ASUS ROG Front Base functionpanel review

23 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Het ROG Front Base-functionpanel
  3. 3. Installatie en ingebruikname
  4. 4. Conclusie
  5. 5. Besproken producten
  6. 6. Reacties

Inleiding

De ROG Front Base van ASUS is een fancontroller, die door de directe koppeling met ASUS ROG-moederborden een aantal unieke features biedt. Wij gingen aan de slag met dit functionpanel.

Het nadeel aan fancontrollers is altijd dat alle kabels op één plek aangesloten moeten worden. Alle kabels die dan naar bijvoorbeeld een 5,25"-bay moeten zijn al snel moeilijk weg te werken en de directe aansluiting maakt het bovendien onmogelijk om de fanspeeds door je moederbord uit te laten lezen. Je kunt ze dan niet meer softwarematig aansturen, maar moet altijd aan de knoppen van je fancontroller draaien.

Op beide problemen heeft ASUS iets gevonden met zijn ROG Front Base-functionpanel. Je sluit dit apparaat aan op je moederbord, waardoor er allerlei informatie beschikbaar komt, zoals de kloksnelheid en temperatuur van de processor.

Asus RoG Front Base

Het ROG Front Base-functionpanel

In de doos zitten naast het functionpanel zelf twee kabels, een setje schroeven, de handleiding en een DVD met de drivers. De eerste kabel sluit je aan op de ROG_EXT-header die sinds de Z87-serie op alle Republic of Gamers-moederborden zit. Naast de Maximus IV Extreme, Formula, Gene, Hero en Impact, wordt ook de Rampage IV Black Edition voor socket 2011 ondersteund. Uiteraard vind je de connector ook terug op de nieuwe ROG Z97-reeks, maar in combinatie met andere moederborden kun je dus niets met de ROG Front Base.

Asus RoG Front Base

De andere kabel gaat naar de audio-header op het moederbord, want naast fancontroller is dit functionpanel ook een frontpanel met een USB-poort (die ook stroom kan leveren als je pc uitstaat) en de twee gebruikelijke audio-aansluitingen voor een headset en een microfoon. Naast die aansluitingen bevinden zich drie kleine, zwarte knopjes. De meest linkse is voor wat ASUS de 'Escape Mode' noemt. Die modus minimaliseert de openstaande toepassingen, dempt het geluid en geeft je bureaublad weer. Wat de fabrikant daar precies mee wil bereiken, snappen we eigenlijk niet zo goed, of er moeten nog veel mensen zijn die stiekem aan het gamen zijn.

Het knopje ernaast laat je de processor met één druk overklokken. Je switcht ermee tussen drie profielen - de normale modus, een 'level 1'-overklok en een 'level 2'-overklok. Die laatste zorgt uiteraard voor de hoogste klokfrequentie. Met de meest rechtse knop schakel je het apparaat simpelweg in of uit.

Asus RoG Front Base

Installatie en ingebruikname

Naast de twee aansluitingen voor je moederbord zit er nog een derde connector aan de achterkant van het functionpanel. Die SATA-power-aansluiting is volgens ASUS niet verplicht, maar in de praktijk functioneerde het ROG Panel niet zonder de extra stroomtoevoer. Na het inbouwen in twee 5,25"-bays en het aansluiten van alle kabels moet de driver worden geïnstalleerd.

Die wordt meegeleverd op dvd, maar kan ook via de site van ASUS worden binnengehaald. Vervolgens ben je er helemaal klaar voor en is het tijd om het 4"-scherm te gaan leren kennen. Dat blijkt nogal een kluif te zijn.

Asus RoG Front Base

Op intuïtie kom je er niet, want vooral de werking van het draaiwieltje is even wennen. Als je de draaisnelheid van een fan wil aanpassen, moet je die knop indrukken tot het woordje 'edit' rechtsboven knippert. Daarna selecteer je een fan, druk je de knop nogmaals in om te bevestigen, en kun je de fanspeed ergens tussen de 0 en 100 procent instellen. Om die wijziging door te voeren, moet je nog eens op de knop drukken. Vooral het feit dat je altijd de selectiemodus in moet - zelfs als de goede fan al geselecteerd staat - werkt verwarrend.

Links van de rpm-schaal wordt de CPU-klokfrequentie weergegeven, die tot de 10 GHz gaat. Daar hebben zelfs de beste overklokkers meer dan genoeg aan. Aan de rechterkant vind je een andere meter, die de temperatuur van de processor en het moederbord visualiseert.

ASUS heeft nog andere handige features in het panel gestopt. Zo vind je linksboven een klok, die zichzelf synchroniseert met je computertijd, en onderin welke equalizer-modus actief is. Door meerdere keren op de selectieknop te drukken kun je het systeemvolume aanpassen en ten slotte zal het scherm gebruikt worden voor debug-codes tijdens het POST-proces.

Asus RoG Front Base

Conclusie

De ASUS ROG Front Base ziet er gelikt uit en is naast een fancontroller ook een frontpanel met USB- en audio-aansluitingen, volumeslider, POST-debugger, klok en equalizer-kiezer. Daarmee heeft ASUS heel veel nuttige features in één apparaat gestopt, maar die bedien je eigenlijk allemaal maar via één grote draaiknop. Dat maakt het wat verwarrend en het is altijd even zoeken naar de goede functie.

Het mooist zou de Front Base staan in een klein pc'tje op je bureau, zodat je er makkelijk bij kan. Misschien is het panel nog wel handiger als monitor om je fans in de gaten te houden dan om constant zelf de fanspeeds aan te passen, want dat gaat dus een beetje omslachtig. Met één druk op de knop gaat alle verlichting van het functionpanel uit, waardoor je er 's nachts geen last van hebt.

Voor een selecte doelgroep zal dit een prima functionpanel zijn. Zonder een ASUS ROG-moederbord heb je er niets aan. Heb je zo'n bord, dan zijn de 50 euro die je kwijt bent voor de Front Base te verantwoorden. Het is weliswaar een vrij fors bedrag voor een functionpanel, maar de vele features die dit panel extra kan bieden - en ook biedt - door zijn integratie met het moederbord, maken het dan een uniek product.

Asus RoG Front Base


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus RoG Front Base

Asus RoG Front Base

  • 5.25 inch (dubbel)
  • LCD

96,90 €

3 winkels
0
*