cm model. Meer koelmogelijkheden zijn er niet, er is ook niet echt ruimte voor waterkoeling.

SilverStone Temjin TJ08-E Window

Een schakelaar aan de zijkant laat je wisselen tussen lage en hoge rotatiesnelheid. Dat maakt een fors verschil. Bovendien werkt de switch niet door het voltage aan te passen, de fan draait altijd op 12V en beschikt over een eigen IC waarin de twee rotatiesnelheden zijn gedefinieerd. Volgens SilverStone is ook op lage rotatiesnelheid ondervolten geen probleem, wat potentieel de geluidsproductie verder kan doen afnemen. Standaard doet de fan bij lage rotatiesnelheid relatief rustig zijn werk, mede dankzij de lage frequentie die hoort bij de grote diameter, maar bij de hogere snelheid is hij luid en duidelijk hoorbaar. Hoe luid precies, lees je op de volgende pagina's - en ook hoe de bijbehorende koelprestaties zijn.

SilverStone Temjin TJ08-E Window

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hanteren we dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Beginnen bij hoge rotatiesnelheid en lage warmteontwikkeling, zien we de SilverStone Temjin TJ08-E met stip op één binnenkomen, ruimschoots boven de tot dusver best presterende Fractal Design Core 1000.

200 W 7 V

Bij een lage draaisnelheid van de fans treffen we de SilverStone Temjin TJ08-E nog steeds bovenaan in de grafiek aan. Bovendien neemt de temperatuur maar iets meer dan een graad toe. Dat is prettig, want het geluidsvolume op hoge rotatiesnelheid is oorverdovend.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Verdubbelen we de warmteproductie, dan zien we tot onze verbazing dat de temperatuur in de SilverStone Temjin TJ08-E maar een graad toeneemt ten opzichte van de vorige pagina. We hebben deze meting twee keer uitgevoerd omdat dit zeer uitzonderlijk is. De constructie zorgt kennelijk voor een extreem efficiëntie windtunnel. Overigens zie je hier minder concurrenten omdat we deze test niet in alle behuizingen hebben uitgevoerd.

400 W 7 V

Met een lagere rotatiesnelheid stijgt de temperatuur een paar graden, maar de SilverStone Temjin TJ08-E is nog altijd ruim boven de concurrentie gepositioneerd.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

De SilverStone Temjin TJ08-E doet het hier ook nog behoorlijk goed, zolang je de fan niet op vol vermogen laat draaien.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De SilverStone Temjin TJ08-E doet het hier behoorlijk, vermoedelijk ook omdat alle onderdelen met schroeven vastgezet moeten worden.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de SilverStone Temjin TJ08-E net onder het midden van deze grafiek. Het is duidelijk niet de stilste kast, maar door de grote diameter van de fan klinkt hij minder storend dan een kast met kleinere fans zou doen bij dezelfde geluidsproductie.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans treffen we de Temjin TJ08-E helemaal onderin de grafiek aan en we moeten eerlijk zeggen: het is geen pretje om hem dan te horen. Wil je echter overklokken op een warme zomerdag, dan is het handig om deze stand bij de hand te hebben.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de SilverStone Temjin TJ08-E.

Specificaties

Algemeen
 
MerkSilverStone
ProductnaamTemjin TJ08-E Window
ProductcodeSST-TJ08B-EW USB 3.0
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatMicro ATX
MateriaalAluminium / Staal
KleurZwart
Afmeting - Breedte20.9 cm
Afmeting - Diepte39.7 cm
Afmeting - Hoogte37.5 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)31.11 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern2
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal1
3,5 inch intern totaal4
3,5 inch extern1
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten4
Low profile
Maximale lengte videokaart33.3 cm
Maximale hoogte CPU-koeler16.1 cm
Maximale lengte voeding18 cm
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities1
140 mm fan posities1
180 mm fan posities1
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans1 fans
Totaal aantal fan posities2
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenVrijwel geen (1)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieVoorpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)0
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Conclusie

We zijn zeer onder de indruk van de, inmiddels toch alweer drie jaar oude SilverStone Temjin TJ08-E. Deze versie met venster is dan relatief nieuw, maar SilverStone was zijn tijd duidelijk vooruit met dit ontwerp. Je moet met twee zaken rekening houden: 1) opletten bij de selectie van in te bouwen onderdelen, met de (digitale) handleiding bij de hand en 2) op lage rotatiesnelheid is de kast niet heel luidruchtig, maar wel hoorbaar. De grote fan helpt daarbij en de fan controller is beslist geen overbodige luxe.

Wil je een compact, zeer krachtig systeem bouwen op micro-ATX formaat, dan is dit beslist een behuizing die je moet overwegen. We hebben simpelweg geen enkele micro-ATX kast getest die qua prestaties in de buurt komt. De combinatie van superlatieve koelprestaties, vernuftige constructie en hoge bouwkwaliteit levert SilverStone een Gold Award op.


SilverStone Temjin TJ08-E

SilverStone Temjin TJ08-E Window


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award SilverStone Temjin TJ08-E Window

SilverStone Temjin TJ08-E Window

 • Tower
 • Micro ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 1 fans
Niet verkrijgbaar
0
*