Parrot Flower Power: Plantenverzorging 2.0

12 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Voorlopig alleen voor iOS
  3. 3. Conclusie
  4. 4. Reacties

Inleiding

Gaan planten bij jou thuis ook altijd standaard binnen een paar maanden dood? Dan heeft Parrot wellicht een oplossing in de vorm van de ‘Flower Power’. Dit kleine apparaatje lijkt op een plantje met twee afgeknotte takjes, maar is feitelijk een combinatie van sensoren die het wel en wee van jouw planten in de gaten houden.

De Flower Power logt temperatuur, lichtinval, vochtigheid van de aarde en de hoeveelheid voedingsstoffen in de aarde. Deze data wordt opgeslagen en kan draadloos via Bluetooth naar een iPhone, iPod of iPad verstuurd worden. Het apparaatje heeft een gekleurde kunststof bovenkant die op een plant lijkt, met daaronder een platte tweepotige ‘vork’ die naast de plant in de grond wordt gestoken. Het is de bedoeling dat de vork geheel in de aarde steekt, zodat zowel de sensor voor het vochtgehalte als de voedingssensor geheel onder de grond verdwijnen. Verder is het belangrijk dat de matwitte sensorbol niet onder bladeren schuil gaat, maar zoveel mogelijk vrij zicht heeft. 

Bekijk ook onze videoreview, of lees verder op de volgende pagina.

Voorlopig alleen voor iOS

De Flower Power werkt op één AAA batterij en houdt het daarmee volgens opgave 6 maanden vol. Doordat het apparaat waterbestendig is kan het zowel binnenshuis als buiten gebruikt worden en hoef je bij het watergeven van de plant ook niet voorzichtig te werk te gaan.

Om die lange werktijd op een enkele batterij mogelijk te maken, gebeurt communicatie met smartphones en tablets via het nieuwe Bluetooth low energy protocol. Op het moment van schrijven heeft Parrot alleen een app beschikbaar voor iOS apparaten en aangezien oudere Apple producten geen ondersteuning bieden voor Bluetooth low energy betekent dit dat de Flower Power op dit moment alleen samenwerkt met de iPhones vanaf de 4S, iPads beginnende bij de iPad 3 en iPad Mini en de vijfde generatie iPod touch. In ‘de eerste helft van 2014’ moet er ook een Android app komen, uiteraard alleen geschikt voor toestellen die Bluetooth low energy ondersteunen en gebruik maken van minimaal Android 4.3, waarin ondersteuning voor dit protocol is ingebouwd. Parrot's track record qua Android-ondersteuning is helaas niet geweldig, dus of die Android app er de komende maanden ook daadwerkelijk zal komen durven wij niet te zeggen.

In de praktijk

Bij het eerste gebruik legt de software contact met de Flower Power en wordt gevraagd om uit de database van ruim 7000 planten te kiezen welke soort je monitort. Helaas bevat de database alleen Engelse en Latijnse plantnamen. Vul je een Nederlandse plantnaam in, dan krijg je nul op het rekest. Gelukkig zijn vooral de Latijnse namen van planten doorgaans gemakkelijk te achterhalen op internet. Heb je eenmaal de keuze voor een planttype gemaakt, dan ‘weet’ de app hoeveel zon, water, voeding en licht deze nodig heeft. 

In eerste instantie is het alleen mogelijk om live gegevens te tonen, maar na 24 uur analyse geeft de app ook automatisch meldingen wanneer er actie nodig is, en kan de app grafieken tonen over de hoeveelheid vocht, voedingsstoffen, licht en de temperatuur waaraan de plant wordt blootgesteld. Op het moment dat één van deze meetwaarden niet in orde is voor de plant die gemonitord wordt, dan krijg je daarvan een melding. Na verloop van tijd kan de software aan de hand van de afname van de bodemvochtigheid bovendien ook aangeven wanneer er naar verwachting weer water gegeven moet worden.  Bij ontwikkeling van de database en specifieke benodigdheden voor planten heeft Parrot samengewerkt met de Nederlandse Wageningen Universiteit, wat doet vermoeden dat de achterliggende dataset wel zal kloppen.

Conclusie

Feitelijk kan de Flower Power uiteraard maar bij één plant tegelijk in de pot gestoken zijn, maar toch is het mogelijk middels de app meerdere planten te monitoren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van data-interpolatie, waarbij de app op basis van bijvoorbeeld de afname van de vochtigheid automatisch berekent wanneer een plant weer water moet hebben. Erg handig werkt dit echter niet, want om de data up to date te houden, moet de sensor regelmatig gewisseld worden.

Grote vraag is uiteraard of planten er beter van worden als ze volgens het regime van de Flower Power verzorgd worden. Wij zijn geneigd ja te zeggen. Vergeten planten tijdig water of voeding te geven is met de Flower Power sowieso definitief verleden tijd, en dat zal bij veel mensen het verschil maken tussen verdorde en gezonde planten. De Parrot Flower Power is daarmee een aardige gadget, die je middels een app notificaties stuurt als de plant aandacht nodig heeft. Hoewel het feitelijk mogelijk is meerdere planten met één Flower Power te monitoren, werkt dat in de praktijk niet handig. Wil je toch meerdere planten in de gaten houden, dan wordt het al snel een duur grapje. Elke Flower Power kost namelijk 50 euro. Vooral handig dus voor planten die extra gevoelig zijn, of als generieke reminder om alle plantjes regelmatig te verzorgen.

0
*