Corsair Carbide Spec-01 review: verrassend krachtig

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Vorige maand introduceerde Corsair twee nieuwe behuizingen, de mid-range  Obsidian 450D en de high-end Graphite 760T - maar in de schaduw van die twee kwam het ook nog stilletjes met een nieuwe instapper, de Carbide Spec-01. Of, voluit: Carbide Series® SPEC-01 Red LED Mid-Tower Gaming Case - een naam die meer gemaakt lijkt om optimaal met zoekmachines gevonden te worden, dan dat hij geschikt is voor menselijk gebruik. Door dat soort kleinigheden laten wij ons echter niet uit het veld slaan en ook de Spec-01, zoals we de nieuwkomer liefkozend noemen, werd op de testbank gelegd. Vandaag kan je lezen wat de uitkomsten daarvan waren.

De Spec-01 is als onderdeel van Corsairs Carbide-lijn gericht op systeembouwers; deze serie is functioneel en biedt vooral 'waar voor je geld', wat niet hetzelfde is als goedkoop. Ook de Spec-01 is, naar maatstaven van andere budgetbehuizingen, niet écht goedkoop. Gemiddeld betaal je er 50 euro voor, wat voor een Corsair niet duur is, maar toch nog wel zo'n 15 à 20 euro boven de onderkant van de markt ligt, althans het gedeelte dat nog enigszins acceptabele kwaliteit weet te leveren. De laagste prijs in onze Prijsvergelijker op moment van schrijven is 43 euro. Dat is toch een euro of acht meer dan de onlangs besproken Bitfenix Comrade.

Corsair Carbide Spec-01 Red Led

In de vergelijking

Natuurlijk is dat geen wereld van verschil en we vergelijken de Spec-01 dan ook met hetzelfde testveld als die Comrade. Dat bestaat uit de nog verkrijgbare behuizingen uit de test van budgetmodellen van mei 2013 en de kast van Bitfenix. Overigens zijn er nog meer Spec-kasten in de Carbide serie, zo is er een -02 en een -03. Net als de -01 is de eerste alleen met een rode led-fan verkrijgbaar, de laatstgenoemde is er ook met oranje en witte verlichting. Enigszins verwarrend noemen sommige verkopers de kasten simpelweg naar de kleur van de verlichting, maar die slaat dus louter op de ventilator, niet op het exterieur.

Te zien is dat de Spec-01 niet bijzonder groot is, en in deze klasse ook niet erg zwaar. Dat komt vermoedelijk mede door het linkerzijpaneel, dat overwegend uit doorzichtig perspex bestaat.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Corsair Carbide Spec-01 wordt gedomineerd door het plastic voorpaneel, dat een tamelijk uitgesproken design heeft. De verticale sleuven zorgen in ieder geval voor enig potentieel om verse lucht aan te voeren. Er zijn twee 5,25" uitbreidingsruimtes, 3,5" heb je niet nodig volgens Corsair - of je moet een adapter gebruiken. Dat lijkt een trend te worden.

Een belangrijk verschil met de onlangs besproken Bitfenix Comrade is het linkerzijpaneel: dat is bij Corsair voorzien van een (erg) groot venster. De tijd dat dit een luxevoorziening was, behoort duidelijk tot het verleden.

Corsair Carbide Spec-01 Red Led

De frontaansluitingen zitten op een gekanteld deel van het voorpaneel aan de bovenkant. Een enkele USB 2.0-poort en een USB 3.0-exemplaar, twee keer audio - daarmee moet je het doen. Power- en resetknoppen flankeren het geheel.

Corsair Carbide Spec-01 Red Led

De bovenzijde bevat twee roosters, waaronder je fans kan monteren of wellicht zelfs een waterkoelingradiator.

Corsair Carbide Spec-01 Red Led

De achterzijde vertoont ook de nodige roosters en verder een vrij kaal uiterlijk. Zelfs de bijna obligate openingen voor custom waterkoeling (die vrijwel niemand gebruikt) zijn afwezig. We kunnen ze niet missen. Net als Bitfenix bespaart ook Corsair op het staal door de uitbreidingskaarten extern vast te zetten, met een apart klepje. Daarvoor moet je twee schroeven losdraaien, plus nog een schroef per uitbreidingskaart. De plastic constructie van Bitfenix vinden we wat gebruiksvriendelijker, deze oplossing is mogelijk wat veiliger. Enthousiast worden we er in geen van beide gevallen van.

Corsair Carbide Spec-01 Red Led

Dat geldt wel voor het stoffilter aan de onderzijde, dat voorkomt dat de voeding binnen een maand een stofnest is. Ooit waren dit luxe voorzieningen, inmiddels zijn ze ook bij budgetbehuizingen kennelijk standaard. Prettig.

Corsair Carbide Spec-01 Red Led

Intern en koeling

Van binnen ziet de Corsair Carbide Spec-01 er behoorlijk basaal uit, maar dat hadden we niet anders verwacht. Belangrijker is dat we de features zien die je écht moet hebben: een opening in de moederbordplaat om de CPU-koeler te vervangen zonder je hele systeem te hoeven demonteren, openingen om kabels door weg te werken en veel ruimte voor een videokaart (tot 42 cm) en een CPU-koeler (tot 16 cm).

Corsair Carbide Spec-01 Red Led

Corsair heeft, net als bij bijvoorbeeld de 300R, tussen 5,25" bovenin en 3,5" ruimtes onderin ruimte vrij gehouden. Dat is in dit geval helemaal verstandig, want de enige fan van de behuizing zit aan de voorzijde en blaast nu onbelemmerd naar achteren. Bovendien vinden we 4 sledes voor harde schijven ruim voldoende; je kan er desgewenst 2,5" disks of drives in vastschroeven. 3,5" en 5,25" stations kan je schroefloos bevestigen. Leuk, maar verder moet je toch schroeven.

Corsair Carbide Spec-01 Red Led

Aan de achterzijde is ruimte voor een 12 cm fan, aan de bovenkant kan je er ook twee kwijt.

Corsair Carbide Spec-01 Red Led

De enige meegeleverde fan, een doorzichtig exemplaar met rode leds, zit aan de voorkant. Je kan er twee 12 cm fans plaatsen, maar ook twee 14 cm fans. Dat geeft de Spec-01 wat meer groeipotentieel dan de Bitfenix Comrade. Die laatste had wel een uitneembaar stoffilter aan de voorkant; bij de Spec-01 zit dat min of meer vast. Wat het verschil in koeling is, dat lees je op de volgende pagina's.

Corsair Carbide Spec-01 Red Led

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hanteren we dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Met de fans op de hogere rotatiesnelheid neemt de Corsair Carbide Spec-01 direct het voortouw. 24,4 graden met één ventilator is ronduit indrukwekkend.

200 W 7 V

Ook bij een lage draaisnelheid van de fans treffen we de Corsair Carbide Spec-01 op de eerste plek in de grafiek aan. We zijn onder de indruk.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Verdubbelen we de warmteproductie, dan houdt de Carbide Spec-01 zich nog altijd goed staande. We meten zelfs een temperatuur onder de 30 graden...

400 W 7 V

Zelfs bij lage rotatiesnelheid weet de Corsair Carbide Spec-01 de temperatuur beduidend lager te houden dan de concurrentie. We hebben alle koelingsresultaten twee keer gemeten, aangezien de waardes zo laag uitvielen.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

De Corsair Carbide Spec-01 doet het hier lang niet slecht, wat verbazingwekkend is, gezien de koelprestaties. Hij is hoorbaar, maar niet bijzonder storend.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De Corsair Carbide Spec-01 doet hier heel aardig met 32,7 dB(A).

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Corsair Carbide Spec-01 nog altijd redelijk bovenin de grafiek. De kasten in de klasse worden niet met fluisterstille topkwaliteit fans uitgerust. Een geluidsproductie van 35,5 dB(A) op een afstand van 10 cm is dan ook heel acceptabel.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans is de Carbide Spec-01 met 40,7 dB(A) ook nog relatief stil. Zeker stiller dan de meeste concurrenten. Alleen de Bitfenix Comrade is duidelijk de stiltekoning van het klassement.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Corsair Carbide Spec-01.

Specificaties

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamCarbide Spec-01 Red Led
ProductcodeCC-9011050-WW
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte19.4 cm
Afmeting - Diepte47.7 cm
Afmeting - Hoogte43 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)39.79 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern2
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal4
3,5 inch intern totaal4
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Maximale lengte videokaart42 cm
Maximale hoogte CPU-koeler15 cm
Maximale lengte voeding23 cm
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities5
140 mm fan posities2
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans1 fans
Totaal aantal fan posities5
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieVoorpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)1
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)1
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Conclusie

Een behuizing met venster, schroefloos te bevestigen 5,25" en 3,5" modules en disks, 42 cm ruimte voor de videokaart en 16 cm voor een CPU-koeler, kabelmanagement en stoffilters - je kan heel wat kast kopen voor gemiddeld 50 euro. Toch is dat niet de reden dat de Corsair Carbide Spec-01 ons imponeert, want al die dingen kan je ook voor nog wel wat minder geld in huis halen. De Spec-01 overtuigt met name op het gebied van koelprestaties. We zouden nooit adviseren om een high-end systeem in een budgetkast te plaatsen, maar mocht je om wat voor reden dan ook niet anders kunnen, dan is de Spec-01 zelfs met zijn enkele fan een veilige keuze. Bovendien kan je makkelijk meer koeling toevoegen - wat dat betreft is ook dit een kast met potentieel, maar zelfs direct uit de doos krijg je simpelweg erg veel waar voor je geld. Een Bronze Award was sowieso al op zijn plaats, maar gezien de koelprestaties halen we voor deze kast toch het zilver tevoorschijn.


Corsair Carbide Spec-01

Corsair Carbide Spec-01 Red Led


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Corsair Carbide Spec-01 Red Led

Corsair Carbide Spec-01 Red Led

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 1 fans

48,83 €

10 winkels
0
*