Corsair Vengeance 1500 V2 review

16 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Testmethode
  3. 3. Testresultaten en specificaties
  4. 4. In gebruik
  5. 5. Conclusie
  6. 6. Besproken producten
  7. 7. Reacties

Inleiding

Sinds de eerste introductie is Corsair flink op dreef met zijn headsets. Zo ook met de Vengeance 1500 waarvan we in dit artikel de tweede revisie bespreken. Deze heeft veel gelijkenissen met het eerder verschenen model, maar heeft een donkerder kleurstelling en een nieuwe set speakers voor verbeterde geluidskwaliteit.

In het snoer vinden we ook een verandering in de vorm van het bedieningspaneel. Deze is kleiner vormgegeven en voorzien van een shirtclip. Hiermee kan het algemene systeemvolume bediend worden en de microfoon gedempt. De neerklapbare microfoon bevindt zich op de linker oorschelp.

Corsair Vengeance 1500 v2
Corsair Vengeance 1500 V2

De headset heeft een hoorbaar frequentiebereik tussen 20hz en 20khz en de drivers hebben een formaat van 50 millimeter. De klankkast is van een gemiddeld formaat en ondersteunt USB headset Dolby Headphone voor virtueel 7.1 surround geluid. Het ontwerp is strak afgewerkt met een aluminium look en een brede hoofdband en verstellers. De Vengeance 1500 is volledig van plastic. De hoofdband zit lekker op het hoofd en is bedekt met nepleer. De oorkussens voelen ook fijn aan en zijn voorzien van een zachte stof, waardoor deze comfortabel op het hoofd rusten. De oorschelpen zijn tevens draaibaar, waardoor deze plat op tafel kunnen liggen.

De gemiddelde prijs voor deze headset is 93 euro, wat redelijk fors is voor een headset voor bij de computer. We zijn daarom ook benieuwd hoe hij presteert tegenover lager geprijsde modellen van rond de 70 euro.

Testmethode

Bij een headset is de geluidsweergave naast het draagcomfort de belangrijkste eigenschap. In iedere oorschelp is een speaker verwerkt die zowel de lage, midden als hoge tonen tegelijk moet weergeven. Dat betekent dat er een goede balans gevonden moet worden in de weergave van laag, midden en hoog. Een speaker van een stereo-installatie beschikt hiervoor vaak in ieder geval over twee speakers, waarmee eenvoudiger hoge en lage tonen gelijktijdig goed kunnen worden weergegeven. Bij headsets moeten eerder compromissen gesloten worden, zeker in lagere prijsklassen rond de 70 euro. In een hogere prijsklasse is er meer mogelijk met duurdere componenten, maar niet iedereen wil meer dan 100 of zelfs 200 euro voor een headset neertellen.

Dat is dan ook het voornaamste onderscheid tussen de lage prijsklasse en duurdere modellen: een duidelijk compromis in de verdeling van de tonen. Zo zal een headset met een zeer sprekende basweegave in de regel minder detail laten horen in de midden en hoge tonen. Tegenovergesteld werkt dat net zo. Een headset met een sprankelend midden en hoog, mist vaak volume in de lage tonen.

Bij het testen van headsets maken we gebruik van een referentie exemplaar waarvan we de geluidsweergave zeer goed kennen. De desbetreffende Thrustmaster Y250-C heeft een mooie uitgebalanceerde geluidsweergave, waarmee we al veel headsets hebben vergeleken. Zo kunnen we duidelijk de plaatsing van een geteste headset bepalen. Heeft deze veel of weinig bas en komen de midden en hoge tonen wel goed naar voren? Daarop geven we antwoord in onze testresultaten voor zowel de microfoon als de geluidsweergave. Bas, midden- en hoge tonen geven we referentiescores.

Een score van nul geeft aan dat de geluidsweergave op die toonhoogten hetzelfde is als van het referentie exemplaar en dus mooi uitgebalanceerd. Een headset met alleen maar plussen heeft een betere weergave dan ons referentie exemplaar en bevindt zicht veelal in een hogere prijsklasse. Een getal in de plus, tot maximaal twee punten, betekent een duidelijker weergave. Meestal heeft een krachtiger weergave van de bastonen, waarvoor in de plus wordt beoordeeld, het gevolg dat midden en hoge tonen minder aanwezig zijn. Daarvoor hebben we in de tabel ook scores tot maximaal min twee gegeven om aan te geven dat bepaalde tonen ondervertegenwoordigd zijn. Andersom werkt dit net zo. Ook is de geluidsweergave van de microfoon belangrijk. Daarbij kijken we naar het ruisniveau in de opname en de helderheid van de stem. De testresultaten voor de bas midden en hoge tonen en de microfoon zijn terug te vinden bij de geteste producten op onze website en worden tevens gedeeltelijk meegenomen in dit artikel.

Testresultaten en specificaties

De producten in de onderstaande tabellen kosten net iets minder dan de Corsair Vengeance 1500 V2. De testresultaten voor de geluidsweergave tonen gelijkwaardige prestaties. Meer vergelijkingsmateriaal is in deze vergelijkingstabel te vinden.

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamVengeance 1500 v2
ProductcodeCA-9011124-
DetailsProductinfo
Specificaties
Type koptelefoonOver-ear
Type draagbandHeadband
Afmeting - Hoogte21.8 cm
Afmeting - Breedte20.5 cm
Afmeting - Diepte10 cm
KleurZwart
Lengte snoer2.95 m
Impedantie32 Ω
Aantal kanalen2 kanaals
Virtueel surroundDolby Digital Pro Logic II
Frequentiebereik - Laag20 Hz
Frequentiebereik - Hoog20 kHz
Diameter speakers50 mm
Draadloos
Ruisonderdrukkende koptelefoon
Microfoon
Microfoon geïntegreerd
Type microfoonBoom
Microfoon in koord
Microfoon op boom
Stereo/Mono microfoonStereo
Weerstand microfoon2200 Ω
Aansluitingen / Knoppen
S/PDIF ingang
3,5 mm jack
6,3 mm jack
USB
Volume regelaar
Mute schakelaar microfoon
Beoordeling
Draagcomfort8
Uiterlijk/Design/Constructiekwaliteit8
Geluidskwaliteit muziek8
Geluidskwaliteit games8
Geluidskwaliteit films8
Geluidskwaliteit spraak8
Demping omgevingsgeluidGemiddeld
Geluidskwaliteit microfoon
Kwaliteit microfoon7
Microfoon opnamevolumeZacht/normaal
Microfoon ruisniveauWeinig
Microfoon helderheidHelder
Analoge test
Basweergave -2 tot +20
Middenweergave -2 tot +20
Hoogweergave -2 tot +20

In gebruik

Om volledig gebruik te maken van de Vengeance 1500 V2 headset moet de driver software van de website van Corsair gedownload worden. Hierin zijn equalizer instellingen mogelijk en kan Dolby Headphone ingeschakeld worden. Ook vinden we hier volumebediening voor zowel de microfoon als de headset. De kabel van deze headset is erg lang: 2,95 meter. Hierdoor zal je nooit kabellengte tekort komen. Overbodige lengte kan samengebonden worden met een meegeleverde kabelbinder.

Corsair Vengeance 1500 v2
De driver software

De microfoon heeft een heldere opname, maar is tevens redelijk zacht. De USB-aansluiting voegt een lichte storing toe die versterkt wordt door omgevingsruis. Hierdoor is de opname niet helemaal zuiver.

Corsair Vengeance 1500 v2
Het bedieningspaneel en de USB aansluiting

Bij de eerste revisie van de Vengeance 1500 headset moesten we de equalizer toepassen voor een mooi uitgebalanceerde geluidsweergave. Standaard werd de basweergave onderdrukt. Dat is bij deze tweede revisie wel anders. Het geluid is mooi uitgebalanceerd en komt daarmee duidelijk overeen met ons referentie-exemplaar, de Thrustmaster Y250-C. We zijn hier dan ook zeker over te spreken. Dolby headphone versterkt het surround effect dat standaard in de meeste games zit ingebouwd, waardoor geluiden net iets beter te plaatsen zijn. Dit beïnvloedt de geluidsweergave nadelig en voegt aan bijvoorbeeld muziek een ongewenste echo toe. We raden je aan om deze functie alleen voor games te gebruiken.

Conclusie

Opvallend aan de Corsair Vengeance V2 headset is de betere verdeling van de tonen tegenover het eerdere model. Hierdoor hoeven we niet in de driver software aanpassingen te doen in de equalizer. We zijn dus erg tevreden over de geluidsweergave. Deze is mooi uitgebalanceerd. De opname van de microfoon heeft jammer genoeg last van een licht ruis. Dit kan vervelend zijn, maar als je software gebruikt die de microfoon automatisch dempt als er niet wordt gesproken, is dat probleem weg te werken. De gemiddelde prijs voor deze headset van 93 euro is niet mals. Daarvoor hadden we toch minstens een beter presterende microfoon verwacht. Daartegenover staat wel een prettig draagcomfort, een solide uiterlijk en de prima geluidsweergave.

Corsair Vengeance 1500 v2


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Corsair Vengeance 1500 v2

Corsair Vengeance 1500 v2

  • Over-ear
  • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*