Het bordje
De router open schroeven is geen eenvoudige klus. Als je eenmaal het bordje uit de behuizing hebt weten te krijgen, dan zie je een enorme plaat metaal over de gehele breedte van het bord zitten. Die fungeert als heatsink. We zien tevens een kleine outtake-fan zitten. Dat kom je ook niet iedere dag tegen in een router. Luidruchtig was die fan tijdens onze tests niet. We hebben hem eigenlijk niet gehoord.
Als je de heatsink verwijdert, neem je ook meteen het via PCIe aangesloten deel van het bord mee waarop de chips zijn gemonteerd die de draadloze verbindingen in de lucht houden. Die worden onderop dus ook nog eens gekoeld door het metaal. Dat is best vernuftig gedaan.
Op deze module zien we twee maal de Avastar 88W8864 zitten. Dit is een SoC met een 4Rx4T-configuratie, wat uiteraard goed uitkomt als je vier antennes gebruikt. Verder ondersteunt de chip uiteraard ook beamforming. Door de aanwezigheid van een dedicated CPU en SRAM wordt de rest van de router minder zwaar belast.
Deel 1...
De chip die als CPU voor de router fungeert is de Marvell Armada XP MV78230, een dual-core-chip met twee Cortex-A9-kernen die zijn geklokt op 1,2 GHz. De eSATA/USB 2.0-aansluiting wordt aangestuurd vanuit deze chip. De USB 3.0-aansluiting niet, simpelweg omdat dat niet tot de mogelijkheden van de chip behoort. De USB 3.0-poort heeft dus zijn eigen controller gekregen. De CPU wordt verder bijgestaan door in totaal 256 MB DDR3 RAM, in de vorm van twee 128MB-modules van Hynix. Het flash-geheugen bedraagt 128 MB en komt bij Spansion vandaan. De switch is niet heel verrassend ook van Marvell: het is de 88E6172.
...deel 2